Foruma katılmamla birlikte Oric hakkında bu bölümü açan yönetici arkadaşlara teşekkür ederek başlayayım söze
1980'li yıllarda hepinizin bildiği gibi hepsi birbirinden bağımsız ve uyumsuz bir sürü bilgisayar markası ülkemiz ve dünyada satıştaydı. Buradaki hemen herkesin adını duyup gördüğü bildiği cihazların yanı sıra çok az insanı bilip kullandığı sınırlı sayıdaki bilgisayarlar da vardı.
Oric, o dönemin nispeten popüler bilgisayarları arasında yer alan ve kendine özgü niteliklere sahip bir ingiliz orijinli bilgisayar idi.
"Oric International ltd" şirketi 1983 yılında adında "Oric-1" adını taşıyan ilk bilgisayarını piyasaya sürdü.
"Oric" ismi "microcomputer'in micro kelimesindeki harflerin karıştırılıp "m" harfinin düşmesinden elde edilmiş bir kelimeydi.
Oric adını 83'de duymamızdan önceki gelişimini de bilmek gerek. Oric'in asıl temelleri 1979 da kurulmuş olan Tangerine bilgisayar sistemlerinden geliyor. O dönemde meyva isimli bilgisayarlar revaçta olduğundan elma (apple), kayısı (apricot) gibi bilgisayarların yanında Tangerine (Mandalina) adı seçilmişti. Şirketin ilk kurucularının (Dr. Paul Johnson, Nigel Penton ve Mark Rainer ) aslında Apple adını seçmek istediklerini ama 1977 de Wozniak'lar Apple ismini tescil ettirdikleri için mecburen mandalina'da karar kıldıklarını biliyoruz. 2 yıl daha önce kurulsa idi bugün Oric yerine Apple bilgisayarından bahsediyor olabilirdik.
Aynı süreçte "Spectrum" ismi için de patent dairesine başvuran Tangerine'ciler Spectrum adını fazla jenerik bulunması nedeniyle alamayınca Tangerine'de karar kıldılar. Sinclair Spectrum ise tek başına verilmeyen "spectrum" adını başına Sinclair koyarak sonradan almıştı.
Tangerine ilk olarak
TAN1648 VDU (Visual Display Unit) isimli cihazı ile kendini duyurmuştu. Akabinde ilk 6502 işlemcili
Microtan 65 veya
M65 i geliştirdiler.
Microtan Özellikleri:
- NMOS 6502 CPU, 750 kHz işlemci hızında çalışıyordu.
- 1 Kilobyte RAM,hem ekran görüntü alanı hem program hafızası olarak kullanılıyordu.
- 1 Kilobyte ROM ise program monitörü olarak isimlendiriliyordu. İşletim sistemi kavramı henüz yoktu.
- Ekran 32 harf x 16 satırdan oluşuyordu.
1983 yılında şirketin özellikle sinclair spectrum karşısında tutunacak kalitede yeni ve daha ucuz bir bilgisayar geliştirme politikası ile Oric-1 doğdu.
Oric-1 Sinclairs ZX Spectrum gibi 1 MHz 6502A CPU ve 16K veya 48K RAM ile piyasaya sürüldü. 16 K versiyonu 129 , 48k versiyonu 169 sterlin ile spectrumdan bir miktar daha ucuzdu.
Sinclair'den farklı olarak Oric, 3 kanal ses 1 kanal gürültü olmak üzere 4 kanallı kaliteli ses çipi ile kendini gösteriyordu. Text modu dışında düşük ve yüksek çözünürlük olmak üzere 2 grafik ekranına sahipti. Spectrum, C64 gibi bilgisayarların karşısında sprite özelliği yoktu ancak grafik ekranın her satırında ayrı renk kullanılabilmesi ile avantaj sağlamaktaydı.
Cihazın Disket sürücü, yazıcı gibi çevre ürünlerine izin veren ekspansiyon çıkışı, televizyonda görüntü alınmasını sağlayan RF modülatörü ve teyp kasetlerine kayıt imkanı sağlayan ses giriş-çıkış ünitesi bulunmaktaydı.
1983 de ingiltere'de 160,000 , fransa'da 50,000 adet Oric-1 satıldı ve fransada o yılın en çok satılan bilgisayarı oldu.
Oric-1 sistemindeki birtakım buglar nedeniyle sıkıntılar yaşadı. Özellikle teybe kaydedilen programların yüklenmesindeki hata düzeltme sıkıntısı, klavyesinin kullanışsızlığı nedeniyle 1984 de Oric Atmos geliştirilerek hatalardan düzeltilmiş ROM'u ve sempatik ve kullanışlı klavyesi ile piyasaya sürüldü.
Aynı süreçte Oric için modem, joystick, printer gibi yan donanımlar da geliştirildi ve program şirketlerince binlerce Oric Atmos oyunu üretildi.
Oric-1 ile sıkıntı yaşayan şirket, Atmos sayesinde piyasaya tutunup söz sahibi olmayı başardı.
Piyasada adını duyurup ingiltere ve fransa başta olmak üzere avrupada binlerce cihaz satan Oric, 1985 yılında fransa'nın Eureka şirketine satıldı ve 86'da Stratos ve Telestrat isimli yeni makineler üretti. 1987'de telestrat 2 duyurulmasının ardından şirket tekrar ingilizlere satılsa da daha sonrasında piyasada tutunamayıp iflas ederek piyasadan çekildi.
İngiliz ve fransızlar dışında yugoslavya'da üretilen 64 kb RAM kapasiteli Oric Nova 64 ve Bulgaristan'da üretilen Pravetz 8D bilgisayarları da 10 binden fazla satarak Oric tarihçesinde yerlerini aldılar.
Oric 1 ve Atmos 48 K olarak isimlendirilseler de aslında 64 Kbyte hafızaya sahiptiler. Hafızanın 16 Kb'Lık kısmı ROM için arıldığından kullanıcıya 48 K lık boş alan bırakıyordu. Piyasada Commodore 64 , 64 kilobyte hafızaya sahip olmakla övünse de aslında kullanıcıya bıraktığı RAM miktarı Oric'den çok daha azdı. Oric disket sürücü ile birlikte kullanıldığında işletim sistemince kullanılan 16 kb'lık kısım da RAM'e aktarılarak hafızanın tamamı olan 64 kb programlama için kullanıcıya açılabiliyordu.
Oric'in 1983 den 1987 ye kadar süren kısa ömrü boyunca çok başarılı oldu. Sayısız kitap ve döküman satışa verildi. Birçok dergide Oric hakkında bilgiler ve programlar yayınlandı. Ülkemizde de bolca rağbet gördü. Bilgisayar oyun dükkanlarında kullanıldı. Bilgisayar kursu veren şirketler Oric üzerinden dersler verdiler. Bugün hala istanbulda bilgisayar üzerine faaliyet göstermekte olan Albim firması türkiyede Oric distribütörlüğünü yapmıştı. O süreçte Türkiye'de de Oric için türkçe bir dergi çıkarıldığını biliyorum ancak tesadüfen elime geçen tek sayısı dışında devamlılığı hakkında fikrim yok. Oric üzerine yazılan kitaplardan da manuel dışında Türkçe'ye çevrilen bir kitap varlığı hakkında fikrim yok.
Oric'in ticari anlamda piyasadan çekildiği tarihten sonra da aslında Oric yaşamaya devam etti. Yayın hayatını o zamandan beri ve halen sürdüren ingilizce ve fransızca aylık dergiler bulunmakta. Oric kullanıcıları Oric'in donanımını yıllar içinde daha ince özellikler iile keşfederek bugüne kadar yazılım geliştirmeye devam ettiler ve etmeye de devam ediyorlar. Hatta 1987 ye kadar üretilen oyunlardan çok daha detaylı ve kaliteli olan yazılımlar son 10 yıl içinde geliştirildi. İnternetin yaygınlaşması sonrası dünyanın bir çok ülkesindeki Oric kullanıcıları bir araya gelerek her yıl buluşmalar ve yazılım partileri veriyor yeni oyunlar geliştiriyorlar. Şahsım adına bu yazılım projelerinden bazılarına da katılarak destek olup 1995 den bu yana olan süreçte dünya Oric'çileri arasında ülkemizin de adını duyurmak için elimden geleni yaptım ve yapmaya da devam etmekteyim