Gönderen Konu: Retro Nostaljik Antika Vintage Materyaller  (Okunma sayısı 39002 defa)

0 Üye ve 9 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Retro Nostaljik Antika Vintage Materyaller
« Yanıtla #45 : 02 Haziran 2015, 21:30:25 »
Fiyakalı bir cihazmış. Speccy'ye bağlamayı denedin mi? :)

Bunca senedir bende ama Spectrum'a hic baglamadim cunku tipik 70ler Alman tasarimi oldugu icin ses giris/cikisi DIN soket.
O DIN kablo üzerinde motor on/off da var galiba. Aslında fotoların içinde giriş çıkışları gösteren eksik kalmış. İlgili klasörde olabilir mi veya çekmediysen müsait olunca bir de onları fotolar mısın?

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #46 : 02 Haziran 2015, 21:41:36 »

Model numarasının yanında yazan "Automatic" ibaresi ise, kaset bittiğinde "play" tuşunun kendi kendine attığını ve böylece çalma işleminin "otomatik" olarak durduğunu belirtmiş oluyor di mi. ;)

Tabii bu arada, 3. fotoğrafta bizlere arkadan göz kırpan cihaz da dikkatimden kaçmadı. Bir ara onu da bizlere tanıtırsın artık.  ;D

Evet, ya o, ya da kayit seviyesini otomatik ayarlayan ALC devresi kastediliyor. 70li yillarda Automatic kelimesi daha bi havaliymis degil mi? :D

Arkadaki cihaz da bunun arkadasi. Hemen hemen ayni yastalar ve ikisi de Alman. :D Bir ara onu da paylasirim madem ilgini cekti :)

O DIN kablo üzerinde motor on/off da var galiba. Aslında fotoların içinde giriş çıkışları gösteren eksik kalmış. İlgili klasörde olabilir mi veya çekmediysen müsait olunca bir de onları fotolar mısın?

Tabi, fotograflarim. Hatta bunun bir yerde kullanma kilavuzu da olacaki. Bulabilirsem onu da scan eder, paylasirim.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #47 : 03 Haziran 2015, 14:11:00 »
seksenlerde kaset çektirmede tavsiye edilen kromdioksit kasetlere destek vermesi de, nasıl ileriye hazır bir cihaz olduğunu da gösteriyor :D

Çevrimdışı hades

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #48 : 03 Haziran 2015, 20:26:10 »
Peki bunu hatırlayan var mı?
1976 model Anadol kamyonetimiz vardı ve bu kartuş kaset kullanılan teybi mevcuttu.

http://www.gecmisgazete.com/haber/stereo-kartus-ile-muzik-dolu-yolculuklar

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #49 : 04 Haziran 2015, 10:06:09 »
1976 model Anadol kamyonetimiz vardı ve bu kartuş kaset kullanılan teybi mevcuttu.

Ben çoook hayal meyal hatırlıyorum. Annemin dayısının bir arabası vardı, bir kere ona binmiştik ve torpidodan bu tip bir "kartuş" çıkartıp "teype" taktığını ve müzik çaldığını hatırlıyorum.

Bu kartuşlu sisteme Amerikanyalılar 8-Track adını vermişler. Zaten orada piyasaya çıkmış ve orada yaygınmış.
Diğer konu başlığında, http://retrojen.org/pano/index.php?topic=911 , cengizermis'in haberdar ettiği TECHMOAN kanalında bu formattan da bahsetmişler:
www.youtube.com/watch?v=XLZS0Sj9-1U

Bu arada, senin verdiğin gecmisgazete sitesi de gayet ilginçmiş. Çok hoş eski reklamlar var.  :)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #50 : 04 Haziran 2015, 10:25:23 »
Ben çoook hayal meyal hatırlıyorum. Annemin dayısının bir arabası vardı, bir kere ona binmiştik ve torpidodan bu tip bir "kartuş" çıkartıp "teype" taktığını ve müzik çaldığını hatırlıyorum.

Bu kartuşlu sisteme Amerikanyalılar 8-Track adını vermişler. Zaten orada piyasaya çıkmış ve orada yaygınmış.

Çocukluğumda babamın 56 model Chevrolet'sinde böyle bir teyp vardı. Speccy'nin Microdrive'ı da bu sonsuz döngülü kasetlerin minyatürize edilmiş halinden başka birşey değil.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #51 : 04 Haziran 2015, 11:43:34 »
Speccy'nin Microdrive'ı da bu sonsuz döngülü kasetlerin minyatürize edilmiş halinden başka birşey değil.

oohooo, yokluğumda meydanı boş bulan konuyu speccy'e bağlıyor arkadaş!

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #52 : 04 Haziran 2015, 14:13:57 »
İlginç olan, audio alanında gelişitirilmiş istisnasız bütün cihazların kendine ait bir cazibesi, high-tech havası varken 8-track kartuşlarının "bu da ne böyle" iğrençliğinde bir tasarıma sahip olması. Kendi oynatıcısının üzerinde bile eğreti duruyor.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #53 : 04 Haziran 2015, 14:33:30 »
oohooo, yokluğumda meydanı boş bulan konuyu speccy'e bağlıyor arkadaş!

