Gönderen Konu: minik CRT televizyonlar  (Okunma sayısı 30973 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
minik CRT televizyonlar
« : 17 Eylül 2012, 17:44:07 »
Uzun süredir aranıp durduğum minicik, upucuz ve renkli vga monitör ya da televizyon arayışım henüz son bulamadı.

Herşey tamam da upucuz kısmı pek gerçekleşemiyor. Ne bitpazarları, ne tvciler gezdim aradığımı bulamadım.

Şimdi anladığım kadarıyla eğer tv renkli olsun diyorsanız ozaman minimum 9 inçlik bir tv edinebiliyorsunuz.  Tüplü tv'lerin daha küçükleri de var ama, benim rastladıklarım hep renksizdi. Hatta evde bir tane var, güzel de çalışıyor, çok memnunum.

Lakin renkli olsa da partiye falan taşısak rahatça, evde bir köşede barınsa. LCD'ler bizim istediğimiz sonucu vermiyor elbette, lakin çoğu 60hz çalışıyor, bu bile bizim aletlerle ilgili problemleri doğurmaktalar, ayrıca pek de ucuz değiller.

Neyse, benim alışveriş listemde şunlar var:
KV-9PT50 / KV-9PT50- Sony trinitron 9" - İkinci el, renkleri atmış şekilde 40-100$ arasında bulunabiliyor.
VM-905C - Speco diye bir güvenlik firması üretiyor, hala sıfırı bulunuyor fakat 200$'ın üzerinde
Sansui COM0961B, RCA T09085 vb. gibi vhs+tv komboları var, bunlar en alınabilir ve ebay'de bulunabiliyor, yine 40$ civarı bulunuyor.
KV-8AD10 - KV-8AD11 - yine sony, daha nadir, sanırım bunlar tv kanalları için falan üretilmişler, temizini bulmak zor, bulunca pahalı, ama 8" işte.
KV-5200 - sony 5" renkli trinitron tv, evet var böyle bişey. Ama nerede var, kaç tane üretilmiş merak konusu :)

Var mı elinde <9" crt tv/monitör olan?

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: minik CRT televizyonlar
« Yanıtla #1 : 18 Eylül 2012, 20:51:54 »
Tüplü işi bu saatten sonra biraz yaş bence. Yaşları-ömürleri verimli kullanıma uygun değil diye düşünüyorum. Gördüğüm yerde fiyatı uygunsa 1084 leri topluyorum ama yine de düşüncem böyle.

VM-905C - Speco diye bir güvenlik firması üretiyor, hala sıfırı bulunuyor fakat 200$'ın üzerinde

İçinde güvenlik kelimesi geçen birşeyi ucuza bulmak pek olası değil. Benim hurdacılarda falan bazen güvenlik monitörleri çıkıyor ama çoğunlukla s/b ve üzerinde de sadece composite giriş var. Fiyat olayı da dediğim gibi.

Benim kafamdaki olay psone lcd için rgb-composite hack yapmak. Psone LCD li model bile aldım. Ama cihaz çok temiz ve kutulu olduğu için vazgeçtim, saklıyorum. Bir tane daha bulursam bunu yapacağım. Fake Psone LCD ler ile composite çıkış alınabiliyor. Bunları daha ucuza bulmak mümkün. Ben 25lira gibi bir rakama almıştım bir tane. Ama elimi sürmedim henüz.

Geçenlerde 33baba'dan AverTV Box 9 buldum bir tane. Bu da LCD monitörleri TV'ye çevirmeye yarıyor. Bir de bunu denemek istiyorum. Belki iadre eder bir sonuç alabiliriz.

Ama yine de 5-10lira skalasında 1084 görürsem hele de düz 1084(scart girişli model) ise hayatta acımam :)

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #2 : 19 Eylül 2012, 23:19:22 »
Hocam o AverTV'nin bende Leadtek üretimi eşdeğeri var. Görüntü çamur gibi, kullanılacak şey değil. Acil durumlarda elde kompozit girişli bir monitör yoksa işe yarıyor anca, o da görüntü geliyor mu bakmak için. Avermedia'nın ürünü Leadtek'in ürününden belki biraz daha iyidir, ama biraz.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #3 : 20 Eylül 2012, 01:34:32 »
tv kartı bende de var bir tane.

Fakat eminim biliyorsunuz ki, bizim 8bit'ler bu dijital çevrim işinden pek hoşlanmıyorlar. Birincil sebep interlace problemi. LCD'ler her durumda progresif tarama yapıyorlar, bu da kaçınılmaz 0.5 karelik bir gecikme demek.

