Gönderen Konu: Nintendo Entertainment System (NES) Restorasyonu  (Okunma sayısı 42361 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Nintendo Entertainment System (NES) Restorasyonu
« : 23 Ağustos 2014, 01:15:07 »
Uzun bir aradan sonra tekrardan selamlar herkese...

Bu mini projede klasik bir NES (Nintendo Entertainment System) oyun konsolunun fiziksel restorasyonunda yaşadağım tecrübeleri ve öğrendiğim teknikleri sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Öncelikle şunu belirteyim, buna "mini" proje dediğime bakmayın 1-2 aydır masamın üzerinde (ve kafamda) yer işkal etmekteydi.

Bu yazımdaki esas amacım da paylaşacağım tecrübelerim sayesinde buna benzer bir işe girişmeye kalkacak olanlar çok daha az vakit harcayarak sonuca ulaşabilsinler.

"Yav bir NES için bu kadar uğraşmaya değermiydi" gibi düşünenler varsa hemen peşin peşin söyliyeyim, evet, değerdi. Neden mi?

1) Her ne kadar genel olarak oyun konsollarına çok da fazla ilgim olmasa da Arcade'in yanısıra 3. nesile kadar olan klasik oyun konsolları da benim retro ve estetik zevkime hitap ediyor. Dolayısıyla "estetik" olarak kötü durumda olan bir NES içimi sızlatıyordu.
2) Bu projede edindiğim tecrübeleri farklı konsollarda veya bambaşka projelerde de uygulama imkanı olacağına eminim.

Neyse, konumuza dönersek, geçenlerde (aylar önce) bir arkadaşım bana bir NES hediye etti  :D Aslında konunun daha geniş bir arkaplan hikayesi var ancak özetle bir retro muhabbet  sonrası arkadaşım elinde arızalı olan bir kaç tane NES'i bana getirdi ve bir tanesini hediye olarak alabileceğimi sözyledi. Ben de durumu fiziksel olarak en "kötü" olanı seçip bu mini restorasyon projesini yapmaya karar verdim (Evet bu tür konularda arızalıyım  :P illa uğraşacağım kendime iş çıkartacağım)

NES klasik sorunlardan muzdaripti;

1) Yanıp sönen kırmızı ışık problemi (Konnektör problemi)
2) 3 köşesi kırıktı.
3) Malum bit pazarı vuruk/çizikleri ve aşınmalar.

Konnektör problemini kolayca hallettim. Bu konuyu bu yazımda anlatmayacağım. Zaten internette bu konuda bolca kaynak var. Temel olarak aşınmış konnektör tellerini hafifçe geri çekip (tek tek) metal parlatıcı ile temizleyerek sorunu giderebiliyorsunuz.

Bu mini projede esas halletmem gereken problem bu köşe kırıkları. NES'in bu klasik kasa görüntüsünü hep çok sevmişimdir. Ancak tasarım olarak kullanılan keskin köşeleri zaman içinde kullanıma bağlı olarak kırılmaya çok uygun malesef...

Şimdi ilk işim, bu gövde tamiratını nasıl bir malzeme ile yapmam gerektiğini bulmam gerek.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Ynt: Nintendo Entertainment System (NES) Restorasyonu
« Yanıtla #1 : 23 Ağustos 2014, 01:32:03 »
Plastik tamiratı konusunu araştırırken kendimi maketçilerin forumlarında buldum. Sonuçta bu konuda en tecrübeli olanlar onlar. Bu arkadaşların yaptıkları maketler inanılmaz!!! Bambaşka bir hoby dünyasıymış. Ben de zamanında air-fix (80 lerdeki reklam cingıl'ı hala kulaklarımda  :P ) maket yapmıştım ama bu arkadaşlar standart bir maketi alıyor ve onu öyle bir modluyorlarki bambaşka bir şey oluyor... Neyse, dedim ya başka bir dünya, başka bir hoby paralel evreni diyelim...

Araştırmalarım sırasında kendimi maket paralel evrenine kaptırmadan sadece ihtiyacım olan bilgileri almaya çalıştım  ;D

Öncelikle kırık köşeleri dolduracağımız malzeme için bir ön hazırlık yapmamız gerekiyor.

NES'in kasasını açıyoruz...

Durum görüldüğü üzere, basit bir macunlama işlemini aşıyor.

Önce kırıkların olduğu yeri "kalıplamamız" gerekli. Aynen bir inşaata beton dökmeden önce tahta kalıplar hazırlandığı gibi kullancağımız dolgu malzemesinin yapışmayacağı bir malzeme ile kalıp hazırlıyoruz. Bunun için malzeme dolaplarımda hazırda bulunan kalın aluminyum folyo bantı kullanmaya karar verdim.

Her köşede kullanılmak üzere ince şeritler hazırladım...

Daha sonra bu aluminyum şeritleri NES'in sağlam olan taban kasasındaki ve kırık üst kasadaki köşelere birbirlerini tamamlayacak şekilde yerleştirdim.

Sonra plastik bir spatüla ile (örn. epoxy tutkal setlerinin içinden çıkan plastik spatüla) aluminyum folyoya zara vermeden onu kalıp haline sokuyorum...

ve kalıbımız hazır...

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #2 : 23 Ağustos 2014, 01:55:13 »
Maketçilerin forumlarında gezerken bir plastiği "sağlam" bir şekilde nasıl tamir/modlama yapılacağına dair yazıları okurken bu malzemeyi kullandıklarını gördüm; Tamiya Epoxy Putty

Bundan çok daha yumuşak/akışkan malzemeler de var ki onlar delik/çatlak/birleşim yeri kapatmak için kullanılıyormuş ancak bu malzeme ile makette kayıp olan bir parçanın yenisi bile yapılabiliyormuş!!! Tam aradığım malzeme yani...

Bu malzeme klasik iki macundan oluşuyor. Birbirlerine karışmadan yumuşak yumuşak duruyorlar ancak karışınca "taş" gibi plastik oluyorlar...

Hemen kullanım kılavuzunu açıp okuyorum...

Hmmm, çok aydınlatıcı  :P Japoncam "Hay Anjin san" seviyesinde malesef  ama resimler aydınlatıcı ;) (Şaka canım, ilk açtığımda gerçekten şok oldum ancak arkasında ingilizcesini de koymuşlar bereket  :) )

Neyse, sağlam tutunma için önce malzemenin uygulanacağı yüzeyi hafif zımparalamamız gerekiyormuş.

Yüzeyimiz hazır.

Sonra bu "epoxy putty" den eşit miktarda kesiyoruz. (Not: Bu kestiğim miktar bile fazla geldi. Burada görünen miktarın yarısının yarısı bile yeterli)

Malzeme kuruma ve yapışmayı önlemek için jelatinlerin içinde, kestiğimiz  parçalardan önce bu jelatinleri temizliyoruz.

Daha sonra her iki malzemeyi birbirine karıştırarak homojen bir karışım elde edene dek iyice yoğuruyoruz.

Sonra her kırık köşede kullanılmak üzere hazıladığımız malzemeyi bölüyoruz...

Ve köşelere uyguluyoruz

Malzeme ne çok yumuşak ne de çok sert. Bu yüzden uygulaması çok kolay ve zevkli...

Kabaca iliştirdiğimiz epoxy putty'ye biraz şekil veriyoruz ki sonraki aşamalarda işimiz biraz daha kolaylaşsın. Ancak bu aşamada "suret" gibi bir köşe şekli olması da gerekli değil...

Son olarak, kasanın birleşim yerine bir çizik atıyorum ki kuruduğunda ayırmaya uğraşmayayım diye...

İşlem şimdilik tamam. Şimdi kurumaya bırakıyoruz...

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #3 : 23 Ağustos 2014, 02:16:56 »
Malzeme tam olarak taşlaşmadan önce kasayı ikiye ayırmaya karar veriyorum. Ancak bunun için bile 2-3 saat bekledim.

Kalıplar yerinde duruyor, ancak putty aluminyuma da tutunamamış, tam beklediğim gibi, güzel...

Artık kalıplara ihtiyacımız yok, mazleme yeterince sert. Bu yüzden artık aluminyum kalıpları dikkatlice çıkartıyorum...

Sonra kasayı bu haliyle yine kurumaya bırakıyorum. Malzemenin tamamen taşlaşması için sanırım 8-12 saat geçmesi lazımmış.

