Bir onceki paylasimim olan Grundig C403 teyp'in fotograf kalitesi bazilariniza biraz tuhaf gelmis olabilir. Bunu sebebi, o fotograflarin aslinda bir diger "Retro Nostaljik Antika Vintage Materyal" kullanirak cekilmis olmasidir. Evet, 40 kusur yasindaki bir teybin resmini biraz da orijinallik olsun diye, 21 yillik bir video kamera ile cektim. Ustelik aslinda fotograf cekme ozelligi olmayan bir video kamera bu. Harddiskli degil. Bellek karti kullanmiyor. Yandan acilan LCD ekrani dahi yok. Dijital bile degil. Tam bir "old school", analog, Hi-8 kasetli video kamera. 90'larin klasik Handycam'lerinden.
Cihazimiz SONY CCD-TR2000E
Bildiginiz gibi, nostaljik, vintage cihazlari sadece benimle ilgili anisi varsa sakliyorum. Dolayisiyla burada resmini paylastigim cihazlarin da hepsinin birer kisisel yasanmislik oykusu var. Bu kamerayi da annem bana universiteye girdigim sene, dogum gunu armagani olarak almisti. O zamanlarin en ust model Hi-8 Handycam'lerinden olan CCD TR2000E , 10X optik zoom, Hi-Fi Stereo ses, Renkli vizor, Timecode, manuel kontroller gibi, gunumuzde son derece siradan olmus ozellikler ile one cikiyordu. Bu kamera ile 20'li yaslarimin neredeyse tumundeki ozel anlarimi goruntuledim. Yaz tatillerim, arkadas toplantilarimiz, okuldaki sosyal aktiviteler, icinde yer aldigim cesitli spor ve sanat etkinlikleri, yurt ici ve yurtdisi seyahatler ve daha niceleri. Uzun lafin kisasi bu kamera omrumun yaklasik 10 yili boyunca en guzel anlarina sahitlik etti. 10 yilin sonunda da yorgun dustugu icin henuz tum fonksiyonlari calisirken emekliye ayrilarak yerine bir dijital kamera alindi. Ancak bu kamerayi hem annemin armagani oldugu icin, hem de kendisi ile cekilmis doksana yakin kaseti gerektiginde oynatabilmek amaci ile sakladim. Ilk baslarda, kasetleri izlemek istedigimde sakladigim yerden cikartip, TV'ye baglayarak eski videolarimi seyrediyordum. Gectigimiz sene ise bir digitizer vasitasi ile bu kamerayi bilgisayara baglayip, tum kasetleri haftalar suren bir ugrasi ile bir external USB harddisk'e DV formatinda aktardim. Kamera bu zorlu playback maratonunu da basariyla yerine getirdikten sonra, gercek anlamda bir istirahati hak etti. 20 yil sonra hala tum fonksiyonlari calisiyor. Sadece Ni-Cd sarjli bataryasi dogal olarak artik sarj tutmuyor ve de PLAY/STOP vs butonlarinin uzerindeki plastik kapak ne yazik ki menteseleri kirildigi icin yerinden cikti. Iste yorgun ama gururlu savasci: