Gönderen Konu: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı  (Okunma sayısı 81923 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2877
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #30 : 18 Nisan 2013, 22:02:45 »
madem spectrumdan bol bol konuşuyoruz, ZX markasının sinclair tarafından tescil edildiği, ve sonradan amstrada devrolduğu şu evrakta görülebilir :D

http://www.ipo.gov.uk/tmcase/Results/1/UK00001196410

Çevrimdışı ExtMod

  • RAAT
  • Retroman
  • *
  • İleti: 99
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #31 : 19 Nisan 2013, 06:42:07 »
Belgede renewal date : 23 May 2014 yazıyor. Acaba bu tarihe kadar yenileme yapılmazsa marka boşa mı çıkıyor ? Bu tarihi takip edip markayı alalım derim  :D

Çevrimdışı Alco

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2130
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #32 : 19 Nisan 2013, 17:31:21 »
Ben Speccy'nin grafiklerini seviyorum. Hep dediğim gibi KISS felsefesinin mükemmel bir yansıması olan bu grafiklerde, "Abicim al bak bu kırmızı, al bu sarı, aha bu siyah, na bu da beyaz, aman birbirine karışmasın sonra kahverengiye dönüyor" tadında her rengin yeri yurdu belli. Ben onlara etliye sütlüye karışmayan grafikler diyorum. Tam 500 metreden ayırtedebilirsiniz Speccy ürünlerini. Yani kendine has ciddi bir kimliği var. Bilmiyorum neden ama ben çizgi romanları da siyah beyaz severim. Hani bazen "işte bilmem ne şerefine bu sayımız tam renkli" falan der ya... İşte ben o renkli çizgi romanları da sevmem. Sadelik zerafettir :)

Ha spritelara gelince aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Speccy spritelarını pek sevmiyorum. Çünkü spritelarla beraber sanki arkada perdeci bir amca varmış da sprite hareket ettikçe o da perdeyi hareket ettiriyormuş gibi oluyor. Ya da ne bileyim sprite çıplakmış da öbür taraftan(monitörün içinden) görünmesin diye havlu-perde tutuluyormuş gibi. Bilmiyorum belki de ehl-i namus spritelardır ya da belki de Sinclair BASIC'de UDG(User Defined Graphic) gibi UDC(User Defined Curtain) türü bir komut vardır.

Şimdi rekabet meselesine gelince; birincisi o dönemi ve yılları iyi analiz etmek lazım. Bugün buradan bakınca elinin altında her tür bilgi varken atıp tutmak, konuşmak, yorum yapmak çok kolay. Hatta ve hatta 80lerin ortasında veya öncesinde bu cihazlardan birine sahip olmakla 90ların başında veya sonrasında sahip olmak bile ciddi fark yaratabilecek bir durum bence. Zira hem bilginin yayılması ve kullanıcıların uyanması-talepte bulunması hem de cihazlar üzerindeki hakimiyetin(hem pro hem kullanıcı düzeyinde) artması, olaylara bakışı tamamen değiştirmiştir.

İkincisi ise ister Commodore ister Speccy isterse CPC olsun ilk çıktıkları yıllarda ortaya konan oyunlarla sonrakiler arasında dağlar kadar fark var. Misal programcıların CPC'yi tanıyıp da cihaza hakim olmaları ve kayda değer ürünler ortaya koymaları neredeyse 88'i bulmuştur ki bu seneden sonra da 8bitlerin hali malum. Aynı şey yıllar farklı olsa da diğer platformlar için de geçerli bence. Lakin bunu Atari 800XL veya MSX platformu için söylemek bence çok olası değil. Özellikle Atari'de cihazın yeteneklerine oranla ciddi ürünler ortaya konulabildiğini düşünmüyorum.

