Gönderen Konu: 7Dx-2012 Parti Raporları...  (Okunma sayısı 26960 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
7Dx-2012 Parti Raporları...
« : 20 Aralık 2012, 00:55:53 »
Evet, bahanem kalmadı, parti raporunu bu akşam yazmam gerekiyor, bari tez elden bitireyim dedim.

Ref'in çok detaylı 7Dx 2012 raporu!

7D gelmesini iple çektiğim bir parti. Arkadaşlarla toplanıyoruz, güzel oluyor. Fakat ne olduysa ilk yıl dışında dişe dokunur bir işe girişemedim. 7D benim için kodlama yapmak için bir fırsat olması lazım iken, yiyip içip muhabbete daldığımız bir kahve molasına dönüşüverdi. Bu hoşnut olduğum bir durum değil. Peki bu yıl bu gidişatı kırmak için ne yaptım? Partiden 1 gün önce mekanda stop-motion bir wild yapmak için fotograf makinesi aldım.

Partiden 2-3 gün önce retrojen.org forumda hafif bir hareket başlamıştı. Kimler geliyor, kimler gelemiyor belli olmuştu. Doğrusu bu yıl forumdaki aşırı hareketsizlik biraz canımı sıkıyordu. Alco'nun sessizleşmesi, shax'ın kendini bisiklete vermesi, domi'nin facebook kölesi olması, diğer arkadaşların ortama hiç uğramaması "acaba işin sonuna geldik mi?" diye sordurtuyordu. Peki ya ben? Acaba ben mi çok konuşuyordum?

Ben de her yıl olduğu gibi partiye en az bir zx spectrum getirme durumunda idim. Neyseki bir ay kadar önce ulaştığım mini-renkli tv bu sene yükümü yarı yarıya azaltacaktı. Üstelik monitör bağımlılığımı da yok etmiş olmuştum. Partiden bir gece önce çocukları yatırdıktan sonra saat 22:00 sularında retrolarımın saklı olduğu kapalı balkona dalma kararı aldım. Bu kolay bir karar değildi, lakin balkonda adım atacak pek yer yok. Retrolar, bisiklerler ve evden çıkan ama asla atılamayacak bilimum şey, bu balkonda duruyor. Spectrumları sürekli kullandığım için çok yakındalardı. Hemen bir iki test yapıp bir +2, bir 48K, divide, oyun ve demo yüklü bilimum cf-kart, kablolar ve mini tv'yi portatif bir kasaya doldurdum. Fakat kasanın yarısı bile dolmadı. Spectrum'un herşeyinin küçük olması büyük avantaj :D

Sonra geçen seneki Shax'ın sonu gelmez eleştirileri aklıma geldi. Spectrum'un en baba demosunu izletirken, "abi kafam sikildi bu sesten" şeklindeki nadide yorumları bu sene spectrum işini ikinci plana atmam gerektiğini söylüyordu. O zaman hazır kendi eliyle bana getirdiği bir amiga500 anakartı var iken, onu toplamaya karar verdim. Sağolsun, cillop gibi bir kasaya koymuştu o kartı. Hemen rf modülatör yardımı ile tv'ye bağladım, hemen açıldı fakat floppy'den ses gelmiyordu. Bir disket takayım dedim, *plöp* disket kasanın içine düştü! Nihayet kasanın içini açtığımda boş kasanın içinde dolanan bir a500 anakartı olduğunu gördüm. Floppy, vidalar, metal kalkan falan yoktu. Disketimi de alarak hemen anakartı kasadan ayırdım ve amiga500 yığınıma doğru ilerledim.

A500 yığınından küçük bir parça

Neredeyse tüm amigaları elden geçirerek büyük zorluklarla, her şeyi çalışan, üzerine 3.1 Rom takılmış, a590 ile 3MB'a çıkarılmış, 1GB harddiskli, parlak metal kalkanlı, 14mhz adspeed'li yeni amiga setup'ıma kavuştum. Mouse ve joysticklerde bazı düğmeler çalışmıyordu, ama artık vakit kalmamıştı. işim bittiğinde saat sabah 3:45 gibiydi. Bu işlemlerin büyük kısmını buz gibi balkonda yaptığım için boğazım da şişmişti. Bir koca sene boyunca 1 kere bile hapşırmayan ben, sümüklü buruna doğru hızla yol almıştım. Sabah5'e kadar da uyuyamadım, popüler amiga demolarını bir klasöre topladım...

...ve sonra uyumaya karar verdim.