Daha kötüsü, 50hz'de çalışan ucuz lcd bulmak çok zor. Bunlar genelde 60hz'de çalışıyorlar fakat bizim makineler 50hz'e göre sinyal gönderiyor. Böyle olunca 60hz'lik lcd ekranında arada bir tekrarlayan kareler olmak zorunda bu da rahatsız edici olabilir, sonuçta %15'lik bir zamanlama farkı var.

Bu sorun TV kartlarında özellikle kaçınılmaz hale geliyor, lakin 50hz'de çalışan pc monitörü bulsanız bile, tv kartlarına her iki field'i doğru zamanda göstermesini söylemek imkansız, bunlar interpolate ya da bobdeinterlace ediyorlar görüntüyü, sonucun çamur olmasının temel nedeni bu.

Haydi şanslısınız lcd'niz 50hz ve interlace'i doğru yorumluyor: bu sefer de interlace "comb effect" denilen tarama bozulmalarını görüyoruz çünkü lcd'lerde fosfor ışıması yok. Elektron hüzmesinin ekrana dokunduğu yerin etrafını da aydınlatmasından dolayı tüplü tv'lerin güzel bir yumuşaklığı var, bu ışıma tarama efektini de engelliyor.

7dx'demiydi neydi, beni aydırdığınız üzere, bir CRT monitöre sonsuz ihtiyacımız var. Evdeki 37 ekran philips'e daha fazla yer ayıramayacağım :D

sahibinden.com'da portatif tv'ler kısmına bakıyorum, türkiyede cosmos marka 7" renkli tv'ler varmış herhalde, fakat güvenemedim, çoğunun rengi gidik.

http://img32.imageshack.us/img32/7066/d14e25320f964a65990a3e1.png
bazı emülatörlerde fosfor ışımasını emüle etmek mümkün fakat bu canavar bir PC gerektiriyor. Lakin görüntüyü çok büyütmeniz gerekiyor. Mesela fosfor glow'un sadece 1 piksellik yayılmasını istiyorsanız 3 kat, 2 pixel yayılma istiyorsanız 8 kat büyütmeniz gerekiyor. Hem bolca çözünürlük lazım, hem de o kadar pixeli işleyecek işlemci.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #4 : 20 Eylül 2012, 11:09:12 »
Haydi şanslısınız lcd'niz 50hz ve interlace'i doğru yorumluyor: bu sefer de interlace "comb effect" denilen tarama bozulmalarını görüyoruz çünkü lcd'lerde fosfor ışıması yok. Elektron hüzmesinin ekrana dokunduğu yerin etrafını da aydınlatmasından dolayı tüplü tv'lerin güzel bir yumuşaklığı var, bu ışıma tarama efektini de engelliyor.

...bir CRT monitöre sonsuz ihtiyacımız var.

Tv kismi beni pek baglamasa bile "Neden CRT?" sorusuna karsilik ortaya konabilecek gayet guzel bir cevap. Benim tek derdim Amiga makinalari vga monitorlere eslemek oldugu icin isim kolay. Sonucta Amiga icun piyasaya surulmus guncel scandoubler/flickerfixer cozumleri asmis vaziyette. Fakat bu asmis ekipmanlar bile LCD uzerinde soguk kaliyor. Kulaga garip geliyor ama, retro ekipmanlarda yuksek ergonomi icin CRT sart.

Fakat kullanilmis CRT' nin pek bir esprisi olmadigina ben de katiliyorum. Renkleri solmus ve kontrast orani gudiklesmis cam tuplerden irak olmamiz dilegiyle; So say we all!
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #5 : 01 Mart 2013, 16:26:01 »
Arkadaşlar merhaba,

Sahibindende gezinirken aşağıdaki ilan gözüme çarptı;

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-oyun-konsol-konsol-tum-retro-pc-leriniz-icin-5-inc-renkli-fmtv-s-video-destekli-115512260/detay

ve bu konu aklıma geldi.  :)
Bir inceleyin bakalım, belki işinize yarar.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #6 : 02 Mart 2013, 05:36:17 »
gerçekten de çok ama çok enteresan.

Sanki birileri bu başlığı okumuş gibi bir izlenim edindim :D

-ek olarak, istediğim tv'yi buldum, 7dx'de güzelce kullandık :)

Profit!

