Gönderen Konu: Forumlar üzerine  (Okunma sayısı 37833 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Forumlar üzerine
« Yanıtla #45 : 14 Ocak 2014, 17:29:18 »
 Cok isterdim gelmeyi fakat mazaretim var. Eve ugrayinca sana o mazareti detayli sekilde anlatacagim mail yoluyla.

Barisma faslina gelince, kimseyle dargin degilim barisayim. Ama bir darginlik durumu falan varsa ben bir baris aksiyonuna dahil olmak istemem. Ben, retrojen' in soguk yuzu olmanin, bazi kararlar almayi kolaylastirdigini dusunuyorum. Birinin bunu yapmasi lazim.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Mathman

• Retromanik
  • Dopus'suz bir Amiga, Amiga değildir...
    • Mathman'ın Seyir Defteri
« Yanıtla #46 : 14 Ocak 2014, 18:14:44 »
@Alco: Cumartesi bana uyar. Geçen seferkine kıl payı gelememiştim. Bu sefer çok büyük bir terslik olmazsa gelirim. Ama sizden de benim seviyeme uygun bir karşılama beklerim. Pekin ördeği ile yırtamazsınız yani. :)

@Skate, Dostum istersen A1200 ve zımbırtılarını oraya getir, oluyorsa orada bakarım olmazsa elden alırım ordaykene Cihazı.. (Tabii bu toplantıya kendimi zorla davet ettirmiş gibi oldum sanırım...)

@Ref, Dostum sen de geleceksen şu bana vereceğin amiga floppyleri de getirsen ne güzel olur biliyor musun

Bu arada bana adres ve irtibat bilgileri gerekiyor, Mekanı bilmediğim için apışıp kalmıyım oralarda...

http://bizdopus.blogspot.com/
Amiga 500 Plus Vampire V2+, 2 mb chip,
rtc, 120 gb ssd, CF to IDE adapter,
4 gb CF, gotek fdd,
A4000 D, 68060 50 mhz, 64 Mb Fast Ram, 2 Mb Chip Ram, 3.9 Kickstart Rom, 30 Gb IDE Hdd, DVD Rom, BSC Tandem IDE, 4 Gb CF, 1.76 Mb HD Floppy, 1084 SP1 Monitor

Çevrimdışı Skate

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #47 : 14 Ocak 2014, 18:28:03 »
Tamamdır. Bağırsakları dışarda olan A1200'ümü getireceğim. Hep beraber yüklenip tıkarız içine. :p

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #48 : 14 Ocak 2014, 19:06:53 »
Öncelikle başlığı konusundan saptırmış olduğum için özür dilerim. İlk mesajımı atarken ikinci bir başlık açmayı düşündüm ancak konu bütünlüğü açısından burada kalması daha uygun olacakmış gibi geldi. Devamında da konu bayağı saptı maalesef.

RRJ’de CGTR’ye duyulan tepki net bir şekilde hissediliyor. Bunu yeni fark etmiş değilim. İnsanların şahsi düşünceleri benim için bir problem teşkil etmiyor. Bu tip bir söylem kimseyle aramı da bozmaz. Her zaman için herkesin bir sebebi mutlaka vardır diye düşünürüm. Ancak bu sitenin kurucuları Ref, Shax ve Alcofribas oluğuna göre, benim algımda bu kişilerin söylemleri aynı zamanda bu platformun söylemleridir.

Eğer daha hafif moderasyon uygulanıyor olsaydı belki bu kanıya varmazdım. Ama benim gözümde retrojen algısı bu şekilde.

Tekrar malum söyleme dönersek: “Cgtr boku pusuru tutan bir elekten fazlasi degil benim acimdan.” Lafından ben “CGTR’de pok püsürden başka bir şey yok.” anlamını çıkartıyorum ve bunu bir genelleme olarak okuyorum. Yani bu güne kadar orada yazdıklarım ve değer verdiğim birçok arkadaşın yazdıkları en hafif anlamıyla can sıkıcı gereksiz laflar kategorisine sokulmuş oluyor. Shax’ın ilk mesajımı takip eden mesajlarından da yanlış anlamadığımı görüyorum. Tepkim bu söze ve bunun forumun bir yetkilisi tarafından dile getirilmiş olmasına.

RRJ benim son zamanda müthiş faydalandığım bir yer. Söz konusu mesajı görmezden gelerek burada yazmaya devam etmek aslında benim çıkarıma olurdu. Ancak kimsenin aklından geçenleri saklamasını yumuşatmasını vs. beklemediğim gibi, ben de aklımdan geçeni yazmak zorunda hissettim.

