Gönderen Konu: Cracker Arayışı  (Okunma sayısı 63649 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Cracker Arayışı
« Yanıtla #45 : 03 Temmuz 2014, 17:21:27 »
@Alcofribas

Hakan Keni değil de 'bizim' Hakan diyeceğim bu sefer, Martin Mystere'in okumadığı macerası yoktur herhalde ;) Benim girmediğim nadir çizgi romanlardan biridir.

Çizgi roman deyince; elimdeki sıfır ayarında 300 çizgi romanı Beyazıt Sahaflar Çarşısında toplu olarak satıp (yazık!) elde ettiğim parayla da C128'imi satın almıştım :(

Tay Yayınları'nın Klodfarer caddesindeki showroom'u gözümün önüne geldi bir anda...

. . .

'Windows ucuzladı da biz mi almıyoruz' bağlamında, bodoslama 3 tane Win8 almıştım promosyonla. Bu lisanslardan biri hariç diğerlerini kullanamadım bile, key'leri de bulabilene aşk olsun. Peki ben şimdi key'ini kaybettiğim her Windows lisansı yerine bir adet korsan Windows kullansam etik olarak hatalı mı olurum (lisans sözleşmesine ve hukuka göre kesin aykırıdır!)?

. . .

'CDci Erkan' şeklinde kaydettiğin isim de alakasız ama komik başka bir çağrışım yaptı. Android'de rehberinizdeki bilinmeyen numaraları tuttuğu arşivde indeksleyen bir uygulama var ve rehberlerden topladığı ismi önünüze getiriyor. Arabamı satılığa çıkardığımda, alıcı olarak arayanlardan biri için gösterdiği isim şu idi: 'Arabaya müşteri XXX' !

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #46 : 03 Temmuz 2014, 18:03:45 »
@Alcofribas

Hakan Keni değil de 'bizim' Hakan diyeceğim bu sefer, Martin Mystere'in okumadığı macerası yoktur herhalde ;) Benim girmediğim nadir çizgi romanlardan biridir.
Biz 5 sene öncesine kadar hanımla beraber okuyorduk. Evlendikten sonra onu da alıştırmıştım. Sonra çocuk olayı ile beraber ara verdik... Bıraktık demiyorum :)

Alıntı
Çizgi roman deyince; elimdeki sıfır ayarında 300 çizgi romanı Beyazıt Sahaflar Çarşısında toplu olarak satıp (yazık!) elde ettiğim parayla da C128'imi satın almıştım :(
Valla ben de Atlantis olarak geçen ve Tay Yayınların'dan çıkan ilk seriyi eksiksiz bir şekilde birine ödünç vermiştim. Şimdi almam da pek mümkün değil... Arada benim de aklıma bu gelir...

---

Alıntı
Tay Yayınları'nın Klodfarer caddesindeki showroom'u gözümün önüne geldi bir anda...
Bir kere gitmiştim sanırım. Vitrini olan, ufak tefek, bakkal gibi bir yerdi diye kalmış aklımda.

---

RRJ ile İFTAR ÖNCESİ

Dıııttttt Dıııııtttt Dıııtttt Çlönk

Bursa'dan bir DR: S.A. Hocam, hayırlı ramazanlar... benim bir maruzatım olacaktı

Alco Retikoğlu: A.S. Sizlere de hayırlı ramazanlar olsun, cemil-i cümlemize... Buyrun güzel kardeşim, dinliyorum

Bursa'dan bir DR: Şimdi hocam... Durum şöyle:
Alıntı
'Windows ucuzladı da biz mi almıyoruz' bağlamında, bodoslama 3 tane Win8 almıştım promosyonla. Bu lisanslardan biri hariç diğerlerini kullanamadım bile, key'leri de bulabilene aşk olsun. Peki ben şimdi key'ini kaybettiğim her Windows lisansı yerine bir adet korsan Windows kullansam etik olarak hatalı mı olurum (lisans sözleşmesine ve hukuka göre kesin aykırıdır!)?

Alco Retikoğlu: Valla güzel kardeşim... Ben ayda aldığım 600bine bakarım. Buna konuya bir yorum getirip de ne sizin ne de Bill kulumuzun günahına giremem...

