Gönderen Konu: Video oyunlar sanat mıdır?  (Okunma sayısı 12985 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Video oyunlar sanat mıdır?
« : 05 Aralık 2012, 15:26:12 »
Niyetim bir anket yapmak veya bu konuda net bir fikir-gözlem ortaya koymak değil. Gördüğüm bir makale üzerine beraber kafa yorma arayışındayım.

Ben özellikle 8bit zamanında "one man army" usulü yapılanları sanata oldukça yakın görüyorum.

Sonuç olarak siz ne diyorsunuz: Video oyunlar sanat mıdır?

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
Ynt: Video oyunlar sanat mıdır?
« Yanıtla #1 : 05 Aralık 2012, 18:45:45 »
yaziyi yazan dingil'in verdigi satranc ornegi, konuyu tamamen anlamadigini gosteriyor. dunyanin en iyi satranc oyuncusu bile sanatci degildir diyor. oysa ki oyuna sanat diyen insanlar oyunu oynayanlari sanatci adletmiyor zaten, oyunun tasarimini yapanlara sanatci diyor. Bu dingilin mantigiyla bakarsak mona lisa da sanat degil cunku sanatci olmayan husnu adinda bi adam mona lisa'ya bakabiliyor.

Keza diyor ki sanat dijital'den once vardi. sanat, yagli boyadan once de vardi. Demek ki mona lisa sanat degil

Bunun yaninda bence bu sorunun genel bir cevabi yok. Oyun bir urun. Satilabilen/Tuketilebilen bir urun. Her boyle urun gibi, ticari kaygilarla yapilmis ornekleri de var sanatsal kaygilarla yapilmis ornekleri de. Muzik, resim, sinema'dan ayrilabilir mi bilimiyorum.

Ama oyun dendiginde bugun cogu insanin aklina gelen seylerin sanat olmadigini dusunuyorum ben de. tipki muzik dendiginde veya sinema dendiginde insanlarin aklina gelen cogu ornegin sanat olmadigini dusundugum gibi

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 06 Aralık 2012, 00:04:39 »
Hürriyetteki haberden çıktı herhalde bu konu. Evet, kendi adıma video oyunlarının bir sanat formu olabileceğine inananlardanım. Bir sinemacı olarak dijital oyunun sinemadan pek farkı olmadığını düşünüyorum. Fakat sanat nedir?

Sanatın keyifle deneyimlenmesi için dokunma duyusu şart değil, "görsel ve işitsel" olanlar üstün sanatlar oluyor. İşte bunlar "güzel sanatlar" dediğimiz sanat türleri. Mimarlıktan başlıyor, heykel, dans&tiyatro,  falan. Sonra sinemayı eklemeye çalıştılar buna. Sinemanın  "Güzel" sanat kısmı, müzik ve dans&tiyatrodan gelen kısım. Sinema temelde tiyatronun bir kere kaydedilip yüzlerce kere, yüzlerce yerde gösterilmesi (bu sebepten ayrı bir sanat sayıyorlar). Ama bir "catch" var bu işte, sinema izleyiciyi de sahneye sokar. Sinemada izleyici pasif değildir, karakterlerle çok hızlı özdeşleşir, ve hikayeyi deneyimler.

Oy! Belkide dijital oyun, sinemadan daha fazla sanat. Başta etkileşim, deneyim sonra dokunma, görme, duyma, tekrar gösterilme, ne ararsan var. Sid meier, Ron Gilbert, David Braben gibi auteur oyun tasarımcıları çoğaldığında, değeri daha çok anlaşılacak. Sonuçta sanat insandır. Dijital oyunları da yaratıcılarının arkasından hatırlamaya başladığımız zaman bu iş olacaktır.

Tabii dikkat ederseniz, sinema sanat mıdır onun cevabını bile verebilmiş değilim. Fakat eğer sinema sanatsa, dijital oyun da sanattır.

