Gönderen Konu: Android Türkçe Kaynak Tavsiyesi.  (Okunma sayısı 6219 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
Android Türkçe Kaynak Tavsiyesi.
« : 26 Nisan 2013, 09:58:16 »
Başlangıç olarak bu
http://www.idefix.com/kitap/merhaba-android-murat-onder/tanim.asp?sid=D6XUFTF8SA5A1RGO5GRA

Sonrada bu nasıl olur.
http://www.idefix.com/kitap/android-programlama-aysan-ethem-narman/tanim.asp?sid=DNSYEUIV0P1PUX58N40Z

En son olarakta bu
http://www.idefix.com/kitap/android-oyun-programlama-seref-akyuz/tanim.asp?sid=K5TCK80L4O5OMZ7N662O

Yada ilk kitabı değil de direkt ikinciyi alsam. Olur mu ?

Kitaplar oğlum için. Yaz tatilinde boş durmasın :D . İnternet üzerinden oynanan saçma sapan oyunların esiri oldu.
( Birisi transformice. Fare koşturup duruyor  ;D )
Onlarla uğraşacağına biraz bir şeyler öğrensin dedim. 

Endistrü Meslek bilgisayar bölümü ama tırt. Bir şeyler öğreneyim karıştırayım çabası yok.

Android programlama öğren dedim biraz meraklandı gibi.

Haa bildiğiniz yararlı başka kaynaklar varsa onları da yazabilirsiniz.

Şimdiden teşekkürler :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Android Türkçe Kaynak Tavsiyesi.
« Yanıtla #1 : 27 Nisan 2013, 17:09:10 »
Bilgisayarla ilgili herhangi bir konuda Türkçe iyi bir yayın bulmak kolay değil. Çeviri olanların çoğu vasat - ki ben bugüne kadar iyisini görmedim - hatta vasat ötesi. Kitabın orjinali iyiyse bile; çeviriyi ucuz olsun diye ilgili jargona hakim olmayan ama dili bilen kişilere çevirtiyorlar ve haliyle sonucu felakete yakın oluyor.

Diğer önemli bir faktör ise yayınevi. Çoğunun belli bir stratejisi-anlayışı var. Yani kimisi esere gerçekten önem veriyor kimisi ise yayın kataloğumuzda şu yeni konu hakkında da bir eser olsun da varsın torba dolsun mantığıyla hareket ediyor. Misal Papatya yayınevi eserleri genelde iyidir. Pusula da zamanında iyiydi ama hala öyle mi bilmiyorum. Kötülere örnek olara ise Yüksel İnan - Nihat Demirli grubunu söyleyebilirim. Ama sonuçta tüm bunlar benim yorumum. Sen aynı kitaplara okuyup "hımm çok iyiymiş" veya "bundan çok faydalandım" diyebilirsin.

Neyse gelelim diğer bir mevzuya: Neden Android programlama? Yani çocuğun önüne mobil uygulama geliştirme gibi bir hedef mi koymak istiyorsun? Bana sanki Java öğrensin falan demek biraz daha uygun olur gibi geliyor. Böyle dediğin zaman internet üstünden de bolca kaynak ve kaynak tavsiyesi bulabilirsin.

Aslında İstanbul'da olsan sana doğrudan C ve Sistem Programcıları Derneği'ni tavsiye ederdim. Hala da edebilirim zira buranın hocalarının kitapları da var. Bu derneği piyasa işi, içerisi full granit döşeli, çılgın ışıklandırmalı ve manken tipli ablaların kayıt-evrak işlerine baktıkları yerlerden zannetme :)

Unutmadan, sana faydalı olabilecek bir yer de Çizgi Tagem.

Aklıma başka şeyler gelirse güncellerim bu başlığı. Ama şöyle diyeyim: Para IOS'da salla Android'i :D

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #2 : 27 Nisan 2013, 21:50:03 »
Ayrıntılı bilgi ve tavsiye için çok teşekkürler.  ;)

Bilecik'te oturuyorum. Dernek işi yattı o yüzden.

Aslında bir hedef koymak değildi amacım. İlgisini çeken bir yerden başlarsa kurt içine düşer gerisi gelir diye düşünüyorum.
Java tavsiyeni de bir kenara koydum. Dediğim gibi biraz başlasın. İlgisi artsın. Önce java sonra diğerlerine yönlendiririm.

Tekrar çok teşekkürler.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #3 : 27 Nisan 2013, 22:38:52 »
java'dan baslamak konusuna katilmakla beraber "android" diye adini koymanin soyle bir avantaji olabilir: cocuk biseyler kodlayip elindeki telefonda calistirir arkadaslarina gosterir gaza gelir falan (ios ile de ayni sonuc elde edilebilir ama onun gelistirme ortami icin macbook falan almak lazim "bakalim bizim cocuk bu islere ilgi duyacak mi" senaryosu icin hic geregi yok bence)

java ve genel Object Oriented baslangici olarak Bruce Eckel'in Thinking in Java'sini onericem ama bu turkceye cevrildi mi acaba

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #4 : 28 Nisan 2013, 09:41:32 »
başlangıç kitabının içeriğine bakarsak, sadece birkaç basamaktan oluşan android sdk ve toolchain kurulumunu anlattığını ve üzerine tahminen birkaç hello world programını barındırdığını görüyoruz.

Bence bunlar android programlama ile ilgili şeyler değil, genel bilgisayar kullanım bilgisi hatta windows bilgisi ile ilgili şeyler.

Bu kısım çok sıkıcı ve bezdirici de olabiliyor. Bence sen otur, android sdk'yı ve eclipse'i kur, android sdk sitesinde basamak basamak tutorial var, zaten next..next.. şeklinde geçen bir olay. İşi bu noktada devret. Araçlar hazır olsun.

Sonra bir hello world ile başlar, youtube videoları ile devam eder.

Yalnız uyarmam gerekiyor, iyi kötü programcılıktan anlarım, en azından yeni öğrenenden ziyade orta karar bir programcıyım diyebilirim, android geliştirme birazcık sıkıntılı geldi bana. Giriş yapmak kolay değil. Eğer keyif almasını sağlamaksa hızlıca birşeyler ortaya çıkarabilmesi lazım. Yani Android'e sıfırdan kodlama yapmak yerine bir motor kullanmak lazım. Microsoft'un XNA'sı ya da Flash'daki Flixel gibi.

Bence gerçek soru şu olmalı, android'e uygulama yazmayı kolaylaştıracak kütüphane ve motorlar nelerdir? :D

Ayrıca, eğer programcılıktan hiç anlamıyorsa, ozaman scratch ya da biraz anlıyorsa gamemaker gibi uygulamalarla işlemi hızlandırmak lazım. Çünkü zamane gençliği çok hızlı yaşıyor, hemen birşeyler olsun istiyor. Diğer taraftan nightlord'a katılmamak elde değil, programların telefonda çalıştğını görmek işin "sanal" olmadığını hissettiriyor insana. Onun da bir yan etkisi var, arada bir telefonun başına geçip otomatik install edilmiş ama silinmeyen test programcıları silmek gerekiyor :D Mümkünse emülatörde test etmek gerek.

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #5 : 28 Nisan 2013, 13:16:16 »
@nightlord  tavsiye ettiğin kitap Türkçe' ye çevrilmiş ama çoktan retro olmuş bile :D
Bakayım ikinci el sitelerinde vb denk gelirse almayı düşünüyorum.

@Ref  başlangıç kitabını es geçiyorum o zaman 2. kitaptan başlıyayım.

Android uygulama yapmak için bir motor görmüştüm. Kapsamlı araştırayım.

Kendisi bir oyun motoru (windows) bulmuş. Onunla bir şeyler yapmaya başlamış.

Bakalım umarım merakı artar ve kıyısından köşesinden de olsa bir yerlerden başlar.. :)