Çalışırken hafiften bilinç bulanıklığı yaşayınca retrojen'e girip bir kaç başlık okuyayım dedim ve girer girmez tanıdık bir tanesini okumaya başladım (bu başlık). Nightlord'un tr-demoscene'de açtığı aynı başlığı da okudum ve bir ileti göndermiştim, anladığım kadarıyla konu orada fazla ilerlememiş ancak burada neredeyse belli bazı ruh hallerinin sorgulanmasına kadar varmış. Dolayısıyla buradaki başlığın altını dolduran iletilere bakınca, ileti gönderenlerin büyük kısmının çok duygusal davranıyor olduklarını düşündüm. Bu konuda yanlışmıyım bilmiyorum ancak, en azından bu konuda duygusallık bana çok da normal gelmiyor.
Örnek vereyim, tr-demoscene'e üye olduğum ilk günlerde, bir şeyleri yalnızca meraktan sorguladığım için X* bana "hazırladığı lafları" özel mesajla iletmişti
Bismillah, üye olalı iki gün olmuşken anlam veremediğim bu davranış karşısında diğer üyelere karşı bir müddet mesafeli durduğumu söylemem gerekir. Zira bu olaydan sonra tr-demoscene tayfasının birbiriyle ezoterik bağları olan, birbirini tanıyan garip adamlardan oluştuğunu düşünmüştüm, ki öyle zaten
(ne cins adamlarmış bunlar!). Hâlâ X'le herhangi bir konuda uyum sağlayabileceğimi zannetmiyorum ve benim açımdan X yazışarak muhabbet edemeyeceklerim listesindedir.
De.
Bu, gerçekten herşeyi içine alan bir durum mu? Bu, tr-demoscene'i tümüyle yok saymayı, benim tr-demoscene'deki fikir özgürlüğümü kendi kendime kısmamı gerektiren bir durum mu? Kaldı ki X diğerleriyle gayet iyi anlaşıyor. Ona kızıp neden nightlord, ragnor, wizofwor, alcoribas** veya Y'yle muhabbet edebilme özgürlüğümü feda edeyim ki? Etmeyeyim, etmedim.
İşin doğrusu, ben de bir çok kişi açısından çok didaktik ve "ders veren" bir üslupla yazarım. Bu nedenle pek çok insan için haddinden fazla irrite edici olduğumu bilirim. Ne kadar umursuyorum, pek değil
Çünkü bence bunlara duygusal anlamlar yüklemenin hiç bir objektif gerekçesi yok. Çok umursamıyorum dedim ancak söyleyeceklerim tümüyle çöpe gitmesin, asgari bir iletişim sağlayabileyim diye laflarımı büyük oranda kırpıyorum elbette. İnsanları buradan tanıyabilmem mümkün değil ve gerçekten iyi insanları kırmış olabileceğim hissi de acı verici olabiliyor. İnsanız ve insan iletişiminin de sağlıklı olabilmesi için minimum gereksinimleri bellidir. Text ortamı bunu sağlamadığı gibi ciddi mânada da sıkıntıya sürüklüyor (bilge nightlord'un yine haklı çıkması).
Bu nedenle forumlarda duygusal davranmamak bir seçenek değil gereklilik.
Forumları itilafa mahal vermeyecek şekilde yönetmek de yine duygusal tepkilerle ilgili çok boyutlu bir konu.
Forumlarda argo kullanılır mı? Dine, devlete, kutsala küfür edilir mi? Forum kuralları ülke anayasasının genel hükümlerinden daha sıkı olmalımıdır? vs. vs. vs.
Yönetici olarak bunlarden biri hakkında kesim hüküm ortaya koyduğunuzda, tersini düşünen bir forum üyesinin tepkisini çekmeniz çok kolaydır.
Bakın bir örnek daha vereyim, bir zamanlar üye olduğum forumlardan birinde hiç bir kutsal mevzu hakkında "saygı" gibi muğlak tamponlara ihtiyaç duymazdık ve her tür fikri, her tür kavram için serbestçe belirtilebilirdik. Bu özgürlük alanında bile her zaman iki cephe oluşurdu. Bir tarafta özgürlüğünü tümüyle kullananlar ve bu özgürlüğü savunanlar, diğer tarafta bu özgürlüğün aslında kendisinin değerlerine bir hakaret biçimi olduğunu düşünen ve özgürlüğün bir ölçüde kısıtlanması gerektiğini savunanlar. Elbetteki ikinci cephe haksızdı. Ancak insanlara bunu anlatmak çok da kolay değil. Hatta çoğu zaman imkansız.
Bunun gibi daha belki onlarca sorun var ve bunların forum alanlarında sorunların aşılabilmesinin olanağı yok (bazılarının gerçek yaşamda da aşılabilmesi mümükün değil). Sorunlar doğrudan insan idraki ile ilgili.
retrojen başlığında tr-demoscene hikâyesi anlatmak ne kadar anlamlı oldu kestiremedim... Ancak siz aslında birbirine bağıntılı kültür kavramlarının temsilcisi durumundasınız. Bu forumların toplamından Türkiye'de yaşayan bir retro, demoscene kültürünün insani yansıması ortaya çıkıyor. Kısaca; tr-demoscene'e de gidip buradaki bir hikâye üzerinden bir çok şey anlatabilirim, çünkü aslında her yer aynı (cgtr'de pek aktif olmadım).
* X'in sembolize ettiği kişiyi burada anmak çok da gerekli değil.
** alcofribas'ı ben alcofibras sanıyordum düzeltmiş olayım