Gönderen Konu: Röportajcıyla röportaj: Sadecebirmuze.com Oyungezer'de  (Okunma sayısı 12636 defa)

0 Üye ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
"GameShow rullaz!" diyorum ve fazla uzatmadan sizleri röportajla başbaşa bırakıyorum.

http://oyungezer.com.tr/makaleler/113-dosya-konular/11923-roportaj-sadece-bir-muze-degil

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
Ynt: Röportajcıyla röportaj: Sadecebirmuze.com Oyungezer'de
« Yanıtla #1 : 11 Ocak 2013, 00:50:19 »
   Deniz'in dergilerle ilgili düşüncelerinin hiç değişmemiş olduğunu görmek çok güzel. Bu arada, Sinan Akkol'da bir röportajcıyla röportaj yapmanın ilginçliğini deneyimlemiş; röportajın ortalarında ne olduğunu anlamadan Deniz soru sormaya, Sinan cevaplamaya başlıyor  ;D

Deniz'e söylenecek son söz ise; yıl olmuş 2013, kıyamet bile kopmamış, bu yıl bir mucize gerçekleşerek Tim Schafer'dan bile bir adventure oyunu çıkacak [tabii bir aksilik olmazsa, bknz: http://www.doublefine.com/dfa], ama yüzyıllar öncesinde yapılan Polat Yarışçı röportajı hala ve asla ve de inatla çıkmayacak! Gameshow bile tekrar çıksa o röportaj yine de çıkmayacak! [Endless Pessimist isimli kehanet kitabından alıntıdır :)].

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #2 : 11 Ocak 2013, 12:06:26 »
   Deniz'e söylenecek son söz ise; yıl olmuş 2013, kıyamet bile kopmamış, bu yıl bir mucize gerçekleşerek Tim Schafer'dan bile bir adventure oyunu çıkacak [tabii bir aksilik olmazsa, bknz: http://www.doublefine.com/dfa], ama yüzyıllar öncesinde yapılan Polat Yarışçı röportajı hala ve asla ve de inatla çıkmayacak! Gameshow bile tekrar çıksa o röportaj yine de çıkmayacak! [Endless Pessimist isimli kehanet kitabından alıntıdır :)].
http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=chinese+democracy

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #3 : 11 Ocak 2013, 12:34:29 »
Valla çok leziz bir sohbet olmuş. Deniz'in yıllar boyu partilerdeki suskunluğu ve daha parti başlamadan "hadi ben kaçıyorum" şeklindeki aksiyonları sebebiyle burnumuzun dibindeki cevheri dinleyememişiz bunca zaman :) Dergiler hakkındaki devasa bilgi ve evet, iyice olgunlaşmış fikirleri bakış açımı değiştirdi. Şimdi gameshow pdf'lerini bulmam gerekecek (hiç okumayıp göz gezdirecek olsam bile) :) Ama hayır, dergi toplama virüsüne bu-laş-ma-ya-ca-ğım!

Deniz, sende yeterince birikmiş abicim, artık daha fazla konuşman gerek :D Hatta benim gibi gevezeliğe versen yeridir.

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #4 : 11 Ocak 2013, 13:33:28 »
@Ref perpetual' dan bir kaç Gameshow. ( Toplamak için değil, göz gezdirmek için.  ;D )

Şİfre sorarsa Perpetual yada Perpetual_007

http://www.mediafire.com/download.php?y0kjym1j2w4
http://www.mediafire.com/?gz5v4aiphmbzovz
http://www.mediafire.com/?wd30y1t32nz

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 11 Ocak 2013, 16:55:40 »
@Ref perpetual' dan bir kaç Gameshow. ( Toplamak için değil, göz gezdirmek için.  ;D )

Şİfre sorarsa Perpetual yada Perpetual_007

http://www.mediafire.com/download.php?y0kjym1j2w4
http://www.mediafire.com/?gz5v4aiphmbzovz
http://www.mediafire.com/?wd30y1t32nz

hahah ve perperual'ın imzası, Da vinci code tadında acaip dosya isimlendirmeleri :D

Çevrimdışı doMiNO

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #6 : 11 Ocak 2013, 22:46:27 »
Güzel olmuş... Bu arada Deniz'in PDF dergiler hakkındaki fikrine katılmıyorum ben. Okunmasa da el altında olmalı o dergiler. Oynanmadığı halde arşivde tutulan onbinlerce C64 ve Amiga oyunu gibi. Bi gün açılıp kurcalanmak istenecektir elbet belki bi ihtimal mutlaka...