Ertesi gün boğaz ağrısı ile uyandım, fakat mümkün olduğunca kendimi yatakta tutmaya gayret ettim. Baba olunca insan istese de uyuyamıyor, her gün sabah 7'de kalkmaya kurulmuş bünye. Bu sefer evdekilerin de sayesinde çok daha uzun süre yatakta kaldım. Boğaz ağrım bir hayli hafiflemişti. Herşey yolunda idi, saat 11 civarında bir gün önce kaza yaptığım arabama atlayıp parti mekanının yolunu tuttum. Trafik korkunçtu, ben de italya üzerinden mekana vardığım için ekstra uzun sürdü. Arada da (ön tarafta plaka tutacağı kırıldığı için) polis çevirdi, onlarla da bir 15 dakika muhabbet ettik, sağolsunlar sonunda beni salıverdiler. Millet plakayı bilerek söküyormuş, ben de öyle mi yapmışım diye kontrol. Yok dedim, ben bilerek arabamın ön kaputunu dağıtmam... Saat 3'e yaklaşıyor iken parti mekanına vardım. Arabayı parkederken hafif çiseleyen yağmurun altında dondurma yiyen iki eleman mekandan çıkmış yürüyordu. Hah dedim, doğru yere geldim.

İçeri girdim, ne kadar çok tanıdık sima var, herkesle tek tek selamlaştım, fakat skate'i atlamışım. Olsun o ev sahibi, işi çoktur. Skate'le yatan skate gibi kalkar demişler. Ama o da ne, daha 1 gün önce lafı geçen decipher sadece yabancı aksanıyla değil, seltik görünüşü ile mekana çökmüş, ragnor ve spritus ile sohbette! Ayrıca Bug'da tanıştığımız Oğuz (Sandıkçı)'da gelmiş, ne güzel. Hem Shax'ın ıspanaklı kol böreği de gelmiştir! Bu parti güzel olacak galiba. Neyse bizim retrojen ekibi bu sefer partideki compex gençliğinden sonra en kalabalık ekiptik. Neredeyse tam kadro, alco, shax, domino, behlül, tolga ve ben, yetmedi sonra bize levent pekcan, witchdoctor da dahil olmak üzere partinin en karanlık yerine sotelenmişti.  Ben tembel öğrenciler her zaman arka sıraya oturur olayına biraz tepkili olduğum için önce "abijim yeter her sene arkalara zulalanıyorsunuz" diye veryansın etsem de, kabul etmek gerek, gecenin ilerleyen dakikalarında orası en değerli uyku bölgesi oluyor.

Neyse, yerleşme işine koyulduk, amigayı çıkarttım, olması gerektiği gibi rf monitöre bağladım ve verdim demoları ortama. Bu sırada arka planda perdede de birşeyler oynuyordu. Bu sırada Tolga kümülüs projesinin prototipini getirmişti. İlaç gibi bir arabirim. Oric Atmos'a bağlı bir disk (teyp?) emülatörü. Oric demoları izledik, spectrumunkileri andırıyordu. Sonra ben 20 dakika kadar bir oyun yazmaya koyuldum. Oric Basic'in uydurmasyon komutları ile boğuşurken Matahari geldi, adam default istanbul beyefendisi, ben de istanbul serserisi modundayım, alco birkaç amstrad demosunu  mathariye göstermek için oric'in bağlı olduğu monitörü almak isteyince benim oric oyunu suya düştü. Zaten iş manueli okumaya dönmüştü... Şöyle bir komut var: PLOT 10,5,"SELAM DÜNYA",1  PRINT yerine plot kullanıyorsunuz, bana biraz tuhaf geldi. Sonra alıştım ama... Bu arada Alco çantasından değerli emanetler çıkarttı, kıymetini ancak eve geldiğimde anlayacağım paketi açılmamış 3 inç CF2 disk hediye etti.

Ben kodla uğraşırken arka planda müzik yarışması başladı. Bu güzel olmuştu, çünkü ikinci gün çok yorgun ve uykulu oluyordum, kafam müzik dinleyecek halde olmuyordu (direk uyku moduna geçiyorum bir nota duyarsam) demolara vardığımızda da demoları anlamıyordum. Fakat bu enerji dolu halimde de partiye yeni ayak uydurduğum için müzikleri kimin yaptığına falan bakamamıştım, ama birkaç tanesi dışında tümü güzeldi. Müziklere oylama yapmadım.

Bu sırada karınlar acıktı ve shax kedi gibi gezmeye başladı. Ayrıca ragnor ile decipher'da zaten çıkmışlardı, ben de genelde parti organizatörlerinin tercihi olduğu için wonderland'a gitmelerini önerdim. Sanırım domino hatırlattı ama ben de suçu üzerime alıyorum. Doğrusu başka bir mekan bilmiyordum oralarda. Alco, tolga ve matahari koyu sohbet çevirdikleri için çıkmakta zorlandılar, ben hadi bu konuyu yemekte konuşalım diyerek hareketlendim. Ön grup olarak yola çıktık, daha ağır abiler yavaştan gelmeyi tercih ettiler. Biz wonderland'a vardık, güzel ama pahalı menüye bakarken diğer grup geldi. Fakat ağır abiler, "yemek isimleri frankafon ulan!" diyerek adeta kaçtılar. Ragnor, spritus ve decipher zaten başlamışlardı, artık benim için geri dönüş yoktu, mecburen ayrıldık. Partilerde bu çok oluyor. Daha önceki senelerde de crescent ekibi ile retrojen arasında kalıyordum, Bu sefer crescent yoktu fakat yine bir maraz çıkmak zorundaydı. Yemeği hep beraber edememiştik. Ki en verimli sohbetlerin yemek masasında olduğunu biliyorduk. Tabiiki biz ve resident ekibi, istanbul-finlandiya-hongkong-van hattında bir sohbete başladık, pastel boyalarla grafitti kastık, bu sırada benim aklıma stop-motion wild yapmam gerektiği geldi! Malesef fotograf makinemi evde unutmuştum. Ragnor yetişti, ben veririm panik yok şeklinde. Dominoyu da masada oyuncu olarak bağladım.

