Alcofribas'ın nazik daveti üzerine retrojen oluşumu, fanzini ve projesi üzerine çok geç fikir sahibi oldum ve hemen forumumuza üye olup aranıza katılmak istedim. Öncelikle herkese merhabalar
Kısaca kendimden bahsedeyim. 39 yaşındayım, Bursa'da yaşıyorum.
1984 yılından beri bir Oric Atmos sahibiyim. Herhalde hayatımı Oric'ten önce ve sonra diye ikiye ayırabilirim.
Her ne kadar mesleğim doktorluk olsa da o zamanlardan beri bilgisayarlara olan merakım hiç eksilmedi. Farklı kulvarlarda da olsa devam etti. Bunda elbette en büyük pay Oric'e ait.
1984'te Oric'im oldu ama ne yazık ki çok kısıtlı şartlarda kullanabildim. Çevremde benden başka hiç bir Oric kullanıcısı yoktu. Elimde cihazla beraber verilen demo kasedi ve temel basic kitabı dışında kaynak da yoktu. Yine de yıllar boyunca başka bilgisayarlara ait oyunlara imrenip modifiye etmeye çalışarak, bilgisayar programlarını değiştirip uygulayarak bir şeyler yapmaya çalıştım. Bir zaman sonra o dönem bilim ve teknik dergisine bir mail atıp "türkiye'de benden başka Oric'çi yok mu" serzenişim cevap buldu. Türkiye'nin başka başka illerinden benimle aynı süreç ve sıkıntılarını yaşamış arkadaşlarla irtibat kurup elimizdeki program ve bilgileri paylaştık. Bir gıdım daha öteye taşımayı başardık.
1990'ların ilk yarısında bir hurdacının bahçesinde yağmur altında ıslanan oric ile aynı renklere sahip kapalı bir kutu dikkatimi çekti. Sanırım o cihazı orada gördüğümde ömrümün en büyük mutluluklarından birini yaşadım. 1980'lerde oric'in kendisinden bile daha pahalı satılan Oric microdisk sürücüsü idi gördüğüm. Tabi boot diskim olmadan bir işe yaramıyordu o an için.
1995 yılında internetle 33.6 baud modem sayesinde ilk defa tanıştığımda o zamanın tek arama motoru yahoo'ya yazdğım ilk kelime tabi ki "oric" oldu.
O zamanlar Oric için ingilterede çıkan Oric User Monthly isimli ve tıpkı retrojen gibi fotokopi ile çıkartılan bir dergiye üye oldum. İngiltere'den gönderdikleri Oric DOS disketleri sayesinde tekrar Oric'ime kavuşup eski kasetlerdeki projeleri tekrar hayata geçirme şansı yakaladım.
Şimdi Oric Atmos ve disk sürücüsü hala çalışır vaziyette durmakta. Ama daha çok emulatörle uğraşıyoruz. Yurt dışından arkadaşlarla irtibat halindeyiz. Ben yıllardır Türkiye'de Oric adını bilen tek kişi ben kaldım sanırken Cumulus projesi gibi mucizelerle ilgilenen Türk arkadaşların varlığını görmek de inanılmaz sevindirdi.
Çok ilginçtir ki dün gece rüyamda bir bilgisayarcıya giriyorum. Kenarda Oric atmos görüyorum bir tane ve yanında oric oyun disketleri. Bİlgisayarcıya yalvarıyorum ne olur bana ver onları diye. Adam asla vermiyor. Cebelleşiyoruz falan derken uyandım.
Bugün de Alcofribas'tan retrojen oluşumu, forum ve dergi hakkında bir mail geldi ve ilk defa fikrim oldu. İlginç bir tesadüf değil mi
Şimdilik bu kadar diyelim. İleride hem foruma hem fanzine katkılarda bulunmak isterim başta Oric hakkında olmak üzere..
Sevgilerimle.