Gönderen Konu: Röportajcıyla röportaj: Sadecebirmuze.com Oyungezer'de  (Okunma sayısı 12634 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Röportajcıyla röportaj: Sadecebirmuze.com Oyungezer'de
« Yanıtla #15 : 14 Ocak 2013, 22:58:06 »
Bence işin püf noktası kalite bence.

Haklisin ve bu tarama sorunu yeni degil. Dergi basiminda kullanilan "tram (halftone pattern)" scanner'larin en buyuk dusmani. Eger pixel derginin tramina denk gelmezse moire (halkalama) yapiyor, bu da iyice okunaksiz yapiyor jpg'i.

Fakat bu teknik olarak ustesinden gelinebilecek bir durum degil. Dergiyi 600 degil 6000 dpi'da tarasak bile ekranda okumak icin kucultmek zorundayiz, sonuc ayni olacak.

Ama saklama ve gelecek kusaklara aktarmak acisindan tabii bayagi yuksek dpi ile taramak gerek. Bu durumda kanimca 6-8000 dpi anca kurtarir :) evet uctum biliyorum, ama baskida dot shape cok onemli, dairesel, eliptoid ya da kare olabilir ve bunlarin duzgun korunmasi cok onemli.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #16 : 15 Ocak 2013, 01:43:36 »
Ama lütfen kimse bana, "Sen niye dergilerini taramıyorsun?" demesin. Bu retro koleksiyonerlik işi iyice tuhaf bir noktaya doğru gidiyor maalesef...

ama olayin pratik boyutu var. o boyutta, ben zamanimi bunu harcayacagima daha arti deger ureten seyler ortaya cikarabilirim, mesela roportaj yapayim, demeyi gayet anliyorum. takdir ediyorum destekliyorum :)

sekilde goruldugu gibi ben bu durusunu anladigimi soylemistim zaten.

benim serzenisim zaten eski dergilerden ziyade iki sayisini da alamadigim retrojen ile ilgili sanirim.

bi de hani "beni internet karsiti yaptin" diye patlamissin ya :) inan ben de ayni seyi "beni kagit dergi karsiti yaptiniz" seklinde hissediyorum. yani aslinda ben de kagit dergiyi koltugumda okumayi e-dergiye her zaman tercih ederim ve bununla ilgili de forumlarda (plazma ilk kurulurken neden disk dergisi olmali falan muhabbetlerinde) fasikul fasikul forum postlari yazmistim (saftim o zamanlar... boyle uzuun forum postlarim olurdu olur olmaz konularda :) ). ve bu basili dergi vs e-dergi tartismalarinda benim kafamdakindan farkli bi yerde algilaniyorum. Ama gerek eski dergilerin gerek yeni dergilerin "elektronik formatlarda ozellikle mevcut kilinmamasi gerektigine dair" soylemlere de itiraz etmeden edemiyorum (sen boyle demiyorsun farkindayim).

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #17 : 15 Ocak 2013, 02:44:27 »
 Cok ilginc. 2-3 saat once "Fazla dergi varsa bana gonder biraz" tadinda bir e-mail attim ref' e.  Simdi de sana mesaj yollayacaktim dergi geldi mi diye. Sanirim erdim ben :o Yeni kuracagim dine beklerim artik :D

7dx' te muhabbeti gecmisti, sana biri yolluyordu dergi ama kimdi unuttum. Muaffak olmazsa bir de ben denerim.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #18 : 15 Ocak 2013, 10:10:47 »
Cok ilginc. 2-3 saat once "Fazla dergi varsa bana gonder biraz" tadinda bir e-mail attim ref' e.  Simdi de sana mesaj yollayacaktim dergi geldi mi diye. Sanirim erdim ben :o Yeni kuracagim dine beklerim artik :D

7dx' te muhabbeti gecmisti, sana biri yolluyordu dergi ama kimdi unuttum. Muaffak olmazsa bir de ben denerim.

Ya ben dergi postalama kısmında vakitsizlikten/sorumsuzluktan (siz seçin) başarısız olduğum için topu benden daha vakitsiz ama bolca dergili olan alco'ya attım. En azından yurt dışı postalarını göndermem gerekirdi. Bu konu ile en hızlısından ilgilenmek lazım, evet, shax? :)

Neyse, evet elimde bir miktar dergi kaldı, yolun bizim oralara düşmez mi acaba? Bisikletle falan? :D

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #19 : 15 Ocak 2013, 14:48:36 »
 Bisikletle gelir onlari alir, oradan nl' ye gecerim. Yukari dogru cikar curt' un dergiyi de birakip edirne uzerinden eve donerim. Belki ebay' den bir kac kutu pismaniye bile alabilirim denk gelirse.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.