Diğer taraftan şu da var ki kağıt üstündeki teknik laflar çoğu zaman para etmiyor. 84/85 gibi bilgisayar olayına heves edince piyasadaki Türkçe yayınlardan bilgi damıtmaya başladım ve gördüm ki verilen bilgiler ve yapılan karşılaştırmalar ışığında bir numarada CPC, iki numarada Speccy ve üçde ise Commodore 64 var. Bu konuda bir yorum yapmadan önce bahsettiğim yıllara dikkatli bakın. Sonuç itibariyle C64'ün oyun için yaratılmış, zamanın ötesinde harika bir cihaz olduğunu(renk paleti hariç) kabul etmemek mümkün değil. Lakin dediğim gibi, kağıt üstünde bu olaylar hiç de öyle durmuyordu :) Eh siz bu kadar iyi bir cihaza Türkçe dergi, yayın, düzgün çalışan bayi kanalı gibi faktörlerle de destek verirseniz haliyle piyasa hakimi, dönemin yıldızı olursunuz.

Fakat kullanıcılar için öyle ahım şahım farklar olduğunu düşünmüyorum. O dönemde kullanıcılar-oyuncular açısından hayalgücünün baskın etkisini unutmamak gerekli. Bugünün oyun pazarında ise hayalgücüne ihtiyaçtan, en azında geçmişte olduğu kadar bahsetmek olası değil. Vesselam; o dönemde bilgisayarından memnun olmayıp da C64 isteyenlerin çok olduğunu falan ne gördüm ne duydum. Herhangi bir cihazdan C64'e geçenler genelde; bilgisayarı bozulunca "olmuşken kasetlerini daha bol,ucuz ve kolay bulduğum C64 olsun" diyenler ile gariban MSX-Atari 800XL kullanıcıları olduğu kanısındayım. Başka bir cihazı arzulama olayı Amiga'dan haberdar olana kadar çoğu kullanıcı için söz konusu bile olmamıştır. En azından benim gözlemim böyle. C64'ün süper bir cihaz olduğunu(renk paleti hariç) kabul etmekle beraber,hayatımın hiçbir döneminde "ah keşke vakti zamanında C64 alsaydım" diye birşeyi aklımın köşesinden bile geçirmedim. Elbette bunu söylerken Commodore dergisini düzenli sayılabilecek şekilde takip ettiğimi, Commodore Showlara da gittiğimi ve sırf bu ekosistem için hayıflandığımı-özendiğimi belirtmeden geçmeyeceğim.

Aslında bir taraftan da "teknik üstünlük herşey midir" sorusunu da yanıt aramak lazım. Benim düşüncem herşey demek olmadığı yönünde. Çünkü eğer böyle olsaydı mimarisi C64'e diğerlere oranla oldukça fazla benzeyen Atari XL platformundan da burada rekabet anlamında bahsediyor olmamız lazımdı. Böyle bir bahis mevzunun mümkün olmadığını düşünüyorum ve olayı da sadece Türkiye piyasası bağlamında değerlendirmediğimi de belirtmek istiyorum. Zira Atari adına, özellikle önemli oyunculardan biri olduğunu kabul edeceğimiz Amerikan pazarında bile satış rakamları ne olursa olsun kayda değer üretim olmamış. Yani C64'e bu kadar benzeyen bir cihazın oyun arşivi bence beş para etmez. Tam olarak böyle değilse de buna yakın bir durum :)

Oyun piyasasına gelince; her daim düşmez kalkmaz bir US midir buranın da hakimi? Tavsiyem odur ki; 80ler ve 90lar dönemini ayrı ayrı değerlendirin ve buna göre de araştırıp analiz yapın. Zaten bu konuya vakıf olanlar 80ler dönemini İngiliz şirketlerinin baskın bir şekilde domine ettiğini biliyorlardır. Bu konuda en doğru analizleri o dönemde bizzat oyun piyasanın göbeğinde İngiltere'de olan matahari yapacaktır.

