Gönderen Konu: Evde PCB Yapımı - Soldermask!!!  (Okunma sayısı 93363 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Ynt: Evde PCB Yapımı - Soldermask!!!
« Yanıtla #45 : 21 Ekim 2014, 17:09:28 »
Hayırlı akşamlar, emeğinize ellerinize sağlık gerçekten çok güzel bir bilgi paylaşımı olmuş, benim bir sorum olacaktı: blacklight lambalarını 6x6W halinde yapmışsınız ya, ben 1 tane 60W UV floresan alsam yeterli olur mu? Bu konu ile ilgili bir öneriniz varsa tabi fiyat olarak öğrenci için uygun olursa uygulayabilirim ^.^ Şimdiden teşekkür ediyorum.

Burada amaç ışığı mümkün olduğu kadar homojen olarak plaketin üzerine gönderebilmek. Tek 60w lamba kullanacaksanız böyle bir kutu içinde olmaz (hem ampül sığmaz hem plaketin ortasına daha fazla kenarlarına daha az ışık gelir). Ancak tek lamba kullacaksanız lambayı plaketten daha uzağa koymalısın (mesela 30-50cm yükseğe asabilirsiniz) ki ışık dağılsın...

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #46 : 21 Ekim 2014, 22:35:30 »
Ancak tek lamba kullacaksanız lambayı plaketten daha uzağa koymalısın (mesela 30-50cm yükseğe asabilirsiniz) ki ışık dağılsın...

Diffüzer kullanarak ışık dağıtılabilir ama bu filtreler bazı ışık tayflarını süzebilir, burada uv ışığı olabildiğince geçiren bir filtre lazım.

biz sinema işleri için makro çekimlerde şunları kullanıyoruz, neredeyse homojen bir ışık elde ediyoruz:
http://www.leefilters.com/lighting/colour-details.html#460&filter=dc

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #47 : 22 Ekim 2014, 00:17:58 »
Diffüzer kullanarak ışık dağıtılabilir ama bu filtreler bazı ışık tayflarını süzebilir, burada uv ışığı olabildiğince geçiren bir filtre lazım.

LED kutu yapmıştım bundan önce. O filtrelerden kullanmadım ama çok çeşitli (zımparalanmış plexyglass, yarı geçirgen PVC dosya, LED'lerin tepesini zımparalamak, Plexyglass'ı beyaza boyamak, LED'leri boyamak v.s. v.s.) DIY filtre yapmaya çalıştım. En güyük sorun UV o filtrelere çarpınca görünür ışık yansıması. Yani filtrenin kendisi parlamaya başlıyor gece denizdeki yakamoz veya diskoda parlayan beyaz t-shirt'ler gibi ;) (disko dedik ya, yaşımız ortaya bir daha çıktı :D)

En temizi (eğer tek kaynaktan ışık kullanılacaksa) lambayı PCB yüzeyinden uzağa koymak...

Çevrimdışı kaanA

• Ön Kayıt
« Yanıtla #48 : 24 Ekim 2014, 01:50:22 »
Selamlar! Yavuz hocam bu pozlama ünitesinden bende yapmak istiyorum. Ama floresan seçiminde kafam biraz karıştı açıkcası.. Öncelikle blacklight mı yoksa UV mi karar veremedim. örneğin UV seçecek olursak onunda bir kaç çeşidi var UV-A, UV-B, UV-C, .... gibi. Bu farklı tiplerin pozlama üzerinde farklı bir etkisi var mı? sizce bunlardan hangisini seçmeliyim. Birde pozlama süreleri hakkında tecrübelerinizi paylaşırsanızı sevinirim.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #49 : 24 Ekim 2014, 09:55:03 »
Selamlar! Yavuz hocam bu pozlama ünitesinden bende yapmak istiyorum. Ama floresan seçiminde kafam biraz karıştı açıkcası.. Öncelikle blacklight mı yoksa UV mi karar veremedim. örneğin UV seçecek olursak onunda bir kaç çeşidi var UV-A, UV-B, UV-C, .... gibi. Bu farklı tiplerin pozlama üzerinde farklı bir etkisi var mı? sizce bunlardan hangisini seçmeliyim. Birde pozlama süreleri hakkında tecrübelerinizi paylaşırsanızı sevinirim.

UV ampülü normal piyasadan bulmanız zor o yüzden blacklight kullandım. Ama eğer bi şekil bulacaksanız da (örn. toptancısından sipariş v.s. şeklinde) UV-A türü ampül kullanmanız uygun olur. UV-C cilt terapisi, dezenfekte v.s. için kullanılan çok daha düşük dalga boylu UV ışını saçtığından göz ve cilde zararlıdır...

