LiliCPC, Amstrad CPC serisi ve GX4000 için İspanyollar tarafından yapılmış bir game/utility launcher.
Neden İspanyollar tarafından yapıldığını belirttim? Çünkü adamlara ayarım. Yazının ilerleyen kısımlarında sebeplerine değineceğim.
Öte yandan adamlara müteşekkirim de, o ayrı. Bir Fransızlar, bir de İspanyollar. Tutucu milletler olmalarına rağmen İngiliz ürünü olan Amstrad’ı en çok sahiplenen, bu ürünler için geçmişte de günümüzde de en çok üretim yapan milletler.
Çocukluk yıllarım boyunca yapabildiğim yegane şeylerden olan menü programlarıyla uğraşmam, az buçuk basic bilgimle farklı menü tasarımları peşinde koşmam sebebi ile bu konu bana ayrı bir haz veriyor. Söylemeden edemeyeceğim.
Konumuza dönersek, LiliCPC diğer bir çok retro cihazda olduğu gibi Amstrad’da da bir sürü detayla uğraşmadan açıp oyun oynamak isteyenler için tasarlanmış; M4, Usifac ii ya da Ulifac üstünden bağlayacağınız bir usb bellek ya da hdd ile kullanabileceğiniz “şimdilik kısmen” kullanışlı bir uygulama.
Sevdiğim özellikleri; kullanımının basit olması, seçtiğiniz bir oyunu yüklerken oyunun numarasını vermesi (buna ileride yer vereceğim), oyunları yüklemeden önce oyuna dair bir bilgi ekranının çıkması ve hızlı çalışması.
Sevmediğim özellikleri; sadece İspanyolca olması

, tam randımanlı çalışmaması (birçok oyun açılmayabiliyor), diğer bir çok cihazda olan seçim ekranında küçük de olsa oyuna dair ekran görüntüsünün olmaması (bu aslında özellik değil ama, neyse…), yeni versiyonları ilk etapta sadece telegram kanallarında paylaşmaları ve kurulumunun kısmen karışık olması.
Kurulum için öncelikle alttaki linkten gerekli dosyaları indiriyoruz.
https://mega.nz/folder/93pR2KiA#qlkiFakrZhSzmko65EbTWw/folder/RyhBDL4JBu dosya LILICPC 2.1 ve CUCU 2.1 isimlerinde 2 adet exe içeriyor, her ikisini de sırasıyla çalıştırıyoruz (password : AMSTRADPOWER).
LILICPC 2.1 ve CUCU 2.1 şeklinde 2 klasör çıkıyor. Bu klasörleri birleştirmemiz gerekli. CUCU 2.1 klasörünün içindeki tüm klasörleri kesip, LILICPC 2.1 klasörünün içinde bulunan LILICPC klasörünün içine yapıştırıyoruz. LILICPC klasörünün içinde oyunlara ait numaraları içeren .bas dosyaları mevcut. Bu dosyalar; oyunun bulunduğu klasöre ve ilgili klasör içindeki çalıştırma dosyasına göre ayarlanmış durumda. Yukarıda bahsettiğim oyunların numaraları konusuna değinecek olursak; sevdiğiniz oyunların numaralarını aklınızda tutarsanız, menü vs ile uğraşmadan LILICPC klasörünün içinden direkt RUN”oyun numarası” yazarak oyunu açabilirsiniz.
Oluşan LILICPC 2.1 klasörünü USB belleğe ya da HDD’ye kopyalıyoruz ve çalışmaya hazır.
Menülerde yön tuşları ile 4 yönlü hareket mevcut. Favorilere girip seçtiğimiz oyunu yüklemek istediğimizde bizi öncelikle oyunla ilgili bilgilerin olduğu (yine İspanyolca

) bir ekran karşılıyor. Burada (J)ugar tuşuna basıp oyunu yüklüyoruz.
Ben usb’nin direkt root bölümüne atmayı tercih ettim, aksi takdirde her açışta ek olarak klasör değiştirmek gerekecektir. Direkt Root’a attığınız takdirde M4 boardda direkt çalışıyor (M4 boardum yok denemedim), Usifac ii ya da Ulifac’ta ise RUN”LILI” yazmak yeterli oluyor. Benim tercihim sırf LILICPC için ayrı bir USB bellek kullanmak oldu. 2gb kapasiteli bir USB bellek son versiyonlar için şimdilik yeterli.
Programın üreticileri aşağıdaki gibi bir intro yüklemiş ve bu ekranı bir süre beklemeniz gerekiyor, bunu isterseniz lili.bas dosyasının içinden iptal edebilirsiniz.

Ana menü

Oyun menüsü

Oyun açıklamaları örneği

Oyun ekranı

GX 4000 menü

GX 4000 oyun açıklamaları (bende GX 4000 ya da PLUS makine olmadığı için buradan ileriye gidemedim)