Biz frankofon biftek, bonfile, noodle,  acaip makarnalar ve krep içi ıspanaklı mantar gibi sosyetik yemeklerimizi yedikten sonra ağır abiler ile buluşmak niyetiyle kebapçıya doğru yelken açtık. Arkadaşlar bitli kebapçıda kebap+ayran=6TL modelinde yemişler, buna rağmen doymamışlardı. Mekanı baymamak için parti salonuna geri döndük.

Ragnor WebGL ile scripting yarışmasında tentacle yapmaya çalışıyordu. Çalıştığım yerden soru gelmişti, ben de daha önce o efekti denemiştim. Hatta bir noktada basic ile yaptığım prototipi açıp baktık. Sonuçta ragnor tentacle'ı bırakıp normal kutulara döndü. Bir ara decipher glsl ile realtime bişeyler kasıyordu, sonra ne yaptı bilmiyorum.

Ben ise demolar tükenince oyunlara geçtim. Sonra genellikle amigacıların çok sevdiği oyunlardan olan project-X'i açık bıraktım (müziğini herkes tanır) yaklaşık 20 dakika sonra oltaya Drey takıldı. Demopartileri seviyorum! Benim gibi birsürü acaip adam var. Drey o akşam ve ertesi gün bolca project X oynayacaktı. Ben de bir ara shax ve xen'i kickoff 2'de darmaduman ettim.

Bu sıralarda ortama gökhan özkan ile gökhan ve özkan geldiler. Gökhan Özkan bana megamiga'nın taranmış sayılarını verdi, onlarla da ilgileniyorum, rapor bitince unutmazsam foruma upload edicem. Gökhan'ın ise gümrük hikayelerini dinledik, bir talihsizlikten dolayı fazla kalamadı, erken ayrılmak zorunda kaldı. Özkan zaten fazla konuşmaz, ve hiç konuşmadı gibi birşey oldu, ve sonunda tolga, gökhan ve özkan partiyi erken terketti. Gökhan Özkan'da bir süre sonra ayrıldı.

Bu anda aklıma stop-motion tekrar geldi! Domino'yu dürttüm, "hadi olm, bak wild demo kasıcaz" dedim, "ne wild'ı olm o sabah yapıldı bitti" dedi! Şok! Ben mekana vardığımda meğer wild demo yarışması yapılıyormuş. Benim wild planlarım suya düşmüştü. Yine yayan kalmıştım. Bu lanetli gidişat nasıl bozulacaktı. Yine 7D için yapmam gerekenleri forever'a pazarlamak zorunda kalacaktım. Zaten moralim bozuk, shax börek getirmemişti.

Bu sırada Özgür, aynı zamanda öğle saatlerinde oyun geliştirme üzerine bir seminer vermişti, ben de onu dana önce Gamex'den ve ondan önce de Sobee'den tanıyordum, fakat fazla samimi değildik, elinde kutusunda bir zx spectrumla yanıma gelmişti. Zx spectrumla başlayan macerası oyun geliştirmeye uzanıyordu. Elindeki spectrum ise çocukken kullandığı zx spectrumdu. Hemen onu adaptöre ve mini televizyona bağladık, tertemiz görüntü geldi. Eski oyunlarını yüklemeye çalıştık eski teybinden (harika bir teybi vardı), birkaç tanesi hala çalışıyordu. Bir "tren oyunu" yükledik ki yüzündeki gülümseme beni 20 yıl geriye götürdü. Ödevlerini bitirip spectrumun başına geçmiş 10 yaşında bir çocuk gibi uzunca bir süre emektar arkadaşı ile oyalandı. Sonra da bir zarar görmeden kutusuna geri koyduk. Geçen gün e-mail ile spectrum hakkında daha çok bilgi istedi, sanırım spectrum camiası yeni bir sima kazandı.

Bu olaylar olurken Anes ve Norvax'ın bizi amerikadan fındık fıstık yiyerek webcam'den takip ettiğini gördük. Nightlord ve Bager de daha sonra seattle'da bir çatı katından ve kazakistandan (uydurdum bunu ama oralarda biryerden) webcam ile bağlandılar onlarla da kısa birer sohbet ettim. Ya ne ince insanlar bunlar, eksik olmasınlar. 

Gece çabuk ilerlemişti, sanırım sabaha karşı 3 gibi levent "zx spectrum demosu açsana bana" gibi talihsiz bir laf etti ve ben triptomine dream'dan girip koopaville'den çıktım. Levent'in uykusu açıldı mı bilmiyorum ama demolardan hoşnut kaldığı izlenimine kapıldım. Bir gerçek var ki, zx spectrum demoları ile c64 demoları arasında belirgin bir tarz farkı var. Zx demoları daha çok wireframe ve renk limitleri gibi hala teknik konuların üzerine giderken, c64 demoları daha kreatif işlerden oluşuyor. Yani zx demoları levent için bir değişiklik olmuş olabilir. Tabii leventten önce getirdiğim emektar zx spectrum ve divide sayesinde mescaline syntesia'yı shax'a göstermiştim, bu sefer o kadar tepki vermedi. Kabul etmek lazım, zx spectrum demoları rf bağlantı ile CRT televizyonda gösterildiğinde çok daha güzel görünüyorlar.

Bu olaylar olurken, domino, alco ve ragnor biryerlerde uyukluyorlardı. Ben bir gün önce 5'te yattığım için bünye savaşmaya devam ediyordu. Bir ara uyku fena bastırdı, uyumam gerek dediğimde yeni uyanmış olan alco, "ne uyuması saat 11 oldu" diyince ertafıma baktım, salon karanlık, sessiz mi sessiz ve herkes uyuyordu! Bu ne ya, saat 11 ve  parti ölmüş! Bir ara birisi "uyandırsak mı milleti" diye sordu kim bilmiyorum ama öğlen olana kadar bu uyanma gerçekleşmedi. Onun yerine playstation 3'de maç yapan gençlik ortalıkta yokken oturdukları bankları işgal ederek kalabalık bir muhabbete başladık. Neyi konuştuğumuzu tam hatırlamıyorum ama bir süre sonra tatlı bir uyku beni sardı, bilmiyorum ne kadar uyudum, 15-20 dakika mı desem, 2-3 dakika mı, ordakiler söylesin ben uyuyordum.

Sonra kalktım, hydrogen'in bizden kaçırdığı sandviçleri lüplettik, karnımız doydu fakat gözümüz doymadı, simit sarayında ıspanaklı börek yedik. Shax baskılara dayanamamış bize ıspanaklı börek ısmarlamıştı. Güzelce yiyip içtikten sonra yarışmaları izlemek için mekana döndük. Yarışmalar başladı, çok az katılım vardı. Fakat ödüller boldu. Nasıl olduysa ebolax bütün ödülleri sildi süpürdü, bir çuval anakart ve antivirüs yazılımı ile mekana bile gelmeden gömüyü buldu.

Zomco, yine eli boş dönmedi, 7D parti mekanını dışarıdan modelledikleri 3d çalışması ile acaip bişey kazandı. Ne olduğunu henüz çözemedik, sanırım yatakta kahvaltı etmeyi sağlayan bir sehpa.

Oyunlarda ise üç katılım vardı, büyük uğraşlarla C++ ile yapılmış bir pong, büyük uğraşlarla yapılmış bir c64 shoot'em up, ve büyük uğraşlarla yapılmış bir unity projesi. Benim açımdan mini-raiden adındaki proje yarım da olsa ve oynanabilir olmasa bile duygusal sebeplerden birinci, hiç enteresan olmayan fakat bitmiş ve tam bir oyun olduğu için "pong" ikinci, unity projesi ise üçüncü olurdu. Fakat unity kazandı, hem kalabalığa oynamıştı (skate, arcane gibi parti veteranlarının resimlerine ateş ediyordunuz) hem de 3d idi. Ne kadar kod yazılmıştır bilmiyorum ama modeller iyiydi.

Grafik yarışmasında iki c64 çizimi vardı.

İşin süprizi ssg'den geldi, 256 byte amstrad demosu ile ortaya çıkmıştı. Agggh! O bile ferrarisinden inip demo kodlamıştı! Ne işe yaramaz adamım ben! Önümüzdeki yıl en azından bir 256byte ile partide olmam lazım. Fakat z80 kasmak ayrı bir olay! Şimdiden başlamam gerek!

Mekandan ayrılmadan önce de Skate'den fırçamızı yedik, olmuyor böyle, artık ne yaparsanız yapın da bişey yapın, zx demosudur, amigadır getirin dedi, boynumu büküp çıktım. Zaten vicdanen rahatsızım, bu da tuzu biberi oldu.

Parti çıkışında tatlı bir kapı önü sohbeti çevirdik. Levent, hydrogen, skate, spritus şeklinde, konu tatlıydı ama shax "hadi hadi hadi" şeklinde sessizce dolanıyordu, beraber mekandan çıktık, ve onu otogara bırakarak evin yolunu tuttum. Akşam saat 22 gibi uykuya dalacak, pazartesi saat 15'e kadar bol delikli şekilde de olsa uyuyacaktım.

