Gönderen Konu: Cracker Arayışı  (Okunma sayısı 63639 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dos4gw

• Retromanik
  • www.mrtcll.com
    • mrtcll.com
Cracker Arayışı
« : 29 Mayıs 2014, 19:48:49 »
Merhabalar. Küçük ölçekli bir yazılımın crack'lenmesi gerekiyor. Ücretini cracker belirler. İlgilenen arkadaşlar PM atabilir veya murat.cileli@gmail.com adresinden bana ulaşabilir.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
Ynt: Cracker Arayışı
« Yanıtla #1 : 02 Haziran 2014, 07:58:48 »
şaşkınlık içindeyim

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #2 : 02 Haziran 2014, 12:46:22 »
 Evet nightlord, boyle iste. Retrojen' in seckin ve underground ortaminda her turlu ihtiyacina cevap bulabilirsin.

- Kritik kutlede uranyum, arzila/saglam.
 - Her turlu tetikcilik isleri itina ile yapilir.
 - Direkt ureticiden tuketiciye, aracisiz -Beyaz-
 - Gergeden boynuzu! Kaldirmazsa para yok. Taze kesildi!!!
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #3 : 02 Haziran 2014, 15:10:31 »
şaşkınlık içindeyim

Sen böyle diyince birden bana da çok acaip geldi.

Son yıllarda birkaç eski amiga oyunu kırmış (programı yazanlarla görüştükten sonra kırmak zorunda kalmış) biri olarak, herhalde böyle birşey demiştim. Zaten diğer türlü bir crack pek de konumuza dahil sayılmazdı.

dos4gw, gerekçelerini paylaşabilir misin? Satışta olan bir program ise neden satın almıyor da bu ücreti cracker'a veriyorsun? Nasıl bir yazılım? Yaptığınız işin legal yöneri bir kenara, etik olarak ne kadar sakıncalı, aktarabilir misin?

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #4 : 02 Haziran 2014, 17:41:03 »
Bir kaç gün önce Unreal Engine 4 oyun motorunun lisans bilgilerine ve kullanımla ilgili FAQ'ına bakarken kullanıcıya sunduklarını görünce şaşırdım.
UE4 ve ek araçları, motorun tüm kaynak kodu sadece aylık 19$ + ürün başına %5 ile herkese açık.

Ve FAQ'ın Source Code kısmında şöyle bir şey var:

Can I study and learn from the Unreal Engine code, and then utilize that knowledge in writing my own game or competing engine?
Yes, as long as you don’t copy any of the code. Code is copyrighted, but knowledge is free!

Çok basit bir şey gibi ama çok da müthiş bir şey gibi. Bunu gördüğümde Epic'e olan saygım arttı. Ha belki diyeceksiniz ki Epic bunu yazmasaydı da zaten ilham alacak olan koddan ilham alıp kendi kodunu yazacaktı. Değil, FAQ'a bunu yazmak büyük mesele.

Bu bence, sanal bir emek ürününün kodunu çalmakla, sadece o kodda görebildiğiniz bilgi birikimini kendinize almak arasındaki farkı keskinleştirerek gösteren/öğreten çok güzel bir derstir. Bu insanlar belki milyonlarca satır bilgisayar kodunu üretirken bundan ilham alabilmeniz için size açık bir kapı bırakıyorlar. Diyorlar ki ürettiğimiz "şey" bizimdir, ancak onu üretirken öğrendiklerimizi paylaşıyoruz.

Keşke aç kalıp bakkaldan ekmek, peynir çalmak zorunda kalan gariban insana onlarca yıl hapis cezası veren bir toplum olmak yerine, dijital ürünlerin de en azından ekmek kadar ürün vasfı taşıdığını idrak edebilsek. Gerçi tek yamuğumuz bu değil ya neyse :)
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #5 : 04 Haziran 2014, 15:47:06 »
Bir kaç gün önce Unreal Engine 4 oyun motorunun lisans bilgilerine ve kullanımla ilgili FAQ'ına bakarken kullanıcıya sunduklarını görünce şaşırdım.
UE4 ve ek araçları, motorun tüm kaynak kodu sadece aylık 19$ + ürün başına %5 ile herkese açık.

