Gönderen Konu: Prometheus: Al, bunu izle!  (Okunma sayısı 19686 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Prometheus: Al, bunu izle!
« : 14 Haziran 2012, 22:14:47 »
 Hic bir fragmani izlemedim, film krtiklerini okumadim, film hakkinda spoiler verebilecek arkadas ve aile uyeleriyle iliskimi kestim, film posterine bile dikkatli bakmadim. Peki sonuc ne oldu? Hayatimda gordugum en etkileyici giris sahnelerinden birini izledim, Space Jockey denilen dingilin kim oldugunu artik biliyorum,  uzaylilarin cok saglam uzay gemisi konstruksiyonu yapabildiklerine bizzat tanik oldum, cevre tasarimi ve efektler gercekten harikaydi, tanri her zaman oldugu gibi yine her yerdeydi, Charlize theron yine tas gibiydi...geri kalaniniysa bos verin, konusmaya degmez.

Alien evreni icin "Alien: Resurrection" filminden daha kotu bir sey olmaz mi diyorsunuz? Yildizlar arasi seyahat yapabilecek teknolojiye sahip oldugu halde kicini ortecek bir elbisesi bile olmayan predator irkiyla kesisen sacma sapan hikayeden rahatsizmisiniz ? Iste bunlarin hepsini unutturacak kadar boktan bir film Prometheus. Hem de oz babasi tarafindan, Blade runner gibi bir sahesere imza atmis bir ustad elinden.

Tarif edilemez acilar icindeyim ey dostlar. Cocklugumdan beri ismini sarfederken heyecanlandigim yonetmenler birer birer patlamaya, siradanlasmaya basladi. Dahi dedigimiz adamlar, piyasanin toy delikanlilari gibi bos icerigi muazzam efektler ile sisirip onumuze koyar oldu. Daha kotusu gecmiste yaptiklari iyi isleri unutturur hale geldiler.

Bir diger bayat hollywood numarasinda gorsumek dilegiyle, hoscakalin.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Prometheus: Al, bunu izle!
« Yanıtla #1 : 15 Haziran 2012, 13:54:20 »
sen politikacı olmalıymışsın.

ne kadar ustaca yazılmış bir kafa karıştırıcı eleştirimsel övgü. Şahsen hiçbirşey anlamadım, sevmediğini çözümler gibiyim ama gizliden bir hayranlık ve keyif, eser miktarda fanboy'luk -muhtemelen aynı tezgahta üretildiği için- bulaşmış, gluten içermeyen bir yazı.

10 üzerinden kaç veriyorsun yani, matematiksel bir eşitliğe çevirelim, yoksa acaip birşey oldu, bu akşam sinemaya gidip izleyeceğim.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #2 : 15 Haziran 2012, 14:17:41 »
 Himm...O zaman soyle diyelim,

Eger sorulara cevap olsun beklentin varsa pek bir numarasi yok bu anlamda. Space jockey disinda benim icin acikliga kavusmus hic bir sey olmadi. Olduysa bile ben begenmedim. Bu acidan 4/10 derim.

Sahne tasarimlari, atmosfer ve efektler her insan oglunun gormesi gerekir cinsten. Tabii aradan dev perdeyi cikarirsak ayni etki kalir mi orasini bilemiyorum. Fakat sinemada iyi gittigi kesin. Bu acidan bakinca rahat bir 7/10 ederi var.

Insan nereden geldi temali, olayi eninde sonunda tanriya bagalayan, imansizlarin en kotu sekilde geberdigi, hak yolundan ayrilmayanin odullendirildigi klasik bir hollywood yapimi. Bu acidan bakinca da 5/10 gibi bir sey olur. O da senin guzel hatirin icin.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #3 : 15 Haziran 2012, 18:55:57 »
evet bu akşam biletimi aldım, çocuklar erken uyursa 21:40'da perdeyi açıyorum.

ama prometheus isminden tanrısal bir koklama almış olmak lazım zaten. Lakin prometheus, insanı yaratıktan sonra gidip ateşi çalıp insanlara veren bir titan, zekasıyla ve insanların tarafında olmakla bilinir,  fakat bu sebepten tanrı tarafından cezalandırılmıştır.

