Gönderen Konu: Oric Emulatörleri.  (Okunma sayısı 10880 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Pe@ceR

  • RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
  • İleti: 321
Oric Emulatörleri.
« : 18 Mayıs 2013, 00:50:45 »
1995 yılında ilk kez istanbul'da bir gençlik eğitim parkında ilk defa internetle tanıştım. Bunu diğer bir konuda dile getirmiştim. O zamana kadar Oric ile ilgili elimde o kadar kısıtlı şey vardı ki kapağında Oric resmi olan bir Your Computer dergisini sahaflarda bulmak ömrümün en mutlu anlarından biri olmuştu geçmişte. Hal böyle olunca yaşadığım "oric" açlığı sonrası ilk internete girdiğimde arama motoruna Oric yazmam kimseyi şaşırtmamalı :)

İnternet 1995 de şimdiki halinden çoook uzaktaydı elbette. Belki bütün dünyanın internet bant genişliği bugün Türkiye'nin kapsadığından daha azdı. İnternete 14400 baudluk modemle bağlanıyorduk. 33600 ve 56k modemler bile daha girmemişti. 822'li hatlar çıkana kadar telefonla giriş ücreti bedavaydı ama sınırlı hat kapasitesi nedeniyle internete bir kez giren bir daha çıkmadığından boş hat yakalayana kadar bazen saatlerce uğraştığımız oluyordu.

Bu şartlar altında "emulator" diye bir kavramdan da bihaber olan bendeniz nette Oric kelimesini aradığımda, iflasının üzerinden 7-8 sene geçmiş olan bu bilgisayara ait hiçbirşey bulacağımı sanmıyorken bir sürü web sayfasını ve "ORİC" logosunu bilgisayar ekranında görünce haliyle sevinçten delirmiştim. Dahası bir web sayfasında bir PC programı olduğunu, bu programı kullanarak Oric'i PC den çalıştırabileceğimizi, dahası verilen binlerce Oric oyununu indirip oynayabileceğimizi öğrenince yabancı filmlerde muciza ile karşılaşınca kafasının içinde "haaaaleluyaah"  şarkısı çalan tiplere döndüm :)

O zamanlar var olan tek emulatör "Euphoric" isimli bir dos yazılımı idi. Fabrice Frances isimli bir fransız tarafından yazılmıştı. Dosyayı indirmek için tıkladım ve beklemeye başladım. Detaylar gözümünün önünde. Dosya boyutu 450 kilobyte idi. O 450 kilobyte dosyayı şimdi 1 saniyede indirdiğimizi düşünün. Ancak o gün ben o dosyayı tam 4.5 saatte indirdim ekran başında kollarımı kavuşturup bir sevgiliyi bekler gibi. Ve o dosya indiğinde yine bir mucize yaşamış gibi hissettim. Düşünsenize bir dosya taaaaaaaaaaaaaa fransadan bilgisayarıma gelmişti 4 buçuk saatçik sürede ve beni tekrar Oric'e bağlayacaktı. O zamana kadar bilgisayar dergilerinden elle yazdığım basit oyunlar dışında hiç bir orijinal Oric oyunu oynamamış olan bendenize binlerce oyunluk Oric arşivini sağlayacaktı.

Umarım empati yapmanızı sağlayacak kadar anlatabilmişimdir bu ilk emulatörü indirdiğim anları :)

1995'de Euphoric'i indirdiğim sayfa, Euphoric versiyon bilgisi ve ara sıra eklenen sağ taraftaki oric destek yazılımları dışında birebir aşağıdaki sayfa idi. Aynı yerden indirebilirsiniz. PC, Linux, Mac ve Casio sürümleri mevcut.
http://oric.free.fr/emulator.html

Euphoric açıkçası hala piyasadaki diğer bilgisayar emulatörleri arasında (c64, amstrad, amiga, atari..) işini en iyi yapan ve farklı Oric türevlerini başarı ile birebir emule edebilen bir emulatör. Öyle ki çalıştığında tamamen Oric ile karşı karşıyasınız. Ancak buna bağlı olarak her şeyi Oric karşısınızda gibi yapmanız gerekiyor. Yani mouse ile teyp ya da disk dosyası yükleyemiyorsunuz. Yükleme komutunu (CLOAD) ve parametrelerini elle yazmanız gerekmekte. Ayarlarını ini dosyasını text editörle açıp yapmanız gerekiyor. Örneğin başlatacağınız Oric ortamının disket sürücüsü var mı, dokunmatik ışık kalemi var mı, joystick var mı, Oric-1, telestrat, Atmos v.b. hangi tür Oric olarak açılsın bu ini dosyasından ayarlamalısınız.

Şahsım adına oric dünyasına bir katkım da Euphoric'in kurulumu sonrası windowsta kullandığı ikon dosyaları pakedini ben tasarlayıp hazırladım.

DOS tabanlı bir yazılım olduğundan windows 95'te hiç bir sıkıntı olmadan çalışıyordu. XP'de gerçek dos oturumu yerine komut istemi zımbırtısı gelince sıkıntılar başladı. Sadece tam ekranda çalışıp pencereye geçemiyor haliyle. Vista ve sonrasında daha da sıkıntılar baş gösterince alternatifleri ön plana çıkmaya başladı.

Euphoric'ten sonra kullandığım PC oric emulatörü MESS isimli bir multi ortam emulatör programı idi. Oric'e özgü bir yazılım olmayıp çoğunuzun bildiğini tahmin ettiğim MAME oyun konsol emulatörü gibi farklı bilgisayar donanımlarını tek başına yönetebilen bir emulatördü. Euphoric'in aksine Oric rom dosyalarını kendiniz bulup ayarlamanız gerekiyor olsa da mevcut oric oyunlarını amulatör üzerinden seçip doğrudan çalıştırabiliyordunuz. Ama euphoric daha sağlam bir donanım desteği sağlıyordu ve MESS %100 emulasyon yapamıyordu.


MESS de şu adresten indirilebilir.
http://www.mess.org/

Adı alınmaya değer son ve en stabil Oric emulatörü ise eski adi ile Oriculator, yeni adı ile "Oricutron" olan emulatör. Tamamen C dili ile yazılmış multiplatform bir proje olarak doğup inanılmaz başarılı olmuş bir program. Windows ile de %100 uyumlu ve pencerede çalışabiliyor. Mouse ile idare edilip disk ve teyp imajları aynı şekilde seçilip yüklenebiliyor. Yan donanımlar da aynı şekilde ayarlanabiliyor. Ekran görüntüsü ve ekran videosu kaydetmek çok kolay.



Oricutron da şu adresten indirilebilir.
https://code.google.com/p/oriculator/downloads/list

Kısacası Oric için an itibariyle indirip kenarda tutmanız gereken tek emulatör Oricutron oldu. Sadece merakınız varsa diğerlerini de indirip bakabilirsiniz elbette.

İnternette bulunabilecek diğer PC için yapılmış Oric programlarını ve Emulatörde oynanabilecek Oric oyunları için adresleri başka konuda anlatmayı düşünüyorum.