(zaten bunu tartışıyorsak çoktan sanat olmuştur aslında)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #3 : 06 Aralık 2012, 23:12:56 »
Hürriyetteki haberden çıktı herhalde bu konu.

wos'da tartışmıştık bu "şeyleri".

Hürriyet'te çıktı mı bu haber bilgim yok ama, ben sana el değmemiş bilgiyi/konuyu bu çağda bu ortamda nasıl bulayım be Ref? :)

Lakin bu tartışma sanırım burada bitmez. Sanırım "toplum için sanat, sanat için sanat" meselesi gibi uzun bir ömrü olur.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #4 : 06 Aralık 2012, 23:50:28 »
 Su sanat meselesi dalli budakli oldugu icin kafayi tam toplayamiyorum. Simdi ablanin teki ictigi boyalari tualin uzerine kusar desen yapar, millet buna sanat der. Olmadi, biri cikar hela karosunun uzerine konmus at sinegini iki saat boyunca filme alir, uzerine bir de odul alir. Yani simdi bir monkey island kusmuktan daha mi az sanatsal?
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #5 : 07 Aralık 2012, 00:42:48 »
Simdi ablanin teki ictigi boyalari tualin uzerine kusar desen yapar, millet buna sanat der. Olmadi, biri cikar hela karosunun uzerine konmus at sinegini iki saat boyunca filme alir, uzerine bir de odul alir.

Elbette bu tür örneklere girersek peçeteyi'de unutmamak lazım. Detaylar ve yorumlar için tıklayın.

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #6 : 07 Aralık 2012, 13:47:56 »
Bunun yaninda bence bu sorunun genel bir cevabi yok. Oyun bir urun. Satilabilen/Tuketilebilen bir urun. Her boyle urun gibi, ticari kaygilarla yapilmis ornekleri de var sanatsal kaygilarla yapilmis ornekleri de. Muzik, resim, sinema'dan ayrilabilir mi bilimiyorum.

Ama oyun dendiginde bugun cogu insanin aklina gelen seylerin sanat olmadigini dusunuyorum ben de. tipki muzik dendiginde veya sinema dendiginde insanlarin aklina gelen cogu ornegin sanat olmadigini dusundugum gibi

Bu konuda ben, nightlord ile aynı düşünceleri paylaşıyorum.
Yani bir eser/ürün türünün sanat olup olmadığını tartışmak yerine, her bir eseri/ürünü değerlendirmek lazım.

Sinema sanat mıdır, değil midir? veya Dijital oyunlar sanat mıdır, değil midir? tartışması anlamsız geliyor.

Nightlord'un da dediği gibi, resim olsun, müzik olsun, tiyatro, sinema, dijital oyun olsun, bunları yapanlar sonuçta ticari değer de taşıyan ürünler ortaya koymaktalar.

Bu ürünlerden bazıları sadece "ticari kaygı" ile ortaya konumuş "zenaat ürünleri" iken bazıları da üretenin becerisi, öngörüsü, hayat felsefesi, vs. de içeren şekilde birer "sanat eseri" oluyorlar.

Mona Lisa'nın bir "sanat eseri" olması fakat pek çoğumuzun evindeki salonun duvarında asılı yağlı-boya manzara tablosunun ise sadece bir "zenaat ürünü" olması gibi...

Ve sonuçta bu ürünlerden hangilerinin "sanat eseri" olduğunu bizlere zaman gösteriyor.

2013 versiyonu çıktığında kimsenin 2012 versiyonunu oynamak istemediği FIFA, PES, vs. gibi oyunlar bence sektörel ürünler iken, Pac-man, Tetris, Civilisation gibi çığır açmış ve halen meraklısı/oynayanı olan oyunlar ise zamanın süzgecinden geçerek "sanat eseri" tanımlamasını haketmiş eserler haline geliyorlar.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #7 : 08 Aralık 2012, 13:51:16 »
Şimdi nightlord'un sürekli şikayet ettiği şeyi yapacağım, eğer TLDR derseniz önemli değil, küsmem :D

Sanırım burada tartışılan şey, neyin sanat olabileceğinden çok, dijital oyunun külliyen bir "sanat dalı" olarak kabul edilmesidir. Tekrar edeyim, dijital oyunu plastik malzeme olarak kabul etmekten ziyade, sanat dalı olarak kabul edilmesi tartışılıyor.

