Gönderen Konu: Raspberry Pi nerden alınır  (Okunma sayısı 41584 defa)

0 Üye ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
Ynt: Raspberry Pi nerden alınır
« Yanıtla #15 : 13 Ekim 2015, 20:37:56 »
Selamlar ben de birkac raspi deneyimi paylasayim:

Ben media oynatici olarak RasPi 1 Model B + OpenElec setup'ini uzun sure kullandim. Ondan once birkac baska xbmc varyasyonu da denedim. ayrica WiPi denilen wireless ve cat5 ile kullanma sansim oldu. Benim bulgularim soyle idi:
- sistem kaynaklari uzerine video oynatmadan once sirf kendi yazilimi ile en az yuk bindiren secenek OpenElec oldu. Sadece xbmc oynatsin diye optimize edildigini saniyorum.
- WiPi ile HD video oynatirken sorun yasadim. bu tabi ne kadar gurultulu bir ortamda oldugunuza ve router'iniza falan da bagli. ama beni yeterince uyuz etti. cat 5 rules
- performansa cok etki ettigini gordugum bir diger sey video'nun nasil stream edildigi. ilk basta samba network share uzerinden denedim. Bunun bazi dezavantajlari oldu. CPU kullanimini cok artirdi ve smb implementasyonu tek-thread oldugu icin ornegin bir dosya kopyalamaya basladiktan sonra ikinci bir dosyayi daha atmaya calisirsaniz bloklaniyor falan. Bunun uzerine linux'un yerlisi olan NFS ile network share denedim ve cok daha iyi sonuc aldim. CPU kullanimi arasinda 100% vs 30% gibi bir fark gordum sadece NFS degisikligi ile.

RasPi 2 ile OpenElec denemedim henuz. Fakat birkac haftadir baska deneyler yapiyorum, Raspi 2 bence ciddi derecede guclu RasPi 1'e nazaran. 4 cekirdek buyuk fark yaratiyor. Bir tanesine baya kaynak yiyen bir yazilim olan Atlassian Confluence kurdum. Baya kullanilabilir olarak calistirabiliyor (Raspi 1'de bunu dusunemezdik bile)

Raspi'den bahsederken use-case'leri ben uc grupta dusunmek lazim:
- headless server ( NAS, ldap, dns, dhcp, webserver, db server, git server, issue tracker, home-wiki vs...)
- client ( personal desktop, medya oynatici, retro, remote speaker vs...)
- sensor/IoT (security camera, uzaktan akilli ev hede hodosu vs...)

Raspi'nin bottleneck'leri:
- i/o ethernet
- sdcard r/w:

boyle usecase'ler ve bottleneck'lere bakinca bazi kombinasyonlar cok ideal olarak one cikiyor.
- medya oynatici/ muzik oynatici
- diske cok yazip cizmeyen serverlar: ldap, dns, dhcp
- security camera vs

bu arada bi diger raspi headless server onerim: DietPi. Raspbian'dan baslanip headless server'larda gerekmeyen seyler atilarak elde edilmis bir minimal distro.

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #16 : 14 Ekim 2015, 14:49:52 »
Her ne kadar hâlâ bir RasPi sahibi olmasam da, RasPi alma olayını kendi kendime rasyonalize edebilmek amacıyla araştırmalar yapıyorum. ;D

Nightlord'un belirttiği use-case'lerden "headless server" olayı beni aşıyor.
Sensor, motor, vs. bağlayıp robotik vs. işlerine girmek için ise (en azından benim seviyemdeki adamlar için) Arduino'nun yeterli olduğunu düşünüyorum.

Yani benim için sadece üçüncü seçenek kalıyor; "- client ( personal desktop, medya oynatici, retro, remote speaker vs...)"

