Hala disketlerden konuşuyoruz ve inanın bundan kaçış yok. Çünkü çok farklı sistemlerde, yıllardan beri çok fazla adette kullanılmışlar. Bu yetmezmiş gibi bir de çok hassaslar. Yok manyetik alan, yok ısı, yok nem derken kullanırken de korurken de insanı çıldırtabiliyorlar. Hal böy olunca zaman içinde bunların günümüz depolama sistemlerine aktarılması gerekiyor. Bu aktarım sonrasında da muhtelif emulatörler ile bu dosyaların kullanılması mümkün. Lakin bu noktada da birkaç sorun çıkıyor karşımıza:
1-Birçok sistem için farklı dosya biçimleri mevcut
2-Farklı dosya sistemleri yetmezmiş gibi bir de kopya korumasından ötürü gelen teknik cambazlıklar
3-Yetmez derseniz bir de okuma hataları gibi kısmi arızalar
4-Disketleri okutacak disket sürücüler günümüz PC'lerinden kalktılar
5-Daha da kötüsü modern anakartların çoğu disket kontrol birimi barındırmıyor
Bu saydıklarımız temel sorunlar. 4 ve 5 numaralı sorunları aşmak için insanın aklına hemen gidip bir USB disket sürücü alırım çözümü geliyor. Lakin bu sefer de disket aktarma programlarının ihtiyaç duyduğu low-level erişim özelliklerine, USB teknolojisinin imkan vermediği gerçeği ile yüzleşmeniz lazım.
Peki bu noktada KyroFlux ne iş yapar? ARM7 tabanlı basit bir devre olan KyroFlux, sıradan bir disket sürücüyü USB üzerinde PC'ye bağlamaya ve kendine has yazılımı ile hemen her tür disketi kopya koruması gibi engellere takılmadan kütür kütür kopyalayarak ayna görüntüsünü oluşturmaya yarıyor. Bu sıkıntıyı aşmak için ortaya çıkan ilk proje olan Rich Aplin'in Cyclone20 çalışması KyroFlux'a da ilham kaynağı olmuş. Yani kısacası artık; gün gelir de retro sistemlerimden biri için disketleri yedekleyecek makina bulamam diye elinizde tuttuğunuz paralel portlu-disket sürücülü masaüstü veya dizüstüleri ölü teknolojiler cennetine yollabilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=FOtwq5eqeuA
http://www.youtube.com/watch?v=FOtwq5eqeuA#wshttp://www.kryoflux.com/http://www.softpres.org/glossary:KryoFluxhttp://webstore.kryoflux.com/catalog/