Selamlar! Yavuz hocam bu pozlama ünitesinden bende yapmak istiyorum. Ama floresan seçiminde kafam biraz karıştı açıkcası.. Öncelikle blacklight mı yoksa UV mi karar veremedim. örneğin UV seçecek olursak onunda bir kaç çeşidi var UV-A, UV-B, UV-C, .... gibi. Bu farklı tiplerin pozlama üzerinde farklı bir etkisi var mı? sizce bunlardan hangisini seçmeliyim. Birde pozlama süreleri hakkında tecrübelerinizi paylaşırsanızı sevinirim.
UV ampülü normal piyasadan bulmanız zor o yüzden blacklight kullandım. Ama eğer bi şekil bulacaksanız da (örn. toptancısından sipariş v.s. şeklinde) UV-A türü ampül kullanmanız uygun olur. UV-C cilt terapisi, dezenfekte v.s. için kullanılan çok daha düşük dalga boylu UV ışını saçtığından göz ve cilde zararlıdır...
Bu tür evde yapılan pozlama kutularında pozlama süresini kullandığınız foto duyarlı malzeme, ampül türü, sayısı, toplam watt'ı, bu watt'ın UV'ye dönüşen kısmı, ampüllerin PCB'den uzaklığı, PCB imajı için kullandığınız malzeme, toner/mürekkep tipi v.s.gibi bir çok faktör belirler. Kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ancak deneyerek buluyorsunuz...
Örneğin bu soldermask normal PCB etching için kullanılan kuru film'lerden (photoresist dry-film) farklı. Daha sağlam bir malzeme olduğundan benim kutuda 2 dakika kadar pozlamak gerekiyor. Dry-filmleri (mavi olanlar) benim kutuda 30-45 saniye arası pozluyorum.