Sayende bağlamacı olduk ;)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #54 : 04 Haziran 2015, 22:25:29 »
İlginç olan, audio alanında gelişitirilmiş istisnasız bütün cihazların kendine ait bir cazibesi, high-tech havası varken 8-track kartuşlarının "bu da ne böyle" iğrençliğinde bir tasarıma sahip olması. Kendi oynatıcısının üzerinde bile eğreti duruyor.

aslında bu eighttrack bariz şekilde tefifo'nun modern(!) hali :D  sonsuz döngü oluşturmak zor olmalı, tasarımla fazla kafa yoramamışlar, tefifo da bayağı kabız görünüyor bence. Eighttrack kasetler ise bana hep atari2600 kartuşlarını hatırlatır...

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #55 : 04 Haziran 2015, 22:44:34 »

1993 senesinde kuzenimin kocasi benim elektronik aletlere olan merakimi bildigi icin bana bu kartus calarlardan vermisti bir tane. Ben de eski elektronik cihazlari sadece kendimle ilgili anilari varsa kolleksiyonuma ekliyorum. O yuzden uc bes gun oynamistim sonra da cope atmistim. Simdiki aklim olsa mutlaka bir meraklisina hediye ederdim. Kesin parcalanmis gitmistir. Yillar once de bana verilen c64 kartuslarini cope attigim geldi aklima. Buyuk hata. Ama o zaman ne retrojen vardi ne baska bir ortak bulusma alani. Eski cihazlara ilgi duyan tek bir tanidigim bile yoktu. O kadar eski zamanlardi yani ...  ;D

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #56 : 05 Haziran 2015, 13:29:59 »
+1  ;D

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #57 : 06 Haziran 2015, 23:54:58 »
Ben de hep düşünürdüm; kendimi bildim bileli ailede araba olmasına rağmen, neden bunlardan hiç görmediğimi. Mesele şimdi anlaşıldı. Benim ilk gördüğüm arabalar; dedemin 67 model Opel Rekord ile babamın 73 model Murat 124 idi. Haliyle böyle bir teybin onlarda olmaması normal.

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #58 : 09 Haziran 2015, 02:46:48 »
Bir onceki paylasimim olan Grundig C403 teyp'in fotograf kalitesi bazilariniza biraz tuhaf gelmis olabilir. Bunu sebebi, o fotograflarin aslinda bir diger "Retro Nostaljik Antika Vintage Materyal" kullanirak cekilmis olmasidir. Evet, 40 kusur yasindaki bir teybin resmini biraz da orijinallik olsun diye, 21 yillik bir video kamera ile cektim. Ustelik aslinda fotograf cekme ozelligi olmayan bir video kamera bu. Harddiskli degil. Bellek karti kullanmiyor. Yandan acilan LCD ekrani dahi yok. Dijital bile degil. Tam bir "old school", analog, Hi-8 kasetli video kamera. 90'larin klasik Handycam'lerinden.

Cihazimiz SONY CCD-TR2000E

Bildiginiz gibi, nostaljik, vintage cihazlari sadece benimle ilgili anisi varsa sakliyorum. Dolayisiyla burada resmini paylastigim cihazlarin da hepsinin birer kisisel yasanmislik oykusu var. Bu kamerayi da annem bana universiteye girdigim sene, dogum gunu armagani olarak almisti. O zamanlarin en ust model Hi-8 Handycam'lerinden olan CCD TR2000E , 10X optik zoom, Hi-Fi Stereo ses, Renkli vizor, Timecode, manuel kontroller gibi, gunumuzde son derece siradan olmus ozellikler ile one cikiyordu. Bu kamera ile 20'li yaslarimin neredeyse tumundeki ozel anlarimi goruntuledim. Yaz tatillerim, arkadas toplantilarimiz, okuldaki sosyal aktiviteler, icinde yer aldigim cesitli spor ve sanat etkinlikleri, yurt ici ve yurtdisi seyahatler ve daha niceleri. Uzun lafin kisasi bu kamera omrumun yaklasik 10 yili boyunca en guzel anlarina sahitlik etti. 10 yilin sonunda da yorgun dustugu icin henuz tum fonksiyonlari calisirken emekliye ayrilarak yerine bir dijital kamera alindi. Ancak bu kamerayi hem annemin armagani oldugu icin, hem de kendisi ile cekilmis doksana yakin kaseti gerektiginde oynatabilmek amaci ile sakladim. Ilk baslarda, kasetleri izlemek istedigimde sakladigim yerden cikartip, TV'ye baglayarak eski videolarimi seyrediyordum. Gectigimiz sene ise bir digitizer vasitasi ile bu kamerayi bilgisayara baglayip, tum kasetleri haftalar suren bir ugrasi ile bir external USB harddisk'e DV formatinda aktardim. Kamera bu zorlu playback maratonunu da basariyla yerine getirdikten sonra, gercek anlamda bir istirahati hak etti. 20 yil sonra hala tum fonksiyonlari calisiyor. Sadece Ni-Cd sarjli bataryasi dogal olarak artik sarj tutmuyor ve de PLAY/STOP vs butonlarinin uzerindeki plastik kapak ne yazik ki menteseleri kirildigi icin yerinden cikti. Iste yorgun ama gururlu savasci:

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #59 : 09 Haziran 2015, 02:49:19 »
bir de bu resim var, onceki mesaj 4 resim limitine takildigi icin bu mesajda paylasiyorum :)