Gönderen Konu: Evde PCB Yapımı - Soldermask!!!  (Okunma sayısı 92649 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Evde PCB Yapımı - Soldermask!!!
« Yanıtla #15 : 09 Haziran 2014, 20:05:39 »
beyler bende bayağı orjinal (90'lardan kalma), radyo modülü dışında tüm parçaları tam şekilde bir tees 3000 expert set mevcuttur :D Kitapçıkları falan dahil. Yani hiçbirşey için geç değil :) Olmadı RAAT'a getireyim, yapın :)

Çocukluk uktelerinizin tamiratı ile ilgilenirsek belki normal bir insana dönüşebilirsiniz :D
Güzel diyorsun da bizim bahsettiğimiz tarihlerde(85 civarı) TEES'in o dediğin seti falan yoktu. Sadece dandik poşette satılan DIY devreler vardı ki onların da hali anlattığımız üzere içler acısı idi. Lakin; babam sağolsun merakım var diye Almanya'dan o TEES setin benzeri bir seti getirtmişti Almancı bir tanıdığa. Yanlış hatırlamıyorsam Conrad mağazasından alınma idi. İçinde enfes kaliteli basılmış ve acaip detaylı bir kitabı vardı. Gelgelim Almanca idi :)) O gün bugündür nefret ederim Almancadan. Biz almamıştık ama içinden bir de diğer setlere dair bir reklam broşürü çıkmıştı. Bir tanesi de Kimya seti idi.

Alıntı
Sinclair'in soldermask'ı yataktan çıktığım andaki yorganın haline benziyor. Hep merak etmişimdir, ne yaptılar da bu pcb bu hali aldı?
Gerçekten nedir o Speccylerin PCBsinin hali yahu? Her gördüğümde aklıma şu haber geliyor ve acaba böyle elim bir olay vakti zamanında İngiltere'de de olmuşmudur diyorum :))

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #16 : 10 Haziran 2014, 17:52:20 »
Alıntı
Sinclair'in soldermask'ı yataktan çıktığım andaki yorganın haline benziyor. Hep merak etmişimdir, ne yaptılar da bu pcb bu hali aldı?
Gerçekten nedir o Speccylerin PCBsinin hali yahu? Her gördüğümde aklıma şu haber geliyor ve acaba böyle elim bir olay vakti zamanında İngiltere'de de olmuşmudur diyorum :))

David Jones bu konuya linkteki videosunun 5:00 dakikasinda kisaca  deginmisti.

http://youtu.be/0-IebArtT9I

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #17 : 10 Haziran 2014, 18:01:29 »
David Jones bu konuya linkteki videosunun 5:00 dakikasinda kisaca  deginmisti.

http://youtu.be/0-IebArtT9I
Hımm... Bunu kaçırmışım... Lakin adam çakıyla daldı resmen canım Speccy'e :)

Sağol memrah!

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #18 : 11 Haziran 2014, 09:01:18 »

Hımm... Bunu kaçırmışım... Lakin adam çakıyla daldı resmen canım Speccy'e :)

Sağol memrah!

Ben de kaçırmışım, ve c5 teardown falan da varmış, gece 2'ye kadar takıldım durduk yere.

Fakat o bölgelere ben de çakıyla dalmak istemişimdir hep, keşke yapsaymışım daha önce.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #19 : 12 Haziran 2014, 02:46:40 »
PCB'lerin delikleri 1-2 günlük gece çalışmasıyla tamamlandı.

Düzeneğimden gayet memnunum, eee çocukken teyp motorunun ucuna taktığımız dandik mandren ve uçlardan sonra büyük rahatlık tabii ki ;)

Ancak Alcofribas, gösterdiğin örnek de aklımı çelmedi değil zaman zaman...

Mesela şu an  :o

Meditasyonun sonu  :-[

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #20 : 12 Haziran 2014, 02:53:51 »
Meditasyonun sonu  :-[
Nasıl becerdin bilmiyorum ama geçmiş olsun!

Meditasyonun cilvesi :))

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #21 : 12 Haziran 2014, 03:02:12 »
ben de bilmiyorum... tozu temizlemek için elektrik süpürgesi kullanıyordum, bir an fazla meditasyon sonucu  ;) üşenip parmağımla temizleyeyim dedim. sonra matkabı indirdim baktım uç yok!!!

ucun parmağa girdiğini anlamadım bile. eee kaliteli malzeme tabii  ;D

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #22 : 12 Haziran 2014, 03:12:48 »
ucun parmağa girdiğini anlamadım bile. eee kaliteli malzeme tabii  ;D
Eskilerin tabiriyle "Alman yapmış, kaliteli mal" diyeceğim ama Alman falan kalmadı pek artık. Kuvvetle muhtemel Taiwan falandır :)

PCB ler cillop gibi duruyor. Eline sağlık!

Sabah unutmazsam; sana, bu delik mevzusu minvalinde anılarını coşturacak bir armağanım olacak.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #23 : 12 Haziran 2014, 03:57:22 »
Neyse parmağı deldik ama sonuçta "ışığı" gördüm  8)

Sabah unutmazsam; sana, bu delik mevzusu minvalinde anılarını coşturacak bir armağanım olacak.

