Gönderen Konu: Evde PCB Yapımı - Soldermask!!!  (Okunma sayısı 92620 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Ynt: Evde PCB Yapımı - Soldermask!!!
« Yanıtla #30 : 12 Haziran 2014, 15:20:15 »
O zaman seni daha fazla merakta bırakmayalım. Yine kurgulanmış bir sahne ile karşınızdayız. Unboxing Primitive Drill!!! Fotolar ektedir!

kutu gerçekten o teyp motoru matkapları yıllardır sakladığın kutu mu yoksa "kurgu" mu?  ;D

inanılmaz!!!

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #31 : 12 Haziran 2014, 15:23:58 »
Ne yalan soyliyeyim, unbox' a konu olan box beni benden aldi. Cok kibar zevkleri olan bir adamsin alco :D

kutu gerçekten o teyp motoru matkapları yıllardır sakladığın kutu mu yoksa "kurgu" mu?  ;D

inanılmaz!!!

:)) Kutu 1984 ya da bilemedin 85 yılından beri aynı kutu. Ama "ne kutusu idi" konusunda en ufak bir fikrim yok.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #32 : 12 Haziran 2014, 15:38:00 »
:)) Kutu 1984 ya da bilemedin 85 yılından beri aynı kutu. Ama "ne kutusu idi" konusunda en ufak bir fikrim yok.

konu başlığından saptık gittik ama kutu dedin bittim. 80'lerdeki kullandığımız kutular bile başlıbaşına retro bence... O zamanlar ne alet edevat için ne de projeler için "özel" kutu mutu bulmak hakgetire. ya çay kutusu, ya puro kutusu (bak bu çok değerliydi, nadir bulunur, sürgülü veya minyatür menteşeli kapağı olur, değerli malzemelerini bunun içinde saklarsın ;) ) ya da çikolata kutusu kullanırdık... çok yakın bir dostum bir projesinde sabun kutusu kullanmıştı mesela (hani şu birbirine geçmeli kapaklı plastik, sabun kurumasın diye satılan kutulardan).

hey gidi günler  :'(

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #33 : 12 Haziran 2014, 16:11:17 »
konu başlığından saptık gittik ama kutu dedin bittim.
Konuyu açan olarak sen rahatsız oluyorsan başka yere taşırız veya bir çaresine bakarız. Ama senin yazılar için kafamda başka bir format var. Kaybolup gitmesine izin vermemek bağlamında birşeyler yapacağız zaten.

Alıntı
80'lerdeki kullandığımız kutular bile başlıbaşına retro bence... O zamanlar ne alet edevat için ne de projeler için "özel" kutu mutu bulmak hakgetire. ya çay kutusu, ya puro kutusu (bak bu çok değerliydi, nadir bulunur, sürgülü veya minyatür menteşeli kapağı olur, değerli malzemelerini bunun içinde saklarsın ;) ) ya da çikolata kutusu kullanırdık... çok yakın bir dostum bir projesinde sabun kutusu kullanmıştı mesela (hani şu birbirine geçmeli kapaklı plastik, sabun kurumasın diye satılan kutulardan).
Sırf kutu meselesi de değil. Hiçbir şey yoktu ki... Ya da kolay ve ucuz bulunmuyordu ki... Mecburen herşeyi saklayıp değerlendirmeye çalışıyorduk. Lakin kutu konusunda benim o dönemden gelen alışkanlıklarım hala devam ediyor. Sanırım sen Atari Sio2PC çalışmamdan haberdar değilsin :) Gerçi şimdi bu başlık altında okuyunca çok "loser" gözüküyor ama kendi içinde güzeldir :)) Ekte de son kutulu hali var. Evde de daha bir sürü First kutum mevcut :)

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #34 : 12 Haziran 2014, 16:49:08 »
Konuyu açan olarak sen rahatsız oluyorsan başka yere taşırız veya bir çaresine bakarız. Ama senin yazılar için kafamda başka bir format var. Kaybolup gitmesine izin vermemek bağlamında birşeyler yapacağız zaten.