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #7 : 09 Mayıs 2018, 12:28:08 »
retro sistemlerden lcd'lerde düzgün görüntü almak için şöyle bir alternatif var ve gayet pro bir cihaz:

https://www.videogameperfection.com/2016/07/08/source-converter-verdict/

framebuffer olmadığı için lag yok deniyor. upscaler da değil. sadece girişteki sinyali alıp line doubler olarak işleyerek çalışıyor. kendim ölçmedim tabii lag olayını ama pratikte ekstra bir gecikme hissetmedim.

ben eski nesil konsollar için kullanıyorum. lcd tv'de crt'yi aratmıyor. lcd tv ve monitörlerin yetersiz sd işleme devrelerinden sonra bu cihazla birlikte görüntü sınıf atlıyor. tek açmazı c64 gibi rgb çıkışı olmayan cihazlarda kullanılamıyor çünkü analog giriş olarak sadece rgb destekli bir kart. dolayısıyla amiga'da kullanılabiliyor, onu henüz denemedim gerçi.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #8 : 10 Mayıs 2018, 13:29:56 »
retro sistemlerden lcd'lerde düzgün görüntü almak için şöyle bir alternatif var ve gayet pro bir cihaz:

https://www.videogameperfection.com/2016/07/08/source-converter-verdict/

framebuffer olmadığı için lag yok deniyor. upscaler da değil. sadece girişteki sinyali alıp line doubler olarak işleyerek çalışıyor. kendim ölçmedim tabii lag olayını ama pratikte ekstra bir gecikme hissetmedim.

ben eski nesil konsollar için kullanıyorum. lcd tv'de crt'yi aratmıyor. lcd tv ve monitörlerin yetersiz sd işleme devrelerinden sonra bu cihazla birlikte görüntü sınıf atlıyor. tek açmazı c64 gibi rgb çıkışı olmayan cihazlarda kullanılamıyor çünkü analog giriş olarak sadece rgb destekli bir kart. dolayısıyla amiga'da kullanılabiliyor, onu henüz denemedim gerçi.

Hmm review'i okudum, keşke bazı ekran görüntüleri olsaydı. Neredeyse her platformda bazı sorunları olduğundan bahsediyor sonra da 150 sterlin istiyor. Amiga için hiçbir sorun yok gibi ama 8bit'ler için hep küçük de olsa bir sorun var. c64 hiç kullanamıyor mesela, zx spectrum'da bazı titremeler olabiliyor diyor, atari sync yakalayamıyor diyor, SNES/Famicom'da büyük sorunlar var diyor... Ama görünüşe göre firmware update ile bazı problemleri azaltabiliyorlar. NEyse, amiga, ps2 ve sega saturn için işe yarıyor gibi. Demekki bu scandoubling işi düşündüğümden daha çetrefilli. Halbuki eski tüplü bir tv hiçbir sorun yaratmadan hepsini gösterebiliyor. Bize bir CRT-TV "emülatörü" lazım.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #9 : 11 Mayıs 2018, 10:54:36 »
c64'te rgb çıkış olmadığı için kullanılamıyor, zira board sadece rgb sinyal kabul ediyor. pratikte kağıt üzerindeki kadar sorunlu değil aslında. 2x modunda (benim elimdekiler arasında) çalışmayan konsol, tv ve monitör yok. ama 3x'e çıkayım dersen sıkıntı başlıyor. benim tv'ler (sony ve panasonic) 3x'i desteklemedi. sadece hp monitörde 3x alabildim ama bu monitör de 10 yıllık pro bir model. gözlemlediğim kadarıyla yeni monitörlerde bu kadar sıkıntı yaşayan yok gibi. tabii tv'ler gene nanay. ama 4k'lar genelde sorunsuz rapor edilmiş, herhalde 4k'ların devreleri önceki nesle göre çok daha farklı ve iyi.

twitter'da filan takip ettiğim retrocular sürekli ekran görüntüsü atıyor, aslında ortalıkta o kadar çok kullanıcı ve ekran görüntüsü var ki bu linkte olmaması ilginç. :) ben kendi çektiklerimden atayım bir kaç tane.

ken'le cody'nin olduğu sf alfa bilmemkaç oyunu, line multi 3x ve monitör 1:1 pixel mapping modunda. giriş 263p ps1.
diğer ken gene ps1, çıkış line2x, tv 720p.

tabii sony lvm gibi bir crt her zaman lazım ama özellikle tr'de onu bulmak mesele.