Hosgeldin misik,
Eger satin aldigin urunun bedeli 75 euro' dan yuksek degilse (posta ucreti haric), urun yasaklilar listesinde degilse, paket uzerinde/icinde resmi bir bedel deklarasyonu mevcutsa, ayni urunden adetli olarak alim yapmiyorsan (3 ya da fazlazi diye biliyorum) ve posta trafigin cok yogun degilse, bir postanin gumruge takilma olasiligi cok azdir. Ben simdiye kadar hic bir keyfi uygulama ya da problem yasamadim bu konuda.
Peki benim takilan urunum oldu mu? Tabii ki, bol bol hatta. Fakat takilan butun paketler/urunler gumruk kanununa gore gumruk vergisine tabi seylerdi. Kibrit kutusu buyuklugunde paketim de takildi, buzdolabi kutusu (abartmiyorum) buyuklugunde de. Yaptigim tek sey gumruk vergimi odeyip paketimi almak oldu.
Gumruk vergisi olasiligi yurtdisindan alisveris yapiyorsaniz muaf olabileceginiz bir sey degil zaten. Sadece bizim memlekete ozel de degil ayrica. Mesela ornek vermem gerekirse Isvicrenin posta gumruk sistemi yaninda bizim ki cennet gibi kaliyor. Daha da sIkI ve masrafli ornekleri var yani.
Tuyo kismina gelirsek pek bir sey yok aslinda. Mesela paket uzerine "Gift/Sample" gibi ibareler eklettirmeyin. Bu cok salakca bir hamle. Zira gumruk memuru da en az ortalama bir insan kadar zeki. Mumkun oldugu kadar faturali alim yapin. Turkiyede es degeri bulunan seyler icin "kar yapacam" mantigiyla yurtdisina yonelmeyin, turkiyeden alin. Kullanicilarin anlattigi deneyimlere inanmayin. Kabul edersiniz ki kullanici tarafli olacaktir. Hatta kullanici genellikle mazlum taraftir. Siz sadece yururlukteki resmi yonergeleri dikkate alin.
Fakat, istedigim seyi alayim, gumrukten muaf olayim kafasina sahip kullanicilar var ki sormayin gitsin. Hatta o tarz kullanicilar benim son derece nefret ettigim taraftir diyebilirim. Zira bir posta gumrugunde gorebileceginiz olasi kotu muamelenin ilk elden sebebidir bu insanlar.