@Skate Gökhan San'ın izini ararken bak neye denk geldim
) https://eksisozluk.com/entry/9409508 neredeyse 20 sene önce yazmışım...
"orjinal kutusuna, parşömen haritalarına sahip olduğum için de kendimi şanslı addediyorum." demişsin ve yakalanmışsın:
@dashersw belki biliyorsundur, ben dijital miras çalışmaları yapıyorum uzun yıllardır (20-25 sene oldu, bir yere vardığımı söyleyemem
TYVT). Malesef türk oyunları konusunda 100% sınıfta kalmış durumdayız, durumun vehametini göstermek adına listeleyeyim:
keloğlan: sadece oyunun c64 prg dosyası var, kasedi, kitabı, kabı vs yok. orjinal spectrum versionu toptan kayıp.
umut tarlaları: berbat bir kılavuz ocr'ı ve cracked adf imajları dışında hiçbir şey yok. kutusu, disket resimleri, orjinal kılavuz fotoları vb. hiçbirşey yok
lale savaşçıları: berbat ötesi bir scan, cracked adf imajları ve cd imajı dışında hiçbirşey yok.
para ve güç: çalışır durumda bir imaj yok, kutu ve disket fotografı var.
hançer: 3 disketin sadece 2'sinin adf imajı var. kılavuzun 90'larda taranmış rezil bir scan'i var. kutu imajları, disket fotoları vb. kayıp.
okey: sadece disk imajı var.
5-10 oyun daha var, hepsi böyle.
Bu mesajı okuyan tüm koleksiyoncu arkadaşlara tekrar hatırlatıyorum. Elinde bu disketler ve kutuları olanların bunları adam gibi dökümante etmek, en azından dijital ortamda korumak ve yaşatmak için birer kopyasını oluşturmak gibi vatandaşlık görevleri var. En azından Lale Savaşçıları gibi birkaç kanaldan pazarlanmış bir oyunun kaybolup tamamen yitirilmesini engellemek gerekiyor.
Yıllardır türk retro forumlarında geziyorum, bu oyunlara sahip olduğunu söyleyen kişilere denk geldim, ama türlü sebepten bu işleri yapmaktan geri durdular hep. Fakat kritik aşamaya geldik, disketler bozuldu, küflendi, çatladı, renkleri attı. şu anda herkes her ne yapıyorsa bırakıp bu oyunların arşivlenmesini sağlaması gerekiyor. Bunları paylaştığınızda elinizdeki materyaller değer kaybetmeyecek, aksine değerlenecek. Çünkü haberi olup arayan insan sayısı artacak.
Neyse sonuç olarak, vakit bulduğunda elindeki tüm materyalleri fotograflayıp internetlere yayarsan (benden başka umursayan yok galiba) kişisel olarak sevinirim. Gelecek nesiller de sevinir eminim.