@Shax, o kondansatörlerin akması sonucu bozulan yollar veya cızırtılı uğultulu ses/görüntü olarak zuhur eden sorunları arcade boardlarda çok gördüm. Neden bu tip kondansatörler kullanılıyor sorusunu ben de sormuştum zamanında.
Sebebi kısmen
a) "olm biz bu aletlerin 30 yıl kullanılacağını düşünmedikki leeeyn"
b) başka çare olmaması
İlk sebep malum. Elektrolitik kondansatörler ucuz. Ancak tek sebep bu değil. Teknik olarak elektrolitik kondastörler uF (micro Farad) seviyesindedir bildiğin üzere. Yani oldukça yüksek bir "Farad" değere sahipler akmayanlarla kıyaslandığında (pF, nF değerli mercimek/seramik/polyester v.s. kondansatörler). uF değerinde bir kondansatör devre tasarımında genellikle nispeten düşük frekanslı sinyalleri süzmek/geçirmek için kullanılır (Khz seviyelerinde). Bu sebepledir ki genellikle bu meretler retroların ses ve görüntü katlarında kullanılıyor...
Devre tasarımında uF seviyesinde bir kondansatör kullanılması gerektiğinde eğer "kuru" bir kondasatör kullanılsaydı muhtemelen tepsi kadar bir mercimek kondansatör üretilmesi gerekliydi (o zaman adı tabi mercimek değil karpuz falan mı olurdu acaba

)
Buna rağmen kısmen aynı seviyelerde kuru tip kondansatörler var; tantalum kondansatörler. Ancak bunlar da elektrolitik kondansatörlerle kıyaslandığında hem daha pahalı hem de yüksek uF değerli olanları yok.
Kısaca sorun hem ekonomik hem teknolojik diyelim...
Ha tabii benim bilmediğim daha yeni teknolojiler olabilir ama en azından benim bilgilerim retroların yapıldığı zamanlardan kalma olduğundan "neden" sorusuna bu bilgiler ışığında verdiğim cevap tutarlı olarak düşünülebilir. Bi de tabii yepyeni tip akmayan bir kondansatör tipi olsaydı bu meretleri değiştirebileceğimiz, onu da muhtemel duyardım. Yine elektrolitik kondasatörlerle değiştiriliyor. E kaldı ki retro bu kondansatör değişimi ile bi 30 sene daha gidecek hale geliyor ama "biz" 30 sene sonra nerde oluruz o ayrı mesele