Yok canım, rahatsızlık ne demek! Muhabbet güzel :) Sitede yeniyim ya, kurallarınızı bilmediğim için, hani bazı yabancı forumlarda muhabbet konu dışına kayarsa admin bitiverir ya...  ;)

Alıntı
Sırf kutu meselesi de değil. Hiçbir şey yoktu ki... Ya da kolay ve ucuz bulunmuyordu ki... Mecburen herşeyi saklayıp değerlendirmeye çalışıyorduk. Lakin kutu konusunda benim o dönemden gelen alışkanlıklarım hala devam ediyor. Sanırım sen Atari Sio2PC çalışmamdan haberdar değilsin :) Gerçi şimdi bu başlık altında okuyunca çok "loser" gözüküyor ama kendi içinde güzeldir :)) Ekte de son kutulu hali var. Evde de daha bir sürü First kutum mevcut :)

Benim kullandığım kutular da zaten muhtemel bir kutu "First" fiyatınadır herhalde bir ara stoklamıştım bitmedi hala :D

Bu arada proje kutusu olarak o metal sakız/şeker kutularından "bilhassa" satılıyor bazı elektronik dükkanlarında; http://www.watterott.com/en/Altoids-Gum-sized-tin

Yani kesinlikle "loser" değil bilakis "moda" ;)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #35 : 12 Haziran 2014, 16:58:15 »
Yok canım, rahatsızlık ne demek! Muhabbet güzel :) Sitede yeniyim ya, kurallarınızı bilmediğim için, hani bazı yabancı forumlarda muhabbet konu dışına kayarsa admin bitiverir ya...  ;)
Yemişim admini!!! :)

Alıntı
Bu arada proje kutusu olarak o metal sakız/şeker kutularından "bilhassa" satılıyor bazı elektronik dükkanlarında; http://www.watterott.com/en/Altoids-Gum-sized-tin
Heyyyoooo!!! Ben biliyordum zaten büyük bir fütürist ve inovasyon adamı olduğumu... Daaaa toplum değerimi anlamadı henüz :)

Şaka bir yana cidden şaşırdım... Ama bir yandan da aklın yolu bir diyorum...

Çevrimdışı ozayturay

• Retroman
  • Commodore Forever
« Yanıtla #36 : 12 Haziran 2014, 18:40:55 »
Kutu konusunda burası bir numara. ;)

http://www.altinkaya.com.tr/
http://www.retrodergi.com - http://www.e-turay.com

* Commodore 64C, 1541-II
* Amiga 500, Cortex Floppy Emu

* XBox (TSOP Flash, XBMC)
* Wii (SoftMod, USB Loader GX)
* PS3 Slim (Rogero Cobra, webMAN + mmCM)
* PS2 (FHDB, OPS2L)
* PS1 (ModChip)
* XBox360 (JTAG, Aurora)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #37 : 12 Haziran 2014, 19:07:33 »
Kutu konusunda burası bir numara. ;)

http://www.altinkaya.com.tr/
Altınkaya bizim demirbaşlar arasında zaten. Fakat buradaki esas mevzu; kıtlıkta, hangi malzemeden ne şekilde yararlanabilirsin olayı. Bu bağlamda senin de illaki 25-30 sene öncesine dayanan tecrübelerinle yaptığın inovasyonlar vardır ;)

Genel olarak materyal konusunda şöyle diyeyim: 80ler dönemi ile 90lar kesinlikle karşılaştırılamaz. Ciddi bir çağ atlama var. Hele 2000 ve sonrasını bu hesaba hiç katmıyorum. Bizzat içinde olmayan 80leri bu bağlamda kolay kolay değerlendiremez. İnsan şöyle bir bakınca yahu 5-6 senenin bu kadar önemimi olur diyor. Ama o dönem için oluyor işte.

Ha tabi büyük kentler ve yakınlarındaki görece büyük yerleşim merkezlerinin dışına çıkarsan, o zaman başka parametreleri de katmak lazım bu hesaba. Uzar gider yani iş...

Çevrimdışı hmen5634

• Ön Kayıt
« Yanıtla #38 : 09 Ağustos 2014, 18:12:20 »
İlk önce ellerinize sağlık ben bu konu ile ilgili size birkaç soru sorcam ilk sorum ben yaklaşık 2 aydır falan bu solder maskı arıom ama birtürlü bulamasım biyasalardaki ya cok ince ve uzun  bazılarıda çok pahalı örneğin sizin oldığınız a4 boyutunda gibi gözüküyor siz bunu nerden aldınız bunu aldığınız sitenin linkini atarmısınız . bide sodyum karbonatı ğiyasada nasıl bulabiliriz bazı sitelerce türkçe anlamı olarak soda kürü diye geçi bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.Benimle @gmail.com adresinden iletişime geçebilirseniz sevinirim.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #39 : 10 Ağustos 2014, 00:00:59 »
Ellerinize sağlık. Bu konu ile ilgili size birkaç soru sormak istiyorum:

Yaklaşık 2 aydır bu solder maskı arıyorum fakat bir türlü bulamadım. Bulabildiklerim çok ince, uzun.  Üstelik çok pahalı. Örneğin sizin kullandığınız a4 boyutunda gibi görünüyor, aldığınız sitenin linkini atar mısınız?