Gelelim mümessil meselesine. Benim değerlendirmeme göre Teleteknik, Türkiye piyasası şartlarında bir numara büyük iş çıkartmıştır. Cihazı getirmiş, teknik servisini-yedek parçasını düzgün ve yaygın şekilde sağlamış, önce ithal ama bol çeşitli kitaplarla, sonra Türkçe bülten ve hemen ardından bugün bile piyasa şartlarında 1. sınıf olacak dergi ile desteklemiş. Kartuşları, oyun harici programlama vb konularda materyal desteğini, bayi ağı organizasyonu saymıyorum bile. Baytan Bitirmez(Sevan Nişanyan)'in yazısında da görüyoruz ki adamlar hemen bayi işini organize etmeye çalışmış. Ben açıkcası ne Speccy'de ne de CPC'de böyle kuvvetli bir bayii yapılanması görmedim. Neyse, peki Tepum ve Ekakomp ne yapmış? Biri dergi bile çıkartmamış, diğeri de 3. şahısların çıkarttığı dergiye doğru düzgün destek vermemiş. Zaten o da 7 sayı sonra gülünesi bir hırsızlık olayından dolayı kapısına kilit vurmuş. Kullanıcıların kolayca ulaşabilmesi için yabancı yayınları getirtmişler mi peki? O da yok. Yahu Teleteknik'in listesinde bile Melbourne House'un Z80 kitabı var be :)  Eh peki ben o yaşımda nereden bulacağım birşeyler de okuyup öğreneceğim. Hadi ben şanslı sayılırdım ve hem ACU'yu bir dünya para verip alabiliyordum hem de bir süre sonra matahari ile tanışmıştım. Peki ya genel??? Kıssadan hisse; öyle "yok Sinclair satılmasaydı da Amstrad onu almasaydı da" diyerekten kendinizi kandırmayın lütfen. Beterin beteri var :)


Bu satılmasıydı mevzu bana biraz, meşhur bir what if i hatırlatıyor :) Mümessil meselesi çok önemli. Bunun en iyi örneği de Fransa ve Amstrad'ın buradaki pazar payı. Bugün CPC camiası neredeyse tamamen Fransa kökenli dönüyor. Döneminde de pazar payı yanlış hatırlamıyorsam %60lar civarında imiş. Kalan pasta sadece C64'e ait olamaz çünkü Fransa'nın o dönemde tıpkı Japonya gibi tamamen kendine has markaları da var. En önemlisi de Thomson. Biz ortaokulda T07 modelini kullanıyorduk. Ha keza Oric camiasını da unutmamak lazım. O bile bugün Fransa eksenlidir. Oric'in hikayesi de enteresandır. İngiliz kökenli bu firma Fransızlara satılmış ve orada enteresan cihazlar da çıkartmışlar.

Notlar:
Zx spectrum demoscene şu anda Pentagon diye bir rus klonu üzerinden yürüyor. Pentagon 1980'lerin ortalarında rusyada üretilmiş, fakat hızlı şekilde yaygınlaşmış, fakat ruslar işi düzgün yapmak istemişler herhalde, klonlarken o dönem yine ingiltere üretimi bir floppy disk arabirimini de klona eklemişler. Betadisk denilen arabirim spectrum'a normal 720kb'lık DD floppy'leri bağlamayı sağlıyor. Üzerinde de TRDOS diye bir rom var. Bu da spectrumda resmi olarak satılmış bir add-on, ama ingilterede yeterince yaygınlaşmamış.
Pentagon mu??? Sana sadece "Doktor bu ne!!!" diyorum

Doktor Bu Ne ?


Örneğin Spectrum +3'de kullanılan 3" CF2 diskler o dönemde çoktan eski teknolojiye dönüşmüş iken, amstrad platformunda kullanıldıkları ve muhtemelen eldeki stoğun eritilmesi bakımından spectrumlara konmuş olabilir. Zaten 3" disklerin neden +3'e konduğu konusunda mantıklı bir açıklama bulunamıyor. Çünkü MB02, Disciple, +D, Betadisk gibi çoktan yaygınlaşmış olan 3.5"lik standard DD floppy diskler varken ve hepsi shugart standardında iken, neden sadece amstrad'ın eski modellerinde bulunan 3" diskleri kullandıkları bir muamma.
İyi de usta, Amstrad sanki kendi cihazlarında 3.5" mi kullanmış da mı gitmiş Speccy'de 3" tercih etmiş. Adam sırf Hitachi'den sürücüleri ucuza alabildiği için acısını biz çekmişiz. Ama bugün disket sürücüyü de en kolay biz bağlıyoruz. Hatta emuların içinden bile PC disket sürücüsüne dosya yazıp sonra gerçek donanım üzerinde çalıştırabiliyorsun. Daha ne olsun be :)