---

Alıntı
'CDci Erkan' şeklinde kaydettiğin isim de alakasız ama komik başka bir çağrışım yaptı. Android'de rehberinizdeki bilinmeyen numaraları tuttuğu arşivde indeksleyen bir uygulama var ve rehberlerden topladığı ismi önünüze getiriyor. Arabamı satılığa çıkardığımda, alıcı olarak arayanlardan biri için gösterdiği isim şu idi: 'Arabaya müşteri XXX' !
Kaçırma! İster al kullan, ister süs diye duvarına as! :))

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #47 : 03 Temmuz 2014, 18:19:52 »
@Alcofribas

Muhabbet dallanıp budaklandıkça aranan cracker'e ulaşıyormuşuz sonunda! ;)

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #48 : 03 Temmuz 2014, 19:02:27 »
Acil günah çıkartmam lazım. Youtube'da "Yükleyici, bu videoyu ülkenizde kullanıma sunmadı." mesajını görünce VPN'e sığınıyorum. Bir de içerik sağlayıcıların gösterdiği reklamları savuşturmak için AdBlock kullanıyorum. Eve tivibu varken de reklama denk gelince ileri sarıyordum. Bir de jailbreak hadisesi var. Acaba dinden çıkar mıyım?

İzinsiz yazılım kullanımını farklı bir boyuta taşırsak. Bilgisayarlardan uzaklaşıp, arabalara yakınlık duymaya başladığım dönemde öğrendiğim ilginç bir olay var. Mercedes Vito minibüslerin aynı motora sahip ama biri 116HP, diğeri 150HP olan iki ayrı modeli var. Düşük modeli alıp, ECU'ya yüksek modelin yazılımını atınca o da 150HP oluyor. Biraz oksimoron olacak ama hazır aforoz olmuşken bu numarayı uygulamak caiz midir?

hala winRar'ın o rahatsız edici uyarı ekranını tıklıyorum ...
Onun ilacı 7zip.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı hades

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #49 : 03 Temmuz 2014, 20:09:42 »
...
Ben bu ay sonunu zor getiren aileye bir öneride bulunabilir miyim: almasın oyunu!!! Hakkaten abi! o ailenin çocuğu Call of Duty oynamasın.

...
Bizim ay sonunu zor getiren aile de Call of Duty almasın.
...

29 Haziran'da çektiğim aşağıdaki fotoğrafı, Nightlord'un yukarıdaki mesajını tamamlaması açısından paylaşıyorum.
C64'te SD karttan oyun yükleyip oynayan çocuklarım.

http://www.mediafire.com/view/7i0su59ebcuq3kb/IMG_20140629_130022_900x1200.jpg

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #50 : 03 Temmuz 2014, 21:05:33 »
İzinsiz yazılım kullanımını farklı bir boyuta taşırsak. Bilgisayarlardan uzaklaşıp, arabalara yakınlık duymaya başladığım dönemde öğrendiğim ilginç bir olay var. Mercedes Vito minibüslerin aynı motora sahip ama biri 116HP, diğeri 150HP olan iki ayrı modeli var. Düşük modeli alıp, ECU'ya yüksek modelin yazılımını atınca o da 150HP oluyor. Biraz oksimoron olacak ama hazır aforoz olmuşken bu numarayı uygulamak caiz midir?

Allah'tan araba satın alırken bir EULA, lisans sözleşmesi vb imzalatmıyorlar :)

Bir ara Intel'in yazılımla terfi edilebilen CPU projesi gündemde idi. Para verince CPU'nuzun çekirdek sayısı vb birçok parametresi yükseltilebiliyordu. Millet hücum edince geri adım attılar.  Ama günümüzde birçok CPU, BIOS vb ayarlarıyla daha üst düzey CPU'lara dönüştürülebiliyor. Bu da bir tür 'korsanlık' mıdır (Daha düşük bedel ödenen bir CPU'nun üst versiyon gibi kullanılması)? Telefon vb birçok cihazda yazılımsal olarak (iletişim vergisi, bandrol vb nedeniyle) inaktive edilen radyo özelliğinin tekrar devreye sokulması da bir tür vergi kaçırma mıdır? :)

hala winRar'ın o rahatsız edici uyarı ekranını tıklıyorum ...

Total Commander'da da 1-2-3 mü tuşluyorsun yoksa?

