Gönderen Konu: MSX ÇIK AKLIMDAN!  (Okunma sayısı 123 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640
MSX ÇIK AKLIMDAN!
« : 04 Nisan 2025, 22:22:42 »
Msx sevgisini dile getiren bir arkadaşın yazısını okuduğumdan beri bünyemde oluşan Msx iştahını dizginleyemiyorum. Ki o yazıyı tesadüfen okuyana kadar Msx diye bir cihaz standardı olduğunu dahi bilmiyordum.

Onlarca marka, 8bit cihaz, kimisi çift kartuş girişli, bu cihazlara takılan kartuşların kiminde oyuna göre dahili grafik ya da ses çipi olması, yine kartuş slotundan genişleme imkanları, dahili adaptörü sayesinde direkt 220v ile çalışması ve belki de tam çözemediğim için iştahla baktığım bir dünya.

Öte yandan, cihazların üreticisine göre uyumsuzluklarının olması, oyunların akıcı olmaması ve dönem oyunlarında Japonca ağırlığının olması gibi doğruluğundan emin olmadığım iddialar ile Türkiye'de bulunabilen Vestel ve Sony üretimi ürünlerin MSX olarak anılan disket sürücü desteği dahi olmayan ilk model olması gibi olumsuzluklar kafamı bulandırıp duruyor.

Msx! Çık aklımdan, ÇIKK!
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: MSX ÇIK AKLIMDAN!
« Yanıtla #1 : Dün, 17:29:08 »
MSX dünyasında hem marka hem de model bazında çok fazla çeşitlilik var. MSX2 ve TurboR gibi bana göre döneminin epey üstünde fantastik cihazları da mevcut. Maalesef bu üst modeller memleket topraklarına pek uğramamış. Resmi olarak gelmiş olan SVI 738 Xpress modeli(Eğitimde Bilgisayar dergisinde reklamı vardı) disketliydi ama o da çok nadir sayılır. Dediğin gibi kasetli MSX1 modelleri hariç pek birşey yok. Ama bunlardan özellikle Vestel olan rahatça bulunuyor. Belki bundan 1500-2500TL bandında bir tane alabilirsin. Aynı fiyat skalasında Sony bulursan o da olur. Bunun üstü bir rakam söz konusu ise senin o cihazı ne kadar arzuladığın ile alakalı.Kaset işiyle uğraşmamak için de Maxduino/Casduino türü birşey yapabilirsin. Kaset imajları ile idare edersin.

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #2 : Bugün, 10:33:58 »
Vestel var piyasada ama emin olamıyorum.
@dodogildo Vestel FC-200 alınır mı?

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #3 : Bugün, 12:13:43 »
MSX dünyasında hem marka hem de model bazında çok fazla çeşitlilik var. MSX2 ve TurboR gibi bana göre döneminin epey üstünde fantastik cihazları da mevcut. Maalesef bu üst modeller memleket topraklarına pek uğramamış. Resmi olarak gelmiş olan SVI 738 Xpress modeli(Eğitimde Bilgisayar dergisinde reklamı vardı) disketliydi ama o da çok nadir sayılır. Dediğin gibi kasetli MSX1 modelleri hariç pek birşey yok. Ama bunlardan özellikle Vestel olan rahatça bulunuyor. Belki bundan 1500-2500TL bandında bir tane alabilirsin. Aynı fiyat skalasında Sony bulursan o da olur. Bunun üstü bir rakam söz konusu ise senin o cihazı ne kadar arzuladığın ile alakalı.Kaset işiyle uğraşmamak için de Maxduino/Casduino türü birşey yapabilirsin. Kaset imajları ile idare edersin.

Maxduino ve türevleri yine normal kaset hızında mı yükleme yapıyor?
O tip bir çözüm düşünülünce sd kart okuyuculu farklı kartuş çözümleri var yurtdışında, fakat çalışma prensipleri hakkında pek bilgim yok.
Kartuş gibi çalışıyorlarsa problem yok ama kaset imajı okuma işi sıkıntı.