Gönderen Konu: Forumlar üzerine  (Okunma sayısı 37852 defa)

0 Üye ve 11 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Forumlar üzerine
« Yanıtla #15 : 10 Ocak 2014, 14:50:37 »
Şaka bir yana gerçekten rahatsızlık veriyorsa bir daha yapmam, söz. ::)
Valla bilmem. Bu kadar subliminal reklamdan sonra terfiyi kapmışsın. Lacileri çekip genel yönetici olmuşsun. Moda deyim ile zamanlaması manidar :)
Şimdiye kadar değilse bile bu terfiden sonra şık durmaz ;)

Alıntı
Eğer emeği geçenlerden bu duruma gücenen varsa da buradan hepinizin huzurunda özür dilerim. :-[

En kısa zamanda o sayfa dolacak. ;)
Valla bunu da bilmem. Evdeki %50'yi zor tutuyorum, scannerları ile sokağa çıkmak istiyorlar... Sloganları da "Scan Crop Resize Özgürlük" olacakmış  :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #16 : 11 Ocak 2014, 21:54:52 »
One down two to go!

Bu konular konuşulurken gitmesi gerçekten enteresan... Kelimenin tam anlamıyla "zamanlaması manidar"

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #17 : 11 Ocak 2014, 22:14:45 »
şimdi kalan forumlar amigatürk'ün kapanmasıyla gidecek yer bulamayan insanların akın akın hücmuna uğrayacak! :P

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #18 : 11 Ocak 2014, 22:27:01 »
Yok yok, kesin bu son konuları okumuş ve tepesi atmıştır Quitman'in.

Korkum şu ki; daha önce 65535 kez yaptığı gibi geri döner mi?

Elbette öncekilerden farklı olarak bu sefer "bırakıyorum/bıraktım abi ben bu işleri, elimdekileri satıyorum, işim olmaz retro ile" gibisinden mesajlar okumadığımızın farkındayım. Haydi hayırlısı...

Not: CGTR'nin kuruluş kıvılcımını da yine böyle bir amigaturk quitman klasiği olan "bırakıyorum/bıraktım abi ben bu işleri, elimdekileri satıyorum, işim olmaz retro ile" başlığı ve başlığa istinaden açılan poll ateşlemiştir.

Çevrimdışı Skate

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #19 : 13 Ocak 2014, 13:44:00 »
Bu dediklerini zaten Retrojen karşılıyor gibi.

Verdiğin örnekleri okudum ancak Retrojen'in özellikle de forum olarak çıkış noktası commodore.gen.tr'de takılırken bazı kişi ya da olaylardan rahatsız olan bir kitlenin kurduğu alternatif bir forum. Yani çıkış noktasında zaten elitist bir yaklaşım var ki ben buna hiçbir zaman karşı olmadım. Ben Retrojen'i her zaman daha küçük ama daha elit bir kitle olarak gördüm. Eğer siz farklı bir amaçla kurduysanız bu forumu, o zaman imajın dışardan bakan biri için böyle olduğunu size söylemem gerekir. Dolayısıyla da benim bahsettiğim tüm kitleyi birleştirecek forum örneği için hiç ideal değil. Kaldı ki bunu bence siz de istemezsiniz gibi geliyor. Belki CGTR'den ayrılma sebepleriniz bu foruma taşınır örneğin. "Kurallar belli, uymayanlara izin vermeyiz" diyorsanız benim bahsettiğim herkesin kabul eden, birleştiren yapıda kurallar daha esnek olacaktır.