Hem kardeşim, siz microdrive garabetinden gelmiş bir güruhsunuz, bulmuşsunuz bunamayın... Neymiş efendim, microdrive kartuşunu birkaç kez başa sona sararsan bant uzuyor ve kayıt kapasitesi de artıyormuş :D :D :D İsterseniz bu konuda fazla yorum yapmayın :)

Diğer taraftan merak ediyorum eğer +3'e 720kb'lık DD floppyler takılmış olsaydı, birşey değişir miydi? En azından demoscene için standard bir disk sürücümüz olurdu diyorum. :)
Bak yine o malum whatif e geldik iyi mi :D

Gerçektende Tepum'a bakıldığı zaman şu an 30 yılını geride bırakmış bir firma ve Sinclair olayından sonra da varlığını 27 yıldır sürdürüyor. Varlığı sadece spectruma bağlı kalmamış ve kendini bugünlere kadar taşımış. Spectrum ise onlar için sadece tatlı bir anı olarak kalmış. Planlı ve sistematik çalışan ve çok iyi idare edilen bir firma olduğu bu faktörlerden belli. Tepuma nice mutlu seneler diliyorum. Ancak Teleteknik'e bakıldığında varlığı sadece Commodore'a bağlı izlenimi veriyor. Yani Commodore varken var, yokken de yok.
Firmanın varlığını hala sürdürmesi çok da önemli değil. Zira öyle olsaydı bugün en iyi durumda olan Ekakomp'un adı ön planda olurdu. Sonuçta Teleteknik C64 uğruna kurulmuş ve görevini tamamladıktan sonra da tıpkı Commodore gibi ortadan kalkmış. Sanırım beraberinde Kavala grubunu da götürmüş :) Hem bak bunu söyleyince bugün Amstrad'ın hala devam ettiği de geldi aklıma. Hatta tavsiye niteliğinde olsa bile supportları da var. Var mı hala devam eden başka bir firma :)

Çevrimdışı nightlord

  • RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
  • İleti: 389
    • Night Network
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #33 : 20 Nisan 2013, 08:18:11 »
Alıntı
Oyun piyasasına gelince; her daim düşmez kalkmaz bir US midir buranın da hakimi? Tavsiyem odur ki; 80ler ve 90lar dönemini ayrı ayrı değerlendirin ve buna göre de araştırıp analiz yapın. Zaten bu konuya vakıf olanlar 80ler dönemini İngiliz şirketlerinin baskın bir şekilde domine ettiğini biliyorlardır. Bu konuda en doğru analizleri o dönemde bizzat oyun piyasanın göbeğinde İngiltere'de olan matahari yapacaktır.

Bu benim daha once yaptigim Commodore'un amerikan pazarini kazanmasi yorumuna cevaben ise bir iletisim kopuklugu olmus. Ben oyun yapimcilari arasinda hangi ulkelerin firmalarinin baskin oldugundan bahsetmiyordum (ki bu elbette Ingilteredir, Commodore 64 scene'in temelleri crackerlarin Ingiliz yapimi oyunlari NTSC fix'leyip amerikaya ulastirmasi ile atildigini hepimiz biliriz). Benim bahsettigim sey bilgisayarlari ve hatta oyunlari satin alanlarin yani "pazarin" amerikada daha buyuk olmasi. en kotu ekonomik krizlerinden birini yasarken bile  2009'da Amerikan pazarindaki tuketici harcama miktari dunyada 1. sirada olup, 2. siradakinin 3 katindan fazla buyuklukte. 80'lerde bu farkin daha da buyuk oldugunu saniyorum ama kesin datam yok.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_consumer_markets

bu pazari kazanan bir firmayi global eksende yenebilmek her is dalinda ve urunde hep zor olmustur. Kazanan firmalar farkli ulkelerden olabilir (oyun yapiminda Ingiltere, Araba'da Japonya vs) ama kazanilan market Amerika.

