valla yazıcıoğluna gelene kadar da çok yol gezdik aslında. Önce semtimizdeki beyaz eşyacılardaki tüm oyunların tükenmesi ile yolun kadıköy'e düşmesi gerektiği gerçeği yüzümüze vuruldu. Sevgili arkadaşım Alp, spectrum oyunu satan bir yer bildiğini söylemişti: Kadıköyde Byte Computer!
Yaşlar 11-12, trene bin, byte'a git falan fantastik şeyler bunlar, ailelerin haberi olmamalı. 3-4 arkadaş toplanıp Byte'ın yolunu tuttuk. İlk gittiğimizde Efes çarşısının içinde binbir takla attığımızı hatırlıyorum, yahu küçüğüz biz, efes çarşısı büyük geldi nedense, perdeciler falan heryer. Nasıl görelim floresan ampulle aydınlanmış minicik dükkanı? Biz bekliyoruz ki içeriden kıvılcımlar fırlayacak, duvarlarda posterler falan. Bütün altıyolu hatim ettik, efes çarşısını bulucaz diye, çünkü içinde byte yoksa, efes çarşısı efes çarşısı olamazdı. Sonra ilk baktığımız yerin orası olduğunu anladık
Böyle bomboş, vitrin falan yok, kapıdan girince hemen sağ tarafta duvara dayalı bir masa üzerinde bir spectrum ve opus discovery, öteki tarafta klasörler içinde dosyalar, listeler, kahverengi bir kıraathane halısı, duvarda bir IK+ posteri vardı.
İlk deneyimimizi tam hatırlamıyorum ama oyunlar pahalıydı, öyle 5-10 oyun alamamıştık. Alp "Kane"i almıştı, çok oynadık onu mesela. Ben saçma bir oyun almışımdır kesin (şanssızdım bu konuda).
Sonra neredeyse her hafta byte'a akın ettik. Çünkü oyun listesi uzundu, al al bitmek bilmiyordu. Derya abi suratsızdı ama oyunlar ondaydı
Boş kasetle gidersen çekiyordular ama o zaman çalışmayabiliyordu, en güzeli hazır çekilmiş oyunlardan almaktı.
Arşivimde birkaç byte crack'li oyun kalmış olabilir. Onları bulup çıkarmak lazım. Mugsy ve Captain America oyununun yükleme ekranını modifiye edip byte computer reklamı hazırlamışlardı.
Şu görüntü son oyunlarda hep kullanılmıştı (elbette yazılarda byte reklamı vardı, adres vs):
yine sıkça görülen bir başka ekran olan captain america'yı herhangi bir oyunda bulamasam da çizim şu afiştekinin aynısıydı :
90'ları bulduğumuzda, evde sega master system var amiga var. Ama spectrum'dan tamamen ayrılmam üniversiteye girene kadar sürdü. Günlerden birgün bir gittim, byte computer yok. Dükkan boş, karanlık. Yamuldum kaldım. Çok maceralı yollara saptım, ama sürreal birkaç anı geçti başımdan. Onu da başka bir zaman anlatırım.
Alco kaç senesiydi acaba Byte'ın kapanması? 90'ları bulmamış olabilir bu arada. Tarihlerle aram hiç iyi değil.