Ayrıca, sodyum karbonatı piyasada nasıl bulabiliriz? Bazı sitelerde "soda kürü" adı altında satıldığını biliyorum. Yine de bana yardımcı olursanız sevinirim.

Benimle @gmail.com adresinden iletişime geçebilirseniz sevinirim.

Eğer bu soruların cevabını mail olarak değil de buraya da yazarsan seviniriz yavuzg.

@hmen5634:
lütfen mesajlarınızı yazmak için daha fazla zaman ayırın. Mesajınız anlaşılmayacak kadar karmaşık. Şu başlığa dikkat etmenizi öneririm: http://retrojen.org/pano/index.php?topic=4.0 (10 numaralı başlık)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #40 : 10 Ağustos 2014, 00:11:23 »
 Boyle onemli bir baslik altinda sms gonderir gibi yazilmis mesajlara kimse tahammul etmek zorunda degil. Imla kurallarina da uyarak tekrar duzenleyin mesajinizi.

Not: Ben mesajimi yazarken Ref bir tane yazmis bile. Tabii ki rahatsizligini cok daha ince bir uslupla kaleme almis. Hangisi isinize geliyorsa artik.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı hmen5634

• Ön Kayıt
« Yanıtla #41 : 13 Ağustos 2014, 16:26:27 »
Arkadaşlar öncelikle bi hatam olduysa herkes'ten özür diliyorum.
Benim asıl sormak istedigim solder mask'ı bir süredir araştırıyorum ama piyasada uygun bir fiyata ve ebatta bulamadım.Bundan dolayı yavuz hocamandan bilgi almak istedim ve neyseki uygun fiyata solder maskı buldum. baska bir soru daha sorcam uv lamba ile ilgili bazı videolarda Ultraviyole led şerit kullanılmış fakat bunlarda w degeri yazmıyor  onun yerine dalga boyu 395-410nm yazıyor ve bu değerler urunden urune değişiyor,bu değerdeki bir uv ışığın altında solder maskı'mızı ne kadar süre bırakmalıyız.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #42 : 24 Ağustos 2014, 00:58:54 »
Arkadaşlar öncelikle bi hatam olduysa herkes'ten özür diliyorum.
Benim asıl sormak istedigim solder mask'ı bir süredir araştırıyorum ama piyasada uygun bir fiyata ve ebatta bulamadım.Bundan dolayı yavuz hocamandan bilgi almak istedim ve neyseki uygun fiyata solder maskı buldum. baska bir soru daha sorcam uv lamba ile ilgili bazı videolarda Ultraviyole led şerit kullanılmış fakat bunlarda w degeri yazmıyor  onun yerine dalga boyu 395-410nm yazıyor ve bu değerler urunden urune değişiyor,bu değerdeki bir uv ışığın altında solder maskı'mızı ne kadar süre bırakmalıyız.

selamlar @hmen5634, sorduğunuz soruların cevabını yazının başlarında bulabilirsiniz... Benim kullandığım soldermask film de ucuz bir malzeme değil. Ancak yine de PCB'nin büyüklüğüne göre maliyete etkisi 1 TL civarında...

LED konusuna gelirsek, LED'lerden UV exposure box pek verimli olmuyor. Hem çok daha pahalıya geliyor hem de LED'lerin odak mesafesi çok uzak olduğundan bir kutu içinde kullanımı zor. Odağını bozmak için kafalarını zımparalamak, traşlamak v.s. gibi yöntemler de pek bir işe yaramıyor. Bu yazıda gördüğünüz kutunun aynısını LED'ler de yapmış ve başarısız projeler kervanında çöp oldu...

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #43 : 24 Ağustos 2014, 01:01:51 »
Eğer bu soruların cevabını mail olarak değil de buraya da yazarsan seviniriz yavuzg.

Ref, kesinlikle haklısın, paylaşımdan daha geniş bir kitlenin de yaralanabilmesi için ben de mail veya pm ortamında cevap yazma taraftarı değilimdir...

Çevrimdışı teslassuccessor

• Retromanik
« Yanıtla #44 : 16 Ekim 2014, 01:54:49 »
Hayırlı akşamlar, emeğinize ellerinize sağlık gerçekten çok güzel bir bilgi paylaşımı olmuş, benim bir sorum olacaktı: blacklight lambalarını 6x6W halinde yapmışsınız ya, ben 1 tane 60W UV floresan alsam yeterli olur mu? Bu konu ile ilgili bir öneriniz varsa tabi fiyat olarak öğrenci için uygun olursa uygulayabilirim ^.^ Şimdiden teşekkür ediyorum.