Özetle,
Partinin kendisi sönüktü fakat işlevini yerine getiriyordu. Eğlendik, arkadaşlık tazeledik ve forum dışında yüz yüze görüştük. Partinin organizasyonunda olan herkese teşekkür ederim. Hiç kolay bir iş değil bu partiyi organize etmek, fakat problemsiz çok rahat, yağ gibi bir parti oldu. Katılım da fena değildi. Bir zx spectrumcu kazandırdık, drey'in project-x merakını gördük, retrojen'in bozuk yemek organizasyonunu deneyimledik.  Umarım önümüzdeki yıl ragnor'un ankara partisi ile partileri ikileriz. Kaçırmayacağım bir etkinlik olacak.

Eğer metinde bir hatam varsa affola, düz şekilde yazıp bir kere bile okumadan gönderiyorum, saat geç oldu, yarın editlerim aklıma birşeyler gelirse. Herkese iyi geceler!

Ek: Bu yıl Crescent tayfası mekanda değildi, crescent şu anda Wisdom'ın taşınma ve Beast, ben ve Impetigo'nun babalık sendromunda olmamızdan dolayı retrojen tadında takılıyor. Önümüzdeki yıl crescent'i toplu şekilde bir partiye indirme konusunda kararlıyım :D Eheh, bu arada uçak biletlerimi 10 gün önce almıştım, vizede bir terslik olmazsa Nisan'da revision'a takılacağım.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: 7Dx-2012 Parti Raporları...
« Yanıtla #1 : 20 Aralık 2012, 13:32:41 »
 Geleneksel, dataylandirilmis retrojenik parti raporu; Iste bu tadi seviyorum!

Ben ayrica ofi$il 7dx kedisi gulpembe' ye, tum israrlarima ragmen Oric' e 1084 monitor uzerinden joystick (Joystick diye getirdigi seyin bir C64 Direct-to-TV oldugunu soylemeye dilim varmadi) baglamaya calisan yardim sever bacima, elde patlayan butun dondurmalari bize cakmayi kafaya koymus Alcida' ya, ismen burada fakat bedenen nerede tadinda sponsor olan starbaks' a tesekkur ederim. Cok fena memnun olduk valla.

Yani simdi gokhan ozkan mi :D
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı doMiNO

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #2 : 22 Aralık 2012, 13:48:03 »
7DX partilerine son 5 yıldır katılıyorum ve artık partinin müdavimlerinden ve bağımlılarından olduğumu söyleyebilirim. Bu yıl en çok merak ettiğim şeylerden biri partinin kıyametten önce mi yoksa sonra mı olacağı idi. Organizatör arkadaşlar da bu konuda kararsız kalmış olmalılar ki, parti tarihini son ana kadar açıklamadılar. Partiye sadece iki hafta kala partinin kıyametten önce yapılacağını öğrendim ve içime su serpildi.

2008'deki ilk katılımımızdan bu yana Zomco olarak 7DX partilerine her yıl en az bir ürün ile katılmaya özen gösteriyoruz. 2009'da wild ve oyun kategorilerinde, 2010'da piksel grafik ve wild kategorilerinde, 2011'de ise piksel grafik ve demo kategorilerinde ürünlerle partiye katılım göstermiştik. Compo'lara katıldığımız ürünlerin hemen hemen tamamı beğeni alınca da mutlu olmuştuk. Ancak bu yıl bir sorunumuz vardı. Ne yapacağımıza karar verememiştik!

Partinin başlamasına 15 gün kala ne bir ürün ne de bir projemiz vardı. Hal böyle olunca, beni; "bu yıl da sadece partinin tadını çıkaralım. Her yıl bir ürünümüz olmak zorunda değil ya" düşüncesi aldı. Ancak bu durumda da Yatuyu'yu partiye gelmeye ikna etmem pek kolay olmayacaktı. "Du bakalım, buluruz bi şeyler" deyip, düşünmeye başladım.

"Yine bir Amiga oyunu mu hazırlasam" dedim, ancak bu yıl Matahari'nin gizemli Amiga oyununun 7DX'e katılma olasılığı beni bu düşünceden vazgeçirdi. Zira, Ref'in (ya da Alco'nun) söylediğine göre bu oyun çok iyi bir oyundu ve benim 3-5 günde hazırlayacağım oyun o oyunun yanında düdük gibi kalacaktı. Bu yıl hiç oyun yazmamak daha iyiydi. (Matahari'nin oyununu partide göremedik tabii. Oyun halen gizemini koruyor.)

Kafamda hiçbir fikir yokken, partiye birkaç gün kala başlanacak bir demo da rezalet olurdu. Sonra aklıma başka bir şey geldi. 7D9'da oyun kategorisinde yarışan Tutelage adlı Amiga oyunumuz için birkaç dakika içinde bestelediğim o müthiş, Kemal Sunal film müziği tadındaki şaheser(!) beni cesaretlendirmiş olsa gerek, bir chip mod hazırlayabileceğimi düşündüm. Tabii son güne kadar ortaya hiçbir şey çıkaramadım. Bu da gol olmadı.