Bak merak ettim şimdi  ???

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #24 : 12 Haziran 2014, 11:01:39 »
Eskilerin tabiriyle "Alman yapmış, kaliteli mal" diyeceğim ama Alman falan kalmadı pek artık. Kuvvetle muhtemel Taiwan falandır :)

Bursadaki fabrikalarda yapıyorlar diye biliyordum ama :D Geçmiş olsun yavuzg, çok da sinir bir yere girmiş ha. Hep hissettirir şimdi o kendini :)

Pcb'ler populate edildikten sonra ne olacak onu bekliyorum artık heyecanla :D Ya çalışmazlarsa!

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #25 : 12 Haziran 2014, 12:36:34 »
Pcb'ler populate edildikten sonra ne olacak onu bekliyorum artık heyecanla :D Ya çalışmazlarsa!

Yok canım çalışırlar (herhalde :) ) prototip yapmıştım daha önce.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #26 : 12 Haziran 2014, 12:56:08 »
Bursadaki fabrikalarda yapıyorlar diye biliyordum ama :D
Kesici takım yapmak zor bir olay. Hele de kalitelisini. Özel sektör yapıyor mu bilmiyorum. MKE yapıyor ama kalitesi tartışılır. Hani bir zamanlar iğne bile yapamıyorduk meselesi gibi ve hatta ötesi. İyisi Alman ve İsrail oluyor genelde.

Alıntı
ARGE masrafı olarak zarar yazacak :)

Bak merak ettim şimdi  ???
O zaman seni daha fazla merakta bırakmayalım. Yine kurgulanmış bir sahne ile karşınızdayız. Unboxing Primitive Drill!!! Fotolar ektedir!

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #27 : 12 Haziran 2014, 13:21:49 »
 Ne yalan soyliyeyim, unbox' a konu olan box beni benden aldi. Cok kibar zevkleri olan bir adamsin alco :D
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #28 : 12 Haziran 2014, 14:26:37 »
Ne yalan soyliyeyim, unbox' a konu olan box beni benden aldi. Cok kibar zevkleri olan bir adamsin alco :D

Bu. :)

Yok canım çalışırlar (herhalde :) ) prototip yapmıştım daha önce.

:) Lafi gelmişken, plaket üzerinde boş alanlar mevcut olduğu için soruyorum, çift taraflı pcb kullanmak ve dolayısı ile rivet çakmakla uğraşmak yerine, boyuttan biraz fedakarlık edip tek yüze sığdıramazmıydın acaba? Ya da VGA portlarını plaketin üzerine değil de kutuya monte edip kablo ile daha az alan kaplayan bir soket sistemiyle halletsen vs, tek yüzde halletmek mümkün değil miydi? Çift yüzlü bir pcb'ye girmeden önce ne kadar düşündün?

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #29 : 12 Haziran 2014, 15:17:23 »
:) Lafi gelmişken, plaket üzerinde boş alanlar mevcut olduğu için soruyorum, çift taraflı pcb kullanmak ve dolayısı ile rivet çakmakla uğraşmak yerine, boyuttan biraz fedakarlık edip tek yüze sığdıramazmıydın acaba? Ya da VGA portlarını plaketin üzerine değil de kutuya monte edip kablo ile daha az alan kaplayan bir soket sistemiyle halletsen vs, tek yüzde halletmek mümkün değil miydi? Çift yüzlü bir pcb'ye girmeden önce ne kadar düşündün?

@ref, o konuyu çok düşündüm :)

aslında plakette gerçekten de pek bi boş alan yok. PCB boyutu sadece 6,5 cm x 4,5 cm. Tek yüzeyde işi bitiremememin 3 temel sebebi var aslında;

1) bu tarz video projelerinde karşılıklı 2 VGA soketi "karşılıklı" yerleştirdiğinde hatlar birbirini "öyle ya da böyle" çaprazlamasına kesiyor. tek yüzeyden dolaştırmak maalesef ya çok karmaşık ya da imkansız.
2) RGB sinyallerini çok fazla "dolaştırmamak" gerekiyor. Kıvrım kıvrım dolaşınca "cross-talk" ve parazit sorunları çıkabiliyor. Hatları mümkün olan ek kısa yoldan döşeyip ve 90 derece açı yapan hatlardan kaçınmak lazım. Her köşeyi 45 dereceli 2 köşe ile dönünce yüzey alanı genişliyor ister istemez.
3) benim bu tür "plug" nevi projeleri içine sığdırmaya alıştığım bir plastik kutu tipi var, onun içine sığan bir PCB şablonum bu. Kutu o kadar küçük ki kutu duvarına montaj pek sınırlı. bir de bu tarz soketlerin arkasına kablo döşemek yerine PCB tipi olanları seviyorum. (Bazı takıntılarım yok değil ;) )

Bir de, kutuya 3 tane pot sığdırınca kutunun içinde pek de bir yer kalmıyor.

Ha tabi söylediğin gibi bu devre tek yüzey PCB ile yapılabilirmiydi? Muhtemelen evet, ama daha büyük (rahat) bir yüzeyde ve kutuda belki...