Ve FAQ'ın Source Code kısmında şöyle bir şey var:

Can I study and learn from the Unreal Engine code, and then utilize that knowledge in writing my own game or competing engine?
Yes, as long as you don’t copy any of the code. Code is copyrighted, but knowledge is free!

Çok basit bir şey gibi ama çok da müthiş bir şey gibi. Bunu gördüğümde Epic'e olan saygım arttı. Ha belki diyeceksiniz ki Epic bunu yazmasaydı da zaten ilham alacak olan koddan ilham alıp kendi kodunu yazacaktı. Değil, FAQ'a bunu yazmak büyük mesele.

Bu bence, sanal bir emek ürününün kodunu çalmakla, sadece o kodda görebildiğiniz bilgi birikimini kendinize almak arasındaki farkı keskinleştirerek gösteren/öğreten çok güzel bir derstir. Bu insanlar belki milyonlarca satır bilgisayar kodunu üretirken bundan ilham alabilmeniz için size açık bir kapı bırakıyorlar. Diyorlar ki ürettiğimiz "şey" bizimdir, ancak onu üretirken öğrendiklerimizi paylaşıyoruz.

Keşke aç kalıp bakkaldan ekmek, peynir çalmak zorunda kalan gariban insana onlarca yıl hapis cezası veren bir toplum olmak yerine, dijital ürünlerin de en azından ekmek kadar ürün vasfı taşıdığını idrak edebilsek. Gerçi tek yamuğumuz bu değil ya neyse :)

Elde edilen bilgiyle 'from scratch' kod yazmak o kadar zor ki, ayrıca bu kodu yazabilecek kapasitedeki bir ekip de zaten bir 'engine' çıkarabiliyor ama sonuçta ciddi bir zaman kaybı oluyor (siz hedefe ulaştığınızda da diğer 'engine'ler çıtayı daha yükseklere taşımış oluyorlar). Unreal Engine yazılırken de birçok '3D engine'deki bilgi birikiminden faydalanıldığı aşikar.

'Cracker' arayışının altında başka nedenler de olabilir. Düşünün, birçok durumda orijinal oyun ve yazılım kullananlar çeşitli dezavantajlara sahipler (dongle kullanımı, şifre sistemleri, orijinal diskin sürekli bulunması zorunluluğu vb). Şahsen orijinal ve 'crack' versiyonların avantajlı özelliklerinin tümüne sahip olmak isterdim doğrusu.

Orijinal ürün kavramının biraz daha serbesti ve özgürlük sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin ev içi kullanımlarda birden çok cihaza kurulabilirlik gibi. Steam'dan bu nedenle oyun almıyorum. Evde iki çocuk var ve iki sistem için aynı oyunları 2 defa satın almak bana koyuyor. PSN'de alınan oyunlar 2 sistemde (başlangıçta 5 sistemdi) paylaşılabiliyor.

Korsan kullanan zaten bir yolunu bulup orijinale para vermiyor. Orijinal alanları da fazla süründürmemek gerekiyor. Uzun aralıklarla, değişik sistemlerden login olduğum Diablo, Warcraft gibi oyunlarda bile korsan kullanıcı muamelesi gördüğüm için zaman zaman engelleniyorum ve kendimi doğrulamam gerekiyor, bu bile canımı sıkıyor. Cart diye sorunsuz kullanabileceğim korsanı olsa yüklerdim.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #6 : 04 Haziran 2014, 16:38:40 »
Bir şeyin bir olması gereken hali bir de oluru vardır. Korsan kitap kolay kolay almam. Ama ders kitaplarım başka türlü para yetiştirmeye imkan olmadığı için ya korsandı ya da kütüphaneden fotokopi çekerdik. Müzik endüstrisi hiç satış yapamayacak duruma gelinceye kadar direndi. En sonunda dijital satış yapmaya razı oldular da hepimiz rahat ettik.

Yazılım endüstrisi de bir şekilde işin oluruna gelecek/geliyor. Free2Play, Freemium oyunlar, Apple'ın yazılım maliyetlerini donanıma eklemesi, Adobe'un ve Microsoft'un uygun fiyatlı süreli lisanslarını falan hep bu oluruna gelmenin işaretleri olarak görüyorum.