RRJ'nin belli bir kişiye aidiyet görüntüsü yok. Yani o kişi ile sorunun olursa o foruma da girmek istemiyorsun. Bu bağlamda ne kadar itiraz edilse de CGTR demek LW3D demek, TRDS demek en azından bir dönem Vigo demekti. Sonrasında da 7DX'deki yarışmaların bazılarından dolayı sizin kendi içinizde bazı sorunlar oldu. Oysa RRJ için böyle bir imaj oluşmadı oluşamaz da :)

Burada tek anlamadığım şey şu oldu. TRDS baştan beri hep Spaztica'nın forumu oldu. Spaztica en son bana devretti (domain / hosting anlamında) ama hala admin. Nightlord admin, Endo admin, Ragnor admin. Vigo bir ara eski adminlerdendi. "TRDS demek en azından bir dönem Vigo demekti" o kadar alakasız bir yorum ki inanın aklım almıyor. :) Tr-demoscene'in kuruluş nedeni öncesinde bronxwhq.org üzerindeki forumda takılırken bu forumun tüm scene'e hitap etmemesi, bronx'a özel bir alan olması nedeniyle daha global bir scene forumu ihtiyacı olmasıdır. Tr-demoscene kurulduğu günden itibaren hiçbir gruba ait olmamıştır. Şu anda da domain / hosting sahibi hiçbir Türk grubunun üyesi değildir.

Özetle retrojen'in "tüm camianın tek çatı altında birleşebileceği forum" olabileceğine katılmıyorum. Bunun en bariz kanıtı LW3D, Vigo gibi isimlerin bu şekilde telaffuz edilmesi. Benim bahsettiğim yapıda LW3D ve Vigo yoksa zaten o yapının bir anlamı yok. Onların olmadığı forumlara zaten sahibiz.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #20 : 13 Ocak 2014, 16:21:47 »
Eğer siz farklı bir amaçla kurduysanız bu forumu, o zaman imajın dışardan bakan biri için böyle olduğunu size söylemem gerekir. Dolayısıyla da benim bahsettiğim tüm kitleyi birleştirecek forum örneği için hiç ideal değil. Kaldı ki bunu bence siz de istemezsiniz gibi geliyor.
Doğru noktaları yakalamışsın. Ama biz ayrıldıktan sonra önce IRC'yi kurduk. Forum kurmak gibi bir niyetimiz hiç yoktu. Zaten bir anda hep beraber falan da ayrılmadık. Sonra zaman ilerledikçe IRC'de yazılanların kaybolup gitmesinden sıkılarak forum olayına girdik. Kısacası kendi yazdıklarımız, paylaştıklarımız kaybolmasındı amacımız. Elbette bizim gibi düşünenlere de kapımız açıktı. Lakin, kurarken de geçmişte sitem ettiğimiz/beğenmediğimiz şeylerin olmaması için bazı tedbirler alalım dedik. Sonuçta herkes bizi sevsin kucaklasın diye bir derdimiz olmayınca kuralları da epey sıkı bir şekilde uyguladık. Bunun adı ister elitizm isterse başka birşey olsun... Olay bu.

Elbette böyle yapınca üye sayınız az olacaktır. Ama zaten kayda değer birşeyler yazan/yazabilen kaç kişi var ki? O adamlara da zaten "kardeşim doğru düzgün türkçe kullan" gibisinden kurallar koymaya da gerek yok. Kuralların bence iyi yanı; içinde biraz potansiyel olan birilerine, onu çıkartması için yardımcı olması. Bu bağlamda geçmişin elitist forumu TRDS'den(yarı gerçek yarı latife) 2005 yılı civarından başlayarak çok faydalandığımı söylemem gerekir.