Tabii bu mitoloji, tek tanrılı din falan değil. Ama bir güzel uyarlarlar, hepsi uyarlama zaten :D

Alıntı
Space jockey disinda benim icin acikliga kavusmus hic bir sey olmadi.
kavuşmuştur o da sen anlamamışsındır. Bidaha izle :D Klasik yapıda bir film olmalı, bu kadar tuttuğuna göre, dolayısıyla kahramanın fedakarlığını anlatan bir film olmalı. Açıklığa kavuşan şey de mecburen, "senden daha önemli şeyler de var, bak bencilliğini bırak, başkalarını mutlu etmek daha güzel" tarzı bir hikaye olmak zorunda. Aaah, bu hollywood bana bir gün bi süpriz yapsa, çoraplarımı yerim...

Dur ya şu çorapları yıkıyım sinemaya gitmeden önce... Nolur nolmaz, dünya tarihindeki en iyi filmi yapan adamdan geliyor film (bladerunner)...

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #4 : 15 Haziran 2012, 23:23:59 »
Nolur nolmaz, dünya tarihindeki en iyi filmi yapan adamdan geliyor film (bladerunner)...
En iyi film o mu bilmiyorum fakat bana en iyi 3 bilimkurgu filmini say deseler bir tanesi blade runner olacaktir. Hatta cok arzuladigim bir seydir blade runner havasini eve sokmak, az da olsa. Mesela iri heykellerden biri icin yaptiracagim display boyle bir sey olacak; http://i.imgur.com/gRutm.png (bkz: Deckard's Apartment, The Ennis House)

Simdi oturup final cut versiyonunu tekrar izlemek sart oldu.

Alıntı
   Rachael: Did you ever take that test yourself?

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 16 Haziran 2012, 13:54:11 »
Bladerunner beni sinemaya dallandıran şeydi :D İlk izlediğimde atmosfer beni öyle etkileşmişti ki film noir hayranı olarak hayatımı sürdürmemi sağladı. Hele ki bilim kurgu ile birleşince. Sadece atmosfer değil, hikaye de harika elbette, vangelis de son vuruşu yapıyor harika müziklerle. Birçok çok iyi şeyin bir araya geldiği çok nadir ve çok sevilesi filmlerden.

Valla o geçme taş blokları daha önce farketmemiştim beni daha çok balkon sahnesi etkiler, deckard'ın aşağıya tükürdüğü ve böylece türk olduğunu tahmin ettiğim sahne :D Asillerin hep üst katlarda yaşayıp sokağa hiç inmedikleri bir dünya. Tıpkı biz retroelitler gibi sayın markiz.

Ennis house maya bloklarını çinde strofordan bastırrıp duvarları tavanları falan kaplamak ve  boyamak gerek aslında.

fakat ordaki desenden ziyade ışıklandırma önemli, tavan bloklarının deseni aynı ama lamba olarak tasarlanmışlar:
http://3.bp.blogspot.com/-hlZfsgMljSs/To8hIJptBSI/AAAAAAAADkc/gGWufPLs4kw/s1600/decksapt.jpg

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 16 Haziran 2012, 15:21:38 »
 Aydinlatma modullu karo olmadan olamaz evet. Onlar coktan hazir. http://i.imgur.com/DPMjV.png

Kalip yapabilmek icin dxf formatinda veriler mevcut elimde aslinda. Polystone tarzi (tas tozu+birlestirici)  malzemeyi kaliba dokerek yapilsa karolar, kullanim dayanimi bile saglanabilir. Boyamasi kaliyor geriye tabii.  Asla tamamlanamayacak 1000 projemden biri olarak dursun kenarda :)

