Gönderen Konu: Gümrük mevzuları  (Okunma sayısı 59364 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
Ynt: Gümrük mevzuları
« Yanıtla #45 : 21 Temmuz 2014, 23:18:32 »
Yurtdışından aldığınız malzemeyi gümrükten geçirebilmenin bir yolu daha var. Ancak burada alışveriş yapacağınız firmayla anlaşmaya varmanız gerekiyor. Size göndereceği malzemenin "garanti kapsamında tamir" edilmiş ürün gibi gönderilmesini sağlıyorsunuz. Firmayla bunda anlaştıysanız, herhangi bir bozuk elektronik parçayı paketleyip, gümrüğe verilmek üzere beyânname ile birlikte yurtdışına gönderiyorsunuz. Almak istediğiniz malzeme geldiğinde yine beyânname ile teslim alıyorsunuz.

Burada beyânname ile, gelen malzemenin evraklarının görünürde uyuşması önemli.
Zirâ gümrük kapılarında en öncelikli evrak "beyânname" denen aslında bir şeyleri beyân etmekten ziyâde kılıfına uydurmaya yarayan kağıtlardır.

Siz, beğenip satın aldığınız bir elektronik edevatı "gümrük kanunlarına uymuyor" gerekçesiyle gümrükten çıkaramazken, o kapılardan yapılan kanunsuz ticaretin milyar liralar mertebesinde olması ise sanırım başka başlığın mevzusu.

Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #46 : 11 Ağustos 2014, 12:24:07 »
Yurtdışından aldığınız malzemeyi gümrükten geçirebilmenin bir yolu daha var. Ancak burada alışveriş yapacağınız firmayla anlaşmaya varmanız gerekiyor. Size göndereceği malzemenin "garanti kapsamında tamir" edilmiş ürün gibi gönderilmesini sağlıyorsunuz. Firmayla bunda anlaştıysanız, herhangi bir bozuk elektronik parçayı paketleyip, gümrüğe verilmek üzere beyânname ile birlikte yurtdışına gönderiyorsunuz. Almak istediğiniz malzeme geldiğinde yine beyânname ile teslim alıyorsunuz.
Güzel bir yöntemmiş. Retro malzeme alışverişinde cazip olabileceğini düşünmüyorum ama daha yüksek değerli malzemeler için uğraşılabilir. Misal; sanayide kullanılan CNC tezgahların birkaç bin avroluk kontrol kartları resmi veya gayri resmi piyasadan bu şekilde temin edilebilir. Böylece memura dert anlatmak ve deveye hendek atlatmak ikileminden kurtulursun. Aslında çoğu kişinin derdi işin maddi yönü değil. Çoğunluk "ben parasını vereyim ama kapıma gelsin, beni oralara götürtüp de insanlarla yüzgöz etme be kardeşim" olayı. Elbette bu bahsettiğim, münferit girişimler açısından uygun, yoksa kaçak göçek peşindeki adamı tasvip ettiğimizden değil. Yani kendi makinasının bozulan kartı için debelenen adam.

Alıntı
Burada beyânname ile, gelen malzemenin evraklarının görünürde uyuşması önemli.
Zirâ gümrük kapılarında en öncelikli evrak "beyânname" denen aslında bir şeyleri beyân etmekten ziyâde kılıfına uydurmaya yarayan kağıtlardır.
Eh zaten bundan dolayı belimizi doğrultamıyoruz ya... Memlekette herşey kağıt üstünde: kağıt üstünde üniversite mezunları ve bunların mezun oldukları üniversiteler, şöför sayısı ve bunların yarattığı trafik, milli gelir, kağıt üsütünde profesörler, say say bitmez...

Alıntı
Siz, beğenip satın aldığınız bir elektronik edevatı "gümrük kanunlarına uymuyor" gerekçesiyle gümrükten çıkaramazken, o kapılardan yapılan kanunsuz ticaretin milyar liralar mertebesinde olması ise sanırım başka başlığın mevzusu.
Sevdiğimiz ama memleketin hayrına olmayan atasözlermiz: İş bilenin, kılıç kuşananın!

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #47 : 11 Ağustos 2014, 14:54:54 »
 Ben de yeni bir deneyimimi anlatayim.

Bir iki ay once kisisel mekanik departmanim icin gres yagi (http://www.parktool.com/product/polylube-1000-lubricant-tube-ppl-1) siparis ettim. Memelekette kendisi ya da esdegeri yok evet, oyle boktan bir memleket.

Neyse. Alisverisi yaptim ve basladim beklemeye. Bir bucuk ay sonra mujdeli haberi bir telgraf seklinde getirdi postaci. Sagolsun ukim "Sana bole bole bir sey geldi, deger tespiti yapamiyoruz, bir zahmet bole bole odedigin miktari kanitla." seklinde ucu yakilmis bir mesaj yollamis.

Bu guzel bir sey zira eskiden deger tespiti yapmak icin beni Istanbul' a cagiriyordu, istisnasiz aklina gelen her sey icin (Tekirdag' da oturuyorum). Fakat simdi nufus cuzdani fotokopisi ve aldigim mala ait odeme belgelerini (ki burada paypal islem dokumu) fakslamami istiyordu, gerisini onlar halledeceklermis. Oyle de yaptim.

Beles fax hizmeti veren hellofax.com isimli siteyi kulanarak gerekli belgeleri faksladim kendilerine, gelirse ekime, gelmezse ukim' e kadar diyerekten. Bir hafta sonra da paketim geldi. 200km yol yapmaktan kurtuldugum icin gayet mutlu oldum tabii. Ote yandan, dis macunundan hallice bir miktarda gres yaginin degerini tespit etmek icin burokrasinin dibine vuran kutuk memurlar, deklarasyonu kutunun tabanina yapistiran (Kutuyu cope atarken gordum ben de :D ) kereste saticlar hala sorun olmaya devam ediyor.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.