Bilemedim bu güzel bir haber mi yoksa b.ku yediğimizin bir göstergesi mi.
Bu arada 500 sterlin borç verecek olan var mı?
Tam bir Elite sevdalısı ve Frontier aşığı olarak online oyunların bugünkü haline bakarak şiddetle tırstığımı söyleyebilirim. Evet, Diablo 3 oynuyorum. Biliyorsunuz ki diablo 3'de düşen eşyalar (kılıçtır, kalkandır, yüzüktür vs.) kısmen procedural (kısmen random) olarak yaratılıyor. Evet 300 saat oyun süresince birbirinin aynı iki eşya henüz düşmedi, bu güzel birşey. Fakat bu çeşitliliğin korkunç bir tekdüzeliği var. Bilirsiniz doğada kaostan düzen oluşması gerçeği vardır. Örneğin gökten kar kaotik şekilde yağar, nereye ne kadar düşeceğini asla kestiremezsiniz fakat sonunda heryerde mükemmel yuvarlaklar oluşturur, pürüzsüz oval hatlarla heryeri tekdüzelikle kaplar (Bunu Carl Sagan'dan öğrenmiştim). İşte bu düzen bu oluşturulan rastgele eşya ve mekanlarda da ortaya çıkıyor. Aslında düşen tüm eşyalar birbirinden çok da farklı değil, kimisinin rengi kırmızı, kimisinin aurası mavi, kimisi 3 vuruyor kimisi 5. Özünde son 2 aydır elimdeki eşyalardan daha iyi bir eşya da düşmedi.
Malesef milyonlarca insanın bir arada dolandığı sanal dünyalarda herkesin "keşfetmesine" yetecek kadar çeşitlilik yok. Bunun için el ile ayarlanmış güzel eşya ve mekanların bulunma oranını milyonda 1 gibi bir orana bağlıyorlar. Böylece bu tür eşyalar günde sadece 1 kişiye düşüyor. Dolayısı ile o eşyayı edinme şansım bir yıl boyunca her gün oynasam dahi 50 bin'de 1 gibi bir ihtimal. Yani düşünün, bir yılda sadece 1 zar atma şansınız var, o zar 50bin yüzlü ve attığınızda 1 gelmesi gerekiyor. Yani imkansızla eşdeğer.
Bunun yanı sıra oyunun açıkları da anında kötüye kullanılıyor. Örneğin, frontier'de dinsel bir hükümetle yönetilen bir gezegen vardır, buraya sadece özel bir izinle girebilirsiniz, burada hiçbir materyal değerli olmadığı için gezegende (az da olsa) üretilen elmaslar çöp olarak kabul edilmektedir(!). ... Yani geminize aldığınız elmaslar için size para ödüyorlar. Bu gezegeni frontier'de keşfettiğimde orayı geçiş yollarımdan biri olarak kabul etmiş, ara sıra uğrayıp onları çöplerinden kurtarıyor ve köşeyi dönüyordum. Şimdi bu tür birşeye multiplayer oyunda raslamanız mümkün olamaz. Çünkü:
1. Önünde kuyruk olur.
2. İnsanlar ordan ayrılmazlar. O bölge sürekli farmlanır (WoW'da yaşanan bir hadisedir).
3. Çinliler bütün elmasları toplar.
4. Oyun ekonomisi 1 gün içinde darmadağan olur.
5. Sonunda O bölge patch'lenerek oyundan çıkarılır.
Yani bu türden bir keşif oyuna eklenemez. Eh, Elite serisinin bütün olayı keşfetmekle alakalı iken, bu ögelerin eklenememesi oyunun doğasına balta vurur.
Sonuç olarak Uzay Keşif ve Ticareti oyunlarını Eve Online modelinde gayet iyi şekillendirmek mümkün. Fakat Elite'in olayı
refleks Tabanlı oyun olması, zamanı hızlandırabilmek ve küçük bir alanda dahi keşfedilecek çok fazla eleman olmasından kaynaklanıyordu. Multiplayer olması zaman hızlandırma işini iptal edecek, network olması twitch tipi oyunu iptal edecek, ve massive multiplayer olması da küçük alanda keşfedilecek ögelere limit getirecektir.
Kısacası, olmaz ama evet.