Gönderen Konu: Oyunlar için geleceğin işletim sistemi: Linux!  (Okunma sayısı 19235 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Oyunlar için geleceğin işletim sistemi: Linux!
« : 29 Eylül 2013, 02:45:38 »
Bugün Steam'ın başındaki adam Gabe Newell'in gamescon'daki konuşmasını dinledim. Adam bundan sonra oyun makinesi deyince Linux akla gelecek diyor.

http://arstechnica.com/gaming/2013/09/gabe-newell-linux-is-the-future-of-gaming-new-hardware-coming-soon/

Android'den sonra, Windows'un tahtını sallayacak bir başka linux atağı mı geliyor? Nihayet linuxçular "Biz biliyoduk aaabiii!!!" mi diyecekler :)

LinuxCon & CloudOpen North America 2013 - Linux & Gaming - Gabe Newell, Valve

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
Ynt: Oyunlar için geleceğin işletim sistemi: Linux!
« Yanıtla #1 : 29 Eylül 2013, 21:26:43 »
Yanlış bilmiyorsam telefonda windows zaten başladığından beri yandan yemiş vaziyette değilmiydi ?  :D
Android windowstan çok aplle ile kapışmıyor mu ?

Şu haliyle windowsu linux'a hala tercih ederim. Ama ileride neler olur bilinmez tabiki .  :)

Çevrimdışı Ragnor

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #2 : 30 Eylül 2013, 23:52:09 »
SteamOS ile hamlesini yaptı Gaben. Biri linux'u masaüstünde popüler işletim sistemi yapacaksa o da Gaben olacaktır sanırım. Gelecek Linux'ta bakın demedi demeyin :).

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #3 : 01 Ekim 2013, 08:33:39 »
İngilizce bilmediğim için açıklamalarda neler söylendi bilmiyorum.

Oyunlar için donanımdan bağımsız net üzerinden çalışan bir sistem mi olacak.  (Sizlerde biliyorsunuzdur. Böyle bir çalışma halihazırda var. Hatta Fear'ı test için oynamıştım net üzerinden.)

Yoksa şimdiki gibi donanım bağımlı oyunlar mı geliştirilecek linux üzerinde ?

Eğer net üzerinden planlanıyorsa işletim sisteminin önemi pek olmaz sanırım.  :)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #4 : 01 Ekim 2013, 09:39:24 »
Oyunlar için donanımdan bağımsız net üzerinden çalışan bir sistem mi olacak.  (Sizlerde biliyorsunuzdur. Böyle bir çalışma halihazırda var. Hatta Fear'ı test için oynamıştım net üzerinden.)
Yoksa şimdiki gibi donanım bağımlı oyunlar mı geliştirilecek linux üzerinde ?

OnLive'dan bahsediyorsun herhalde net üzerinde derken. Ben de çıkan oyunları ordan test ediyorum, yarım saat ücretsiz oynama süresi veriyor, tertemiz bir sistem, yüksek çözünürlü grafikler, ADSL üzerinden çok az lag ile oynanabiliyor: http://www.onlive.co.uk/ Malesef oyun sayısı çok az, oynayan sayısına bakınca da firmanın yakında iflas edeceğini öngörebiliriz :D

Newell'in bahsettiği şey linux tabanlı bir konsol-PC. Ama bir dakika, konuşmayı özetlesem daha doğru olacak:

*Öncelikle kapalı sistemlerden (windowstan) yakınıyor. PC satışlarının her dönem %10'dan fazla düştüğünü söylüyor, fakat bu arada steam üzerindeki PC kullanımının %76 arttığını söylüyor.

*Xbox/PS/Wii gibi sistemlerin donanım olarak PC ile asla yarışamadığını, PC'nin tasarımı gereği her zaman konsollardan ötede olduğuna işaret ediyor. Dolayısı ile büyük şirketlerin PC'nin açık platformuyla baş edemeyeceğini, dijital oyunun geleceğinin PC'de olduğunu gördük diyor ama çok önemli birşey ekliyor:

*Bu durumun yazılımda da geçerli olduğunu. Hiçbir büyük şirketin gelecekte kullanıcılarla baş edemeyeceğini anladık diyor. Zaten halihazırda durum böyle diyor. Teamfortress, halflife'dan 10 kat fazla gelir yarattı diyor. Geleceğin oyun endüstrisi kullanıcıların yaptığı oyunlarla dönecek diyor, ama bunun için bir ortam hazırlamak gerektiğini ekliyor.

*Bu arada tüm büyük şirketlerin, blizzard'dan rockstar'a oyun sunucularının linux üzerinde çalıştığını, bu şirketlerin tümünün linux deneyiminin çok fazla olduğunu ve linux üzerinde yazılım geliştirme konusunda çok rahat olduklarını söylüyor. Kullanıcılar içinde lisans ücretleri ya da başka herhangi kısıtlama olmadan tam bağımsız oyun üretebilme şansı linux üzerinde doğuyor. Yani linux aslında zaten oyun işleri için biçilmiş kaftan. Aynı şey PC donanımı için de geçerli.