Çevrimdışı Ragnor

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #7 : 11 Ocak 2013, 23:21:51 »
Bunca zaman sonra Oyungezerde zevkle okuyabileceğim bir yazı görmek :).

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #8 : 12 Ocak 2013, 00:15:30 »
 Kagit ve kagidin getirdigi hissiyati asla veremiyor ekran, bu konuda ben de gayet tutucuyum. Ayrica o guzel kulliyatin masif ahsap bir kitaplikta muhafaza ediliyor olusu beni cok mutlu etti. Seviyorum lan odun ve odun urunlerini :D
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #9 : 12 Ocak 2013, 11:27:21 »
Güzel olmuş... Bu arada Deniz'in PDF dergiler hakkındaki fikrine katılmıyorum ben. Okunmasa da el altında olmalı o dergiler. Oynanmadığı halde arşivde tutulan onbinlerce C64 ve Amiga oyunu gibi. Bi gün açılıp kurcalanmak istenecektir elbet belki bi ihtimal mutlaka...

Aslında vintage dergilerin pdf'lerden farklı bir muameme gördüğünü düşünmüyorum. Güzel bir rafta kıpırdamadan yatıyorlar yıllarca. Kimisi kedilere, kimisi çocuklara yenik düşüyor çoğu zaman. Arada sırada alıp bir iki sayfa çevriliyor olabilirler fakat, derginin kullanım şekli budur zaten. İlk aldığınızda baştan sona bir bakar köşeye hatta çöpe atarsınız. Dergi öyle çok kullanımlık bir olay değildir ki, "gelip geçici"dir.

Biz dergilerimize fazladan anlam yüklüyor olabiliriz ama eninde sonunda "magazin"dir işte.

Pdf yayıncılığında da aynı şey oluyordur eminim, örneğin, newsweek'i indirdiniz, şöyle bir baktınız, enteresan makaleleri okudunuz ve hoop çöpe (yani cloud'daki arşive).

Fakat pdf dergicilik için bir gelişme değil. Etkileşimi sınırlıyorlar. Yani internet başında tek başınıza takılıp gözlerinizi bozacağınıza alın dergiyi, uzanın koltuğunuza, siyah üstü siyah yazıları çözmeye çalışırken bozun daha iyi. En azından beliniz rahat eder.

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
« Yanıtla #10 : 12 Ocak 2013, 12:38:31 »
http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=chinese+democracy

O albüm çıktı en azından :) [grubun die-hard fanleri neler çekmişti]. Bu arada, Polat Yarışçı röportajı bir espri tabii ki, yapılmış bir röportaj yok, gaza gelip boşuna beklemeyin [ben arasıra kendimi inandırıp bekliyorum, şizofreni iyidir  ;D]. Ama her şart altında Zebani ve Mac röportajları için Deniz'e sabırlı bir şekilde baskı yapmak gerekir  :)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #11 : 12 Ocak 2013, 15:29:24 »
Biz dergilerimize fazladan anlam yüklüyor olabiliriz ama eninde sonunda "magazin"dir işte.