Umarım neden söylenenleri üstüme alındığımı ve Shax’ın görüşlerini neden kişisel görüş olarak almadığımı ve platforma mal ettiğimi anlatabilmişimdir.

@Shax: Aklından geçenlere gem vurmanı beklemiyorum. Burada yazmamış olsan başka bir yerde bu tavırlar bana yine batacaktı. Bazı şeyleri erken fark etmiş olmam çok daha iyi oldu. Derdim talebim bu olmazsa giderim değil. Talebimin yerine gelmeyeceğini biliyorum. İlk mesajımda de söylemeye çalıştığım gibi. Derdim bana göre yanlış olanın altını çizmek. Hala çocukça olduğunu düşünüyor musun bilmiyorum ama nasıl olup da senin görüşlerin sebebiyle artık bu platforma yazmak istememe noktasına vardığımı anlatabilmişimdir umarım.

@Alco: Barışma temalı toplantıya katılmak isterim. Ancak barışma durumu biraz zor çünkü kimseye şahsi olarak bir kırgınlığım yok. Sadece hoşlanılmadığım yerde durmak istemem.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #49 : 14 Ocak 2014, 20:44:55 »
Cok isterdim gelmeyi fakat mazaretim var. Eve ugrayinca sana o mazareti detayli sekilde anlatacagim mail yoluyla.

Barisma faslina gelince, kimseyle dargin degilim barisayim. Ama bir darginlik durumu falan varsa ben bir baris aksiyonuna dahil olmak istemem. Ben, retrojen' in soguk yuzu olmanin, bazi kararlar almayi kolaylastirdigini dusunuyorum. Birinin bunu yapmasi lazim.

Shax, bu kadar agresif olmak zorunda mısın? Bu forumu 3 kişilik bir forum haline getirmeye mi çalışıyorsun anlayabilmiş değilim.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #50 : 14 Ocak 2014, 21:29:59 »
Wizofwor görüşlerini paylaştığın için teşekkür ediyorum, şahsen bu durumun retrojen için bir kayıp olduğunu düşünüyorum.

Fakat şunu söylemek istiyorum, sahip çıktığın kitleye aslında biz senden daha çok sahiplendik. İnanmıyorsan tekrar gir istatistiklere bak. Son mesajımı kaç yıl önce atmışım cgtr'ye hatırlamıyorum bile? Mesaj sayısı olarak lw3d'nin hemen arkasındayım. Alcofribas benden daha uzun süredir oraya girmiyor, ama online olma saatine yaklaşabilen henüz yok. Bir ara orada en az senin bulunduğun kadar bulunuyorduk, hatta herkesten fazla orayı sahiplenmiştik.

Cgtr'nin tepesinde yazan "insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda) " metni benim cümlemdir. Ve bunu samimiyetle ve gönülden söylemiştim. Halen inanıyorum, cgtr çok sağlam bir inkübasyon noktası. Arkadaşlar arasında cgtr'den ayrılan son kişi benim, biraz polyannacılık yaparak diğerlerinden yaklaşık 8 ay kadar fazla mesaj atmaya devam ettim, yani sonuna kadar dayandım. Şimdi perde arkasındaki olaylar tekrarlanmıyor olabilir fakat bunlar yaşandı, başımız ağrıdı ve ne yapacağımızı bilemedik.

Cgtr'yi, tüm içeriğini, *tüm* mesajları, üyelerini, üyeleri arasındaki ilişkileri senden daha iyi tanıyoruz. Cgtr'nin işlevlerinden haberdarız, işlevinin bittiği noktayı da çok iyi biliyoruz. Bilmeseydik bu forum oluşmazdı. Şimdi başından beri Alco ve benim sayfa sayfa cgtr'nin işlevlerinden ve dez avantajlarından bahsettiğimiz ortamda tutup "Lafından ben “CGTR’de pok püsürden başka bir şey yok.” anlamını çıkartıyorum ve bunu bir genelleme olarak okuyorum." demen ileri okuma ve retrojen'e bir kılıf biçmek oluyor. Böyle bir kılıf biçtiğinde shax'ın ettiği laftan pek farklı birşey söylememiş oluyorsun. Niyetinin böyle birşey olmadığını tahmin ederek sana samimiyetle yanlış yolda olduğunu söylemek istiyorum. Yanlış verilerle yanlış bir sonuca vardın. :) Sonunda kendi forumunu da kuracak hale gelebilirsin, dikkat.

