oooo, like yahu
Çok güzel bir röportaj olmuş, üzerinde konuşacak bir sürü konu çıkmış. Bu röportajları daha fazla bekletmesen diyorum Deniz
- Dergi kapandığında en yüksek tirajı yapıyormuş: derginin kapanması bir gizem!
- Mac'in açılımı "Murat and Carmen" tekrar doğrulanıyor (belki o dönem yazıları beraber hazırlamışlardır, geceleri beraber kalıyorlarmış).
- Rasim Mingü 64'ler'i çıkarıyormuş az kalsın yeniden (hem de skate ile birlikte?!)
Mac'in kapak tasarımları hakkında Mingü, "ilk üç sayıyı mahvetmişti" diyor, bu sayılar tam olarak hangileri acaba?
http://www.sadecebirmuze.com/index2.htmlŞuradan kontrol edince, sayfaları şu şekilde gruplayabilirim:
1-16 sayılar: birinci dönem açık tonların ağırlıklı olduğu beyaz manşetli kapak
17-18-19 sayılar: Burada bazı problemler var, örneğin 64ler logosunun renkleri çıkmamış. Ama kapakta sonraki sayıların temeli atılmış, mavi çerçeve standardı gelmiş.
20-33: devamlılık içeren kapaklar, tek bir "feature" afiş ile açılıyor.
34-35: jelibon hediyesi sebebiyle paket için yer ayrılmış, fakat mavi çerçeve halen duruyor.
36-39: burada logonun altına sarı bir çizgi çekiliyor, kapak fotografı büyütülmek adına mavi çerçeve terk ediliyor.
40: Bu sayıda kapak nedense yeşil çıkmış, mürekkebin bir tonu basılmamış gibi. Ayırca bu sayı aslında değişimin bir işareti. Manşet olduğu gibi, mavi arka plan ve sarı altlık ile duruyor fakat kapakta lotus'un 3d vektör bir çizimi mevcut. Bundan sonraki sayılarda bu tür bilgisayar grafikleri kullanılmaya başlanıyor.
41-52: Yeni logo, kapakta bir öze dönüş var, artık tek bir "feature" yok, diğer oyunlara ait minik fotograflar sıkıştırılmış durumda. Mümkün oldukça 3D grafikler tercih ediliyor.
Sanırım 40.sayıdan itibaren PC'nin yükselişi gerçekleşiyor, burada bir amiga dergisinin piyasaya ayak uydurma çabalarını mı izliyoruz?
Mingü'nin bahsettiği 3 sayının 17,
18 ve 19. sayılar olduğunu tahmin ediyorum.
Son olarak sayı 18'deki "Maceradan Maceraya" bölümündeki Wolfman yazısının üzerindeki Mert Gökkaya imzalı çizimi (sanırım yazıyı Rasim Mingü yazmış), 64ler'in profesyonellik konusundaki görüşümüzü derinleştirmesi açısından paylaşayım dedim:
edit:
Sonra biraz daha düşündüm ve enflasyon hesaplayıcısından, temmuz 1992'de 20000 TL'den satılan derginin bugünki ederinin 14.7 TL olduğunu öğrendim.
eğer 7000 adet sattıysa, 7000 x 14.7 = 103.000 TL ediyor. Reklam gelirlerini tahsil edemiyorsa sonunda batmış olabilir, dağıtımı, vergisi, dergi masraflı iş mirim