Gerçi artık "akıllı" TV'ler de HTPC veya Media Player ihtiyacını gereksiz hale getirdiler ama "arka odaya lazım" gibi bir bahane ortaya koyabilirim sanırım. ;D

RasPi'yi HTPC/Media Center olarak kullanmak için sanırım en iyi 2 seçenek, an itibariyle, Kodi (XBMC) tabanlı OpenELEC veya OSMC.
Alco'nun önerdiği karşılaştırmanın yanı sıra böyle de bir karşılaştırma var;
http://www.htpcbeginner.com/openelec-vs-osmc-raspberry-pi/
Her iki karşılaştırma sonucunda da "bu ikisi (OpenELEC ve OSMC), üç aşağı beş yukarı aynı özellikteler, meşrebinize göre kurun birini keyfinize bakın" mealinde şeyler söylemişler. :P

Tabii RasPi'yi "dedicated" emülasyon cihazı olarak kullanmak da gayet güzel bir seçenek.

Netice itibariyle, Alco & witchdoktor, deneyimlerinizi bekliyoruz ... Bana da aldırın şu cihazı ... 8)

P.S.: Türkiye'de kolay bulunan TP-Link'in TL-WN725N model nano Wi-Fi adaptörü de sanırım RasPi ile uyumlu.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #17 : 14 Ekim 2015, 17:19:29 »
Bir öneri sunayım. Eğer iki tane raspi alırsan birine MySQL sunucu kurarak ultimate XBMC kurulumunu gerçekleştirebirsin. Şöyle ki MySQL, bir cihazda izlediğin videoya ötekinde devam etmek, alt yazıları, menü için görselleri vb. otomatik download etmek gibi güzel şöyleri mümkün kılıyor.

Bir de Apple AirPlay desteği var. Eğer Apple cihazın varsa Türkiye'de pek de bir işe yaramayan AppleTV'ye bir dünya para dökmeden Raspi üzerinden Air Play kullanabilirsin.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #18 : 14 Ekim 2015, 21:05:18 »
Netice itibariyle, Alco & witchdoktor, deneyimlerinizi bekliyoruz ... Bana da aldırın şu cihazı ... 8)
Benim için NAS, Airplay ve GPIO projeleri önemli. Ama Ubuntu falan denedikten sonra ciddi ciddi bir bilgisayar olarak da görmeye başladım. Muhtelif amaçlarla kullandığım ve 200W civarı elektrik çeken kasaları kaldırıp bunu kullanabilirim. Gürültü yok, tüketim az, koy cebine git :)

Bence bizlerin elinde sırf mıncıklamak için bile bir tane olmalı.

Alıntı
P.S.: Türkiye'de kolay bulunan TP-Link'in TL-WN725N model nano Wi-Fi adaptörü de sanırım RasPi ile uyumlu.
Bu güzel bir bilgi oldu. 25 Lira civarı da bir fiyatı var.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #19 : 14 Ekim 2015, 21:37:25 »
Benim için NAS, Airplay ve GPIO projeleri önemli.

Alco, ben nacizane uyarimi yapayim. NAS olarak kullanilmasini tavsiye etmem.
- hdd erisim hizi ve network hizi bunun icin dusuk kaliyor. ozellikle NAS'tan film stream ediyorsan ayni anda ikinci bir kisi NAS'a dosya alip vermeye kalkarsa yavaslamalar oluyor. hele de onceki mesajda dedigim gibi smb kullaniliyorsa. ama smb kullanmadan bile 10/100 ethernet ve sd card veya usb hdd yazim hizlari zayif kalabilir.
- NAS 24 saat acik kalacagi icin bu amaca uygun ozel hdd'ler var. bunlardan alarak eski bir pc uzerine dedicated NAS yazilimi kurarak yapilmis bir NAS hem raspi NAS ile ayni fiyatlara mal edilebilir hem de cok daha reliable olacaktir. Ben boyle bir pc toplayip FreeNAS ile kullaniyorum birkac yildir. su video NAS konusunda guzel bir giris noktasi