Aynı işhanında işyerlerimiz olan Squidward, 3D grafik tasarımlar yapar. Onun bürosuna gidip gelirken, Squidward'ın bir uçak modellediğini gördüm. Onun can sıkıntısından modellediği bu uçağın bambaşka bir işe yarayacağını Squidward o sırada bilemezdi tabii. Ona 7DX parti mekanının dışarıdan çekilmiş bir iki fotoğrafını verdim. "Burada gördüklerini de modeller misin" diye sordum. Pek kolay olmasa da Squidward'ı ikna etmeyi başardım. Uçağı 7DX parti mekanına indirecektik ve bu ürünü ilüstrasyon kategorisinde yarışmaya sokacaktık. İşte, sonunda ilk ürünümüzün ne olacağı belli olmuştu. Diğer taraftan, ilk ve son kez 7D9'a katılma fırsatı bulabilen ve uzun zamandır görüşme fırsatı bulamadığım Yaren'in de partiye gelmesi için onu ikna etmeye çalışıyordum. Yaren eski bir c64 coder'ı (hmm, sanırım ona bir c64 hediye etmeliyim) aynı zamanda çok iyi bir müzik adamıdır. Acaba parti için o da bir şeyler hazırlayabilir miydi? Aradım, sordum. MP3 kategorisinde yarıştırabileceğimiz bir ürün hazırlayabilir miydi?

Partiye sadece bir hafta kalmıştı ve biliyordum ki Yaren birkaç saat içerisinde bile harikalar yaratabilen bir adamdı. Teklifimi kabul etti. Son dakikaya kadar imkanları zorladıysa da ne bir şeyler üretmeye, ne de partiye gelmeye fırsat bulabildi. Böbrek taşı düşürmekle meşgul olan Yatuyu'dan sonra Yaren de partiye gelemiyordu. Fakat o da ne idi. Yatuyu son anda taşını düşürdü ve partiye gelmeye karar verdi. Bu kararı beni çok şaşırtmıştı. Zira Yatuyu son iki yıldır her türlü organizasyona katılacağını beyan eder ama son dakikada bir bahane bulup bizi ekerdi. Yatuyu geleceğini söylediğinde, Maya kehanetinin gerçek olabileceğini düşünmeye başlamıştım. Ama Yatuyu yine yapacağını yaptı ve yola çıkmamıza 1 saat kala golünü atarak bizi ekme geleneğini sürdürdü.

Partiyi internet üzerinden canlı yayınlayalım fikrine kapılmıştık partiye iki hafta kala. Bunun için bir handycam kamera, bir tripod ve bir capture kartı yeterli olabilirdi. Kameramız hazırdı ama AV kablosu yoktu. Uyduruk bir kabloyu son güne kadar temin edemedik. Son gün bulabildik kabloyu. Tripod'u Squidward getirecekti ama o da partiye gelmekten vazgeçince tripodu ondan alıp partiye getirme görevi bana kaldı. Cuma gecesi tripodu almayı unuttuğumu fark edince, partiyi canlı yayınlama hayallerimiz suya düşmüş oldu. Neyse ki parti profesyonel ekipmanlarla doğru düzgün bir şekilde canlı yayınlandı internet üzerinden. Bence bu her yıl yapılmalı ve hatta daha da güzel bir şekilde yapılabilmeli...

15 Aralık Cumartesi sabahı saat 6 gibi, ben, Diabolik (Behlül) ve Bertem Zonguldak'tan yola çıktık. Yola çıkmadan önce hafif bir kahvaltı ettik. Parti mekanında bizi bekleyen poğaçalara karşı mahcup olmamalıydık. Ancak, parti mekanına ulaştığımızda bizi bir sürpriz bekliyordu. Bu yıl poğaça yoktu! Poğaçasız bir 7DX nasıl olabilirdi! Bu gerçeğe alışmakta güçlük çektim ama kendimi toparlamayı başardım. Cumartesi saat 11:30 gibi parti mekanındaydık. Her yıl olduğu gibi, organizatörler, Compec ekibi ve sabah saatlerinde mekanda görmeye alıştığım yüzleri gördüm. Mutlu oldum. 7DX'e geldiğimde kendimi evime gelmiş gibi hissetmeye başladım. Hoşuma gidiyor bu his. Hydrogen, Skate, Endo, Ragnor, Ragnor'un laptopu üzerinden Nightlord ve mekandaki diğer birkaç kişi ile selamlaşıp, kısa sohbetler ettikten sonra kendimize bir yer belirledik. Sanırım geçen yıl da aynı yere konuşlanmıştık. Partiden önceki son 24 saati uyumadan geçirmeyi alışkanlık haline getirdiğim için, kıyılarda köşelerde bir yer tutmak, uykusuzluğun etkisinden kaynaklanıyor olsa gerek.

