Gönderen Konu: Gümrük mevzuları  (Okunma sayısı 59365 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı misik

• Ön Kayıt
Gümrük mevzuları
« : 10 Ocak 2012, 20:00:46 »
Merhaba arkadaşlar,

Bu foruma yeni üye oldum. Ne nereden alınır konulu thread'i ilgiyle okudum ve yaralı buldum. Forumu oluşturan, bilgi paylaşan ve destekleyen herkese teşekkürler.

Son zamanlarda Farnell gibi yurtdışındaki malzeme sitelerinden aldığım malzemelerde giderek artan oranda gümrüğe takılma problemi yaşamaya başladım. 100 USD altındaki alışverişlerde bile paket gümrüğe takılabiliyor.

Benzeri problemler yaşayan başkaları var mı? Gümrüğe takılmamak için yapılabilecekler konusunda önerisi olanlar?

Selamlar.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Gümrük mevzuları
« Yanıtla #1 : 10 Ocak 2012, 21:00:49 »
 Hosgeldin misik,

Eger satin aldigin urunun bedeli 75 euro' dan yuksek degilse (posta ucreti haric), urun yasaklilar listesinde degilse, paket uzerinde/icinde resmi bir bedel deklarasyonu mevcutsa, ayni urunden adetli olarak alim yapmiyorsan (3 ya da fazlazi diye biliyorum) ve posta trafigin cok yogun degilse, bir postanin gumruge takilma olasiligi cok azdir. Ben simdiye kadar hic bir keyfi uygulama ya da problem yasamadim bu konuda.

Peki benim takilan urunum oldu mu? Tabii ki, bol bol hatta. Fakat takilan butun paketler/urunler gumruk kanununa gore gumruk vergisine tabi seylerdi. Kibrit kutusu buyuklugunde paketim de takildi, buzdolabi kutusu (abartmiyorum) buyuklugunde de. Yaptigim tek sey gumruk vergimi odeyip paketimi almak oldu.

Gumruk vergisi olasiligi yurtdisindan alisveris yapiyorsaniz muaf olabileceginiz bir sey degil zaten. Sadece bizim memlekete ozel de degil ayrica. Mesela ornek vermem gerekirse Isvicrenin posta gumruk sistemi yaninda bizim ki cennet gibi kaliyor. Daha da sIkI ve masrafli ornekleri var yani.

Tuyo kismina gelirsek pek bir sey yok aslinda. Mesela paket uzerine "Gift/Sample" gibi ibareler eklettirmeyin. Bu cok salakca bir hamle. Zira gumruk memuru da en az ortalama bir insan kadar zeki. Mumkun oldugu kadar faturali alim yapin. Turkiyede es degeri bulunan seyler icin "kar yapacam"  mantigiyla yurtdisina yonelmeyin, turkiyeden alin. Kullanicilarin anlattigi deneyimlere inanmayin. Kabul edersiniz ki kullanici tarafli olacaktir. Hatta kullanici genellikle mazlum taraftir. Siz sadece yururlukteki resmi yonergeleri dikkate alin.

Fakat, istedigim seyi alayim, gumrukten muaf olayim kafasina sahip kullanicilar var ki sormayin gitsin. Hatta o tarz kullanicilar benim son derece nefret ettigim taraftir diyebilirim. Zira bir posta gumrugunde gorebileceginiz olasi kotu muamelenin ilk elden sebebidir bu insanlar.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 10 Ocak 2012, 21:09:31 »
yani ben anladım ki, yurtdışından alışveriş yapıyorsak her sosyal güvenlik numarası olan sorumlu vatandaş gibi gümrük vergimizi ödemeliyiz. Hatta bizden istemeseler bile ısrar edip, "aaa lütfen amaa" diyerek parayı gümrük memurunun göğüs arasına sıkıştırmalıyız.