Son olarak ekliyorum, kafaya taktığın kişi, shax, görebileceğin en naif adamlardan biridir. Retrojen'in de en kaliteli elemanıdır kanımca. Fakat biraz Thor'dur, uzaydan geldiği için sosyal becerileri bazen bizden farklılık gösterebiliyor.

Lütfen gücenme, ama konusu geldiği için ve arkadaşlığımıza güvendiğim için şu karikatürü paylaşmadan edemeyeceğim,

Dikkat, karikatüre dellenmeden önce metni okuyunuz

Bak işte bu bir adminin yapmaması gereken tavırlar. Forum dışında görüştüğümüzde çok iyi anlaşabileceğimizi tahmin ederek, hangi foruma katılımda bulunursan bulun, üretimlerinden vaz geçmemeni temenni ederim.

Bu arada bu tartışma uzar ise bu konuyu kitleyip kendime 2 günlük bir ban atmaya niyetliyim :) Artık işimize bakalım lütfen.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #51 : 14 Ocak 2014, 21:43:16 »
Ancak bu sitenin kurucuları Ref, Shax ve Alcofribas oluğuna göre, benim algımda bu kişilerin söylemleri aynı zamanda bu platformun söylemleridir.
Öyle değil. Çünkü biz hem üç kişiyiz hem de farklı üç kişiyiz. Bak mesela bu başlık başladığından beri Ref beni yerden yere vuruyor, küçümsüyor, fikirlerime tezat fikirleri bir sonraki mesajında dile getiriyor. Baştan sona okursan tekrar, hissedeceksin. Senin konu bağlamında örneklersek, bakalım benim mesajımdan hemen sonra ne demiş:
Bu arada ben cgtr'yi kesinlikle bir filtre olarak görmüyorum.
Hal böyleyken; Ref'in dediğini nasıl değerlendireceğiz? O filtre olarak görmüyorsa neden resmi söylem bu olmasın?
Bir de şu var; bir forumun başka bir forum hakkında resmi söylemi nasıl olur? Hani yönetim; benim örneklediğim gibi tek adam olsa, bir derece anlarım. Ama burada hem o yok, hem de fikir birliği yok. Haliyle resmi söylemin mümkünatı yok.

Burası işin resmi söylem mevzusu idi. Şimdi gelelim senin olayı nasıl değerlendirdiğine. Gemileri yakmak benim de tarzımdır, ceketimi alır çıkarım ve arkama da bakmam. Fakat buna değecek, en azından değmeye yakın olacak birşey olması lazım. Burada da o yok çünkü sen mesajı yanlış okuyorsun. Elek-filtre olarak düşünürken en basit şekilde bildiğin içilebilir su filtresini düşün. Şebeke/Deniz suyunu içilebilir hale getirmek için filtreye ihtiyaç var. Bu da ben ve Shax için CGTR, ama Ref için değil mesela. Peki CGTR yeni filtreliyor. Bak buna da Ref güzel bir açıklama getirmiş:

Bizim foruma kabul etmediğimiz, Cgtr kitlesinde yer aldığını bildiğimiz ve lw3d tarafından kontrol altında tutulmaya çalışılan üçkağıtçı, içtenpazarlıklı, Türkçe bile konuşamayan, kaba-saba, kabadayı tiplerden bahsetti.

Dersen ki; bu istemediğiniz tipler resmi söylem mi? Buna evet değilse bile(çünkü forumun başka bir forum hakkında resmi söylemi olmasını kabul edemiyorum şu an) en azında üçümüzün ortak paydası diyebilirim. Ama bunun dışında hiç düşündüğün gibi "şöyle böyle adamlar orada yazıyor" diye bir düşüncemiz yok. Nasıl olabilir ki; bir sürü sevdiğimiz insan var. Şimdi isim sayarsam sıkıntı olur. Yahu hepsini geç sen varsın be adam!

Şunu da belirteyim ki benim daha önce bahsettiğim "Allah CGTR'ye zeval vermesin" en içten, en samimi görüşürümdür. Bunu kendi aramızda sık sık dile getiriyorum. Ama bu demek değil ki CGTR'yi tasvip ediyorum. Sadece bizim için faydalı bulduğum bir yönü var. Eğer oraya birşey olursa bu istemediğimiz adamlar en yakın yere hücum eder. Haliyle burada da moderasyon sert olduğu için kavga gürültü hiç eksik olmaz ve bütün keyfimiz kaçar.