Saatler ilerledikçe parti mekanı dolmaya başladı. Ancak bu yılki katılım geçen yıldan daha az gibi geldi bana. Geçen yıl daha kalabalık ve çoşkuluydu sanki parti. Öğlen saatlerinde Alco ve Shax geldiler. Shax'ın elinde bir boru vardı. Ya da benim uykusuzluğum beni o şeyin boru olduğuna inandırıyordu. Borunun içinden bir afiş çıktı. Retrojen afişi. (R harfinden bahsetmiyorum) Sonra, parti mekanına gelmek üzere yola çıkmış olan Ref ile telefonda konuştuk. "Yarım saat içerisinde oradayım" dedi. Bunu söyledikten 3 saat kadar sonra geldi. (Ref'in o sırada yaşadıkları için bkz. Ref'in parti raporu)

Alco partiye Amstrad ve Oric getirmişti. Artık gelenek olduğu üzere Amstrad'da Batman demosunu birkaç kez izledikten sonra, Oric'in marifetlerine geçtik. Ref'in getirdiği Spectrum'a dokunmadım. Aman dedim elimde falan kalır sonra. Canı burnunda aletler zaten bu Spectrum'lar. :) A590'lı Amiga'sını kurcaladım biraz. Hatta bir ara bi delilik edip, Ref'in getirdiği ikibuçuktan üç inç tv'ye bağlı halde çalışan A500'de Amos açmaya kalkıştım. Ekrana 5 dakika kadar odaklanmışım. Gözlerimi tekrar normale döndürmek birkaç dakikamı aldı. "Bu oyunu yazan adam kör oldu" dedirten bir oyun yazacaktım oysaki...

Beni gören herkes bu yıl Zomco'dan ne gibi bir sürpriz geleceğini soruyordu. Sadece küçük bir ürünümüz olduğunu söylediğimde kimse bana inanmadı. "Yok yok... Kesin bir şeyler vardır yine sizde" dedi herkes. Ben de bana soranlara sordum, "sizde ne var bu sene" diye. Herkeste bir gizem, herkeste bir dut yemiş bülbül edası vardı. Kimse söylemiyordu neler yaptığını... Sonra anladık ki, herkes bizim gibi yapmış. "Nasıl olsa birileri bir şeyler yapıyor" moduna girmişler. Çok az ürün vardı bu yıl. Hatta, demo kategorisinde hiç katılım olmaması bence bir ayıptı katılımcılar için... 2013'te bu durumun herkesi ateşleyeceğini ve çok sayıda ürün göreceğimizi umuyorum...

Cumartesi akşam oldu ve karınlar acıktı. Gruplar halinde yemeğe çıkıldı. Yemekler yendi, sohbetler edildi. Ama karınlar doyamadı bu yıl. Tüm Cumartesi gecesini tıkınmakla geçirdik desem yeridir. Doyamadık bi türlü... Açlığımızı bol bol dondurma yiyerek ve redbull içerek gidermeye çalıştık... Starbucks kahvelerini gören birkaç kişi olduğu rivayet edildi bi ara. Bulamadık kendilerini...

Sonra bi kedi gördüm... Shax'ın yemekten dönüşte sarkıntılık ettiği kedilerden biri parti mekanını bastı. Parti bitene kadar da ayrılmadı. Hayatımda bu kadar sırnaşık bir kedi görmedim. Laptopların üzerinde mi gezmedi, milletin kucağına mı atlamadı. Masaların üzerine mi yatmadı. Ödüllerin arasına mı karışmadı... Yapmadığı iş kalmadı parti boyunca. Bir ara dondurma yerken gördüm hatta kediyi...

Sabaha karşı girişteki bankları karşı karşıya yerleştirip sohbete başladık. 3-4 kişi başlanan sohbeti görenler bize katıldı. Uykusuzluğun doruklarında olduğum için neler konuştuğumuzu pek hatırlamıyorum. Ama güzel sohbet oldu sanırım... :)

Pazar sabahı Emirgan Sütiş kahvaltı planımız iptal oldu. Uykusuzluk kahvaltı fikrinden vazgeçirdi bizi. Herkes bir köşede kestirdi bi süre. Öğlen saatlerinde Shax'ın bize verdiği ıspanaklı börek sözünü hatırladık açlığın da etkisiyle. Shax baskılara dayanamadı ve bize ıspanaklı börek ısmarladı. Böreklerimizi yedikten sonra yaptığımız "boktan" sohbet oldukça derindi...

Pazar günü yarışmaları saat 15 gibi başladı ve çok az sayıda ürünün yarışmalara katıldığını görmek, beni ve diğer herkesi üzdü. İlüstrasyon kategorisinde yarışan "Yumuşak İniş" adlı ürünümüz büyük bir çekişmenin yaşandığı 1 katılımlı yarışmada birinci olmayı başardı... Demo yarışmasına katılım olmadı! Bir demo partide demo yarışmasına katılım olmaması kötü oldu. 2013'te Zomco'dan bir demo olacak kararı aldık hemen...