Bu tür evde yapılan pozlama kutularında pozlama süresini kullandığınız foto duyarlı malzeme, ampül türü, sayısı, toplam watt'ı, bu watt'ın UV'ye dönüşen kısmı, ampüllerin PCB'den uzaklığı, PCB imajı için kullandığınız malzeme, toner/mürekkep tipi v.s.gibi bir çok faktör belirler. Kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ancak deneyerek buluyorsunuz...

Örneğin bu soldermask normal PCB etching için kullanılan kuru film'lerden (photoresist dry-film) farklı. Daha sağlam bir malzeme olduğundan benim kutuda 2 dakika kadar pozlamak gerekiyor. Dry-filmleri (mavi olanlar) benim kutuda 30-45 saniye arası pozluyorum.

Çevrimdışı kaanA

• Ön Kayıt
« Yanıtla #50 : 24 Ekim 2014, 21:29:49 »
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. gerçekten UV ampül bulmak zormuş bugün anladım.  :) Tüm gün boyunca o sokak senin bu cadde benim gezdim durdum. En sonunda bir toptancıda muradıma erdim :) Ancak UV-C türünde floresanlar vardı. UV-A bulamadım. Bende tereddüt ettim almakta. 15W lık t5 floresan için (osram markaydı yanlış hatırlamıyosam) 19 TL gibi bir fiyat verdiler. Antalya gibi bir yerde bunu bulduğuma şükrettim doğrusu. :) yada artık internetten UV-A şiparişi vericem. Tekrar teşekkürler.

Çevrimdışı walkman

• Retromanik
« Yanıtla #51 : 16 Kasım 2014, 02:22:11 »
yavuzg ustam vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Akıcı ve açıklayıcı bir sunum olmuş.

Çevrimdışı teslassuccessor

• Retromanik
« Yanıtla #52 : 25 Mart 2015, 00:16:11 »
Merhaba hocam. Yanıtınız için teşekkür ederim. Işık olayını 4x15 W UV floresan ile hallettim fakat bir türlü maskeleme işlemini gerçekleştiremedim. Sanırım ısıyla ilgili bir problemim var. Aldığım laminatör 108 dereceye kadar ısıtma gerçekleştiriyordu fakat toner daha yüksek ısılarda eridiği için laminatörü modifiye ettim (baskı devre için), soldermask için gerekli ısıyı tam bulamadım sanırım. Baskı devre için uyguladığım ısıyı kullanınca soldermask tamamen eriyip sağa sola bulaşıyor, daha düşük sıcaklıkta yapıp bütün işlemleri gerçekleştirince de fırçalama kısmında diğer kısımlar da kalkıyor. Umarım mesajımı en kısa zamanda görürsünüz de ben de deneme yaparak soldermask ı boşa harcamaya devam etmem :/ İyi akşamlar diliyorum.

Çevrimdışı wolfiem

• Retromanik
« Yanıtla #53 : 26 Mart 2015, 22:03:45 »
PCB'nin üzerinde Casper mı var? :D

• Retromanik
« Yanıtla #54 : 27 Mart 2015, 01:11:00 »
Hayırlı geceler hocam, bu akşamki denememde yine istediğim sonucu alamadım, bu sefer çok daha hafif hareketler ile fırçalama yaptım ve lehimlenecek kısımlar açığa çıkınca yıkadım ve şuanda son aşama için UV kutusuna bıraktım. Sorunu halen çözebilmiş değilim :( Sanırım sorun sadece ısı değil ayrıca UV kutusunda da sorun var. Benim aldığım UV floresanlar OSRAM UV-C sanırım, 254 nm dalga boyu var. Bu akşamki denememde 2 dk beklettim ışıkta ama yine de çözeltiye atınca çok çabuk çözünüyor, sizin yazdığınız gibi 10-15 dk değil bir kaç dakika içinde eriyor işaretli kısımlar. Bu arada laminatörün ısısını 110 dereceye getiriyorum, bunun üzerine çıkınca soldermask kartın çevresinden krem gibi çıkıyor. Kaplamaya çalıştığım kartlar 4-5 cm2'lik ufak kartlar. Yaklaşık A4 ebatındaki kartı da kaplama yapmam gerekiyor ama maalesef küçüklerde başarı sağlayamadığım için cesaret edemiyorum. Yardımınız için şimdiden teşekkür ediyorum, kolay gelsin ^.^

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #55 : 27 Mart 2015, 02:15:54 »
Laminasyon makinesinden geçirdikten sonra 1 saat karanlıkta bekletiyormusun soldermask kaplanmış PCB'yi? Bu adım önemli...