Gelelim zurnanın zırt dediği yere; CGTR konusu çok ikircikli bir mevzu. Üçümüz de oradan tek bir olay üzerine kopmadık. Üçümüz de ayrı ayrı zamanlarda ve yavaş yavaş koptuk. Yani anlatılacak tek bir olay falan yok. Olaylar silsilesi, yani; etik anlayış farkları(bak bunu çok kibar yazıyorum yoksa kalemim shax'den ağırdır), olan biten dönme dolapları ve bastırılmış hırsları zamanla gördük. Kafamıza dank etti diyebiliriz kısaca. Hal böyle olunca ortada bir küslük olmuyor ama birarada olmak da daha imkansızlaşıyor. Tek bir olay falan olsa, onun üzerinden gider uzlaşırsın, gömersin, görmezden, unutmaya çalışırsın. Ama bahsettiğim türde olaylar için bu mümkün değil. Selam sabah olur ama ötesi olmaz. Haliyle CGTR diyince bazen def gibi gerilme olabiliyor. Daha detaya public ortamda ben girmem. 7DX'e 200 küsür kişi geldi tatavası yaptıklarına bakmayın, sonuçta toplasan bu şeylerle harbiden ilgilenen ve bizim diyalog halinde olmaktan keyif alabileceğimiz 30-40 kişi civarı adam ancak çıkar buralardan.

@Alco: Barışma temalı toplantıya katılmak isterim. Ancak barışma durumu biraz zor çünkü kimseye şahsi olarak bir kırgınlığım yok. Sadece hoşlanılmadığım yerde durmak istemem.
Bak şimdi...Ama sen temayı da yanlış anlamışsın. Tema "Portakallı Pekin Ördeği" dostum. Bakalım kimler gelecek. Seni geliyorsun kabul edeyim mi?

Tabii bu toplantıya kendimi zorla davet ettirmiş gibi oldum sanırım...
Daveti açık yaptım Mathman. Ördek sever misin bilmem :)

Son kararı Cuma günü verelim. O güne kadar gelmek isteyenler buraya yazsın. Kesinleşince iletişim bilgilerini de veririz.

Not1: Hadi dostlar yok mu arttıran, beni Skate ve Mathman ile mum ışığında portakallı pekin ördeği yerken hayal edebiliyor musunuz...

Not2:Ref, ortam şaptı senin karikatürle artık kesme şeker olur!

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #52 : 14 Ocak 2014, 22:03:48 »
Bunları üzülerek okuyorum. Ben WizofWar'un burdan gitmesini kesinlikle istemiyorum. Buradaki herkesin de benimle aynı fikirde olduğuna eminim.

Kişisel fikrim o ki başka bir foruma Shax gibi elek demek de Alcofribas gibi filtre demek de bence amacını aşan elitist söylemler. Ama Alcofribas bunu dikkatli ifade ettiği için ve etrafında bir bağlam sunduğu için sanırım insanlara o kadar batmadı. Shax'ın versiyonundaki dil (ki ben Shax'ın kullandığı forum ve dergi yazım dilinin büyük fanıyım) bu ifadeyi daha da agresifleştiriyor. Bunu "ben düşünceme gem vuramam" diye savunmayı haklı bulmuyorum. Düşünceye gem vurmakla, düşünceyi duyan kişinin savunma katmanlarını otomatik olarak tetikleyip duymasını engelleyecek sivri köşelerinden arındırmak arasında fark var. Eğer düşündüğüm şeyi buraya yazıyorsam, karşımdakilerin benim düşüncemi tam olarak anlamasını da önemsiyorum. Bu anlamayı engelleyebilecek şeyleri ayıklamaya çalışmam düşüncelerime gem vuruyorum demek değil.

Öte yandan WizofWar bence kaçırdığın nokta Shax, Alcofribas ve Ref üçü bile aynı şeyleri söylemiyor. Bu olay aynen Skate, ben, Hydrogen ve Vigo falan arasında da hep vardı. Dışarıdan insanlar (Alcofribas mesela göstermelik adminler, tek kişiye bağlılık vs çok kişiye bağlılık gibi ifadeler kullanmış) adminleri blok olarak görmeye alışık ama bu forumlarda adminler de aslında hep aynı fikirde değil. Dolayısıyla bence sen bir adminle farklı fikirde olup (onun bir davranışının yanlış olduğunu düşünüp) bunu oradan bütün adminlere oradan da bütün foruma bağladığında fazla öteleme yapmış olduğunu düşünüyorum. Bu noktada çıkmak yerine "bence bu davranış yanlış" deyip devam etmek daha üretken çözüm (ki bu mesajda ben de bunu yaptım, ve bir yere gitmiyorum)

Cumartesi öğleden sonra online olmam hayli zor. Burada sabah 4 falan oluyor. Eğer daha akşam üzeri gibi Tr saatiyle 18.00 falan gibi derseniz online olurum o saatte. Ama benim online olmamdan bağımsız olarak da umarım buluşur ve bu konuyu çözersiniz.

PS: ben bunları yazarken Alcofribas da yazmış. biraz tekrar olan noktalar oldu kusuruma bakmayın

Çevrimdışı hades

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #53 : 15 Ocak 2014, 18:35:14 »
Alıntı
Son kararı Cuma günü verelim. O güne kadar gelmek isteyenler buraya yazsın. Kesinleşince iletişim bilgilerini de veririz.

Gelmeyi çok istiyordum ama fazla mesai nedeniyle gelemiyorum.
Başka zamana artık.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #54 : 29 Mayıs 2014, 15:50:09 »
 Bu gun nasil oldu anlamadim, yine kendimi cgtr' de buldum ;D Resmen cahiliye devrini yasiyor adamlar, bir nevi turkiye' nin yansimasi olmuslar. Iktidariyla, got killariyla, iyice azinlikta kalmis bir kac nitelikli kullanicisiyla... Yeni turkiye modeli can bulmus oralarda da.

Nereden nereye, yazik.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #55 : 29 Mayıs 2014, 17:37:17 »

ben de gördüm, ve tarih tekerrürden ibarettir diyorum. Daha önceki mesajımda kastettiğim durum buydu. Hemen alıntı yapayım 3-4 sayfa öncesinden.

cgtr'de yeterince zaman geçirip "kültürlenince", cgtr'nin homojen kitlesi ayağınıza dolaşmaya başlıyor.

Fakat dikkat edin, orada bu tür (bilim/din) bir tartışmadan bahsetmiyordum, "homojen kitle" herhangi bir tartışmaya, herhangi bir yok edici yöntem kullanarak, keyifle limon sıkabilecek güçtedir. :) Retro dünyasının "hasta adam"ı cgtr :D Neyse ki kuvvetli bir bünyesi var.

iyice azinlikta kalmis bir kac nitelikli kullanicisiyla...

Fakat başlığa bakarsak, limoncu kitlesi 4 kişi, yapıcı kitle çoğunlukta. Sonuçta bir iyileşme var.

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #56 : 29 Mayıs 2014, 18:42:36 »
Çalışırken hafiften bilinç bulanıklığı yaşayınca retrojen'e girip bir kaç başlık okuyayım dedim ve girer girmez tanıdık bir tanesini okumaya başladım (bu başlık). Nightlord'un tr-demoscene'de açtığı aynı başlığı da okudum ve bir ileti göndermiştim, anladığım kadarıyla konu orada fazla ilerlememiş ancak burada neredeyse belli bazı ruh hallerinin sorgulanmasına kadar varmış. Dolayısıyla buradaki başlığın altını dolduran iletilere bakınca, ileti gönderenlerin büyük kısmının çok duygusal davranıyor olduklarını düşündüm. Bu konuda yanlışmıyım bilmiyorum ancak, en azından bu konuda duygusallık bana çok da normal gelmiyor.

Örnek vereyim, tr-demoscene'e üye olduğum ilk günlerde, bir şeyleri yalnızca meraktan sorguladığım için X* bana "hazırladığı lafları" özel mesajla iletmişti :D Bismillah, üye olalı iki gün olmuşken anlam veremediğim bu davranış karşısında diğer üyelere karşı bir müddet mesafeli durduğumu söylemem gerekir. Zira bu olaydan sonra tr-demoscene tayfasının birbiriyle ezoterik bağları olan, birbirini tanıyan garip adamlardan oluştuğunu düşünmüştüm, ki öyle zaten :) (ne cins adamlarmış bunlar!). Hâlâ X'le herhangi bir konuda uyum sağlayabileceğimi zannetmiyorum ve benim açımdan X yazışarak muhabbet edemeyeceklerim listesindedir.
De.
Bu, gerçekten herşeyi içine alan bir durum mu? Bu, tr-demoscene'i tümüyle yok saymayı, benim tr-demoscene'deki fikir özgürlüğümü kendi kendime kısmamı gerektiren bir durum mu? Kaldı ki X diğerleriyle gayet iyi anlaşıyor. Ona kızıp neden nightlord, ragnor, wizofwor, alcoribas** veya Y'yle muhabbet edebilme özgürlüğümü feda edeyim ki? Etmeyeyim, etmedim.

İşin doğrusu, ben de bir çok kişi açısından çok didaktik ve "ders veren" bir üslupla yazarım. Bu nedenle pek çok insan için haddinden fazla irrite edici olduğumu bilirim. Ne kadar umursuyorum, pek değil :D Çünkü bence bunlara duygusal anlamlar yüklemenin hiç bir objektif gerekçesi yok. Çok umursamıyorum dedim ancak söyleyeceklerim tümüyle çöpe gitmesin, asgari bir iletişim sağlayabileyim diye laflarımı büyük oranda kırpıyorum elbette. İnsanları buradan tanıyabilmem mümkün değil ve gerçekten iyi insanları kırmış olabileceğim hissi de acı verici olabiliyor. İnsanız ve insan iletişiminin de sağlıklı olabilmesi için minimum gereksinimleri bellidir. Text ortamı bunu sağlamadığı gibi ciddi mânada da sıkıntıya sürüklüyor (bilge nightlord'un yine haklı çıkması).

Bu nedenle forumlarda duygusal davranmamak bir seçenek değil gereklilik.

Forumları itilafa mahal vermeyecek şekilde yönetmek de yine duygusal tepkilerle ilgili çok boyutlu bir konu.
Forumlarda argo kullanılır mı? Dine, devlete, kutsala küfür edilir mi? Forum kuralları ülke anayasasının genel hükümlerinden daha sıkı olmalımıdır? vs. vs. vs.

Yönetici olarak bunlarden biri hakkında kesim hüküm ortaya koyduğunuzda, tersini düşünen bir forum üyesinin tepkisini çekmeniz çok kolaydır.

Bakın bir örnek daha vereyim, bir zamanlar üye olduğum forumlardan birinde hiç bir kutsal mevzu hakkında "saygı" gibi muğlak tamponlara ihtiyaç duymazdık ve her tür fikri, her tür kavram için serbestçe belirtilebilirdik. Bu özgürlük alanında bile her zaman iki cephe oluşurdu. Bir tarafta özgürlüğünü tümüyle kullananlar ve bu özgürlüğü savunanlar, diğer tarafta bu özgürlüğün aslında kendisinin değerlerine bir hakaret biçimi olduğunu düşünen ve özgürlüğün bir ölçüde kısıtlanması gerektiğini savunanlar. Elbetteki ikinci cephe haksızdı. Ancak insanlara bunu anlatmak çok da kolay değil. Hatta çoğu zaman imkansız.

Bunun gibi daha belki onlarca sorun var ve bunların forum alanlarında sorunların aşılabilmesinin olanağı yok (bazılarının gerçek yaşamda da aşılabilmesi mümükün değil). Sorunlar doğrudan insan idraki ile ilgili.

retrojen başlığında tr-demoscene hikâyesi anlatmak ne kadar anlamlı oldu kestiremedim... Ancak siz aslında birbirine bağıntılı kültür kavramlarının temsilcisi durumundasınız. Bu forumların toplamından Türkiye'de yaşayan bir retro, demoscene kültürünün insani yansıması ortaya çıkıyor. Kısaca; tr-demoscene'e de gidip buradaki bir hikâye üzerinden bir çok şey anlatabilirim, çünkü aslında her yer aynı (cgtr'de pek aktif olmadım).

* X'in sembolize ettiği kişiyi burada anmak çok da gerekli değil.
** alcofribas'ı ben alcofibras sanıyordum düzeltmiş olayım :)
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #57 : 29 Mayıs 2014, 19:28:18 »

ben de gördüm, ve tarih tekerrürden ibarettir diyorum. Daha önceki mesajımda kastettiğim durum buydu. Hemen alıntı yapayım 3-4 sayfa öncesinden.

cgtr'de yeterince zaman geçirip "kültürlenince", cgtr'nin homojen kitlesi ayağınıza dolaşmaya başlıyor.

Fakat dikkat edin, orada bu tür (bilim/din) bir tartışmadan bahsetmiyordum, "homojen kitle" herhangi bir tartışmaya, herhangi bir yok edici yöntem kullanarak, keyifle limon sıkabilecek güçtedir. :) Retro dünyasının "hasta adam"ı cgtr :D Neyse ki kuvvetli bir bünyesi var.

iyice azinlikta kalmis bir kac nitelikli kullanicisiyla...

Fakat başlığa bakarsak, limoncu kitlesi 4 kişi, yapıcı kitle çoğunlukta. Sonuçta bir iyileşme var.

Ulan sizi dinsizler! CGTR'de olacaktım ki canınıza okuyacaktım sizin. Kaçın bakalım elitler :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #58 : 29 Mayıs 2014, 20:04:39 »
Ulan sizi dinsizler! CGTR'de olacaktım ki canınıza okuyacaktım sizin. Kaçın bakalım elitler :)
Dinsiz demeyelim de... Daha ziyade "daha modern bir yorum anlayışına sahip kitle" desek yerinde olacaktır. Yani ne bileyim, din olayını bize kedicikler falan anlatsın. Bu bağlamda Harun Yahya'ya yakınız diyelim.

Sonuç olarak; iki satır Türkçe olarak kendini ifade etmekten uzak ve dahi noktalama işaretleri kullanmaktan imtina eden adamların; copy/paste yorumsuz, katkısız, katma değersiz vaazlarını niye dinleyelim :)

Ha bir de rengini belli etmemek için çırpınan Türk Retro Dünyasının Acunnnnn'u var ki... O da evlere şenlik zaten!

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #59 : 30 Mayıs 2014, 01:28:34 »
Dolayısıyla buradaki başlığın altını dolduran iletilere bakınca, ileti gönderenlerin büyük kısmının çok duygusal davranıyor olduklarını düşündüm. Bu konuda yanlışmıyım bilmiyorum ancak, en azından bu konuda duygusallık bana çok da normal gelmiyor.
Bu başlığa istinaden net bir örnekten bahsetmediğin için yanılıyor olabilirim, lakin anladığım kadarı ile fikrimi söyleyeyim. Bu başlıkta yazılanların epey dibe gömülmüş bir geri planı / altyapısı var. Bunlardan haberdar olmayan(umursamayan demiyorum çünkü pekçoğunun farkında olsalar umursayacaklarını düşünüyorum) arkadaşlar ise ister istemez yüzeysel yargılara varıyorlar. Aslında bunlar text ortamda konuşmaya hiç uygun olmayan konular. Text ortamın kendisi zaten başlı başına bir problem iken bir de böyle ikircikli konularda daha da ciddi sorunlara sebep oluyor.

Alıntı
Zira bu olaydan sonra tr-demoscene tayfasının birbiriyle ezoterik bağları olan, birbirini tanıyan garip adamlardan oluştuğunu düşünmüştüm, ki öyle zaten :) (ne cins adamlarmış bunlar!). Hâlâ X'le herhangi bir konuda uyum sağlayabileceğimi zannetmiyorum ve benim açımdan X yazışarak muhabbet edemeyeceklerim listesindedir.
İster ezoretik bağ de, ister tanrı kral, istersen de Vahdet-i Vücûd... Cidden bu duygulara sebep olan durumlar ve kişiler var. Ama, özünde "sakıncalı neşriyat" diyebileceğim kimseyi görmedim orada.

İsmi yazıp silmişsin, lakin gördüm :) Evet, yine text ortama geliyoruz. İfratla tefrit arasında gidip gelen geniş bir sıkalası vardır ama yüzyüze tanısan lokum gibi bir adamdır. Benim partiler haricinde bir samiyetim yok, onu da söyleyeyim.

Alıntı
İşin doğrusu, ben de bir çok kişi açısından çok didaktik ve "ders veren" bir üslupla yazarım. Bu nedenle pek çok insan için haddinden fazla irrite edici olduğumu bilirim.
Burası didaktikler kulübü zaten :) Aynı dertten üç aşağı beş yukarı hepimiz muzdaribiz.

Alıntı
Ne kadar umursuyorum, pek değil :D Çünkü bence bunlara duygusal anlamlar yüklemenin hiç bir objektif gerekçesi yok. Çok umursamıyorum dedim ancak söyleyeceklerim tümüyle çöpe gitmesin, asgari bir iletişim sağlayabileyim diye laflarımı büyük oranda kırpıyorum elbette.
Her doğru her yerde söylenmez metotu. Biz de onu uygulamaya çalışıyoruz. Artık olduğu yere kadar...