Ahahah, şaka bir yana kuzum, benim sorunum gümrükte takılan paket değil, fakat yola çıkıp izi kaybedilen paketler. Keşke tarafıma "ürününüz gümrüktedir gelin alın" diye bir tebligat gelse. Ama nerdeee? Şimdiye kadar bir kere geldi o bilgi bana, o da UPS tarafından taşınıyordu. Airmail ile gönderilen sayısız paketim oblivionda kayboldu. Merak ediyorum da postada sadece benim 10'dan fazla paketim kaybolduysa ve her yıl  bu işlemleri yapan milyonlarca insan olduğu düşünülürse, 10 milyonlarca kayıp paket nereye gider?

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #3 : 10 Ocak 2012, 21:21:03 »
Bu bana ren & stimpy'nin bi bolumunu hatirlatti. Dunyada butun teki kaybolmus coraplarin kayip teklerinin gittikleri bir gezegeni buluyorlardi :)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #4 : 10 Ocak 2012, 21:21:34 »
 Kayip corap tekleri nereye gidiyorsa, kayip posta paketleri de ayni yere gidiyor ref.

Bu arada, ebay alimlariniza bile resmi bir fiyat deklarasyonu ekliyebiliyorsunuz. Gumruk, ebay' den aldiginiz urunun satis numarasini fatura numarasi olarak kabul ediyor.  Yani urunun satis sayfasina ait bir yazici ciktisi resmi belge olarak kabul goruyor ve bu belge uzerinden islem yapiliyor.

Edit: Yahu ben mesaji gondermeden nl yazmis :D

Çevrimdışı misik

• Ön Kayıt
« Yanıtla #5 : 12 Ocak 2012, 21:19:18 »
Tekrar merhaba,

Cevaplarınız aydınlatıcı oldu. Teşekkürler.

Sadece gümrük vergisi ödemekle de bitmiyor bu arada. Vergiyi ödemeye karar verdiğim bir seferinde DHL'e de paketimi 2 gün depoda tuttukları için 80 TL ödemek gerektiği ortaya çıktı. Yani düşene bir de onlar vuruyorlar fırsatı bulunca.

Gümrük vergimi öderken de oradaki muameleciler tarafından kazıklandığımı düşünüyorum. 1.5 yıl önce aldığım ve fiyatı yaklaşık 250 TL olan PICKIT3 seti için (o zaman Türkiye'de bulamamıştım) 150TL muamele bedeli, 40 TL civarı vergi ve 80 TL de DHL depolama parası ödedim.

Bu noktada "kazıklanmışsın" demenizi bekliyorum. Peki küçük ve pahalı olmayan bir paket için yukarıdakilerden hangisini ödemeden halledebiliriz. Gümrükten çekme prosedürünü kendiniz yapabiliyor musunuz? Prosedür nedir?

Selamlar.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #6 : 12 Ocak 2012, 21:53:37 »
Benim bu gümrük mevzusunda çok fazla tecrübem yok ama yaşadıklarım ve gözlerim neticesinde bazı tespitlerim var.

-DHL,FEDEX falan filan gibi özel şirketler yerine adi postanın kayıtlısını kullanmak daha mantıklı. Sonuçta takılırsa gider Davutpaşa'dan alırsın. Alırken de memurun insafına ve senin kargonun beyanına göre makul sayılabilecek bir bedel ödersin.

-Eğer tanıdığın falan varsa Üniversite veya bir kamu kurumu adresi ver.

-Davutpaşa'ya gidersen de mesai bitimine 15-30 dakika kala git. Paydos telaşı ile fazla uğraşmak istemiyorlar.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #7 : 12 Ocak 2012, 22:27:24 »
 Eger posta sistemi disinda ozel kargo sirketleriyle calisiyorsaniz isin rengi degisiyor. Kargo sirketleri biraz daha kurumsal bir hava veriyor aliciya. Dogru, kesinlikle kaziklanmis oluyorsunuz kargo sirketlerini kullanirsaniz.

Size takip numarasi veren herhangi bir posta opsiyonuyla calistiginiz surece keyfi hava paralarindan yirtarsiniz. Oldukca hesapli ve guvenilirdir takip numarali posta gonderileri. Sadece varis sureleri biraz uzun olacaktir. Ama kargo sirketleri, aman diyorum uzak durun.

