İstisnaların kavramın kendisiymiş gibi ele alınması hatalı çıkarımları da beraberinde getirebilir diye düşünüyorum.
Hâli hazırda satın alınmış bir ürünü, arızalanan güvenlik sistemini veya dongle'ını atlatarak çalıştırmak, BlueRay bir filmi Windows 7 yerine Linux'da TV'ya bağlayıp ailece seyretmek, sahibi olmanıza rağmen her yerden erişmenizi engelleyecek DRM gibi teknolojilerle korunan bir ürünün korumasını kaldırmak birer istisnadır.
Öte yandan dijital ürünlerin üretimi, satışı ve telif haklarının korunması tartışması çok uzun süredir devam ediyor. Aslında kişinin bu tartışmanın neresinde konumlandığını iyi düşünmesi, etik açıdan bir karar vermesi gerekiyor. Nihayetinde artık BSA türü saçmalıkların etkin olmadığı, bireysel kullanıcıların evlerinde bir çok şeye ulaşabildiği bir devirdeyiz. Yönetimler, hükümetler bile bununla başa çıkabilecek gibi görünmüyor. Hatta eninde sonunda herkes kullanıcının ayağına gelip, kullanıcının istediği şekilde ürün sunmak durumunda kalıyor. Yani korsan kullanmamak neredeyse tamamen bizim inisiyatifimizde olan birşey.
Ben, bazılarının yaptığı gibi bir alternatif üretmek yerine neden hızlıca karanlık tarafa meylettiğimiz konusunda düşünüyorum.
Örneğin korsan kullanmak varken FSF ya da Open Source Initiative neden özgür ve açık kaynaklı alternatif yazılımlar için, lisanslar için bu kadar uğraşıyor? İçimizde birileri Microsoft Office 2013'ü gayet rahat bir şekilde korsan kullanabilecekken neden Libre Office kullanıyor, bunu destekliyor? Önemli olan da bu soruya verdiğimiz cevap değil midir aslında?
Demek istediğim, "herkes lisanslı kullansın, kullanmayan ahlaksızdır" değil. Ahlak, etik gibi kavramların her topluluğun değer yargılarına göre farklı anlamlara gelebileceğini biliyoruz. Biz inekleri yiyoruz, Hindistan'da bir kısım insan ineğe saygı ile tapınıyor. Bu nedenle burada da yalnızca kendimin benimsediği mutlak değerler üzerinden bir ahlakçılık yaptığımı düşünmüyorum.
Orta ölçekli bir yazılımı bir bedel karşılığında kırdırmak bana yukarıda sıraladığım türde naif bir istisna gibi görünmedi. Bu başlıktaki iletilerim de konunun o bağlamı gözetilerek yazıldı.