Alıntı
İnsanları buradan tanıyabilmem mümkün değil ve gerçekten iyi insanları kırmış olabileceğim hissi de acı verici olabiliyor. İnsanız ve insan iletişiminin de sağlıklı olabilmesi için minimum gereksinimleri bellidir. Text ortamı bunu sağlamadığı gibi ciddi mânada da sıkıntıya sürüklüyor (bilge nightlord'un yine haklı çıkması).
Çok doğru. İşte bu yüzden, yüzyüze görüşmeler/tanışmalar çok faydalı olabiliyor. Zira o aşamadan sonra fikirlerin değiştiği sıkça karşılaşılan bir durum. Hele bizi topluca dumura uğratan birisi ile tanışmamız vardır ki; Ref ile konuşursan sor anlatsın. Elbette hatırlarsa :)

Alıntı
Bu nedenle forumlarda duygusal davranmamak bir seçenek değil gereklilik.
Doğruluğuna birşey diyemem ama uygulanabilirliği aşamasında ciddi sorunlarla karşılaşılıyor.

Alıntı
Forumları itilafa mahal vermeyecek şekilde yönetmek de yine duygusal tepkilerle ilgili çok boyutlu bir konu.
Forumlarda argo kullanılır mı? Dine, devlete, kutsala küfür edilir mi? Forum kuralları ülke anayasasının genel hükümlerinden daha sıkı olmalımıdır? vs. vs. vs.

Yönetici olarak bunlarden biri hakkında kesim hüküm ortaya koyduğunuzda, tersini düşünen bir forum üyesinin tepkisini çekmeniz çok kolaydır.

Bakın bir örnek daha vereyim, bir zamanlar üye olduğum forumlardan birinde hiç bir kutsal mevzu hakkında "saygı" gibi muğlak tamponlara ihtiyaç duymazdık ve her tür fikri, her tür kavram için serbestçe belirtilebilirdik. Bu özgürlük alanında bile her zaman iki cephe oluşurdu. Bir tarafta özgürlüğünü tümüyle kullananlar ve bu özgürlüğü savunanlar, diğer tarafta bu özgürlüğün aslında kendisinin değerlerine bir hakaret biçimi olduğunu düşünen ve özgürlüğün bir ölçüde kısıtlanması gerektiğini savunanlar. Elbetteki ikinci cephe haksızdı. Ancak insanlara bunu anlatmak çok da kolay değil. Hatta çoğu zaman imkansız.

Bunun gibi daha belki onlarca sorun var ve bunların forum alanlarında sorunların aşılabilmesinin olanağı yok (bazılarının gerçek yaşamda da aşılabilmesi mümükün değil). Sorunlar doğrudan insan idraki ile ilgili.
Bu meselelere gelmeden önce; retro bilgisayar ilintili forumların en büyük sorun kaynağı, cihazların alım satımı noktasında ortaya çıkıyor. Arkaplanda dönen üçkağıtları, çıkar ilişkilerini falan bilsen/duysan inanamazsın. Bu yüzden bizde Alım-Satım yok. Birgün olursa da bizim koyduğumuz kurallar çerçevesinde olur.

Alıntı
retrojen başlığında tr-demoscene hikâyesi anlatmak ne kadar anlamlı oldu kestiremedim... Ancak siz aslında birbirine bağıntılı kültür kavramlarının temsilcisi durumundasınız. Bu forumların toplamından Türkiye'de yaşayan bir retro, demoscene kültürünün insani yansıması ortaya çıkıyor. Kısaca; tr-demoscene'e de gidip buradaki bir hikâye üzerinden bir çok şey anlatabilirim, çünkü aslında her yer aynı (cgtr'de pek aktif olmadım).
Bu alt kültürü paylaşan sayısı yüksek olmadığı ve dahi artmadığı ve hatta gün geçtikçe düştüğü için, forumlar arasında bir ilinti ister istemez oluşuyor. Katılımcı sayısı yüksek olsa idi, forumlar arasındaki, keskin değilse bile keskine yakın ayrımlar ortaya çıkardı. Haliyle böyle gidiyoruz işte.

Sonuç olarak çok da kasmaya gerek yok. Üyeleri biraz özenli seçmeye/barındırmaya ve adil olmaya dikkat edersen işler görece kolaylaşıyor. Maksat keyif almak zaten :)