Lafi gelmişken, plaket üzerinde boş alanlar mevcut olduğu için soruyorum, çift taraflı pcb kullanmak ve dolayısı ile rivet çakmakla uğraşmak yerine, boyuttan biraz fedakarlık edip tek yüze sığdıramazmıydın acaba? Ya da VGA portlarını plaketin üzerine değil de kutuya monte edip kablo ile daha az alan kaplayan bir soket sistemiyle halletsen vs, tek yüzde halletmek mümkün değil miydi? Çift yüzlü bir pcb'ye girmeden önce ne kadar düşündün?
@ref, o konuyu çok düşündüm
aslında plakette gerçekten de pek bi boş alan yok. PCB boyutu sadece 6,5 cm x 4,5 cm. Tek yüzeyde işi bitiremememin 3 temel sebebi var aslında;
1) bu tarz video projelerinde karşılıklı 2 VGA soketi "karşılıklı" yerleştirdiğinde hatlar birbirini "öyle ya da böyle" çaprazlamasına kesiyor. tek yüzeyden dolaştırmak maalesef ya çok karmaşık ya da imkansız.
2) RGB sinyallerini çok fazla "dolaştırmamak" gerekiyor. Kıvrım kıvrım dolaşınca "cross-talk" ve parazit sorunları çıkabiliyor. Hatları mümkün olan ek kısa yoldan döşeyip ve 90 derece açı yapan hatlardan kaçınmak lazım. Her köşeyi 45 dereceli 2 köşe ile dönünce yüzey alanı genişliyor ister istemez.
3) benim bu tür "plug" nevi projeleri içine sığdırmaya alıştığım bir plastik kutu tipi var, onun içine sığan bir PCB şablonum bu. Kutu o kadar küçük ki kutu duvarına montaj pek sınırlı. bir de bu tarz soketlerin arkasına kablo döşemek yerine PCB tipi olanları seviyorum. (Bazı takıntılarım yok değil
)
Bir de, kutuya 3 tane pot sığdırınca kutunun içinde pek de bir yer kalmıyor.
Ha tabi söylediğin gibi bu devre tek yüzey PCB ile yapılabilirmiydi? Muhtemelen evet, ama daha büyük (rahat) bir yüzeyde ve kutuda belki...