tabi yine de kurcalama ve ogrenme amacli yapilabilir

https://www.youtube.com/watch?v=zcvU6EoKbaM

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #20 : 14 Ekim 2015, 21:58:01 »
Alco, ben nacizane uyarimi yapayim. NAS olarak kullanilmasini tavsiye etmem.
Uyarını ve gözlemlerini kesinlikle dikkate alacağım. Ancak benim taleplerim de pek yüksek değil. 720 ve 1080 film/dizi seyretmiyoruz. Tek istisna belgesel falan olursa. O esnada da zaten başkasının erişmesi durumu olmaz. Ama elbette bir de o esnada torrent download yapsa tadından yenmez be :) Fakat dediklerin ışığında düşününce pek de verimli ve keyifli olmaz sanırım.

Benim esas derdim 10TB civarı dosyama istediğim an istediğim cihazdan ulaşmak. Bunlar kitap olur, müzik olur, film dediğim gibi. Esas amacım 2 tane usb 5TB HDD(NTFS)yi sürekli olarak açık bırakmak ki bunlar aktivite olmazsa 5 dakika sonra standby durmuna geçiyorlar otomatik olarak. Bunları sürekli MAC ve PC arasında tak çıkar yapmamak.

Yoksa elbette gönül ister bir Synology. Ama bu tür Pro cihazların giriş seviyesi modellerini de pek tavsiye etmiyorlar. Yaa ne bileyim en azından eğlencelik ve birşey öğrenmelik bir tecrübe olur... Bilemiyorum ileriki günler ne gösterecek :)

Eski bir PC olayına ise ses, kapladığı alan ve enerji tüketiminden dolayı sıcak bakamıyorum. Belki şöyle HP falan türü bir cihazın, eski ama sessiz ve küçük, thinclientvari bir desktopını denk getirirsem olabilir aslında :)

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #21 : 15 Ekim 2015, 09:13:12 »
Aslında favori kullanımım NAS'ı asiste edecek bir bilgisayar. Şöyle ki iş yerinde kullandığımız ağ paylaşımlı klasörler sadece yerel ağda çalışıyor. NAS'a web üzerinden erişilebiliyor ancak o şekilde yapılabilecekler oldukça sınırlı. Bu yüzden büyük dosyaları download/upload yaparken bilgisayarı ofiste bırakmak gerekebiliyor. İşte bu tip durumlar için uzaktan erişime uygun şekilde ayarladığım Rapsi'yi sürekli ofiste bırakmayı düşünüyorum.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #22 : 15 Ekim 2015, 15:47:28 »
'Neden linux kullanmıyorum'un bir başka gerekçesi daha;

http://laymansite.com/tl-wn725n-and-raspberrypi/

İşin ilginci aleti almak için can atıyoruz ama özel bir gereksinimimiz olmadığı için de kullanım alanları yaratmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar bir ihtiyacım olacak mı acaba diye bekledim ama nafile. Alcofribas'a katılıyorum; sırf mıncıklamak için aldım aleti ;)

Ayrıca bir başka deneyimim daha oldu. Bizim küçük oğlana Pixels filmindeki Pacman kabininin birebir aynısının yeniden nasıl yapıldığını yavuzg'nin enfes anlatımıyla adım adım incelememiz esnasında, 1982 yapım yılına ait devasa Pacman anakartını da göstermiştim. Daha sonra ufacık RasPi anakartının ondan yüzlerce kat daha hızlı olduğunu, aradan geçen 30 yılda teknolojinin gelişimini vurgulama fırsatım oldu ;)

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #23 : 15 Ekim 2015, 20:35:10 »
Alıntı
İşin ilginci aleti almak için can atıyoruz ama özel bir gereksinimimiz olmadığı için de kullanım alanları yaratmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar bir ihtiyacım olacak mı acaba diye bekledim ama nafile. Alcofribas'a katılıyorum; sırf mıncıklamak için aldım aleti ;)
En guzeli :)

2000'lerin ortalarinda forum ve partilerde cok muhabbetini yaptik. Eskiden bir bilgisayari alirken bununla neler uretebilirim diye dusunurduk. Daha once elimde olanlarla uretemedigim hangi seyleri uretmeye baslayabilirim. C64 kullanici klavuzu "elinizdeki bu bilgisayarla dunyayi yerinden oynatabilirsiniz" tadinda bir usluba sahipti. Sonra bu kullanim klavuzlarinin yerini 16 dilde kablolari nasil baglayacaginizi gosteren klavuzlar aldi. Insanlarin yeni donanim alirkenki kafa yapilari da "bununla neler tuketebilirim" haline geldi.