Bizim olayimiz zaten bu, ota boka fazla anlam yukledigimiz icin bu haldeyiz. O sebeple yillar once cope attigimiz derginin tek sayisi icin 100 kagidi toka ederken buluyorz kendimizi. Evet evet, o dergi coktan cope atilmaliydi...Nasil oldu bana kacti anlamis degilim.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #12 : 14 Ocak 2013, 21:28:07 »
eski dergilerin fiziksel hallerinin yaninda pdf'lerinin de bulunmasi o dergilerin fiziksel halinin degerini azaltmiyor, bunlar birbirinden bagimsiz olaylar. yani mesela deniz pdf'ten ayni etkilesimi alamadigi icin fiziksel dergiyi tercih edebilir. o koltugunda dergisini okuyorken o derginin pdf'inin internette bulunmasi ve hatta kimse tarafindan okunmuyor olmasi deniz'in koltuktaki deneyimini kotulestirmiyor. yani felsefi boyutta:
- fiziksel dergi okumak daha guzel
- pdf dergi okunmuyor
- o yuzden fiziksel dergilerin taranmasi onlarin degerini dusuruyor
seklinde bi mantik dizisini ben anlamiyorum.

ama olayin pratik boyutu var. o boyutta, ben zamanimi bunu harcayacagima daha arti deger ureten seyler ortaya cikarabilirim, mesela roportaj yapayim, demeyi gayet anliyorum. takdir ediyorum destekliyorum :)

ama unutma ki denizcim, yayinladigin roportajlari da insanlar koltuklarinda dergilerden degil, web siten uzerinden ekranlarda okuyorlar :)

tipki oyungezer deki roportaj gibi.

yani, kisacasi, kendi yasantisina ve cevresindeki bir grup insana bakip "pdf dergiler okunmuyor, ekran ayri kagit ayri" vs diyenler buyuk yanilgidalar. Pekcok insan (ben dahil) cok fazla icerigi artik ekranlardan okuyor. Varligini bu donusume borclu olan bir sirkette calisiyorum.

Çevrimdışı Perpetual

• Retroman
« Yanıtla #13 : 14 Ocak 2013, 22:11:35 »
Ben de bu fikre katılmakla birlikte, özellikle eski dergilerin (yani önceden web'de yayınlanmak için tasarlanmamış) bilgisayara aktarılırken maksimum KALİTENİN gözetilmesi taraftarıyım.O yüzden de işler biraz yavaş yürüyor (600dpi ile mi tarasam diye düşünüyorum :D ki daha fazla da taranabilir aslında :D.). Eskiden taranmış eski dergiler şu anki medyalarda hiç okunmuyor ya da çok kötü görünüyor.Halbuki o dönemde mb sınırlaması gözardı edilseydi, şu an o dergileri tekrar tarama programıma almak zorunda kalmazdım/kalmazdık.Mesela MegAmiga dergileri, dergiler zaten siyah beyaz ve çok karışık şekilde basılmış.İyi şekilde taranmayınca çorba görünüyor.Gerçi bazı gerçekte okuyamamama yolaçan renk farklılıklarını da düzeltmiyor değil ama ...Bence işin püf noktası kalite bence.

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #14 : 14 Ocak 2013, 22:16:23 »
Arda zamanında bu konuyu buralarda bir yerde çok güzel bir şekilde anlatmıştı o yüzden üzerinden tekrar tekrar geçmeyeceğim, ama kendimi bir noktayı düzeltmek zorunda hissettim.

ama unutma ki denizcim, yayinladigin roportajlari da insanlar koltuklarinda dergilerden degil, web siten uzerinden ekranlarda okuyorlar :)

tipki oyungezer deki roportaj gibi.

Yahu abi, sen de beni iyice internet karşıtı yaptın :) 64'ler'in taranmış hali ile bir web sitesini aynı kefeye nasıl koyabiliriz? Röportajımın internette yayınlanmasından daha doğal bir şey yok. Ama 20 yıllık derginin taranmış hali bana göre ne doğal ne de kullanışlı. Hem zaten ben "hiç kimse dergi taramamalı" demiyorum ki. İsteyen tarasın. Ama lütfen kimse bana, "Sen niye dergilerini taramıyorsun?" demesin. Bu retro koleksiyonerlik işi iyice tuhaf bir noktaya doğru gidiyor maalesef...

Bir de röportaj gereğinden fazla tarama-PDF odaklı oldu gibi. Ben konunun daha ziyade başka yerlere odaklanmasını isterdim. En azından benim röportajı yapma amacım bu değildi.