Lakin bu fark gunumuzde kapaniyor ve gelecekte degisebilir elbette.


Çevrimdışı Alco

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2130
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #34 : 20 Nisan 2013, 14:37:41 »
Bu benim daha once yaptigim Commodore'un amerikan pazarini kazanmasi yorumuna cevaben ise bir iletisim kopuklugu olmus.

Senin mesajına istinaden yazmamıştım. Atfen yazdıklarımı notlar başlığı altında topladım. Lakin tüm mesajları okuyup genel bir açıklama şeklinde yazdığım için her yöne çekilebilir. Bahane ile senin açıklamalarını da kayda geçmiş olduk :)


Çevrimdışı witchdoktor

  • RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
  • İleti: 757
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #35 : 29 Ekim 2014, 12:00:25 »
Eski başlıklarda dolaşırken farketmediğim bir cevapla karşılaştım, gözümden kaçmış :)


Hatan var Ref. VIC-II çipi doğrudan C64 için tasarlanmış ama C64 dışındaki başka serilerde (bunlardan en bilineni C128) de kullanılmıştır. Eldeki stok birilerine kakalanmamıştır yani. Bir başka açıdan bakıldığında; C64'ün tüm majör çiplerinin (CPU, VIC-II, SID, CIA) in-house olarak tasarlanıp üretilmiş olması zamanına göre oldukça şaşırtıcıdır.


Ben de başka bir kaynaktan konuşuyordum aslında:

"The chip was designed by Al Charpentier in 1977 but Commodore could not find a market for the chip." -wikipedia

"The 656* series graphics chip by MOS Technologies were originally designed to be used in video games and graphics terminals. But as the sales in these markets have been rather poor, commodore decided to use the chips when they were planning to make their own home computers." -Christian Bauer Vic-II information

Ayrıca kaynak gösterdiğin sayfanın henüz ikinci paragrafında "when the chip development started, the commodore 64 was not at all what the designers had in mind" yazıyor. Eldeki stok birilerine kakalanmıştır arkadaş :D neyse ki yaratıcı commodore camiası kakalama çipten spectrumculardan daha fazla yararlanmıştır :D


CPU için de aynı şey söylenebilir, 6502 c64 için üretilmemiştir. MOS 6502'yi ürettiğinde daha piyasada commodore diye birşey yoktu. Hatta 6502 aslında MOS tarafından bile tasarlanmamış, yanlış hatırlamıyorsam Motorola'da tasarlanan bir çip, tasarım bittiği halde oradaki finansman durdurulunca çipi tasarlayanlar mos'a kaçıyorlar ve çip ilk orada basılıyor.

Burada yıldız commodore değil, mos bence. Dediğim gibi, ballı bir firma, ama ayağına gelen fırsatları tepmeyerek çok akıllı davrandığını görebiliyoruz.

Bu çipin 1977 ile bir ilişkisi yoktur! Bu hurafeyi aklından çıkarsan iyi olacak Ref. Ben tasarımın en önemli bileşeni olan VIC-II ve SID çipini kastetmiştim. CPU olarak da kısmen 6510 bunun içine katılabilir (I/O register'leri -bank switching ve teyp kontrolü- içeren bir custom 6502 versiyonu). Yani piyasa malı bir cihaz değildir C64 :)

"The chip was partly laid out using electronic design automation tools from Applicon (now a part of UGS Corp.), and partly laid out manually on vellum paper. The design was partly debugged by fabricating chips containing small subsets of the design, which could then be tested separately. This was easy since MOS Technology had both its research and development lab and semiconductor plant at the same location.[5] The chip was developed in 5 micrometer technology.[6]

The work on the VIC-II was completed in November 1981 while Robert Yannes was simultaneously working on the SID chip. Both chips, like the Commodore 64, were finished in time for the Consumer Electronics Show in the first weekend of January 1982."