@Nightlord
Bu arada yaz tatilinde boş vakitlerde çocuklar çıldırmaya başladı. Sitede evden eve gezerken yok GTA, yok NFS, COD vb derken her gün bir başka oyun için başımın etini yiyorlar. Dün NFSU2 diye kafamı bellediler ve iki makineye kurdum (önceki gün de Prototype diye sapıtmışlardı). Apartman görevlisinin çocuğu da hep beraber oynuyorlar ve o da özeniyor. Bu çocuğun günahı ne sence? Diğer çocuklarla takılmamalı mı? :) Böyle bir oyun, enformasyon bombardımanında çocukların ayda 1 oyunla yetinebilmeleri için nasıl bir eğitim verilmelidir, modern kapitalist sistem bu konuda ne öneriyor? Şahsen ben çocuklarımın bu şekilde sapıtmamaları için nasıl bir eğitim vermem gerektiğini çözemedim. Ref dahil 'aşırı' çocuk deneyimi olanlardan öneri bekliyorum :)

Önümde her gün üzerinde anahtarı bulunur vaziyette Ferrari, Lamborghini, Aston Martin vb bulsam ve yakalanma ihtimalim de %0,1 olsa bu aşikar bir hırsızlık olsa da muhtemelen kendime hakim olamazdım :)

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #51 : 03 Temmuz 2014, 22:20:11 »
29 Haziran'da çektiğim aşağıdaki fotoğrafı, Nightlord'un yukarıdaki mesajını tamamlaması açısından paylaşıyorum.

Emektar Commodore64'un hala orjinaline uygun şekilde halı üzerinde çalıştığını görünce duygulandım. Ama International Karate'nin korsan olduğundan şüpheleniyorum.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #52 : 04 Temmuz 2014, 00:12:35 »
Martin Mystere mi??? Allahım bugünü de mi görecektim? Yeryüzünde, Martin Mystere okuyan tek kişi değilmişim... Ağlasam sesimi duyar mısınız mısralarımda... :) Ama ufak bir hata olmuş sanırım, o yıllarda adı ATLANTİS(Tay Yayınları) idi. Sonraki yıllarda Martin Mystere oldu. Yoksa sana da tipi Uğur DÜNDAR'ı mı hatırlatıyordu?

zzzzaapppp! ;)

Bu benim 50Mhz'lik osiloskobu 100Mhz'e çıkartma durumuna benziyor gibi ;)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #53 : 04 Temmuz 2014, 00:56:22 »
@wizofwor
Eger hades bu oyunun lisansi icin para odemediyse evet, korsan. Sonucta bu oyun hala System 3' nin ticari mali, lisans sekli hala ticari lisans. Temin edilemiyor olmasi ya da bazi sitelerin gotlerinden uydurduklari kanunlara dayanarak oyunu abandonware katagorisine dahil etmeleri durumu degistirmiyor. Haa, gidip hades' i vurmali miyiz? Gerek yok bence, zaten cok yasli ;D

@Uzayda bir nokta
 Adaletten uzak hatta cirkin olabilir lakin kurali topun sahibi koyuyor. Adil olmayabilir ama hakli. Ozellikle soz konusu eglenceyse taritsmanin hic bir makul dayanagi yok. Bu temel bir ihtyac ya da insalik hakki degil. Kimse kimseyi eglendirmek icin beles ya da ucuz icerik sunmak zorunda da degil. Begenmiyorsan takinabilecegin tek tavir ureticinin urunlerini kullanmamak ya da daha hesapli alternatiflere yonelmek olacaktir.

Kulaga cok yabanci geliyor farkindayim. Fakat oluyor, alisilabiliyor. Yasadim ve gordum.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #54 : 04 Temmuz 2014, 02:49:03 »
Uzun zamandan beridir forumu sadece okuyarak takip ediyordum.
(Keyifle  :) )

Bu konuda, bir kaç kelime de ben söylemek istedim.

Bir mahkeme olsa, bugune kadar kullandıklarımız ve kullanmakta olduğumuz korsan yazılım, medya vb için
yargılansak. Sanırım ben bi 50 sene müebbet alırım.

Daha çok ekonomik nedenlerden dolayı diye düşünüyorum.
Hoş bu da bahane olmaz. Bahane olmayacağını biliyorum ama kendimi böyle bilinçlerdimişim.

Mantığımla düşünüyorum. Ve bana göre de, ücret belirlenmiş bir malı, ücretsiz almak, kullanmak hırsızlıktır.