Ayrıca kullandığın lamba yanlış. PCB endustrisinde kullanılan foto duyarlı filmler 300-400nm dalgaboyunda UV ışığına duyarlıdır. Senin lambalar sterilizasyon için kullanılan türden ve ayrıca da uzun süreli etkileşimde gözlerine ve cildine zaralıdır.

Onları "black light" tabir edilen ampullerle değiştir ;)

• Retromanik
« Yanıtla #56 : 27 Mart 2015, 03:16:12 »
Evet 1 saat bekletme işlemini gerçekleştiriyorum, ışığa maruz kalmıyorum o kısım problem değil de dalga boyu sıkıntıysa mecburen değiştireceğim. Pff yine masraf çıktı desenize, elimdeki UV ler iş görmez yani. Peki ısı olarak en uygun ısı aralığı nedir hocam? Benim denemelerimden gördüğüm kadarıyla 140 dereceden sonra orantısız erime gerçekleşiyor? Bir de bu ışık olayını UV ledlerle halledemeyiz sanırım değil mi? Elimde 20 adet UV led var çünkü.

Gece biraz araştırma yaptım ve
NAMİBA TERRA UV-REPLUX FLORESAN 44 CM 15 WATT ile 18W BLB BLACKLIGHT SYLVANIA  arasında kaldım. Black Light mı yoksa UV-A (%30 UVA, %5 UVB) mı almalıyım? Bugün öğleden sonra ampülleri değişmeye gideceğim ya da yeni alırım bilmiyorum.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #57 : 27 Mart 2015, 14:46:38 »
@teslassuccessor, bu işi elindeki bir kaç UV LED'le yapamazsın zira verim alabilmen için 400 tane falan gerekir. Başka bir yazımda bu yazıda yaptığım pozlama kutusunun LED'li versiyonunu da yaptığımı yazmıştım (evet ben 480 tane LED lehimlemiştim). LED'lerdeki sorun odaklanma uzaklıkları. Işığı homojen bir şekilde dağıtabilmek için malzemeden uzağa yerleştirmek gerekiyor ve böyle bir "compact" pozlama kutusuna o LED panelleri istenilen uzaklıkta yerleştiremiyorsun. Bu yüzden de pozlama üzerinde yanlış odaklanmadan dolayı yuvarlak yuvarlak desenler oluşuyor. Bir de Çin'den getirttiğin UV LED'lerin birisi kalk gidelim diyor öbürü ... (Bkz foto)

İkinci soruna gelince; UV-A ampul mü yoksa blacklight mı? İnternette aradığın o ampülleri piyasada bulabileceğini sanmıyorum. Blacklight yeterince UV-A içeriyor ve piyasada bulmak nispeten kolay. Benim kutumda 12 adet black light ampul kullandığımı da belirteyim (Hatırladığım kadarıyla 15watt'lık). Güç hesabını buna göre yapabilirsin. Malzemeden uzaklıkları ise yaklaşık 5 cm civarında.

Son olarak, laminasyon cihazım standart, modifiyeli değil (Modifiye edip geri almıştım). O yüzden ne kadar ısı gerektirdiğini bilmiyorum. Ancak laminasyon cihazım normal ısısına gelince işimi yapıp aleti kapatıyorum. Yani uzun süre açık kalmadığından daha yüksek bir ısıya ulaşmıyor.

• Retromanik
« Yanıtla #58 : 27 Mart 2015, 15:28:24 »
Çok teşekkür ederim yavuz hocam. Floresanları bulamazsam internetten sipariş ederim artık, çünkü Ankara'da bazı esnaflar olması gereken fiyatın çok üzerinde satış yapıyorlar. Malzemeyi bulabilirsem akşam tekrar deneme yapacağım, sonucu sizlerle paylaşırım. Görüşmek üzere ^.^

• Retromanik
« Yanıtla #59 : 28 Mart 2015, 14:35:05 »
Merhaba hocam. UV değişimi sonrası işlemleri tekrar yaptım, bu sefer problem çıkmadı. Aldığım floresanlar Cleo'nun 20 W lık UVA sınıfı solaryum ve pozlama floresanı. Bir de sıcaklık değerini yaklaşık 100 dereceye getirdim, bu ısıda gayet homojen dağılıyor soldermask. Benim laminator daha yüksek sıcaklığa getirilince soldermaskı köşelerden eritip atıyor. Yardımlarınız için teşekkür ederim.