Raspberry Pi uzun suredir ilk defa alicilarina "bununla ne yapabilirim hangi sorunu cozebilirim" sorusunu sordurmayi basaran platform oldu. Sirf bu yuzden bile dunyaya buyuk katkilari oldu adamlarin :)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #24 : 16 Ekim 2015, 20:29:18 »
raspiyi üzerinde tnfs sunucusu çalıştırmak için aldım, herşey tamam ama şöyle temiz bir power çözümü bulamadım. En son planım router'ın kasasını kırarak pcb üzerinde aradan biryerden bir 5V çekmekti, hatta mümkünse router'ın kutusunun içine sığdırmaktı. Router'ın üzerinde Cat5 ve microusb ile adaptöre bağlı bir pcb bulundurmak pek hoş gelmedi bana.  Malesef router'ın kutusunu açmayı başaramadım :D dereyi geçip çayda boğuldum.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #25 : 17 Ekim 2015, 12:00:48 »
Taşınma sürecinde (!) olduğum için HDMI kablo ve SD kart bulmakta zorlandım, sonunda satın almak zorunda kaldım. Uzun zamandır Linux türevleriyle uğraşmadığım için birçokları için kolaylıkla çözülebilecek sorunlarla haşır neşir olmaya da başlamış oldum.

* Elimdeki kullanılmayan 2 amperlik Iphone adaptörlerinden biri + mikroUSB kablosunu aramalar sonucu bulabildim.
* Raspicade'in Pi 2 sürümü olan kart imaj dosyasını alıp 'Win32 Disk Imager' programı ile yazdırdım.
* İmaj dosyası 4GB'lık olduğu için elimdeki 8GB (veya 16GB)'lık SD kartlardaki partisyonu genişletmem gerekecek, bu da kriptik komutlarla olacak galiba.
* Bir hevesle ROM dosyasını elde ettiğim SD karttaki 'roms' klasörüne aktarmak istedim ama boot partisyonunun dışında bir de EXT4 formatlı partisyon olduğunu ve buna ulaşmak için bir başka efor daha sarfetmem gerektiğini farkettim.
* Arayışlar sonucunda 'Paragon ExtFS Windows' adlı bir çözüm olduğunu gördüm, indirip kişisel kullanımlar için ücretsiz register ettim.
   https://www.paragon-software.com/home/extfs-windows/
* Bir heyecanla Total Commander yardımıyla 8-10 rom dosyasını usr/games klasörüne kopyaladım ve sistemi tekrar boot ettim.
* Linux filesystem'de bir dolu bozukluk olduğundan yakındı ve bunları düzeltmekle uğraştı bir süre. Demek ki dışarıdan dosya falan aktarmak pek de doğru değilmiş bu dosyalama sistemine, cahilim pek bilmiyorum.
* USB portlardan birine Logitech K410 klavye-tocuhpad, diğerine Logitech F310 gamepad taktım.
* Sonunda sistemi çalıştırdım ve sorulan config sorunlarını yanıtladım (ses çıkışı, arabirim, oyun kontrolcüsü vb).
* Sistem çalıştığında bu oldukça yaygın olan gamepad'i tanımadı. Forumlarda bazılarının tanıtabildiğini, birçoklarının ise bir türlü tanıtamadığını gördüm. 400mA kadar güç çektiği için güç destekli bir USB hub kullanılması öneriliyordu. Bir zamanlar Tchibo'dan alıp bir kenara attığım USB hub'ı bulmam gerektiğini farkettim ama arayıp bulmayı gözüm yemedi.
* Bari klavyeden birşeyler oynayayım dedim ama attığım rom'lar klasörde olmasına rağmen sistemde listelenmedi. Kendilerinin koyduğu star wars temalı oyunu biraz oynadım. Ses çıkışını HDMI üzerinden vermeme rağmen oyunda bir türlü ses almayı başaramadım.
* Rom'ları hangi klasöre atmam gerektiği ile ilgili doğru dürüst bir bilgiye ulaşamadım. Keyfim kaçtı, çocuklarla biraz TV seyrederken uyuyakalmışım.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #26 : 17 Ekim 2015, 19:04:42 »
witchdoctor: abi ben sahsen bir OS'tan diger OS'un filesystem'ine erisme fikrine hic guvenemiyorum. Rom'lari Raspi'ye atmak icin en kolay yol bence network uzerinden. Eger Raspi'yi normalde network'e bagli tutmayacaksan bile gecici olarak network'e baglayip rom'lari aktarabilirsin.