Alıntı
Burada tek anlamadığım şey şu oldu. TRDS baştan beri hep Spaztica'nın forumu oldu. Spaztica en son bana devretti (domain / hosting anlamında) ama hala admin. Nightlord admin, Endo admin, Ragnor admin. Vigo bir ara eski adminlerdendi. "TRDS demek en azından bir dönem Vigo demekti" o kadar alakasız bir yorum ki inanın aklım almıyor. :) Tr-demoscene'in kuruluş nedeni öncesinde bronxwhq.org üzerindeki forumda takılırken bu forumun tüm scene'e hitap etmemesi, bronx'a özel bir alan olması nedeniyle daha global bir scene forumu ihtiyacı olmasıdır. Tr-demoscene kurulduğu günden itibaren hiçbir gruba ait olmamıştır. Şu anda da domain / hosting sahibi hiçbir Türk grubunun üyesi değildir.
Bu açıklamayı doğrudan bana yaptıysan gerek yoktu. Çünkü bu dediklerini ben zaten üç aşağı beş yukarı biliyorum. TRDS benim gerçekten sevdiğim, hele o civcivli zamanlarında okumaktan, nadiren de olsa yazabilmekten büyük keyif aldığım bir yer. Scene ile doğrudan bir bağlantım olmadığı için "aman o grup aman bu grup" diye bir derdim de yok. Host kiminmiş, admin kimmiş banane diye bakıyorum. Benim gözümde; diğerleri pek vakit bulamadığı için özellikle Skate'in aktif olduğu(gerçi sanırım 1 senedir falan o da epey yoğun) bir yer sonuçta. Bahsettiğim "TRDS demek en azından bir dönem Vigo demekti" meselesi ise benim kişisel yorumum veya bakış açım değil. Birkaç kişiden duyduğum birşey. Haliyle de o kişi ile bir sorun olunca bazı insanlar o foruma da girmek istemiyorlar dedim. Oradan Vigo'yu çıkar Spaztica veya Skate de yine aynı şey olur. Hatta kimse ile didişmeyen/derdi olmayan Nightlord desen bile bu değişmez bence. Mesele aidiyet görüntüsü.

Alıntı
Özetle retrojen'in "tüm camianın tek çatı altında birleşebileceği forum" olabileceğine katılmıyorum.
Bu mesajında yazdıklarınla nasıl bir yer hayal ettiğin biraz daha şekillendi benim için. Haliyle; dediğin gibi daha esnek kuralları olan bir yer RRJ olmaz.

Alıntı
Bunun en bariz kanıtı LW3D, Vigo gibi isimlerin bu şekilde telaffuz edilmesi. Benim bahsettiğim yapıda LW3D ve Vigo yoksa zaten o yapının bir anlamı yok. Onların olmadığı forumlara zaten sahibiz.
İşte burada çok ciddi sıkıntı var. Benim yazdıklarımı nasıl bir içses ile okudun bilmiyorum ama "Bunun en bariz kanıtı LW3D, Vigo gibi isimlerin bu şekilde telaffuz edilmesi." cümleni, ben birkaç farklı şekilde okumaya çalışmama rağmen; sanki aşağılama, yerme, kısacası şu veya bu şekilde negatif birşeyler yazmışım gibi bir tonla okuduğunu düşünüyorum. Böyle birşey yok. Ama ısrarla böyle bir algı varsa da burada düzeltmiş olayım. İsimleri özellikle kullandım ki arada husumetvari bir çatışma olduğu için kullanmaktan imtina ediyorum diye düşünülmesin. Bu sadece bir durum tesbiti. O isimleri çıkar başka isim koy yine aynısı olacaktır. Yukarıda da dediğim gibi mesele aidiyet görüntüsü.

Bak bunu şöyle örnekleyeyim; hani derler ya "Bilmem ne fabrikası demek Ahmet Usta demektir", o fabrikanın sahibi kim olursa olsun bütün işler Ahmet Usta'dan sorulur ve bütün kapılar da ona çıkar. Kötü birşey değil yani. Ama bir yandan da markalaşamama göstergesidir ki bunun bazı sıkıntıları da vardır. Bu da öyle birşey.

Vigo ile benim nasıl bir derdim olabilir ki "isminin bu şekilde telaffuz edildiği" cümlesine özne olabilelim? Kaldı ki Vigo geçenlerde buraya üye de oldu.

Kıssadan hisse; bu alıntı da bana o kadar alakasız geliyor ki inan aklım almıyor. Ama sanırım Nightlord'un tabiriyle "text ortamın azizliği" sorunu.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #21 : 13 Ocak 2014, 18:21:47 »
Aslında bu tartışmadan anladık ki, tek bir forumun birçok işi yerine getirmesi bir nevi "isviçre çakısı" görevi görmesi pek mümkün değil.

Retrojen'e dönersem -ki benim umursadığım kısım bu-, retrojen elit mi değil mi sorusunu cevaplamak gerekiyor galiba. Çünkü hem 7D dedikodularında, hem de internet üzerinde bu "elitlik" bir problem olarak işaret ediliyor.

Ben Retrojen'i her zaman daha küçük ama daha elit bir kitle olarak gördüm.

"Elit" 90'larda scene tarafından, piyasanın içinde olan herkes için kullanılan genel bir kavram. Ortaçağ avrupasından kalma "seçilmiş kişi" anlamına gelir, bu yüzden irrite edicidir. Öyle ki ne kadar yetenekli olursanız olun, onların arasına geçmeniz mümkün olmayabilir. Bir kabul edilme, davet ve seçilmişlik durumu vardır.
Evet, birçok kişi gibi skate'de doğru tespit etmiş, retrojen bu yapıya benzeyen, sınıfsal bir kitle. Fakat "elit"lik bir durum yoktur, insanları seçip boy boylayıp soy soylamıyoruz. Ama retrojen bir "sınıf" kitlesi kesinlikle.

Bunu da açıklamak için "Retro Kültür" denen zubizarettadan bahsetmem gerekiyor. Peterson, kültürü 4 başlıkta tanımlıyor: "normlar, değerler, inançlar ve anlamlı semboller". "Zubizateratta" kelimesini bilerek seçtim. İşte retro kültür o kelimedir. Anlarsınız ya da anlayamazsınız. İşte burada bir sınıf oluştu bile.  ...ve bu işin katmanları da var. Cgtr'de takıldıysanız Zubizarettayı bilir 7Dx'den haberdar olmayabilirsiniz. Ondan haberdar olup ama trds'de olmadığınız için megablast.avi'den haberdar olmayabilirsiniz. 10 print "arda";:goto 10 yazabilip, ld hl, 16384 nedir anlamayabilirsiniz. Bunlar bu gün içinde yaşadığımız Türk retro bilgisayar kültürünün değer ve sembolleri. Bunları yaşadık, bu olaylara karşı tepkiler verdik, ve bu kültür ürünlerinin sonucunda 3 farklı forum var elimizde.

Birincisi cgtr, hiçbir filtreden geçmeyen, scenerinden satıcısına, playstation4'cüsünden amigacısına kadar herkese açık özgür bir ortam. Karşısında tr-demoscene var, orası da kimseye git demese de, daha önce scene'den olmayanlara yapılan zulümleri sıkça gördük. Bir de scener'ların sayısı çok az. Yani iki elin parmağını geçmeyecek kadar. Bunlar da her zaman bir rekabet içinde oldukları için bir araya geldiklerinde sadece çekişmeler konuşuluyor. 

Retrojen nedir? "Retrojen", "Retro Jenerasyonu" demek. Burada retrojen'in doldurduğu boşluk şu oluyor: cgtr'de yeterince zaman geçirip "kültürlenince" (bunu pozitif anlamda söylüyorum) cgtr'nin homojen kitlesi ayağınıza dolaşmaya başlıyor.cgtr'de güzel bir başlangıç yapmak mümkün. Fakat bahsettiğim "kültürlenme" olduktan sonra iki yere çıkıyorsunuz. Ben giriş seviyesinde takılıp "ah ne güzel günlerdi yazıcıoğlu hey gidi teşekkürler mutluluklar dilerim" çiçek çocuk olacaksınız, ya da "aslında ben bu işe ciddi bakmaya başladım" diyeceksiniz.

İşte o seviyede tr-demoscene çok ötede kalıyor. Cgtr'den "kadıköyde bit pazarı" muhabbetinden çıkmış biri olarak , Kod, asm, emacs, directx, 4k, textmode, twister, script dille demo yasak, bunlar bir anda duvar gibi dizilecektir karşınıza. 

Peki retrojen elit değil mi? Değil. Retrojen elit değil fakat biz o ikinci basamak olmak istiyoruz. Bu seviyede hem asm sorularına cevap oluşturabilecek bir ortam oluyor, hem de yeni girenler için dayaktan ziyade "sen önce bir kendini tanıt, biraz dinle, biraz cgtr'de takıl, ekütüphaneyi hatim et, dergiyi oku, plazmayı oku, biraz google ara, biz burda ne diyoruz anla, ona göre faydalı laflar et" tarzı bir beklenti var. Yani adam kapıdan giriyor, "skerim lan topuzunuzu" dediği anda bizde thor var :)  Bu sebepten üyelerimizin neredeyse tamamı hem cgtr'de hem retrojen'de bulunuyor. Retrojende dönen muhabbetin aynısı cgtr'de de dönebilir. Cgtr bu ortamı sunuyor. Orada da aynı adamlar var, aynı muhabbet dönüyor, ama orada muhabbeti döndürenlerin arasına çiçek çocuklar sürekli karışıp muhabbet başka bir yöne çekiliyor.

Fakat cgtr'de yakalanmış olan "ahbaplık" havası retrojende kesinlikle yok. Bu da "sınıfsal" kitlelerin ana problemidir, herkes işinde gücünde ve kendi hayallerinde olduğundan samimiyeti ilerletecek derecede tanışıklık oluşmayabiliyor. Tanınma üretilen artı değer üzerinden gerçekleşiyor. Trds'de ise bu zirve noktasında. Orada kitle ikiye ayrılmış durumda, üretenler-üretmeyenler. Üretmeyenler bırakın unutulmayı, özellikle tespit edilip aşağılanıyor.

Sonuç, retrojen, rastgele muhabbet edip geçmişi yad etmek için değil, daha hedefe yoğunlaşmış bir oluşumdur. Eğer sadece boş vakit geçirmek için değil, bu işte ilerlemeyi ve daha fazla mesai harcamayı düşünüyorsanız burası doğru yerdir. Bu sebepten Alco retrojen'i iki forumun da ortak noktası zannetmiş. Halbuki değil, doğrusu iki forumun ortasındaki boşlukta kalan geçit demek bence daha doğru. Ama giriş, gelişme, sonuç olarak bölümlersek, gelişme kısmı bir hikayenin en uzun ve kapsayıcı kısmıdır. Bunu da unutmayalım :)

edit: yanlış anlaşılmaları engellemek için örnekleri çıkardım

Çevrimdışı Skate

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #22 : 13 Ocak 2014, 18:50:56 »
Trds'de ise bu zirve noktasında. Orada kitle ikiye ayrılmış durumda, üretenler-üretmeyenler. Üretmeyenler bırakın unutulmayı, özellikle tespit edilip aşağılanıyor.

Di mi. Geçen bir tanesinin annesine küfretmeyi unutmuşum, çok darıldı bana. :)

Elit kelimesi belli bir kitle içinde kullanıldığında anlam kazanır. Yani ilkel bir kabilede şaman elit sayılır. Günümüz toplumunda ise aynı şaman şamar oğlanı diye kategorize edilebilir. Yani "elitin kelime kökeni", "90'lardaki scene ve elit kavramı" diye birşey yok. Her topluluğun kendi içinde, kendi kriterlerine göre elit bir takım vardır. Benim bahsettiğim bu anlamda sizlerin elit olduğuydu. Yani bu bir komplimandır, aynı zamanda da doğrudur. Bu forumun üyelerine baktığımda Türkiye'deki retro dünyasında yer alan elit kişilerden oluştuğunu görüyorum. Tabii bu forumun o ya da bu sebepten üyesi olmayan aynı derecede elit insanlar da tanıyorum.