Mesai bitimine dogru gitmek...guzel tuyo alco. Ayrica bayram, yil basi gibi donemlerde de cok yogun oluyorlar, cabuk ve puruzsuz is goruyorlar.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #8 : 13 Ocak 2012, 10:09:43 »
... 80 TL de DHL depolama parası ödedim.

Bu noktada "kazıklanmışsın" demenizi bekliyorum. Peki küçük ve pahalı olmayan bir paket için yukarıdakilerden hangisini ödemeden halledebiliriz. Gümrükten çekme prosedürünü kendiniz yapabiliyor musunuz? Prosedür nedir?

Selamlar.

Evet, zamanında başımdan benzer bir olay geçti ama sonu şöyle bağlandı, gümrük ve antrepo (sizin depo parası dediğiniz şey) toplamda 480 lira gibi bir para yapıyordu.  o zaman halen öğrenci olduğum için, UPS'in müdürlerine kadar çıktım. Acaip isimli bir müdür vardı o zaman başta. 200 lira verip pakedi aldım. İki yıl sonra falan aralık ayının son haftası bir telefon geldi eve, "sizden falanca kadar alacağımız var, arkadaşımız oralardayken tahsil edelim" dedi kadın. Dumur oldum tabii, bre bu ne? ürünleri ve tüm evrakları almıştım, fatura vs. Hadi onlara para versem bana ne vereceklerdi ki? Yok dedim, ben oralarda değilim, sonra bi arayın. 6 ay sonra bidaha aradılar, sordum bu ne parası dedim, "ödemediğiniz kısım" dediler. "İyi de biz pazarlık yapıp anlaşmıştık, ben herşeyi çektim, sizde bişey kalmadı ki" dedim. Olsun burda borçlu görünüyorsunuz dediler. Vermiyorum dedim kışkış ettim. 6 ay sonra yine aradılar, yine bir yılbaşı akşamı, yok dedim sinir yaptım. Sonra avukat bir hocama sordum böyle bişey olabilir mi diye, "olabilir" dedi, dava etseler parayı ödemem gerekirmiş. Her türlü evrak bende olduğu halde kafalarına göre kestikleri parayı benden tahsil edebiliyorlar aslında. Tuhaf sistem. Neyse yıllar oldu henüz UPS'den arayan olmadı, bir gün arayıp, "geçmiş borcunuz faizi ile birlikte şu kadar oldu, evinize haciz koydurduk, arkadaşımız oralardayken içine girip yerleşsin" demelerini bekliyorum.

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #9 : 14 Ocak 2012, 18:15:08 »
Evet, zamanında başımdan benzer bir olay geçti ama sonu şöyle bağlandı, gümrük ve antrepo (sizin depo parası dediğiniz şey) toplamda 480 lira gibi bir para yapıyordu.  o zaman halen öğrenci olduğum için, UPS'in müdürlerine kadar çıktım. Acaip isimli bir müdür vardı o zaman başta. 200 lira verip pakedi aldım. İki yıl sonra falan aralık ayının son haftası bir telefon geldi eve, "sizden falanca kadar alacağımız var, arkadaşımız oralardayken tahsil edelim" dedi kadın. Dumur oldum tabii, bre bu ne? ürünleri ve tüm evrakları almıştım, fatura vs. Hadi onlara para versem bana ne vereceklerdi ki? Yok dedim, ben oralarda değilim, sonra bi arayın. 6 ay sonra bidaha aradılar, sordum bu ne parası dedim, "ödemediğiniz kısım" dediler. "İyi de biz pazarlık yapıp anlaşmıştık, ben herşeyi çektim, sizde bişey kalmadı ki" dedim. Olsun burda borçlu görünüyorsunuz dediler. Vermiyorum dedim kışkış ettim. 6 ay sonra yine aradılar, yine bir yılbaşı akşamı, yok dedim sinir yaptım. Sonra avukat bir hocama sordum böyle bişey olabilir mi diye, "olabilir" dedi, dava etseler parayı ödemem gerekirmiş. Her türlü evrak bende olduğu halde kafalarına göre kestikleri parayı benden tahsil edebiliyorlar aslında. Tuhaf sistem. Neyse yıllar oldu henüz UPS'den arayan olmadı, bir gün arayıp, "geçmiş borcunuz faizi ile birlikte şu kadar oldu, evinize haciz koydurduk, arkadaşımız oralardayken içine girip yerleşsin" demelerini bekliyorum.