Yani yaptığınız endüstriyel bir ürün de olsa, bu sanatın endüstrileştirilmiş bir halidir. Yani "Hadise" bir albüm çıkardığında bu elbetteki endüstriyel, ticari bir üründür fakat aynı zamanda -vasat da olsa- bunun sanat eseri olduğu bir gerçektir, çünkü müzik bir temel sanat dalıdır. Sanatın metalaştırılması çok tartışılmış, genel geçer bir konudur. Diğer taraftan mercedes harika arabalar üretse de, bu üretim sanat değildir. Fakat andy warhol bir mercedes'i newyork'da sanat eseri olarak sergileyebilir. Bu, sanatsal söylemdir, araba burada plastik malzemedir. Fakat araba üretimi bir sanat dalı değildir.

Oyun nedir? Zor bir sıfat tamlaması yazacağım hazır olun:

Oyun, oyuncuların yetenekleri doğrultusunda sonuçları değişken fakat ölçülebilir olan çeşitli kurallar tarafından kısıtlanmış yapay bir çatışmaya girdikleri sistemler bütünüdür.

Buradaki belki en vurucu nokta "yapay bir çatışma" kısmıdır. Lakin nightlord hatırlayacaktır, cgtr'de scriptwriting101 dersinde 12 basamaklı yapıdan bahsetmiştim. Bu yapının temeli dramaya dayanmaktadır (bkz. aristo'nun poetika'sı). Bu durumda aslında sanatın temel yapı taşı dramadır. Drama bir çatışma ortaya koyar. Bu herhangi birşey olabilir. Spermli peçete ortaya devasa bir çatışma ortaya koymaktadır. Öyle etkilidir ki, hiç alakası olmayan kurumlar için içine karışmıştır. Buradan drama doğar. Dramatan anlatı doğar. Anlatıdan anlam doğar. Bunun gücü sanata giden yoldur. Şiir, müzik, dans, çatışma yoksa sanat yoktur.

Dikkat edin, aşağıda *tartıştığım* hiçbir şeyden emin değilim, sadece fikir yürütüyorum.

Bakalım:
1.

Marcel Duchamp

Şimdi yine bakalım:
2.

Mondrian, bilmiyorum zx spectrumcu olduğum için mi, piet mondrian abstract sanatçılar arasında kişisel top5'im içindedir (kendi iç çatışmamın tetiklenmesi).

3.
ve son olarak monet,

Çok severim. İstanbulda 6 ocağa kadar sergileniyor. Tabii birçok arkadaşım "menemen" benzetmesinde bulundu.

Bunların hepsi birer çatışma barındırmakta. Çatışmayı, dolayısı ile dramayı resmin içinde aramanıza gerek yok. Olgun bir sanatçı otomatik olarak gerçekte yatan çatışmaları umursar, hapseder ve afişe eder. Sanatçı tarafından ortaya koyulan gerçek, farkındalığı arttırır ve bilinci genişletir, diğer taraftan sentetik gerçeği yok eder. Yani olaylara farklı şekilde bakmanızı sağlar.

Şimdi oyunlara geri dönelim. Tetris. Sanat mıdır?

Raph Koster'in ünlü nazi tetris'ine bakalım.

Bu tetris'te, farklı şekillerde yukarıdan düşen ölmüş yahudileri çukura sığdırmanız gerekiyor. Oyundaki görseller ve şekiller oyun deneyimine çok büyük farklılıklar kattığı gerçektir. Dikkat edin bu görsel ögeler oyun mekaniğinin dışındadır, yine de oyunu oluşturan ögelerdir, ayrı düşünülemez. Demekki küçük ya da büyük her oyun, ve bunları her türü bizde duygusal tepkiler oluşturmaktadır. Bu dijital oyunu mesaj taşıyan bir kanal olarak çok etkili kıldığı kesindir. Çatışma da oyunun doğasında olduğundan dolayı oyun bir sanat dalıdır.

Son olarak, sanatçı olgunlaştıkça üst katmanlarından, yüzeyden kurtulur. Böylece üretimleri çok daha yoğun ve sanatçıyı tüketen bir hale gelir. Bu şekilde yaratılan iş, sanatçının en derin hislerinden oluşur, marcel duchamp ya da  bedri baykam örneklerindeki gibi.

Henüz oyun yaratıcıları o seviyeye gelemediler, ama gelemeyecekleri anlamına gelmiyor. Örneğin,

"Dear Esther", gerçekten bir oyun olup olmadığını bile tartışabileceğiniz bir oyun.

Journey, platformer gibi görünse de değil.

Another world, eric chai'nin başyapıtı.

Çatışma, anları, form ve en önemlisi etkileşim bu tür oyunlarda öne çıkıyor. Bunlar dijital oyunun sanat formu özelliklerini taşıdığını, oyun geliştiricilerinin "sanatçı" olarak kabul edilebileceği bir noktaya geldiğini gösteren örnekler.

Fakat henüz hiç girmediğimiz bir alan var ki, bence dijital oyunun tam olarak sanat dalı olarak kabulünü garantileyecek, benzersiz bir özellik: "Emergent gameplay" diye tabir edilen, oyunların tasarımları yanında kendi kendine genişleyebilme özelliği. Oyunlar çalışan sistemler bütünü olduğu için aslında yaşayan organizmalara benziyorlar. Bazen tasarımcının hiç de hesap etmediği yerlere gidebiliyor durum.  Örnek, frontier oyuncularının buffer overflow sorunundan dolayı 65536 ışık yılı uzağa 1 litre benzinle zıplayabilme özelliği sayesinde wormhole kullanarak çok ekonomik şekilde yıldızdan yıldıza ulaşabilme keşfi oyunun ömrünü yıllarca uzatmıştı. Ya da Wikipedia'da yazan Peter Molyneux'nun (fable'da) başına gelen olay, kendi kurduğu sistemler bütünü sayesinde, bazı oyuncuların akıl almaz oyun oynama şekilleri geliştirmesi gibi. Ki bu trend yeni oyun tasarımında önde giden bir yöntem. İyi oyun emergent olmalı. Farmwille tuttu çünkü millet o koyunlarla yere adını yazmaya başladı vs.

Tabii bunların tamamı akademik. Kendimi blade runner'daki Dr. Eldon Tyrell gibi hissettim.

Neyse duramayacağım galiba... Ceketimi alayım ben, şu deli gömleğini çıkarmak ne zor yahu....

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #8 : 08 Aralık 2012, 17:24:40 »
Bir an kendimi John Berger okuyormuş gibi hissettim :)

Çevrimdışı yatuyu

• Retroman
« Yanıtla #9 : 09 Aralık 2012, 11:02:03 »
sinema sanat midir?
belli bir yontemle kendi ruyasindan ya da kabusundan ozgun bir kurmaca yaratilip film yapilabiliyorsa bunun gordugumuz video oyunlarida gayet sanat diyebilirim; uykumdan kalkip yeni fragmanlara bakarken bununla karsilastim:
Oblivion (2013) - Official Trailer #1 [HD]: Tom Cruise and Morgan Freeman

simdi bu fragmanda gercek oyuncular olmasa 3D modelleme ile hazirlasak karsisimiza cikan distopyada gecen bir  fps oyununun videosu olacakti, evet cogu sey gorsel uzerine ama hepsininde bir baslangic noktasi var  ;)
benim icin bu baslangic oykuleme yani edebiyat ustunden gecer. oyunculugun  ilk zamanlarda krackout pesinde kosmayip text adventure sevme egilimi gosterme sebeplerinden biride bu olabilir.

daha cok yazmak istiyorum ama serum taktirmam lazim,
peace  8)