Gecen d&r' da gozume ilisince dayanamayip aldim bi tane Star wars the complete saga. Lucas denilen o paragoz dingili tanimama ragmen aldim evet. Niyetim elden gecirilmis ve 1080p olarak islenmis goruntuler esliginde Star Wars izlemekti. Ama sonuc ne yazik ki gerilmek oldu.
Oncelikle SW benim icin kesinlikle bir bilim kurgu degil. Daha cok uzayda gecen bir lord of rings, bir fantastik kurgu. En iyiler listemde bilim kurgu filmleri basa gurestigi icin belirtmek istedim. Yani evde bir jedi kostumum ya da fanatiklik derecesinde bagliligim yok bu yapima. Diger taraftan sinema adina muazzam bir yapim olduguna inaniyorum, ozellikle orijinal ucleme. Ben dogmadan once birileri bunlari hayal etmis, cekmis ve beyaz perdeye aktarmis. Inanilmaz geliyor insana.
Neyse. Eve geldik, kumanyalari hazirladik, en rahat oturus pozisyonu icin evi tekrar dekore ettik, telefonlarin fisini cektik/kapadik, kapi zilini soktuk, tekrar tuvalete kalkmayacagimizdan emin olana kadar tuvalette vakit gecirdik ve nihayetinde gectik televizyonun basina. O egimli zemindeki onsoz tadinda yazilar akmaya basladi orkestra esliginde, agizlar acik beklerken ilk sahne geldi ekrana; Gelmez olaydi.
Ilk film The phantom menace, dijital cagin yapimlarindan. Ortada konvansiyonel bir kaynak yok, her sey erken donem dijital ekipmanlarla cekilmis; HD 'nin sadece floppy disk standarti anlamina geldigi donemlerde. Peki nasil olmus 1080p goruntu haline getirmisler bunlari? Cevap cok basit; Upscale etmisler
Ne elden gecirilmis animasyonlar ne de cok ozel algoritmalarla iyilestirilmis goruntuler. Sanki animasyonlar amiga ile yapilmis sonrada tum film bir blur frame icine yerlestirilmis, fiziksel efektlerin detaylariysa fazla siritiyor.
Peki orijinal ucleme nasil? Kesinlikle daha iyi. Film seridinden gayet keskin bir sekilde dijitalize edilmis goruntuler oldukca tatmin edici. Ne yazik ki efektler konusunda yapacak bir sey yok, cok daha fazla siritiyorlar fakat bu film atmosferinden kopmaniza sebep olmuyor. Ses konusundaysa bir eksiklik ya da yenilik yok.
Yani demek istemem o ki; Olm George, azina scayim senin! O parayla okuz alirdim lan ben! Hayvan oglu hayvan!