Şöyle düşünüyorum.  Marketten bir tane sakızı bile, ücretini ödemeden alıp cebime koymam.

Yolda gördüğüm parayı, miktarı ne olursa olsun, kesinlik alıp cebime atmam.

Ama söz konusu yazlım, medya vb. olunca 10 000 $ lık programı bile hiç düşünmeden, sorgulamadan, kullanıyorum.

Bu durum neden böyle ?

O paralı içeriği,  marketteki bir sakızdan bile çok çok değersiz görüp, neden çalmaya tenezzül ediyorum, bilmiyorum.   :(

Bundan sonra , bu durumu değiştirmek için, bir şeyler yapabilir miyim , onu da bilmiyorum.

Ama umarım bir yerlerden başlarım..  :(

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #55 : 04 Temmuz 2014, 06:46:55 »
ben bi 50 sene müebbet alırım.

And the Arızalı/Sağlam award goes to... 

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #56 : 04 Temmuz 2014, 08:13:49 »
@Adamın Biri , gece uyku sersemliğiyle yazınca biraz saçmalamışım.
Müebbetin, 50 senesi mi olur ? şimdi farkına vardım..  ::)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #57 : 04 Temmuz 2014, 09:40:54 »
@Adamın Biri , gece uyku sersemliğiyle yazınca biraz saçmalamışım.
Müebbetin, 50 senesi mi olur ? şimdi farkına vardım..  ::)

Merak etme cdemir, bu ülkede adam öldüren 10 senede aramıza katılıyor. Sana hiçbirşeycik olmaz.

Bizim vurgulamak istediğimiz, insanın içindeki keyif veren konulardaki suça yatkınlık duygusunun, suçun kolay işlenebilirliği ve karşı tarafa olan zararının da kolay algılanamadığı durumlarda yaşanan karmaşık duygular. Hayatımda ben de yazılım konusu dışında kimsenin hakkına girmemeye çalışıyorum ama bu konuda içinde bulunduğum durum içimde bir çatışma yaratıyor. Ama son 6-7 yılda katettiğim mesafenin kayda değer oluşu biraz rahatlatıyor.

Bir zamanlar piyasada 'Mürşid' adında dini bir yazılım mevcuttu ve içinde "bu yazılımı korsan kullananlara hakkımızı haram ediyoruz" tarzında bir ibare yer alıyordu :)

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #58 : 04 Temmuz 2014, 12:23:47 »
Mantığımla düşünüyorum. Ve bana göre de, ücret belirlenmiş bir malı, ücretsiz almak, kullanmak hırsızlıktır.

Şöyle düşünüyorum.  Marketten bir tane sakızı bile, ücretini ödemeden alıp cebime koymam.

Yolda gördüğüm parayı, miktarı ne olursa olsun, kesinlik alıp cebime atmam.

Ama söz konusu yazlım, medya vb. olunca 10 000 $ lık programı bile hiç düşünmeden, sorgulamadan, kullanıyorum.

Bu durum neden böyle ?

O paralı içeriği,  marketteki bir sakızdan bile çok çok değersiz görüp, neden çalmaya tenezzül ediyorum, bilmiyorum.   :(

Bundan sonra , bu durumu değiştirmek için, bir şeyler yapabilir miyim , onu da bilmiyorum.

Vicdanını mesnetsiz bahanelerle rahatlatmayı seçmek yerine bunları ifade etmen bile yeterlidir bence. Bu söylediklerini "Kendine yapılmasını istemediğin şeyi, başkasına yapma!" sözüyle desteklemek isterim :)

Yıllarca kafa patlatıp edindiğim toplam bilgiyle bir şey üreteceğim, bundan para kazanmayı umacağım, birileri kalkıp onu açıkça çalacak ve bir de pişkin pişkin "biz korsan kullanmasak hiç kimse senin ürününü kullanmazdı zaten, sen de batardın", "çok pahalıydı çaldık, pahalı satmasaydın" gibi bir şeyler geveleyecek. Hastalıklı olan nokta burasıdır. Hastanın hem hasta olması, hem de hasta olduğunu inkâr etmesi. Tedaviyi zorlaştıran değil, imkansız kılan eşik.