Özellikle iş dünyası bu anlamda çok sıkıntılı. Örneğin ben Oracle'ın spesifik bir yazılımını kullanıyorum. Oldukça tuzlu fiyatı olan demosu/crack'i falan da kolay kolay bulunmayan bir program. Etrafımda programı öğrenmek isteyen, kuramayan, benim lisans dosyasını isteyen çok oluyor. Versen bir türlü vermesen bir türlü. Geçen sene Oracle istediğin bilgisayara kur ama lisanssız kullanırken denk gelirsem akraba oluruz diyerek lisans kontrolünü kaldırdı. Sitesinden indirip kurabiliyorsunuz. Bu şekilde lisans isteyenler bitti. Şimdi de abi bunu kuramadım nasıl yaparızcılarda artış var!
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #7 : 05 Haziran 2014, 16:28:41 »
İstisnaların kavramın kendisiymiş gibi ele alınması hatalı çıkarımları da beraberinde getirebilir diye düşünüyorum.
Hâli hazırda satın alınmış bir ürünü, arızalanan güvenlik sistemini veya dongle'ını atlatarak çalıştırmak, BlueRay bir filmi Windows 7 yerine Linux'da TV'ya bağlayıp ailece seyretmek, sahibi olmanıza rağmen her yerden erişmenizi engelleyecek DRM gibi teknolojilerle korunan bir ürünün korumasını kaldırmak birer istisnadır.

Öte yandan dijital ürünlerin üretimi, satışı ve telif haklarının korunması tartışması çok uzun süredir devam ediyor. Aslında kişinin bu tartışmanın neresinde konumlandığını iyi düşünmesi, etik açıdan bir karar vermesi gerekiyor. Nihayetinde artık BSA türü saçmalıkların etkin olmadığı, bireysel kullanıcıların evlerinde bir çok şeye ulaşabildiği bir devirdeyiz. Yönetimler, hükümetler bile bununla başa çıkabilecek gibi görünmüyor. Hatta eninde sonunda herkes kullanıcının ayağına gelip, kullanıcının istediği şekilde ürün sunmak durumunda kalıyor. Yani korsan kullanmamak neredeyse tamamen bizim inisiyatifimizde olan birşey.

Ben, bazılarının yaptığı gibi bir alternatif üretmek yerine neden hızlıca karanlık tarafa meylettiğimiz konusunda düşünüyorum.
Örneğin korsan kullanmak varken FSF ya da Open Source Initiative neden özgür ve açık kaynaklı alternatif yazılımlar için, lisanslar için bu kadar uğraşıyor? İçimizde birileri Microsoft Office 2013'ü gayet rahat bir şekilde korsan kullanabilecekken neden Libre Office kullanıyor, bunu destekliyor? Önemli olan da bu soruya verdiğimiz cevap değil midir aslında?

Demek istediğim, "herkes lisanslı kullansın, kullanmayan ahlaksızdır" değil. Ahlak, etik gibi kavramların her topluluğun değer yargılarına göre farklı anlamlara gelebileceğini biliyoruz. Biz inekleri yiyoruz, Hindistan'da bir kısım insan ineğe saygı ile tapınıyor. Bu nedenle burada da yalnızca kendimin benimsediği mutlak değerler üzerinden bir ahlakçılık yaptığımı düşünmüyorum.

Orta ölçekli bir yazılımı bir bedel karşılığında kırdırmak bana yukarıda sıraladığım türde naif bir istisna gibi görünmedi. Bu başlıktaki iletilerim de konunun o bağlamı gözetilerek yazıldı.
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı coze

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #8 : 05 Haziran 2014, 17:01:08 »
bi cokokrem versem ?

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #9 : 06 Haziran 2014, 09:49:42 »
@entropi
İşin etik boyutu, bir tür hırsızlık olduğu zaten ortada. Şahsen hayatımın hiçbir döneminde dijital içerik konusunda steril (korsan yazılım ve müzikten %100 arındırılmış) olamadım ama olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum (serbest yazılımlar, lisanslı işletim sistemleri vb). Durum buyken kimseye ahkam kesmek istemiyorum. Korsan kullanımının da artık vicdani bir olay olarak sunulmasını, kimsenin kimseyi yargılamamasını istiyorum. Kötü birşey, savunulur bir tarafı yok ama çocukluktan beri mayamızda korsan yazılım bulunması nedeniyle sakınmak da o kadar kolay değil. Aylarca korsan yazılım (oyun dahil) kullanmamışken bir gün kendimi torrent ararken buluyorum...