Şimdi öncelikle yazım tarzıma gelelim. Ben artık text modundaki alınganlıklar, lafı dolandırmalar, insanların kırılganlık seviyelerini ölçmeler modunu çoktan geçtim. En gencimiz 30'u geçti herhalde değil mi? Çocuk değiliz. Birşeyleri üstü kapalı anlatıcaz diye lafı dolandırmaktan derdimizi anlatamaz olduk. Ben bu nedenle çöööt diye "elit" yazdım. Elit kelimesine çıkan 1500 karakterden yırtmış oldum. Ama şimdi birkaç yüzünü geri kaybettim. :)

Burada herkes kendi takıldığı forumları düşünerek yorum yapıyor. Haliyle ortam RRJ olunca da sizler RRJ, ben de TRDS'yi temsil ediyor gibi oluyorum. Sanki ortada forumlar arası bir sidik yarışı varmış gibi bir hava oluşuyor. Elbette ki konu bu değil. Konu Nightlord'un halt etmesi olan (latife ;)) bölünerek azalma konusu. Ben diyorum ki bölünerek azalma belki CGTR ve RRJ tartışıldığında doğru bir tespit olabilir. Bu bile tartışmaya çok açık. Ama benim çıkış noktan TRDS gibi üretim yapmayanları birer pislik olarak gören forumların bu kapsamın dışında kaldığıdır. :) Yani TRDS ilk gününden bu güne hiç bölünmedi. Birleşmesi gereken bir alternatifi de olmadı. TRDS yerli bir scene forumu. Ne fazlası ne eksiği. Retro camiasını temsil etmiyor. Ama önemli bir kitlesi retro zevkleri olan insanlardan oluşuyor.

Geri kalan forumlar da ayrı ayrı işlevlere sahip, birleşmeleri de çok ihtimal dahilinde değil. Bu durumda ben de dedim ki eğer herkes için uygunsa herkesin buluşabileceği bir forum açılsın, hepimiz istisnasız üyesi olalım. Al sana birleşme noktası. Bu noktada RRJ buna adaydır gibi bir ima olunca yazdıklarım uzadı. Zaten en son bu konuda tam olarak ne demek istediğim anlaşıldığı noktada sanırım RRJ'nin benim aklımdaki yapıdan uzak olduğunda hem fikir olduk.

Alco'nun "Bu bağlamda ne kadar itiraz edilse de CGTR demek LW3D demek, TRDS demek en azından bir dönem Vigo demekti." cümlesine geri dönecek olursak, benim anlatmaya çalıştığım yeni kurulacak forumun zaten "herkes"in üyesi olacağı bir forum olması gerektiğini ima ederken tek tek forumlar ve bu forumların birlikte anıldığı isimleri sayıyorsak zaten amacı unutmuşuz demektir. Yani hangi forum hangi isimle anılırsa anılsın, kime ne? Ben zaten bu forumlardan bağımsız yeni bir yapıdan bahsediyorum. Sen önce "RRJ buna uygun" diyorsun, sonra forum ve şahıs telaffuz etmeye başlıyorsun. Ben de tam bunun tersinden bahsediyordum, onu vurgulamak istedim.

Bu arada Global Game Jam'den ötürü zilyon kere GGJ yazıp sonra RRJ'ye çevirdim. Ne benzer kısaltmanız varmış arkadaş. :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #23 : 13 Ocak 2014, 19:28:31 »
Sen önce "RRJ buna uygun" diyorsun, sonra forum ve şahıs telaffuz etmeye başlıyorsun. Ben de tam bunun tersinden bahsediyordum, onu vurgulamak istedim.
Bir tezatlık olduğunu düşünmüyorum. Bir önceki mesajda yazmıştım zaten. Bu açıklama hala da geçerli: İsimleri özellikle kullandım ki arada husumetvari bir çatışma olduğu için kullanmaktan imtina ediyorum diye düşünülmesin.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #24 : 13 Ocak 2014, 21:11:39 »
Alıntı
Bahsettiğim "TRDS demek en azından bir dönem Vigo demekti" meselesi ise benim kişisel yorumum veya bakış açım değil. Birkaç kişiden duyduğum birşey. Haliyle de o kişi ile bir sorun olunca bazı insanlar o foruma da girmek istemiyorlar dedim. Oradan Vigo'yu çıkar Spaztica veya Skate de yine aynı şey olur. Hatta kimse ile didişmeyen/derdi olmayan Nightlord desen bile bu değişmez bence. Mesele aidiyet görüntüsü.

Bu super enteresan bir nokta. Kisa bir tespit yapip aradan cekilecegim tekrar. Ayni aidiyet algisinin RRJ icin Alcofribas veya Ref'in yeri olarak gecerli oldugunu gormuyor olmak naifce degil mi :) Herkes kendi forumunun "aidiyet" barindirmadigini, diger forumlarin ise A kisisine veye B kisisine ait oldugunu mu dusunuyor. LW3D'nin de CGTR icin benzer bir soylemi var netekim. Simdi Endo'ya sorsan "abi trds senin forumunmus" desen "ha ne?" der :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #25 : 13 Ocak 2014, 22:24:44 »
Bu super enteresan bir nokta. Kisa bir tespit yapip aradan cekilecegim tekrar. Ayni aidiyet algisinin RRJ icin Alcofribas veya Ref'in yeri olarak gecerli oldugunu gormuyor olmak naifce degil mi :) Herkes kendi forumunun "aidiyet" barindirmadigini, diger forumlarin ise A kisisine veye B kisisine ait oldugunu mu dusunuyor. LW3D'nin de CGTR icin benzer bir soylemi var netekim. Simdi Endo'ya sorsan "abi trds senin forumunmus" desen "ha ne?" der :)
Benim bakış açımla; aidiyetin bir kişi üzerinde olması başka birşey, birden fazla kişi üzerinde olması daha başka. Zaten bizde bir de shax var. Bu ne getiriyor derseniz; kısmi adalet, en azından biraz daha fazla. Çünkü biz aramızda da al takke ver külah bir grup veya göstermelik moderasyon falan değiliz. Ref veya Shax ile bir geçmişimiz yok. Forumlarda tanıştık. Söylenenin aksine Ref benim yumuşak karnım falan değildir. Konuşuyoruz, tartışıyoruz. Anlaşamasak bile orta yolu bulmaya çalışıyoruz. Tek kişi ile bunları yapma şansın yok, en aşağı iki kişi lazım. Ama bahsettiğim göstermelik iki kişi değil. Ve bir de bizim "bu forum bizlerin değil sizlerin" falan gibi günü kurtarmacı, avam söylemimiz yok. Kendi adıma şunu söyleyebilirim sadece: Hep beraber seviyeli bir ortamda kaliteli bir bilgi akışı ve muhabbet ortaya koyalım.

Alıntı
Bu dediklerini zaten Retrojen karşılıyor gibi.
Önceki mesajlarımda böyle demiştim ama bu cümledeki "gibi" yi çıkartıp okuyunca daha keskin bir anlam çıkıyor. Mümkünse "gibi"yi çıkartmadan okuyun. %100 böyledir diye bir iddiam yok. Zaten altında da uygun olduğunu düşündüğüm maddeleri sıralamıştım. Uygun olmayan yönleri de Skate yazmış zaten.