Filmin baslangicinda havadan Tyrell Corp binasina yaklasirken "Prologue And Main Titles" isimli parca caliyor. Vay anasini diyorsun, kanatlarim olup ucsam boyle hissederdim heralde. O etkiyi film noir costuruyormus, sonradan hebrimiz oldu tabii. Ayrica son, baslangic kadar ozel bir parcaya (End Titles) sahip. OST' ye dahil butun parcalar sahnelere cuk otursada benim favorim "Tales Of The Future".  O nasil bir kafa ile yaratilir be kardesim, nasil icine siner o dokunun boyle? (Nightlord gelsene, OST kritigi yapsana)

Efkarlandin be. Fakyu Prometheus!

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #7 : 17 Haziran 2012, 00:59:48 »
@Ref
Blade Runner gibi bir başyapıtı bizlere sunan (ki bende Alien'den daha fazla iz bırakmıştır, film hakkındaki düşüncelerinizde hemfikirim) Ridley Scott'ın bu filminin bekleneni veremeyeceğini bilsem ve henüz seyretmemiş olsam da bu altkültüre ait bir figür olması nedeniyle kalbimde ayrı bir yere koyacağıma eminim (Avatar da fiyaskoydu ama Ridley amcamızdan dolayı arşivlenmeyi hak ediyordu). Ayrıca son yıllarda bilim-kurgu film janrında ciddi bir tıkanma da var, kült potansiyelli filmlerden çok popüler kültüre yönelik ürünler geliyor. Moon ve District 9'dan bu yana doğru dürüst bir bilim-kurgu film izlemedim. Bir A Space Oddyssey, Planet of the Apes, Star Wars, Brazil, Dark City, Mad Max, Donnie Darko, Terminator, Total Recall (bakalım remake'i nasıl olacak) tarzı iz bırakacak film göremiyorum. Inception ve Source Code gibi bazı fena olmayan senaryolarda da ham sci-fi tadı alamıyorum (sıkı bir 'uzaylı filmi' arıyorum galiba). Bir de Book of Eli, Adjustment Bureau ve In Time gibi tam fiyaskolar var. Günümüzde her alanda çöp tarzı aşırı üretim varlığı, kaliteye ulaşımı zorlaştırıyor.

Son yıllara ait bilim-kurgu film önerilerinizi duymak isterim, atlamış olabileceğim filmler için şimdiden heyecanlanıyorum.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #8 : 15 Şubat 2013, 00:06:23 »
 Gecen d&r' da gozume ilisince dayanamayip aldim bi tane Star wars the complete saga. Lucas denilen o paragoz dingili tanimama ragmen aldim evet. Niyetim elden gecirilmis ve 1080p olarak islenmis goruntuler esliginde Star Wars izlemekti. Ama sonuc ne yazik ki gerilmek oldu.

Oncelikle SW benim icin kesinlikle bir bilim kurgu degil. Daha cok uzayda gecen bir lord of rings, bir fantastik kurgu. En iyiler listemde bilim kurgu filmleri basa gurestigi icin belirtmek istedim. Yani evde bir jedi kostumum ya da fanatiklik derecesinde bagliligim yok bu yapima. Diger taraftan sinema adina muazzam bir yapim olduguna inaniyorum, ozellikle orijinal ucleme. Ben dogmadan once birileri bunlari hayal etmis, cekmis ve  beyaz perdeye aktarmis. Inanilmaz geliyor insana.

Neyse. Eve geldik, kumanyalari hazirladik, en rahat oturus pozisyonu icin evi tekrar dekore ettik, telefonlarin fisini cektik/kapadik, kapi zilini soktuk, tekrar tuvalete kalkmayacagimizdan emin olana kadar tuvalette vakit gecirdik ve nihayetinde gectik televizyonun basina. O egimli zemindeki onsoz tadinda yazilar akmaya basladi orkestra esliginde, agizlar acik beklerken ilk sahne geldi ekrana; Gelmez olaydi.