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2877
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #36 : 29 Ekim 2014, 13:07:39 »
Ooo, dostum, o konu zaman aşımına uğradığı için sunduğun bu yeni bilgiler geçersizdir. Ben bir yıldır haklı olduğuma, vic-ii'nin bir teletext çipi olduğuna inanmışken bunu bana nasıl yaparsın? Tüm arkadaşlarıma, "biz komodoru da biliriiz!" diye ahkam keserken şimdi bu mesajın yeni bilgiler sunuyor.

Diğer taraftan, şimdi alco'nun koyduğu karikatürü tekrar okudum da, acaba sinclair'i commodore alsaydı ne olurdu acaba? Amstrad 3 inç disket sürücüyü zorladığına göre, içinde z80, vic ve sid olan zx spectrumlar çıkar mıydı? :D

Son olarak, ExtMod nerde yahu? Adam girdiği hızla çıktı ortamdan :)

Çevrimdışı wizofwor

  • RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
  • İleti: 398
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #37 : 01 Kasım 2014, 14:38:01 »
Madem geçen senenin yazılarına cevaplar yazıyoruz. Ben de bir şeyler karalayayım.

Alıntı yapılan: Ref
Hatta 6502 aslında MOS tarafından bile tasarlanmamış, yanlış hatırlamıyorsam Motorola'da tasarlanan bir çip, tasarım bittiği halde oradaki finansman durdurulunca çipi tasarlayanlar mos'a kaçıyorlar ve çip ilk orada basılıyor.
Bildiğim kadarıyla 65XX serisi Motorola 6800'i tasarlayan Chuck Paddle ve arkadaşlarının "tasarımı biz yaptık parayı Motorola kırıyor" düstüruyla ayrılıp, kendi şirketlerini (MOS) kurarak geliştirdikleri bir aile. Hatta ilk üretilen 6501, 6800 developler boarduna takılabiliyordu ve bu yüzden mahkemelik oldular, çipler toplatıldı falan. Aşağıdaki ilanda sağ alt köşeye dikkat: "Plug compatible with M6800".

Vertical integration manyağı olan Tramiel MOS'u sonradan, ilerde Amiga ekibine de yapacağı gibi,  Commodore bünyesine katmıştı almıştı. Witchdoctor'un bahsettiği kullanılan bütün çhiplerin in-house tasarlanması da bu vertical integration felsefesinin bir getirisi. Riskli bir iş modeli ama doğru uygulandığında maliyetleri düşürüp kar marjını arttırıyor. Yanlış uygulandığında ise AR-GE bütçesini şişirip şirketi batırıyor. Her iki durumu da Commodore'un tarihinde görmek mümkün.



Alıntı yapılan: Ref
Dediğim gibi, ballı bir firma, ama ayağına gelen fırsatları tepmeyerek çok akıllı davrandığını görebiliyoruz
Dönemin en akıllı firması olaraksa ben hem Apple'ı görüyorum. Sebebiyse 8bit sistemlerin başarısı karşında herkesin gözü kamaşmışken, Apple'ın 80'lerin başından itibaren 16bit sistemlere ciddi manada kaynak aktarması. Macintosh serisi ciddi zarar ettiği halde, şirketin Apple-II'den gelen parayı Machintosh'a aktarması o dönemde çok eleştirilmişti. Ama bu sayede 90'larda herkes sapır sapır dökülürken, Apple zor bela da olsa, vertical integration'ın da son kalesi olarak, yoluna devam edebildi.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2877
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #38 : 01 Kasım 2014, 19:52:52 »
Dönemin en akıllı firması olaraksa ben hem Apple'ı görüyorum.

Apple ne zaman kurulmuştu bilmiyorum ama, wiki'ye göre, commodore 1954'de kurulmuş, iflasını duyurduğu 1994'e kadar 40 yıl ayakta kalmış. Bölünmüş kimliğimin Amigacı tarafı yine acı çekiyor :D 40 yıl ve bir sürü kaliteli ürün, sonra aniden kaybol. 1994 aynı zamanda playstation'ın çıktığı yıl. Acaba bir ilişki var mı?

