Burada daha önce bahsetmemişim, ileride daha da detaylı yazarım. Son 4-5 yıldır farklı ülkelerde (örn. finlandiya, almanya, polonya birkaç tane daha) demoscene korunması gereken bir kültür olarak benimsendi ve Unesco tarafından dünya mirası listelerine alınmaya başladı. Bunun gerçekleşmesini sağlayan bir insiyatif var, adı "Art of Coding", onlarca ülkeden yüzlerce retro-scene katılımcısından oluşuyor. Retrojenden bazı değerli arkadaşlar (bu ara çok işleri güçleri var foruma pek uğrayamıyorlar) 3-4 senedir bazı çalışmalar yapıyoruz. Ben işin akademik kısmını üstlendim ve bu bağlamda bir avrupa birliği projesine dahil oldum. Diğer ülkelerin başvuru süreçlerini yakından takip ediyorum hatta AoC insiyatifini kuran kişilerle yakından birlikte çalışıyoruz ve sürekli kontakt halindeyiz.
Yine bu çalışmalardan birinde bir dökümanda ön çalışmalardan bahsediliyordu. Şu anda başvuruya yakın bile değiliz, bu müzeler, topluluklar ve bireyleri de dahil eden bir komünite eforu gerektiriyor ama elimizde neler var bilmek de iyi olur gibi geliyor.
Bu bağlamda, aşağıdaki listeye bakıp bende böyle şeyler var, hatta bunlara benzer şöyle böyle şeyler de var, gerekirse bunları arşivimden çıkarırım, fotograflarını çekerim, imajını alırım (maksat dökümante etmek) diyorsanız, ya da aklınıza aşağıdakilerin haricinde bize özgü yeni başlıklar varsa lütfen ekleyin. tüm bahsi geçen şeylerin bir şekilde türk eli değmiş olması gerekiyor.
aşağıdaki metin başka ülkeler hakkında ve google translate'dir, elle çevirmeye üşendim:
nesnelere örnekler:
1 Korsan kasetler
Pazarın farklı aşamalarını sergileyen: el yazısı etiketler, siyah beyaz fotokopili ekler ve ofset baskılı renkli kapaklar.
2Takasçılar tarafından kullanılan pullar
Dijital ağlardan önce posta değişiminin önemini yansıtan.
3Takasçılar tarafından disketleri korumak için kullanılan kartonlar genellikle sanat veya mesajlarla süslenmiştir
kaçakçılık "sandviç" valizi Batı'dan Doğu Bloku'na bilgisayar getirmek için kullanılır.
4Yerel olarak üretilen veya modifiye edilmiş donanım
Örnekler arasında Galaxia, CA80, Bosman 8 bilgisayarlar veya modifiye edilmiş Atari arayüzleri bulunur.
5Atari sistemleri için yerel olarak üretilen kaset arayüzleri
Veri depolaması olarak normal kaset çalarlar kullanıldı.
6Ev yapımı joystick'ler ve DIY konsolları
Örneğin, oyuncak futboldan yapılmış bir joystick veya minyatür bir kaset çalara yerleştirilmiş bir joystick test cihazı.
7Korsan kılavuzlar ve kitaplar
Genellikle bir ücret karşılığında, resmi olmayan bir şekilde fotokopisi çekilip dağıtılır.
8Elle çizilmiş haritalar
Korsan oyun paketlerinde ve kılavuzlarında bulunur.
9Manyetik bant üzerine kaydedilen "bitleri duymak" için kurulum
Ses çıkışıyla senkronize edilmiş görünür bayt akışına sahip bir video döngüsü içerir.
10Etkileşim için BBS terminal kurulumu
Ziyaretçilerin DOS dönemi ASCII/ANSI arayüzünü kullanarak mesaj taramasına ve göndermesine olanak tanır.
11Oyun/yazılım korsan katalogları
Fiyat veya türe göre düzenlenmiş oyunların tek satırlık açıklamaları.
12Yazılım çalıştıran 1980'lerden kalma bir bilgisayarın (ör. IMSAI 8080) kopyası
Ladder gibi CP/M oyunları içerebilir.
13TV veya monitör döngülü introlar / cracktrolar / demolar
Demoscene kültürüne geniş bir şekilde maruz kalmayı sağlayan pasif görüntüleme.