Bu başlık altında; elimizde bulunan, ama bilgisayar-konsol konusu ile doğrudan bağlantılı olmayan, diğer Retro-Nostaljik-Antika-Vintage materyalleri paylaşalım diyorum. Elbette bunlar netten toplanmış örnekler değil bizzat sizde olanlar ve hatta size değin öyküleri olanlar olursa daha güzel olur. Misal; bu bir kitap, saat, kılıç, radyo, alet-edevat kısacası herşey olur. Ne dersiniz?
Ben el radyosu ile başlıyorum: ROXY LK 3008 El Radyosu
Sanırım 1984 yılında alınmıştı. O zamanlar böyle birşeye sahip olabilmek benim için inanılmaz bir olaydı. Bu resimlerini koyduğum cihaz bizzat benimki değil. Bu da benim, ama başka bir şekilde elime geçti. Model olarak aynısıydı. Bu da bitpazarı ürünü değil, tanıdığım birinin. İlk sahip olduğum cihaz turuncu renkli idi. Babam benimkini ya Karaköy altgeçitten ya da iskelenin karşısındaki saatçi-elektronikçi kırması yerlerden almıştı. Resimler ektedir.
Benimkine ne işkenceler yaptığımı anlatamam. Yok ledli vumetre bağlama, yok anfi bağlama, yok çekiş kapasitesini arttırma, yok fm vericiyi içine monte etme... Garibim sonra dayanamayıp intihar etti
Not: Fakat radyo diyince; o yıllarda benim için en bomba olay, mühendis bir abiden öğrendiğim tek bir germanyum diyotu hoparlöre ve bakır kablo ile evdeki musluğa bağlayıp radyo dinleme olayı idi. Gerçekten (besleme de yoktu diyeceğim ama tam emin olamıyorum ve çok da mantıklı gelmiyor) başka hiçbir parça yoktu ve yaptığım bu radyoyu dipten ve inanılmaz cızırtılı olarak çalıştırmıştım.