Benim de aklıma bu konu takılıyor.
Mesela şu orijinal ULA kullanılmadan, %100 uyumlu bir Spectrum klonu yapılamaz mı?
Harlequin raftaki malzemelerden üretilmiş. İlk hali şöyle:
Chris sayesinde ateşlenmiş olan Harlequin Clone projesi var. Şu anda tüm şematikler ortada, fakat sadece 48k yapabiliyoruz.
http://trastero.speccy.org/cosas/JL/Harlequin/superfo1.htmlHarlequin, ULA kitabını yazarken Chris'in deneme yaptığı bir board, ULA'yı daha iyi anlamak için geliştirmiş. Sonra bunu PCB'ye çevirip ürettiler, bilmiyorum hala kaldı mı ama PCB'ler için kuyruk oluşturuyorlardı geçen sene.
Chris'in sayfası:
http://www.zxdesign.info/indexPage.shtmlKendim yapıcam diyorsan ihtiyacın olan herşey bu pakette:
http://trastero.speccy.org/cosas/JL/Harlequin/Documentacion/superfo-rev-f.zipBurda da bazı resimler var:
http://www.truppel-online.de/harlbuild/HarlRevF_build.htmlVakti zamanında eski sovyetlerde Spectrum klonu üretenler nasıl yapmışlar acaba?
Ruslar yapamamış aslında. Rus klonları pentagon dışında hepsi bir takım uyumsuzluklar içeriyor. Aslında amaç güzelmiş, spectrum'un problemlerini tamir etmişler adamlar. Örneğin baş belası "contention" gecikme yok rus klonlarında. Birçoğunun disk arabirimi var, hepsi 256kb/1MB arasında ram'e sahip. Bu sebepten demo scene o tarafta çok güçlü, çünkü disk arabirimi standart geliyor. Bazıları grafik arabirimini de geliştirmişler. Örneğin ZX Scorpion'da gigascreen çipi var, bu peş peşe gelen iki kareyi birleştiriyor sadece, böylece renkler karışıyor. Ya da ikinci bir renk bufferi kullanarak (768byte) renk sayısını 64'e çıkarabiliyorsunuz. Aynı zamanda mode1 denilen 640x256'lık bir ekran daha var, bir de 8x1'lik mode 2, bunlar resmi timex-sinclair modellerde de buluyor. Adamlar hepsini bir araya koymuşlar. Rus klonları bayağı iyidir aslında.
Fakat ULA'yı üretmişler mesela. Z80'de yok zaten rusyada, onu da kendileri üretmiş, çip isimler başka başka. Komple klon yani.
Bu ilk dönem pentagon, sene 1993,
Bu son dönem pentagonlardan, artık üzerinde zilog çip bulunabiliyor: