@Ref
Probe Elektronik artık yok demişsin ama söylediğinin aksine hala var
3-4 sene önce Lütfi abi ile telefonda konuşmuştum. Hatta sonrasında Yazıcıoğlu'na gittiğimde Probe'u da gördüm. Son 1-2 sene içinde kapandı ise bilmiyorum.
Bitpazarları ile ilgili son yıllarda yaşanan sorun, yerlerinin bilinmemesinden ziyade yerlerinin sık sık değişmesi. Haliyle bir pazar sabahı kargalar kahvaltısını etmeden uyanıp oralara gidip, kapı duvar ile karşılaşmak da mümkün.
Fiyat konusundaki yorumlarını Bitpazarı ve İzmir tayfası duymasın
Ne o öyle 50-75lira A500 mü olurmuş
Ama tabi politik yaklaşımı elden bırakmayıp " ama tabi buna gönül verip 250lira diyen de var" demişsin. Eminim samimiyetle böyle düşünüyorsundur...
Yahu o oyun doktoru ne çekmiş de çıkmış programa?
Amstrad konusuna gelince; birincisi Amstrad'ın çözünürlük ve benzeri teknik özellikleri muadillerine göre iyi olsa da, kendine rakip olarak bahsettiğin gibi Amiga'yı falan görmüyor. Zaten o tarihte Amiga ortada yok ve sonrasında da Amiga zaten ayrı bir dünya. Olaya CPC464 olarak bakarsan amaç; tıpkı tümleşik müzik setleri gibi düşük fiyat ve az kablo ile fazla uğraşmadan hemen kullanmaya başlamak. Zaten Amstrad'ın geçmişten gelen bir audio ekipman tecrübesi var. Bunu Home Computer pazarına aynı mantıkla uygulamak istiyorlar. CPC 464'ün yeşil monitörlü fiyatı 199sterlin, renkli monitörlü ise 299sterlin. Bu fiyatları muadilleri ile karşılaştırırken; sorunsuz bir teyp sistemi, monitör ve neredeyse profesyonel denilebilecek tasarım ve kalitedeki klavyeyi de hesaba katmak lazım.
Bir de sonrasında gelen disket sürücülü modellerle esas amaç bu bilgisayarların yarı profesyonel manada da kullanılması olmuş. Yani bir PC değilse bile bir PC'ye vereceğin paranın çok daha azı ile PC'ye yakın işler çıkartmak. O yıllardaki PC kabiliyetlerini düşürsen, bu çok da abartılı bir beyan olmamış bence. Yüksek çözünürlüklü ekran modu ve tam CP/M desteği, iş programları ve kelime işlem için ideale yakın bir ortam sunuyordu. Benzer bir yapıyı C128'de de denediler ama CPC'deki başarı yakalanamadı. Bir de şöyle bir husus var ki;87-88 yılı ve sonrasında CPC oyunları kalite olarak üst seviyeye çıkmaya başlıyor ve CPC'nin %40 küsür ile pazar lideri olduğu Fransa'da, dergi reklamlarında CPC vs Atari ST(ilk nesil ATARi STler, blittersız olanlar) gibi bir söylem ortaya çıkıyor.
Exclusive game meselesine gelince, hem doğru hem de yanlış. CPC'ye has oyunlar var. Misal; Amsoft ürünleri(Roland serisi), Fransız ve İspanyol oyunları gibi. Ama bunlardaki sorun CPC aldırtacak kadar bilinir veya iyi olmamaları. Diğer taraftan şu da bir gerçek ki; CPC'ye çok iyi uyarlanmış Operation Wolf ve Gryzor gibi oyunlar da var. Bunlardaki sorun ise; ancak 87-88 ve sonrasında, CPC donanımının programcılar tarafından tecrübe kazanılmış ve özelliklerinde yararlanılır hale gelmiş olmaları. Yani oldukça geç bir tarih
http://en.wikipedia.org/wiki/La_Abad%C3%ADa_del_Crimenhttp://en.wikipedia.org/wiki/Get_DexterSpeccy oyun fiyatları biraz işkembeden sallanmış gibi geldi. Ya da nalıncı keseri misali bir şeyleri kendine yontmuşsun
2-3 sterline olsa olsa cascade games olur be kardeşim... Sadece 1 ya 2 sterlin düşüktü Speccy oyunları.
Muhtelif yerlerde bazı teknik yanlışlar var ama onları sonrasında siz de farketmişsinizdir diye tekrar bahsetmiyorum burada.
Sonuç olarak güzel bir program olmuş ama sunuculardan size konuşma sırası gelmemiş gibi