*Fakat linux ile ilgili birsürü sorun var, öncelikle grafik sürücülerinin kalitesi, yazılım geliştirmede kullanılacak araçların zorluğu, bir güncelleme çıktığında bunun nasıl dağıtılacağı (linux'da genellikle güncellemeleri kendin compile edersin). Bu sorunların bazılarını aştıklarını söylüyor, örneğin Nvidia ile yakın temasta olduklarını ve sürücülerin şimdiden windowstakilerden daha hızlı çalıştığını, Valve'ın en değerli mühendislerinin SDL üzerinde çalıştığını (belki SDL2'nin çıkış sebebi budur), diğer açık kaynak projelerde de yine valve mühendislerinin hararetle çalıştığını söylüyor.

*Buna rağmen geriye bir problem kaldı diyor: Kimse PC'sini oturma odasına koymak istemiyor! Bunun için oturma odasına konabilecek bir PC yaratacağız diyor. Bu özel, sessiz, fazla ısı üretmeyen bir kasa olacak, aynı zamanda kullanıcı giriş birimlerini de tasarlayacağız diyor. Bu konuda ciddi olduğumuzu oyun geliştiricilerine göstermek için Steam Linux'u çıkardık, üzerinde halihazırda 198 oyun çalışıyor ve bunu geleceğin oyun platformu yapmaya kararlıyız diyor.

Sonuç:
Yani buradan anladığım şey, %100 PC tabanlı bir konsol. Tahminen şık bir kasa ve bununla beraber kablosuz çalışacak joypad + klavye +mouse tadında uzaktan kumanda benzeri aparatlar üretecekler. Sonuçta yıllardır playstation/xbox bu konuda birsürü deneme yaptı, edinilmiş bir bilgi var. Ben valve'dan daha ilk sürümden iyi birşeyler çıkacağına inanıyorum. Ben de ps4 yerine linux tabanlı bir pc'yi tercih ederim. Hele ki valve tarafından içerik yönetimi yapılacak ise. İçine de bir uydu kartı takabilsek karaborsa olur valla. Receiverlerı at çöpe.

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #5 : 01 Ekim 2013, 17:34:44 »
Ayrıntılı bilgi için teşekürler Ref. Üşenmemişsin yazmışsın  :)

Anladığım kadarı ile linux tabanlı konsol-pc melezi bir cihaz yapmayı düşünüyorlar..

Konsol üreticileri taş koymaz mı bu adamların işine. ?  ;D

----------------------------------------------------------------

- Gerçi konu dışı olacak ama On-live idi hatırladım şimdi.

Aslında Türkiye' de bile artık fiber net çoğalmaya başladı. Net hızının bir engel teşkil etmemesi lazım.

Bu adamlar bu işi pazarlamayı mı bilmiyorlar acaba ? 

Teorik olarak bakınca tutacak bir iş gibi görünüyor.
PC ye bi ton para vereceğime hatta sadece net için kulladığım laptopla bile oyun oynayabileceğim.
Ayrıca oyunlar için sanırım kutulu oyunlar kadar para da istemiyorlardır.

Gerçi bu sistem yaygınlaşsa  hem konsol üreticilerine , hemde pc & pc parça üreticilerine acayip darbe vurulmuş olur.
Onlar bu işe ne der acaba ? ;D

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #6 : 04 Ekim 2013, 13:04:44 »
Aslında Türkiye' de bile artık fiber net çoğalmaya başladı. Net hızının bir engel teşkil etmemesi lazım.

Bu dediğine pek katılamıyorum. Kaldı ki kota olayının bu kadar baskın bir etken olduğu ortam da hız artsa neye yarar o da ayrı konu. Klasik biz tipi iş üretimi: kalitesiz, özensiz, eksik, göstermelik. Bu memlekette artan hızların verilen diplomalardan ve ehliyetlerden bir farkı yok maalesef.

Hadi bu bizim iç sorunumuz ama bir de olayın artan hacim meselesi var. Oyunlar da gitgide çok daha fazla yer kaplamaya başlıyorlar. Meraklısına şurada güzel-detaylı bir karşılaştırma var.

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #7 : 05 Ekim 2013, 16:58:34 »
@Alcofribas kota olayı aklımdan çıkmış. ;D
Bu ay ne hikmetse hız düşümü yapmamıştı ttnet o yüzden aklımdan gelmedi sanırım.

- Verdiğin linke baktım. Google amcanın çevirdiklerinden anladığım kadarı ile. Oyun indirme sürelerinin artmasından bahsedilmiş.