Kendi adıma şunu söyleyeyim; benim TDRS ve RRJ haricinde benzer yapıda bir başka yere yazacak enerjim-vaktim yok maalesef. Diğer taraftan; Demoglobin blog olayını beğendiğimi de belirtmeden geçmeyeyim.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #26 : 13 Ocak 2014, 22:45:04 »
arkadaş yarım sayfa bilimsel-akademik metin yazdım içinden çıkara çıkara senin misketlerim/benim misketlerim kavgası çıkardınız ya helal olsun :)

Retrojen için şöyle bir demografik çıkarayım, retrojen'in domain ismi shax'a aittir, hostingi kim üstlendi tanımıyoruz bile, "sponsored" yani bu sebepten biraz yavaş, forum ve diğer yan yazılımları ben kurdum, alco da sanırım yönetimi ile ilgileniyor :) Dergi tarafımdan düzenleniyor fakat düzenleme bu işin %10'u, geri kalanı 15'in üzerinde retrojen yazarlarının eseri, derginin basılması herkesin cebinden gönlünden koptuğu kadar para çıktı o şekilde yapıldı. E-kütüphane ağırlıklı olarak cdemir'in ve perpetual'ın eseri (ftp şifrelerini verdim yüklediler, html index otomatik yaratılıyor),  elbette alcofribas'ın miniskül katılımı mevcut ve gökhan, extmod, fullgrim, deniz can çelik gibi forumun katılımcılarının ekleri var.

Herkes kendi forumunun "aidiyet" barindirmadigini, diger forumlarin ise A kisisine veye B kisisine ait oldugunu mu dusunuyor.

Elbette bu bir söylemden ya da temenniden ibaret. Aslında forumun başında kim olduğu çok önemli. Çünkü "forum" adı üzerinde, insanların tartıştığı bir ortam. Forum yöneticileri bu tartışmaların sağlıklı işlemesinde tek sorumlu. Temenni diye ekledim çünkü işler karıştığı zaman forum adminliği baş ağrıtabiliyor. Trds bir süre başsız kaldı, teknik problemlerle beraber forum'un kendine has bir sesi kaybolduğu için kendi içine çöktü. Şimdi kısa zamanda tekrar canlanıp scene için ateşleme noktalarından birine dönüşür umarım.

Fakat elbette, rrj -en azından şu ara- bana aittir, bir dönem de cgtr'yi benim sanıyordum, tepesinde falan benim cümlem yazıyor kardeşim, meğer değilmiş :)

edit:
Alıntı
Di mi. Geçen bir tanesinin annesine küfretmeyi unutmuşum, çok darıldı bana.
yav skate, o cümleyi yazarken seni kastetmemiştim. Bu scene'in tayfasının genel yapısı (idi), her üye bunu yapıyor. Kanımca şu anda scene genel olarak normalize oluyor, o eski fisting modeli pek kalmadı. Kalanlar da hala böyle devam ederlerse ortamın maskarası oluyor. Herkese eşit seviyede saygı göstermek bir nezaket değil, bir zorunluluk bence.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #27 : 13 Ocak 2014, 23:57:37 »
Hostingi kim ödüyorsa site onundur. - Eski bir webci atasözü

Çevrimdışı hades

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #28 : 14 Ocak 2014, 07:42:16 »
Bu kadar tartışmadan sonra ortaya çıkan sonuç ne? :)

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #29 : 14 Ocak 2014, 09:57:21 »
arkadaş yarım sayfa bilimsel-akademik metin yazdım içinden çıkara çıkara senin misketlerim/benim misketlerim kavgası çıkardınız ya helal olsun :)

Yok valla severek okuyorum birbirinden güzel analizleri. Nitekim senin mesajından sonra Skate ve Alcofribastan gelen mesajlar da daha az analitik değildi. Arada benim mesajım bunları acknowledge etmeden sadece gözlemlediğim bir algılayışa yönelik tespit olduğu için senin yazından "çıka çıka bu mu çıktı" gibi bir tepki doğurmuş olabilir. Bence herkes tekrar tekrar her mesajında durumun bu olmadığını belirtmeye özen bile gösteriyor.

Bu kadar tartışmadan sonra ortaya çıkan sonuç ne? :)

Çıkan ve çıkacak çok sonuç olmakla beraber şu an en azından önceden bunu yapmayan birkaç kişi üç forumu da takip etmeye başladı. Ki bu benim ilk yazıda kısa vadede olmasını dilediğim birşey olarak adlettiğim bir noktaydı.