Gönderen Konu: Prometheus: Al, bunu izle!  (Okunma sayısı 19691 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Prometheus: Al, bunu izle!
« Yanıtla #15 : 01 Aralık 2016, 00:20:01 »
Buna ne diyon ref?

http://www.imdb.com/title/tt1856101/?ref_=nv_sr_1

Korkuyor aslında.

Herşey daha plastik artık, çünkü gereğinden fazla film izleyerek, üstelik en iyilerini üst üste ve defalarca izleyerek çıtayı fazla yükselttik. Tecrübemiz lanetimiz oldu. Yeni yapımlar orjinalinin kalitesine ulaşamadığında anılarımıza zarar veriyor.

Yani kabul etmek lazım, prometheus güzel film olmasına karşın, o alien'in tadını asla vermeyecek. Total Recall orjinalini aşmış çok şık bir yapım olmasına karşın, o pörtleyen gözlü Schwarzenegger'in oynadığı ile karşılaştırıldığında ruhsuz kalacak. Ama ben bu filmleri sevdim çünkü en azından orjinalini yaralamamıştı.

Starwars neden bir bilim kurgu değil? Çünkü geleceğin sorunlarını hayal edemiyor. Söylediğiniz gibi, DLC ile uzay teması giydirilmiş ortaçağ draması. Blade Runner, replicant'ların toplumdaki rolünü sorgulayarak bilim kurgu halini gelmiştir. Aah -Stanislaw Lem yıldız güncesi- gerçek bilim kurgulu ne güzel günlerdi.  Bu arada, SWI-III prequel'de dişe dokunur tek durum galaktik meclis ve palpatine tanınan olağanüstü hal güçleri idi, KHK çıkararak jedi'ları komple ortadan kaldırıyor.

Neyse, iki elimiz kanda olsa gidicez lg imax'lerde izliycez. Ama lego blade runner falan çıkarsa çok üzülürüm (ama sevinirimde biraz tuhaf karışık hisler içindeyim). :)

Son olarak, bladerunner hikayesinden ziyade sanat yönetimi ve sinematografisi ile diğerlerinden ayrılan bir film. Bugün izlediğinizde hiçbir eksiklik hissettirmiyor, iyi yaşlandı. Yeni filmi çektiklerinde bu imaja zarar gelmesin yeter.

Ghost in the Shell'de geliyor bu arada, hem de Scarlett Johanson ile memişlendirilmiş olarak. Umarım filmi çekenler kusenagi'yi bir meme+popo yığınından ibaret olmadığını aşırı derin ve sorunlu biri olduğunu unutmazlar. Yanlış anlaşılmasın Scarlett Johanson'u "Her"deki performansından  dolayı severim, ama Kusenagi daha sert bir kadın, daha sportif, daha uzun boylu, karakterine işlemiş bir fiziği var, Scarlett'in pofidik dudakları falan benim için baştan kayıp. Yine de heyecanla bekliyoruz. Bu ara bütün gençler oyuna sardı diye sinemacılar bizim nesile odaklandı galiba.
http://www.imdb.com/title/tt1219827/?ref_=nv_sr_1

eveet, yazdıklarımı okumadan send...

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #16 : 01 Aralık 2016, 01:54:31 »
Son olarak, bladerunner hikayesinden ziyade sanat yönetimi ve sinematografisi ile diğerlerinden ayrılan bir film. Bugün izlediğinizde hiçbir eksiklik hissettirmiyor, iyi yaşlandı. Yeni filmi çektiklerinde bu imaja zarar gelmesin yeter.

Isin mutfagindan bihaberim lakin "eksiklik hissettirmeme" tanimina bayildim. Iste benimde oyle hissettigim filmlerden biri blade runner. Kafamin almadigi kisimsa, ortaya bu filmi koyduktan sonra nasil bir motivasyonla devami olacagini umdugun bir sey yapmak istersin? Alti okka tasak gerek be.

Fotografta iki silah var. Bir tanesi benim replikasina sahip olmak istedigim fakat olamadigim blaster pro. Otekini tanimiyorum, yeni filme ait ibr silah prototipi olabilir. Simdi farkettim.

Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #17 : 01 Aralık 2016, 10:25:56 »
Yenilerde pek bir iş çıkmayınca geçmişten medet umuluyor. Aslında internet vb zaman öldüren kötü alışkanlıkların olmadığı, hayal gücünün sınır tanımadığı zamanlarda hemen her türlü şeyin zihin jimnastiği bolca yapılmış. TV dizisi Westworld'de de Blade Runner, Memento ve orijinal Westworld'ün bir harmanlaması yapılmış, cila da güzel olunca mantık hatalarını gözardı edip içecek ve çerez eşliğinde keyifle seyrediyorsunuz. Alien, Star Wars, Back to the Future, Harry Potter, Indiana Jones serilerine 10 film daha çıksa yine de seyrederim, bu masal bitmesin derim. Şahsen 'remake'lerdense kötü bir ardılı daha seyredilir buluyorum. Total Recall 'remake'i de kötü olmasa da (bir başkası Ben-Hur), teknolojinin oyunculuğa karşı baskın kullanımı sinema salonundan çıktıktan sonra geride pek de birşey kalmamasına yol açıyor, bunda 'ortaokul-liseli' kitleyi merkeze oturtmanın rol oynadığı da aşikar. Ayrıca Harrison Ford ve Rutger Hauer'in Blade Runner'a yaptıkları katkı da olağanüstü idi, filmden yıllar sonra kitabını okuduğumda çok yavan gelmişti, casting değiştirilse bu sihirli etki gerçekleşir miydi bilmiyorum. Bu arada Psycho 'remake'i de seyrettiğim en kötü filmlerden biriydi (bu kadar plansız bir mesaj da olmaz yahu!).

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #18 : 01 Aralık 2016, 22:12:02 »
- Rutger Baba rulez
- Gits, Motoko olarak ScarJo cast eden zihniyeti cok elestirmistim. Sonra Batou casting'ini gordum. ScarJo'yu mumla aradim. Ulan o nasil Batou essoluessekler!!!!!!!!!!!!!
- Batou benim karakterler aleminde sanirim bir numarali karakterimdir. Gits 2'deki Batou benim yuregimi daglar, her izledigimde 2 hafta Batou olurum bizzat ic dunyamda. Batou kayadir. Batou emotion gostermez. Batou dover. dag gibi adamdir. Bunun yerine ufacik tefecik tombik yanakli Euron Greyjoy cast edilir mi? Kadayif olmus Dulph Lundgren'i getireydiniz (illa Iskandinav cast edecektiniz madem) daha iyiydi anasini satayim. Nasi sinir oldum anlatamam.
- Motokuyu beyaz cast eden zihniyeti de ayrica ele alalim bi gun

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #19 : 02 Aralık 2016, 00:20:04 »
Kafamin almadigi kisimsa, ortaya bu filmi koyduktan sonra nasil bir motivasyonla devami olacagini umdugun bir sey yapmak istersin? Alti okka tasak gerek be.
Türk sineması ortamında efsane halilne gelmiş ama gerçek bir hikaye vardır. Fehmi Yaşar hikayesi. Fehmi Yaşar, Türk sinemasının kült filmlerinden biri olan "Camdan Kalp"i ilk yönetmenlik deneyimi olarak çekmiş. Fakat film bittiğinde yer yerinden oynamış, istanbul film festivali en iyi film, yönetmen, yurt dışı festivalleri vs. sıradan izleyici nekadar bilir bilmiyorum ama camdan kalp'i izlememiş, sevmemiş bir sinema erbabı yoktur.

Fakat gel gelelim Fehmi Yaşar bundan sonra asla film çekememiştir. Sebep, ilk filmin başarısının altında ezilip onu asla geçemeyecek olmanın verdiği inanılmaz ağırlık. Fehmi Yaşar film aşamasının aşırı gergin olduğunu falan da söylemiştir ama filmden kazandığı paralarla hayal kahvesini kurup yıllardır işletmektedir, alkollü bir gece klübü işletmek de bence son derece gergin bir iş olmalı, ama orda bir geri adım atmadı hiç :)

Sinema camiasında en ünlü sözlerden biridir "Nothing is more hazardous to your cinema career than a meteoric start". Yani şair diyor ki, sinema kariyerinize "metorik bir başlangıç"tan daha fazla zarar verecek birşey yoktur. Bizim hocalarımız da, her ödül aldığımızda, "ileride dötünüze girecek onlar dikkat edin" falan şeklinde bizi uyarmışlardı. Haklı da çıktılar, ben akademiye kaçtım, bazıları başka yapım işlerine çekildiler, neyse.