On live olayı bu sorunu da aşmak için bir çözüm değil mi ?
Oyunu indirmeden site üzerinden oynuyorsun.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #8 : 14 Ekim 2013, 05:39:23 »
buna kisaca kendi urununun reklamini yapmak icin endustriyel trend yumurtlamak olarak adlandiriyoruz. Aslinda ben evde su an BeOS ile bi konsol yapiyorum, gelecek BeOS'ta :)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #9 : 19 Ekim 2013, 14:41:29 »
buna kisaca kendi urununun reklamini yapmak icin endustriyel trend yumurtlamak olarak adlandiriyoruz. Aslinda ben evde su an BeOS ile bi konsol yapiyorum, gelecek BeOS'ta :)

İyi ki de böyle bir trendi yumurtlamışlar. Microsoft, Apple, Sony, Google vb bunu hep yapıyor ve bu açıklamalardan hiç de kazançlı çıkmıyoruz. Sen de güzel bir sistem kurup piyasaya iyi bir penetrasyon sağlarsan memnuniyetle onu kullanırız ;)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #10 : 19 Ekim 2013, 23:22:44 »
Olay tamamen finansman meselesi. Sanki Playstation'ın OS'u çok mu mainstream? Yine de PS3'ü bir oyun platformu yapmaya yetiyor. Önemli olan üreticileri Linux üzerinde çalışan oyunlar üretmeye ikna etmek. Bunun için çok reklam, iyi bir dağıtım vs. lazım, yani çok para lazım. SteamLinux konsolu "moda" olması gerek. Bu olduğu an bence linux ev kullanımı için iyi bir momentum yakalayabilir. Windows artık sadece bir alışkanlıktan ibaret. Crosscompiling teknolojisi çok yol katetti bence. Elde artık bu araçlar var.

Eğer sağlam bir PC'yi sessiz bir kutuya sokabilirlerse, üzerine windows kurmak için bile alabilirim.

Bu arada DICE (Battlefield serisinin yaratıcısı) "Linux'un ana akım oyun platformuna dönüşebilmesi için ihtiyacı olan tek şey sadece bir dikkat çekici oyun" demiş. Xbox ve Halo ilişkisini de hatırlatmış.

Çevrimdışı coze

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #11 : 31 Ekim 2013, 01:40:50 »
laf aramizda Steam 65 milyon kullanici ile kullanici sayisinda XBox live i gecmis.

http://www.engadget.com/2013/10/30/valve-steam-65-million-users/

Yakinda Sony'i de yakalayacaklarini dusunuyorum. Dolayisiyla adamlar endrustriyel trend yaratabilecek bir pozisyona gelmis durumdalar.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #12 : 31 Ekim 2013, 09:26:30 »
Bir de farklı konuşmalardan edindiğim fikirlerden bir tanesi de, linux'un açık kaynak yazılım felsefesinin ticari oyun piyasasında korku yaratmadığı. Kopya oyunlarla ilgili bir problemleri de yok. Steam platformunun oyunların yanında getirdiği avantajlar crack oyunların cazipliğini alt edebileceğini düşünüyorlar. DRM falan kullanmayabilirler.

Çevrimdışı AerA

• Retromanik
« Yanıtla #13 : 31 Ekim 2013, 15:46:00 »
Ben geleceğin oyun sistemlerinin Linux ile çalışacağını pek zannetmiyorum. Linux açık kaynak kodlu bir sistem. Activision-Ubisoft-I.D v.b. büyük stüdyolar açık kaynak kodlu sistemler için ne oyunlarını port ederler nede bu sistemler için yeni oyun yazarlar.

Linux işletim sistemi olarak, donanım problemli bir ortamdır. Broadcom yongalı bir wireless adaptörünü sisteme tanıtmak için ya bin türlü takla atıyorsunuz yada cihazınızın wireless kartını uyumlu bir model ile değiştiriyorsunuz. (Ubuntu 12.04 LTS, öldürdü beni öldürdü :) )

Kapalı kaynak kodlu yazılımlar Linux felsefesine aykırı. Belki yayımcılar Unix sistemlere yönelebilirler.

Çevrimdışı coze

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #14 : 01 Kasım 2013, 04:46:32 »
Ben geleceğin oyun sistemlerinin Linux ile çalışacağını pek zannetmiyorum. Linux açık kaynak kodlu bir sistem. Activision-Ubisoft-I.D v.b. büyük stüdyolar açık kaynak kodlu sistemler için ne oyunlarını port ederler nede bu sistemler için yeni oyun yazarlar.

Linux'un acik kaynakli olmasi uzerinde calisan tum yazilimin acik kaynakli olmasini gerektirmiyor.

Alıntı
Linux işletim sistemi olarak, donanım problemli bir ortamdır. Broadcom yongalı bir wireless adaptörünü sisteme tanıtmak için ya bin türlü takla atıyorsunuz yada cihazınızın wireless kartını uyumlu bir model ile değiştiriyorsunuz.

Steam kendi konsolunu piyasaya surdugunde en azindan ubuntu icin Steam konsolu suruculeri acisindan bir problem olacagini dusunmuyorum. Diger gelistiricilerde Steam in actigi yoldan takip edebilirler.