Ilk film The phantom menace, dijital cagin yapimlarindan. Ortada konvansiyonel bir kaynak yok, her sey erken donem dijital ekipmanlarla cekilmis; HD 'nin sadece floppy disk standarti anlamina geldigi donemlerde. Peki nasil olmus 1080p goruntu haline getirmisler bunlari? Cevap cok basit; Upscale etmisler :D Ne elden gecirilmis animasyonlar ne de cok ozel algoritmalarla iyilestirilmis goruntuler. Sanki animasyonlar amiga ile yapilmis sonrada tum film bir blur frame icine yerlestirilmis, fiziksel efektlerin detaylariysa fazla siritiyor.

Peki orijinal ucleme nasil? Kesinlikle daha iyi. Film seridinden gayet keskin bir sekilde dijitalize edilmis goruntuler oldukca tatmin edici. Ne yazik ki efektler konusunda yapacak bir sey yok, cok daha fazla siritiyorlar fakat bu film atmosferinden kopmaniza sebep olmuyor. Ses konusundaysa bir eksiklik ya da yenilik yok.

Yani demek istemem o ki; Olm George, azina scayim senin! O parayla okuz alirdim lan ben! Hayvan oglu hayvan!

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #9 : 15 Şubat 2013, 01:07:26 »
Star Wars'ın gerçek bir bilim kurgu olmadığına katılıyorum, 'skin'lenmiş bir 'uzaylı filmi' o :) George Lucas'ın kendisi de bir orta çağ hikayesini geleceğe uyarladığını dile getiriyordu zaten.

Star Wars bahsi geçmişken, geçenlerde gördüğüm bir demo C64'de gördüğüm en güzel 'Star Wars Scroller'lardan birine sahipti:

https://www.youtube.com/watch?v=QN8zK_sXhT8

Bu arada orijinal Star Wars üçlemesinin  (Yoda vb) tasarımcılarından Stuart Freeborn de geçtiğimiz günlerde yaşamını kaybetti.

http://www.hollywood.com/news/movies/49669825/star-wars-yoda-creator-dies-why-his-work-was-cooler-than-any-cgi?page=all

Bu arada bir de ardıl son üçleme işi ile piyasayı ve yeni kuşağı sömürme davası var. Er geç yapılacağı zaten aşikardı. İkinci üçlemeden de daha mı berbat olacak acaba?

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #10 : 15 Şubat 2013, 13:31:50 »
Prometheus'a geri dönersek, ya ben çok sevdim aslında filmi. Birsürü şeyi açıklıyor işte. Ne bekliyorduk ki zaten? Sonraki bölümünde de daha da fazla şeyleri açıklayacak işte. Ha senaryoyu lost'un yazarına kaptırırsan sonunun rezalet olacağı kesin ama o korkunç son gelmeden önce keyfini çıkarmaya bakalım.

Kaptanın seyir defterine ek: Charlize Theron. En iyi göründüğü film buydu herhalde. Fütüristik karakter iyi oturmuş üzerine, ama neden öldü ya, büyük haksızlık.. Ruhsal çöküntü yarattı bende.. O aptal chubby kızın rolünü çarlize verselermiş.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #11 : 15 Şubat 2013, 19:53:18 »
@Ref

Charlize müthişti ama Michael Fassbender ve Noomi Rapace da çok iyiydi bence.

İzlemeyenler, Noomi Rapace'ı isveçlilerin yaptığı orijinal Ejderha Dövmeli Kız trilojisinde de kaçırmasınlar derim.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #12 : 30 Kasım 2016, 18:44:51 »

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #13 : 30 Kasım 2016, 19:00:13 »
Geri sayım başladı! Geliyor...  ;)
http://www.imdb.com/title/tt2316204/

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #14 : 30 Kasım 2016, 23:16:39 »
Acikcasi blade runner acayip sasirtti beni, o heyecanla alien kardeslerimizin filmini unutmusum. O da geliyor evet.

Kimseye soz verme abi biletler benden :)