Konunun başından beri iletilerimde "hadi çalıyorsun bari yüzün kızarsın, vicdansızlık etme" demeye getiriyorum, ona bile yanaşmayacak tipte insanlarla yaşıyoruz.
Hatta bazılarımız işi kafasında öyle dejenere etmiş ki "sen yapmıyor musun sanki?" deyip herkesin hırsız olduğunu varsaydığı bir ortamda "vicdan rahatlatma" derdine düşmüş. Muhtemelen haklı olduğu noktalar da var tabi.

Tamam; ülkede bilim, bilgi, bilişim, yazılım gibi görece soyut şeylerin kıymeti harbiyesi yok, bunların değerinin ne olduğunu öğretecek toplumsal mekanizmalara da sahip değiliz. Zira herşeyle birlikte tüm etik, toplumsal kavramları da dışarıdan ithal ediyoruz. İçselleştirdiğimiz doğru düzgün bir kavram yok. Her şeyimiz çakma.

Ancak iş öyle garabetleşmiş ki dijital ürünlerin kullanım kılavuzlarına, "çalınmasında mahsur yoktur/vardır" ibaresi konsa ülkede şaşırmayacak adam çok. Zira onlara göre "dijital ürün çalınmaya muhtaçtır, çalınmalıdır aga". "Çalınmasa o ürünü zaten kullanan olmaz". Bir zamanların, "virüsleri anti-virüs şirketleri yazıyor" geyiği gibi kafanın sürekli foseptik malzemesi üretmesi durumu...

Yahu iyi tamam bizim kafalar gitmiş anladık ta.
Belli bir bedel karşılığı satışa sunulmuş herhangi bir ürünün neden çalınmaması gerektiğini birilerinin bize izah etmesine gerek duymamız saçmalık değil midir?
Bunun için allâme olmaya, Avrupalı demokrat olmaya, üniversitenin seçkin proflarından öğrenmeye ihtiyaç yok ki.

Kullanıcılara neden çalmamaları gerektiğini izah etmek saçmalık değilse nedir?

Bunu oturup biraz düşünmemizde fayda var.
Bunun ülkenin sosyolojik analiziyle, Bill Gates'in milyar dolarlarına olan kıskançlığımızla bir ilgisi yok.

Çalmaya fırsatımız olduğu için, çalabildiğimiz için çalıyoruz, bu kadar basit.
Bizim "vicdan vicdan!" dediğimiz şey de, kimsenin görmediği karanlık köşelerde yaptığımız pis işleri kamufle etmek için uydurulmuş bir maskeden başka bir şey değil. 

Adam aç kalıyor, bakkaldan ekmek çalmak zorunda kalıyor, adı hırsız. Tekli ekmek 1TL.
Ben, Call of Duty'nin son sürümünü çocuklarıma oynatamazsan çocuklarım üzülür, onun için korsan indiriyorum ve adım iyi baba. Call of Duty'nin son sürümü 59.99$

Ben ekmeği çalan adam olsam, bakkalda elimi ekmeğe uzatırken yakalansam, muhtemelen halim duman olur. Bakkal elinde sopayla polis gelen kadar anamı ağlatır.
Halbuki 59.99$'luk ürünü açık kompüterimde torrentten sessizce indirdim...
Hiç bir sosyolojik tespite de ihtiyacım olmadı.
İndirebildiğim için, fırsat elime geçtiği için yaptım.

Falan filan...
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #59 : 04 Temmuz 2014, 13:04:19 »

international karate'nin orjinal kasedine sahipsin herhalde hades. Eğer sahip değilsen, oynamasınlar abi international karate!
üstelik kullandığın SDkart sistemi zaten külliyen illegal. Bkz. http://www.nintendo.com/corp/legal.jsp#download_rom:

Can I Download a Nintendo ROM from the Internet if I Already Own the Authentic Game?

There is a good deal of misinformation on the Internet regarding the backup/archival copy exception. It is not a "second copy" rule and is often mistakenly cited for the proposition that if you have one lawful copy of a copyrighted work, you are entitled to have a second copy of the copyrighted work even if that second copy is an infringing copy. The backup/archival copy exception is a very narrow limitation relating to a copy being made by the rightful owner of an authentic game to ensure he or she has one in the event of damage or destruction of the authentic. Therefore, whether you have an authentic game or not, or whether you have possession of a Nintendo ROM, it is illegal to download and play a Nintendo ROM from the Internet.
)

Şair diyor ki, "bir nintendo rom'una sahip olsanız dahi, internetten imaj indirip kullanmak illegaldir.