bunun icin gereken raspi'de ssh server calismasi (ki default calisiyor zaten). ssh uzerinden calisan file transfer protokolu scp (secure copy). bir de winscp diye free bir program (ssh/scp client). ftp kullanmaya benziyor.

gamepad olayini ben de henuz denemedim, yakin zamanda eski xbox360 controller'lardan birini denemeyi planliyorum. Ve onlarin retropi'de desteklendigine dair cok okudum/gordum. tecrubeleri yazarim.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #27 : 19 Ekim 2015, 07:29:04 »
bu arada bi diger raspi headless server onerim: DietPi. Raspbian'dan baslanip headless server'larda gerekmeyen seyler atilarak elde edilmis bir minimal distro.

denemeden önce, bu headless dietPi, nasıl configure edicez bunu? HDMI'dan monitöre bağlayabiliyormuyuz hala? Yoksa ssh ile mi hallediyoruz herşeyi? şu minik LCD falan da yok bende tabiiki, aslında lazım galiba, alalım birtane. 5$'a mono nokia ekranı bağlanabiliyor, bu DietPideki bazı aplikasyonlar destekliyormuş, http://www.neosecsolutions.com//products.php?64 ya da 35$'a dokunmatik ekranlı, gücü rpi'den alan lcd'ler var. http://www.neosecsolutions.com/ 

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #28 : 19 Ekim 2015, 20:52:20 »
evet ilk kurulum hdmi'dan monitore baglayip, bir de usb keyboard baglayarak yapiliyor. bir kac basit configurasyon ile network calisir hale geldikten sonra monitor ve klavye sokulup alet son lokasyonuna alinip fise (ve varsa ethernet kablosuna) baglanip geri kalan herseyi putty ile ssh uzerinden halledebiliyoruz.

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #29 : 21 Ocak 2016, 15:29:32 »

Sonunda ben de dayanamadım ve bir Raspberry Pi 2 aldım. :D

Ben direnc.net'den 135 TL'ye satın aldım:
http://www.direnc.net/Raspberry-Pi-2,PR-22822.html
Yanına 15 TL'ye de dandik ama iş gören bir kutu aldım: (Ürün açıklamasında 3 adet de "Aluminum heat sink" yazmışlar ama çıkmadı.) :P
http://www.direnc.net/Raspberry-pi-2-Plastik-Kutu,PR-24979.html
Kredi kartına 6 taksit yaptırınca toplamda 160 TL'ye geldi.

Odyofil arkadaşlar için 115 TL'ye ses kartı da mevcut: ;)
http://www.direnc.net/Raspberry-pi-Ses-KartiHifi-Dac-I2S-Interface,PR-25318.html

Üç ayrı SD karta sırasıyla Raspbian, OpenELEC ve OSMC kurdum, "mıncıklama" çalışmalarım devam ediyor, pişman değilim ... arzederim. ;D