Oyunlar için donanımdan bağımsız net üzerinden çalışan bir sistem mi olacak. (Sizlerde biliyorsunuzdur. Böyle bir çalışma halihazırda var. Hatta Fear'ı test için oynamıştım net üzerinden.)
Yoksa şimdiki gibi donanım bağımlı oyunlar mı geliştirilecek linux üzerinde ?
OnLive'dan bahsediyorsun herhalde net üzerinde derken. Ben de çıkan oyunları ordan test ediyorum, yarım saat ücretsiz oynama süresi veriyor, tertemiz bir sistem, yüksek çözünürlü grafikler, ADSL üzerinden çok az lag ile oynanabiliyor:
http://www.onlive.co.uk/ Malesef oyun sayısı çok az, oynayan sayısına bakınca da firmanın yakında iflas edeceğini öngörebiliriz
Newell'in bahsettiği şey linux tabanlı bir konsol-PC. Ama bir dakika, konuşmayı özetlesem daha doğru olacak:
*Öncelikle kapalı sistemlerden (windowstan) yakınıyor. PC satışlarının her dönem %10'dan fazla düştüğünü söylüyor, fakat bu arada steam üzerindeki PC kullanımının %76 arttığını söylüyor.
*Xbox/PS/Wii gibi sistemlerin donanım olarak PC ile asla yarışamadığını, PC'nin tasarımı gereği her zaman konsollardan ötede olduğuna işaret ediyor. Dolayısı ile büyük şirketlerin PC'nin açık platformuyla baş edemeyeceğini, dijital oyunun geleceğinin PC'de olduğunu gördük diyor ama çok önemli birşey ekliyor:
*Bu durumun yazılımda da geçerli olduğunu. Hiçbir büyük şirketin gelecekte kullanıcılarla baş edemeyeceğini anladık diyor. Zaten halihazırda durum böyle diyor. Teamfortress, halflife'dan 10 kat fazla gelir yarattı diyor. Geleceğin oyun endüstrisi kullanıcıların yaptığı oyunlarla dönecek diyor, ama bunun için bir ortam hazırlamak gerektiğini ekliyor.
*Bu arada tüm büyük şirketlerin, blizzard'dan rockstar'a oyun sunucularının linux üzerinde çalıştığını, bu şirketlerin tümünün linux deneyiminin çok fazla olduğunu ve linux üzerinde yazılım geliştirme konusunda çok rahat olduklarını söylüyor. Kullanıcılar içinde lisans ücretleri ya da başka herhangi kısıtlama olmadan tam bağımsız oyun üretebilme şansı linux üzerinde doğuyor. Yani linux aslında zaten oyun işleri için biçilmiş kaftan. Aynı şey PC donanımı için de geçerli.
*Fakat linux ile ilgili birsürü sorun var, öncelikle grafik sürücülerinin kalitesi, yazılım geliştirmede kullanılacak araçların zorluğu, bir güncelleme çıktığında bunun nasıl dağıtılacağı (linux'da genellikle güncellemeleri kendin compile edersin). Bu sorunların bazılarını aştıklarını söylüyor, örneğin Nvidia ile yakın temasta olduklarını ve sürücülerin şimdiden windowstakilerden daha hızlı çalıştığını, Valve'ın en değerli mühendislerinin SDL üzerinde çalıştığını (belki SDL2'nin çıkış sebebi budur), diğer açık kaynak projelerde de yine valve mühendislerinin hararetle çalıştığını söylüyor.
*Buna rağmen geriye bir problem kaldı diyor: Kimse PC'sini oturma odasına koymak istemiyor! Bunun için oturma odasına konabilecek bir PC yaratacağız diyor. Bu özel, sessiz, fazla ısı üretmeyen bir kasa olacak, aynı zamanda kullanıcı giriş birimlerini de tasarlayacağız diyor. Bu konuda ciddi olduğumuzu oyun geliştiricilerine göstermek için Steam Linux'u çıkardık, üzerinde halihazırda 198 oyun çalışıyor ve bunu geleceğin oyun platformu yapmaya kararlıyız diyor.
Sonuç:
Yani buradan anladığım şey, %100 PC tabanlı bir konsol. Tahminen şık bir kasa ve bununla beraber kablosuz çalışacak joypad + klavye +mouse tadında uzaktan kumanda benzeri aparatlar üretecekler. Sonuçta yıllardır playstation/xbox bu konuda birsürü deneme yaptı, edinilmiş bir bilgi var. Ben valve'dan daha ilk sürümden iyi birşeyler çıkacağına inanıyorum. Ben de ps4 yerine linux tabanlı bir pc'yi tercih ederim. Hele ki valve tarafından içerik yönetimi yapılacak ise. İçine de bir uydu kartı takabilsek karaborsa olur valla. Receiverlerı at çöpe.