280 lirayı şüpheli alacakalar hesabından, şüpheli alınamayacaklar hesabına devretmişlerdir artık.  ;D

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #10 : 14 Ocak 2012, 20:26:34 »
280 lirayı şüpheli alacakalar hesabından, şüpheli alınamayacaklar hesabına devretmişlerdir artık.  ;D

Tabii buradaki püf noktası, ben bu ücreti pazarlık sonucunda belirletmiştim, yani "abi şu kadar vereyim, üstünü sonra veririm" dememiştim, "şu kadara anlaştık mı, anlaştık" şeklinde. Fazlasını yıllar sonra ilk istedikleri seferi işgüzar bir muhasebecinin işi sanmıştım, sonra devam edince hem şaşırıp hem sinirlenmiştim. Valla bu ara gelseler "aman alın da kurtulayım sizden" yapabilirim hani :D

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #11 : 14 Ocak 2012, 21:46:59 »

Bence "şüphesiz ki alınamayacaklar" a geçmiştir artık o hesap.

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #12 : 15 Ocak 2012, 00:35:08 »

Bence "şüphesiz ki alınamayacaklar" a geçmiştir artık o hesap.
;D

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #13 : 17 Şubat 2014, 17:10:36 »
Arızalı sağlam misali, eski ama her daim yeni bir konu. Teknoseyir'de güzel bir video var. Tarihi eski ama yorum kısmında oldukça yeni ve detaylı bilgiler mevcut.

http://www.teknoseyir.com/34597/yurtdisindan-alisveris-yaparken-gumrukte-takilmamanin-yollari

Kimbilir belki yeni tecrübeleri olanlar da vardır. Bu gümrük mevzuunda; anlattım mı bilmiyorum ama, benim enteresan bir tecrübem omuştu. 2000 yılı civarında Amerika'dan kurşun geçirmez yelek getirmiştim. UPS ile sorunsuz bir şekilde kapıma gelmişti. 2013'ün Aralık ayında da kardeşim İngiltere'den CAAD9 bisikleti sorunsuz bir şekilde kapıya teslim olarak ve yine UPS ile getirtti.

Çevrimdışı Gokhan Ozkan

• Retroman
« Yanıtla #14 : 19 Şubat 2014, 18:53:19 »
Arızalı sağlam misali, eski ama her daim yeni bir konu. Teknoseyir'de güzel bir video var. Tarihi eski ama yorum kısmında oldukça yeni ve detaylı bilgiler mevcut.

http://www.teknoseyir.com/34597/yurtdisindan-alisveris-yaparken-gumrukte-takilmamanin-yollari

Kimbilir belki yeni tecrübeleri olanlar da vardır. Bu gümrük mevzuunda; anlattım mı bilmiyorum ama, benim enteresan bir tecrübem omuştu. 2000 yılı civarında Amerika'dan kurşun geçirmez yelek getirmiştim. UPS ile sorunsuz bir şekilde kapıma gelmişti. 2013'ün Aralık ayında da kardeşim İngiltere'den CAAD9 bisikleti sorunsuz bir şekilde kapıya teslim olarak ve yine UPS ile getirtti.
Bisikletin geçmesi güzel olay. Bende başka bir merakım olan model trenlerle ilgili bazı ürünleri yurtdışından getirmek istiyorum. Fiyatı 300 Euro gibi. Gümrük de sorun olmasından çekiniyorum.