Şener Üşümezsoy ile ilgili en büyük sıkıntım son cümlesi oldu. "İstanbul'da deprem bitti".
Aramızda akademisyenler var. Çıkıp böyle bir konuda medyaya demeç verecek olsanız şu cümleyi, bu şekilde kurar mıydınız? Adam haklı bile olsa bu cümle son derece saçma.
2010-2015 yılı civarında kadın bir akademisyen İstanbul Üniversitesi aracılığıyla bana ulaşmıştı. İstanbul ve afetler üzerine bir tezi varmış. Bana Excel dosyaları iletmişti, ben onu sorgulanabilir bir veritabanına dönüştürmüştüm. Kadın gördüğüm kadarıyla hala domain'i yeniliyor.
https://istanbulafetler.info/Burada Osmanlı döneminden kalma afetler de var. Ben biraz göz atmıştım. O dönemde Ahmet Mete Işıkara hayattaydı. Hocanın dediklerini, dikkatini çektiği periyotları bu veri tabanından karşılaştırmıştım ve son derece örtüşüyordu. Yani istatistiki olarak 7 büyüklüğünde bir depremin geliyor olması lazım ki hatta yanılmıyorsam periyot geçti. Yani 2025'ten önce gerçekleşmesi gereken bir 7+ deprem var ve bu gerçekleşmedi. Tarihe bakacak olursan geriye doğru 200-250 senede bir böyle bir deprem oluyor. Şu anda örneğin 260 senedir olmamış durumda.
Şimdi biri çıkıp "deprem periyodik olmak zorunda değil" dese verecek cevabım yok, dediğim gibi uzmanlık alanım değil. Ama "deprem bitti" diyen adama ilk sorum "bundan sonra hiç olmayacak mı?" olurdu. "Yok canım olacak..." derse "peki ne zaman?" derdim. "Bilmiyorum" diyorsa bitti de diyemez. "Biliyorum" diyorsa çıkıp onu söylemesi lazım. "Bitti" hiç ciddiye alınacak bir söylem değil bence.