Bu sözü bilen her başarılı sinemacı, "azı karar, çoğu zarar" mottosuyla yaptığı işin başarısına bakmadan,  bir başka sinema özlü sözüne tutunarak devam eder, "bitmiş film bitmiştir, yeni yapacağın filmi düşün".

Ridley abi para kazanıyor işte. Blade runner'ı yapıp ekmeğini de yiyememiş, biliyorsunuz, o filmi o zamanlar tek seven bendim, 1 izleyicisi vardı yani, tv'de izlemiştim, stanley kubrick'in kullanmadığı parçalar vardı filmde halen hatırlıyorum. Hatta hala editor's cut'ı (international cut diye bilinir) final cut'dan daha çok severim. Harrison Ford'un yaptığı kıllıklar, takışmalar, yıllar süren nefret. O fotografta yanyana durduklarına bakmayın, yıllarca bi suratlarına tükürmedikleri kalmıştı. Şimdi 30 yıl sonra artık bu kadar cefanın ekmeğini yemek istiyor tabi.

Alıntı
Fotografta iki silah var. Bir tanesi benim replikasina sahip olmak istedigim fakat olamadigim blaster pro. Otekini tanimiyorum, yeni filme ait ibr silah prototipi olabilir. Simdi farkettim.

Ah, kırık parmaklarla Rachel'in pikesini kaldırdığı sahne :) Tamam.

Ayrıca Harrison Ford ve Rutger Hauer'in Blade Runner'a yaptıkları katkı da olağanüstü idi, filmden yıllar sonra kitabını okuduğumda çok yavan gelmişti, casting değiştirilse bu sihirli etki gerçekleşir miydi bilmiyorum.
Ya dediğim gibi, aslında filmin başarısız olmasının ilk sebebi Harrison Ford'dur der Scott. Sette yapmadığı gıcıklık kalmamış. Sete gelmemiş, kafasına göre oynamış, tabii Scott'da çok kötü bir set ortamı yaratmış, bütün filme dış ses anlatıcı koymuş ilk başta, ekranda görüneni üstüne okutmuş falan. Kör göze parmak. O okumalar hep Harrison Ford tarafından yapılmış. Sonuna doğru artık okumuyorum demiş, sittiri çekmiş :)

O halde rezil bir film çıkmış piyasaya izleyen olmamış. (Budget: $28,000,000 - Gross: $27,000,000 (USA) imdb) Halbuki stüdyodaki kurguculardan biri oturup filmi kafasına göre kurgulayıp başka filmlerden parçalar kullanarak toparlamış. Sonra bir gün kanada'da bir festivale yanlışlıkla rafta duran bu makarayı göndermişler. Festivalin ilk gösteriminden sonra bir sansasyon olmuş, sonraki gösterimler karaborsa. Sonraki festivalde aynı durum. Warner Biraderler şaşırıp bakmış ki bu film gösterime giren değil, başka blade runner. Film tekrar dolaşıma girince işte biz o zaman haberdar olduk filmden.

Sonra director's cut'da da aslında WB ridley scott'a dokundurtmamış filmi, yine bir kurgucu tarafından film "the shining" sahnelerinden temizlenmiş. En son final cut ile ridley kendi içine etmeyi başardı filmin. Yahu o boynuzlu at rüya sahnesi nedir ya? Filme bir de jarjarbinks ekleselerdi 14 yaşındaki çocuklar anlasın diye. Seyircinin zekası ile dalga geçmektir bu, o boynuzlu at zaten eskiden de sebastian'ın odasında görünüyordu. Ayrıca her replicant'ın bir hayvanla bağlantısı vardır, efenim, roy kurttur, ulur, zhora yılandır, pulları üzerine yapıştırır, pris rakundur, gözleri boyar, leon, turtle'dır, rachel baykuştur, bu da tek boynuzlu işte. Ama neyse. Napalım, sinema böyle birşey.