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #10 : 06 Haziran 2014, 14:18:16 »
Bugün obama'nın tweet'inde "yılda 14500$'lık asgari ücrete hayır" (daha da yükselecekmiş) vardı. Türkiyede asgari ücret, 891,04 x 12= 10692TL = $5043. Yani neredeyse amerika fiyatının 3'de 1'i. Dolayısı ile yazılım fiyatları bize 3 kat fazla görünüyor.

Ekonomik gelirdeki eşitsizlik aslında birçok konunun özeti.

Elbette sadece bu değil, Türkiyede bu konularda bu kadar rahat olmamızın bir sebebi de, yazılım sektörü diye birşeyin olmaması (bkz. mataharinin gönderisi). Ürünlerin hepsi sanki marstan geliyor. Hiçbir bağımız yok yazılımların geliştiricileriyle. Ne bireysel ne de firma olarak, ne akrabalarımız, ne ebeveynlerimiz bu işlerin yakınından bile geçmedi. Yani kültürel bir bilgisizlik var. Böyle olunca yazılım ürünleri yıllar boyu süren legal korsanlıkla birleşince, orjinal ürün almak sürreal bir çalışma gibi geliyor. Hayatımızda yok çünkü öyle bir kavram.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #11 : 08 Haziran 2014, 08:07:01 »
Türkiyede asgari ücret, 891,04 x 12= 10692TL = $5043. Yani neredeyse amerika fiyatının 3'de 1'i. Dolayısı ile yazılım fiyatları bize 3 kat fazla görünüyor.

Ayni insanlar kredi kartina araba kadar borclanip dunyadaki fiyatinin 10 katini odeyip ayfon almayi biliyor ama.

Sen de zaten sonra belirtmissin, konu para degil. yazilim / muzik / kitap / film gibi seylerde bizim halkimizin buyuk bolumu tamamen olayi piskinlige dokmus bir umursamazlik icinde. para falan hikaye. bu artik norm olmus. kimsenin de duzeltmek icin yeterli sebebi yok.

Ayrica global bazi trendler var. bu dortluye kisaca "icerik" dersek... korsan olayinin en buyuk etkisi dunyada icerigin degerini giderek dusuruyor olmasi (bunun tek sebebi korsan degil ama sebeplerden biri). Artik icerik uretenlere urun ve servis saglayanlar birseyler kazaniyor. icerik "aggregate" edenler kazaniyor. ama icerik uretenler kazanamiyor. Bu ilk muzik sektorunde yasandi (ve artik muzik sektoru diye birsey yok resmi olarak "vefat etti" diyebiliriz). yazilim ve film'de de olacak.

ve bu degersizlesmenin sonucu olarak icerikte kalitesizlesme de goruyorum. benim bu isi profesyonel yaptigim 14 yilda dunyanin en kaliteli yazilimini ureten yerler yavas yavas yok oluyor/veya kalite standartlarini dusuruyor. insanlarin en cok kullandigi yazilimlar 10 yil once test passleri gecemeyecek ship edilemeyecek seyler. o kadar bozuk ve kalitesizler ama insanlarin onune suruluveriyorlar. cunku bug fixleri deploy etmek artik daha ucuz vs. arti hindistanda saati 2 dolara yaptirdiklari yazilimdan cok da kalite bekleyemiyorlar zaten.

Merak ediyorum bu "icerik" dunyasinin sonu nereye varacak

Çevrimdışı dos4gw

• Retromanik
  • www.mrtcll.com
    • mrtcll.com
« Yanıtla #12 : 15 Haziran 2014, 18:43:46 »
Basit bir ilana neden bu kadar tepki verildiğini anlayamadım. İlk taşı atanların günahsız olduğunu varsayıyorum.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #13 : 16 Haziran 2014, 06:13:28 »
Basit bir ilana neden bu kadar tepki verildiğini anlayamadım. İlk taşı atanların günahsız olduğunu varsayıyorum.

dogru varsayiyorsun.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #14 : 17 Haziran 2014, 13:03:40 »
 Buram buram alcak gonulluluk kokan, icerik yerine kankiligin cirit attigi forumlara benzemez burasi. Millet dogru bildigi ne varsa onu soyler. Isine gelen kullanir.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.