Compo'lara katılımların azlığını bir kenara koyarsak, yine güzel ve zevkli bir parti oldu. Bir sonraki parti için gün saymaya başladım bile... Tüm parti organizatörlerine ve işlerini çok büyük bir enerji ve profesyonellikle yapan Compec ekibine teşekkür etmek gerek. 2013'te uykumu almış halde partiye katılabilmeyi ümit ediyorum...

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #3 : 23 Aralık 2012, 18:27:23 »
7DX partilerine son 5 yıldır katılıyorum ve artık partinin müdavimlerinden ve bağımlılarından olduğumu söyleyebilirim.

Hah, halbuki parti boyunca suratın asık ve bir köşede durur vaziyetteydin. İyice sıkıldığını düşünmüştüm. Demekki görünüşe aldanmamak gerek. İçinde kopan fırtınaları dışarıdan görmek mümkün değil :D

Çevrimdışı doMiNO

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #4 : 24 Aralık 2012, 23:31:46 »
Alıntı
parti boyunca suratın asık ve bir köşede durur vaziyetteydin

Dönüşte aldığım ilk karar partiye bir daha uykusuz katılmamak oldu zaten.  Orada olan bitenin çoğunu hatırlayamıyorum. Bir şeyler hatırlayabilmek için önce diğer parti raporlarını okumak durumunda kaldım. :)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #5 : 24 Aralık 2012, 23:39:01 »
 Ispanakli borek sebebiyle bana yasatmis oldugunuz baski yuzunden kendimi intihar etmeye karar verdim. Evet, kendimi asacam ve zemine ispanakli borekle "elveda zalim hay" yazacagim. Bilin ki intihar mesajimin eksik kismi tarafimdan yenmis olacak. Gururu incinmis ama karni tok...iste boyle ayrilacagim bu dunyadan.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #6 : 25 Aralık 2012, 17:16:12 »
Spritus'un raporunu okudum da şimdi, şurası yıllardır başıma gelen bir fenomen:
" pazar sabahı ortam baya sakindi ve yağmurdan dolayı biraz da tatsızdı. compolar vs derken bir anda akşam olmuştu ve bir 7dx partinin daha sonuna gelmiştik. "

Parti pazar günleri fasülye gün. Parti pazarı çarşafa dolanır. Parti pazarı diye birşey yoktur. Parti pazarı bir yalan. Yani pazar gününü yok sayabiliriz. Evet, partinin ikinci günü benim için toplamda 30 saniye falan sürüyor. Algılar tamamen kapandığından mı anlamadım. Hani o kadar da aksiyon oluyor ama pazar günlerinden hiçbişey anlamıyorum. Halbuki boru gibi gün işte. Saat 17 gibi ayrıldım mekandan, erken de çıkmış sayılmam. Ama "derken bir anda akşam oluyor" kardeşim. Nedir bu mistik bağlantı?

http://www.tr-demoscene.info/showthread.php?7128-7dx-2012-Parti-Raporlar%FD&p=29164#post29164

Çevrimdışı doMiNO

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #7 : 26 Aralık 2012, 01:48:35 »
Alıntı
partinin ikinci günü benim için toplamda 30 saniye falan sürüyor.

Bana da öyle geliyor. Pazar daha çabuk geçiyor. Göz açıp kapayıncaya kadar olup bitiyor sanki herşey. Buradan çıkarılacak sonuç şu da olabilir: Partinin Pazar'ı en keyifli kısmıdır. Güzel şeyler çabucak gelip geçer...   ;D

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #8 : 26 Aralık 2012, 21:25:32 »
Ref'cim, pazar gunleri compoya giren urunu olanlar icin daha dolu, daha heyecanlidir. pazarini heyecanli kilmak istiyorsan compoya demo sokmayi deneyebilirsin diyerek gazi vereyim heheheh :)

Parti raporlari sahane bu arada arkadaslar, devamini bekliyoruz. (parmakla gostermek gibi olmasin ama mesela Shax ve Alco'dan, ve tabi baska herkesten)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #9 : 27 Aralık 2012, 00:00:19 »
Ref'cim, pazar gunleri compoya giren urunu olanlar icin daha dolu, daha heyecanlidir. pazarini heyecanli kilmak istiyorsan compoya demo sokmayi deneyebilirsin diyerek gazi vereyim heheheh :)

Parti raporlari sahane bu arada arkadaslar, devamini bekliyoruz. (parmakla gostermek gibi olmasin ama mesela Shax ve Alco'dan, ve tabi baska herkesten)
ya ne bileyim, etrafta feci demo muhabbeti dönse belki aklıma gelir de, koca sene boyunca neredeyse hiç scene muhabbeti dönmediğinden aklıma gelmiyor aralık ayına girene kadar :d

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #10 : 27 Aralık 2012, 21:26:14 »
valla sen de haklisin be abi :)