Neyse konudan konuya atladım (google'da arama sonucu biri gelirse paketlenmiş bilgi hediyem olsun işte), Rutger Hauer ise, Ford'un tam tersi, aşırı disiplinli bir adam. Filmi bir kurgucu kurtarmış olabilir ama Rutger Hauer'in "kötü adamı" bu kadar mükemmel ifade edebilmiş olması filmin tek tutunduğu dal aslında. Hitchcock ustamızın lafıdır yine, "bir film ancak villain'ın başarısı kadar iyi olabilir".

Alıntı
Bu arada Psycho 'remake'i...
Hitchcock diyoruz, master of suspence diyoruz, masterpiece diyoruz, gidip hıyarın teki remake yapma cüretini mi göstermiş? Çüş derler adama. Ulan sakın rear window'a dokunmasınlar, panikledim şimdi.

Sonra Batou casting'ini gordum. ScarJo'yu mumla aradim. Ulan o nasil Batou essoluessekler!!!!!!!!!!!!!
ah be abicim, lafı azımdan aldın, çok yaralıyız o konuda çook. Bide utanmadan iri yarı göstermek için anorak kaban giydirmişler ufacık adama.

Alıntı
Kadayif olmus Dulph Lundgren'i getireydiniz (illa Iskandinav cast edecektiniz madem) daha iyiydi anasini satayim. Nasi sinir oldum anlatamam.
Ya batou zaten bana orta yaşın epey üstünde gibi gelmiştir hep, en aşağı 40'lı yaşlarda. Batou abidir, imdat dediğinde kahveden koşan dayıdır, yargılamaz, işini bilir, baştan aşağı tecrübedir o, aynı zamanda bir koleksiyonerdir, ince düşünür, ikinci el ve karaborsa marketlerini iyi tanır.  Şimdi bu oyuncuda bu maharetler yığını var gibi görünüyor mu? Adamı kozmetik sebeplerle beyaz saçlı çizmişler sanmış dreamworksdeki tıfıllar. Casting konusunda adeta filmi izleyip anlamadan yapılmış bir casting gibi duruyor. Lundgren 100 kat iyi olurmuş, hatta süper olurmuş. Adam batou zaten :D Toni Servillo bile daha iyi batou olur be kardeşim.

Yine kullanma kılavuzu gibi konuştum...

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #20 : 02 Aralık 2016, 21:18:18 »
ref'cim severek okudum valla su yazdiklarini. Camdan Kalp ve Fehmi Yasar'dan haberim yoktu. Arastirinca benim cok sevdigim Turk filmlerinden olan "Pehlivan"in yazari oldugunu gordum.

Blade Runner'in sinematografisi ile ilgili yorumlarin da leziz. Hakikaten Blade Runner benim kafamda distopik gelecek sehrinde yagmur altindaki Neon'lar ve getto Cin mahallesindeki sokak yiyecek saticisindan yukselen kokulu dumandir. (evet sogukluk, islaklik koku gibi aslinda orda olmayan duyulari bile tetikleyebilmesi degil mi zaten deha)

Ayrica enteresan kullerinden dogma hikayesini de hic duymamistim.

Ama Blade Runner ile ilgili butun yazdiklarindan bana en leziz gelen an tabii ki hayvan eslemeleri oldu. Ki ben bunu tamamen gozden kacirmisim (ki kacirmam boyle sembolizmleri genelde). Acayip leziz geldi okurken eridim :)

Batou ile ilgili acimi paylasan biri olmasi da bir nebze yuregime su serpti.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #21 : 03 Aralık 2016, 01:22:23 »
@Ref

Bunu para icin yapiyor olduguna inanmak istemiyorum. Ama baska bir sebepte kalmiyor sanki.

Hakikaten Blade Runner benim kafamda distopik gelecek sehrinde yagmur altindaki Neon'lar ve getto Cin mahallesindeki sokak yiyecek saticisindan yukselen kokulu dumandir. (evet sogukluk, islaklik koku gibi aslinda orda olmayan duyulari bile tetikleyebilmesi degil mi zaten deha)

Ve yavas cekimde sokagi arsinlarken arka planda Tales of the Future :D
https://youtu.be/Dwbr9EL0UJM
Hem oraya ait hem de degilmis gibi bir parca.

Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #22 : 05 Aralık 2016, 11:43:22 »
Burda bu kadar konuşunca ve sınıfta sorduğumda birkişinin bile izlemediğini öğrendiğimde, bugün öğrencilerle final cut'ı tekrar izledim. Tuhaftır, "I want more life fucker" cümlesini "father"a çevirmeyi bilmiş, ama göz oymalar, ele soktuğu çivinin arkadan iğrenç iğrenç çıkması, pris'i vur vur ölmemesi her türlü şiddetin dozu artırılmış.

Öğrencilere sorunca biri dedi ki: "biz pek savaş görmedik, bu sebepten hoşumuza gidiyor böyle". Bilemedim, final cut pek de hoşuma gitmedi, director's cut'da durmak lazım :)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #23 : 05 Aralık 2016, 13:04:38 »
Burda bu kadar konuşunca ve sınıfta sorduğumda birkişinin bile izlemediğini öğrendiğimde, bugün öğrencilerle final cut'ı tekrar izledim. Tuhaftır, "I want more life fucker" cümlesini "father"a çevirmeyi bilmiş, ama göz oymalar, ele soktuğu çivinin arkadan iğrenç iğrenç çıkması, pris'i vur vur ölmemesi her türlü şiddetin dozu artırılmış.

Öğrencilere sorunca biri dedi ki: "biz pek savaş görmedik, bu sebepten hoşumuza gidiyor böyle". Bilemedim, final cut pek de hoşuma gitmedi, director's cut'da durmak lazım :)

Tek değilsin (TV). Ben de ilk olarak TV'de seyrettiğim için (hatta aydınlık bir saatte idi sanki) editor's cut versiyonunu daha bir sade ve yeterli buldum, abartıya fazla kaçılmamış, süre uygun tutulmuş vs. Ayrıca filmin verdiği bir dolu hissiyat, zihin jimnastiği, hayat ve ölümün sorgulanmasının yanında Deckard'ın bir replicant olduğu ifşası gereksiz bir klişe olmuş gibime geliyor...

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #24 : 05 Aralık 2016, 22:14:25 »
bak bilim kurgu demisken, biraz alakasiz olacak ama soyle bisey yapiyodum ben 2 yildir. bugun duyuruldu:

http://www.youtube.com/watch?v=NrmMk1Myrxc

musteri olarak replikant girse tanir miyiz? bence tanimayiz.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #25 : 06 Aralık 2016, 08:09:57 »
Kontrolü skynet'e bırakmaya 5 kala :D

21.yy bakkaliyesi böyle bişey olacak demekki. bilmiyorum, huzur içinde çıkabilir miyim acaba o dükkandan :D Sanki yanlış bişey olacak, benim paketime komşunun eşyaları girecek gibi gelir :D Kasa yok, yani nasıl, çıkıp gidicek miyim :)

Tuhaf bir özgürlük hissi.

Bu arada sen ayrıldın mı amazondan?

Çevrimdışı Ragnor

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #26 : 06 Aralık 2016, 11:34:04 »
musteri olarak replikant girse tanir miyiz? bence tanimayiz.

bence asıl soru ve cevabı "müşteri olarak replikant girse umursar mıyız? bence umursamayız." olmalıymış sonuçta müşteri velinimettir.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #27 : 06 Aralık 2016, 18:40:22 »
@nightlord

Ne yani kasiyerle flörtöz bir iletişim bile kuramayacak mıyız? Pek hoşlanmadım ;)

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #28 : 07 Aralık 2016, 00:41:49 »
Ref: Daha ayrilamadim amk. aklimi yitirmek uzereyim

Ragnor: :D Haklisin. bence kapinin yaninda bi yerlerde de "pesin satan vs veresiye satan" illustrasyonu asilmaliydi ama razi edemedim

Witchdoktor: Abi ortamda baska calisanlar var. soru cevaplayan raflara bittikce urun koyan falan. sen flort etmek istedikten sonra imkan var :)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #29 : 09 Aralık 2016, 15:50:00 »
Ref: Daha ayrilamadim amk. aklimi yitirmek uzereyim

yok aga, çocuklu adamın maaşlı sigortalı işini bırakması zor, onu söyliyim :D sen boş zamanlarında halledersin diğer projeyi bak.