Selamlar,
Kafa ayarı denen hastalığın sadece C-64'e özgü bir durum olduğunu düşünürdüm hep, taa ki Ref "Sinclair'de de kafa ayarı vardı" diyene kadar. Şaşırdım cidden. Amstrad, Atari, MSX vs. diğer kasetli sistemlerde de var mıydı aynı sıkıntı? Benim düşüncem C-64 dışındaki sistemlerin yavaş ama kafa ayarı derdi olmayan kaset sistemleri olduğu yönündeydi.
Sevgiler, LP
heheh, hiçbir teyp sistemi c64'den yavaş değildi benim bildiğim kadarıyla, lakin c64 teybi 300 baud'dur.
1541 en iyi şartlarda 2400baud(300b/s) hızında. Spectrum'un standard teyp load hızı 1350-1600baud'dur (0'lar 1600, 1'ler 1350 baud), 80'lerin popüler turbo loader'ları 3000baud'dan başlar versionlar ilerledikçe 3800/4000baud'a kadar çıkar. Bu rakamlar teyp kasedinden yükleme hızı, daha sonra pc'den aktarımlarda ses çok temiz olduğu için abarttılar bu rakamları, onları saymıyorum.
Amstrad CPC yanlış hatırlamıyorsam 1000baud. Fakat zx spectrum'un loader rutinlerini port ettikleri için onlar da da 3500 baud'a kadar rutinler mevcut.
Oric 1 standard teyp hızı 1200 baud.
Atari 800XL bile 600 baud hızında ki c64'ün iki katı oluyor.
c64'ün turbo loader'ları genelde kartuş falan gerektiriyor gördüğüm kadarıyla. Çıplak c64'de turbo loaderlar sanmıyorum ki 1500 baud'a ulaşabilsin. En iyi ihtimalle 1000 baud falan oluyordur.
Buna rağmen ne spectrum ne de amstradda c64'deki kadar çılgın bir kafa ayar problemi çıkmamıştır. c64'ün teyp kısmı resmen göz ardı edilmiş, özel donanıma karşın komple çuvallamış. Lakin bizdeki teypler normal teyplerdir, evdeki teybi bozmamak için çoğu zaman oyunları pille çalışan dandik walkman'imden yüklerdim. Ankaradaki akrabamızda c64 vardı ve robocop oynamak istemiştik, arkadaş teybi taktı, sonra hadi bahçeye çıkalım dedi, kısa bir maç yaptık, sonra eve geldik, hala yüklüyordu, o zaman anlam verememiştim, kasedin ortasında büyük bir boşluk var sanmıştım. Sonra öğrendim c64'de bir teyp ızdırabı olduğunu.
Bu aralar tldr tipi mesajlar atıyorum hep