Çevrimdışı witchdoktor

  • RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
  • İleti: 757
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #39 : 02 Kasım 2014, 10:34:39 »
Apple ne zaman kurulmuştu bilmiyorum ama, wiki'ye göre, commodore 1954'de kurulmuş, iflasını duyurduğu 1994'e kadar 40 yıl ayakta kalmış. Bölünmüş kimliğimin Amigacı tarafı yine acı çekiyor :D 40 yıl ve bir sürü kaliteli ürün, sonra aniden kaybol. 1994 aynı zamanda playstation'ın çıktığı yıl. Acaba bir ilişki var mı?

Ref, CBM imparatorluk gibi bir şirket, iyice hantallaşmış, manevra yeteneğini kaybetmiş son yıllarında. Elindeki nimetlerin kıymetini hiçbir zaman bilememiş, onlarca ürünle uğraşmaktan elindeki stratejik ürünlere pek yoğunlaşamamış. Elinde Amiga gibi bir ürün varken diğer yandan C65 gibi, pazarı olmayan bir ürüne de enerji harcamış. 6502'yi (Chuck Peddle), C64'ü (Robert Yannes, Al Charpentier, Charles Winterble), Amiga'yı (Jay Miner, Dale Luck, RJ Mical, Carl Sassenrath) geliştiren ekipleri tabiri caizse miktir etmiş. İşleri kendi 'memurları' ile devam ettirmek istemiş ama bunda da yeterince başarılı olamamış. Devam niteliğindeki ürünler çok geç ve yarım yamalak gelmiş (düşünün Paula çipi son cihazda bile orijinal spec'lerle üretiliyor, OCS  çipseti 1984'de tasarlanıyor, AGA çipseti ise 1992'de piyasaya sürülüyor!) . En büyük avantajı ise 'loyal' kullanıcı kitlesi olan çoluk çocuk. Bunlar cihazı yazılımsal olarak desteklemiş ve ayakta tutmuşlar, günümüzde bile  unutulmasını engelliyorlar.

Çevrimdışı witchdoktor

  • RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
  • İleti: 757
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #40 : 03 Kasım 2014, 09:40:29 »
Hiç bitmeyecek bu tartışma :)

"The battle to end all battles has arrived and the argument that made 80's school playgrounds buzz will be settled once and for all. Which was better- The Spectrum or the C64?

In the Spectrum corner are John Gibson and Ste Pickford, and in the C64 corner are Andy Walker and Jeff Minter.

Let battle commence!

Recorded live at Play Expo 2014."

Commodore C64 Vs ZX Spectrum - The Debate

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2877
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #41 : 03 Kasım 2014, 15:06:23 »
Hiç bitmeyecek bu tartışma :)


video'nun sonunda birisi "Amstrad wins!" diye bağırıyor. Alcoya benzettim sesini, sonra da  peacer çıkıp Oriiiiic! diye elamanlara saldıracak mı diye bekledim ama bişey olmadı :)

bir de şöyle bir video var c64 üzerine. Güzel olmuş.

https://www.youtube.com/watch?v=fe1-VVXIEh4

Çevrimdışı ilkergorkem

  • RAAT
  • Retromanik
  • *
  • İleti: 23
Ynt: Türkiye'de Spectrum - Commodore 64 rekabetinin 30. yılı
« Yanıtla #42 : 03 Ocak 2015, 16:49:03 »
Belgede renewal date : 23 May 2014 yazıyor. Acaba bu tarihe kadar yenileme yapılmazsa marka boşa mı çıkıyor ? Bu tarihi takip edip markayı alalım derim  :D

Selamlar, Belgeye baktımda http://www.ipo.gov.uk/tmcase/Results/1/UK00001196410   renewal date olarak 23 mayıs 2024 yazıyor. Markayı alacaksak 9 yılımız kalmış :)