Ertesi gün malzemenin gerçekten tamamen taş gibi olduğunu görüyorum. Artık ince iş zamanı. Kaba plastiği zımparalayarak NES'in doğal şekline sokmamız lazım.

Bunun için (a şıkkı) kalınca bir zımpara ...

veya hile yaparak  ;) kolay yoldan (b şıkkı) dremel kullanıyoruz ...

Sonra kasanın iç kısmındaki fazlalıkları maket bıçağı ile temizliyoruz...

Kaba zımpara işi için her ne kullandıysak yine de son olarak işi daha ince bir zımpara ile elle bitirmenizi öneririm. Dremel bile bu aşamada fazla güçlü kalır, hata affetmez, yanlış bir harekette zart diye bir günlük emeğinizi iç edebilir...

ve işlem tamam (tabi her üç köşeyi de bu şekilde yapmak biraz zaman alıyor)

Vay be, fena olmadı. NES keyfinden dört köşe oldu gibi  :P

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #4 : 23 Ağustos 2014, 02:26:38 »
Eveet, filmin sonuna yaklaştık gibi. Ancak bu filmde alternatif sonlar var söyeliyeyim  ;)

Birinci son; Basit boya

Bu sonda tamir ettiğimiz kaportaya basit bir "yerel" boya atıyoruz. Bunun için basit bir fırça ve bir kaç çeşit akrilik maket boyası kullanıyorum.

NES'in rengini tutturabilmek (veya en azından mümkün olduğunca benzetebilmek) için 3 çeşit boya kullanıyorum; Beyaz, çok az siyah (gri elde etmek için) ve çok çok az da kahverengi...

Rengi ancak bu kadar benzetebildim, yine de "averajda" fena olmadı...

Evet, buraya kadar takip ettiyseniz sonuç bu...

Averajda idare edebilecek bir sonuç bence. Kırıktan iyidir seviyesinde...

Bu sonuç beni tatmin ettimi derseniz, pek değil...

Hani derler ya, tavşan deliğinde ne kadar derine inmek istiyorsun?  ;)

Devam edelim mi?

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #5 : 23 Ağustos 2014, 03:03:28 »
Kısmi boyama çözümü beni pek tatmin etmedi. Ancak yine de işi kolayca tamamlamış olduk.

Bundan sonraki adımlarda (tamamen benim kişisel detay takıntım ürünü olarak) bambaşka bir dünyaya adım atıyoruz; konsol modlama dünyasına...

Kişisel olarak konsol veya retro aletleri "abartılı" şekilde modlama olayına pek sıcak bakan birisi değilim. Yani rengarenk bir commodore veya pembe'ye boyanmış bir NES pek de hoşuma giden bir şey değil. Yine de internette "sanat eseri" klasmanında modlar gördüm. O da bambaşka bir dünyaymış bu arada...

Ancak, haddimi bilerek bundan sonraki adımlarda bu dünyaya "ölçülü" bir adım atıp mini restorasyon projemde tatminkar bir sonuç elde etmeyi planlıyorum. Gerçekten "temiz" bir sonuç elde etmek için NES'i komple boyamam gerekiyor. Bu biraz hasarlı arabanın kaporta tamiratı gibi aslında. Sadece hasarlı yerleri kısmi olarak boyasanız göze batar değil mi?

Ancak full boya işine girdiğinizde pandoranın kutusundan çözülmesi gereken bir başka detay sorun çıkıyor; Kartuş kapağındaki "Nintendo Entertainment System(tm)" logosu  :o (O ilerde konuya geleceğim)

Neyse, önce işe NES'in üst kasasının tüm parçalarını sökerek başlıyorum.

Sonra boya öncesi detaylı temizlik aşaması...

Plastik boyamadan önce "MUTLAKA" yapmanız gereken en önemli adım zımpara!!! Bunu hem SEGA ST-V konsol projemden biliyorum hem de konsol modlama forumlarında da gördüm. Plastiğe kalıcı sağlam bir boya atabilmek için boyanın yüzeye sağlam tutunmasını sağlamak gerekli. Bunun için ince bir zımpara seçiyoruz (800 numara veya daha ince). Renk değişimi yapmadığım için astar boya atma gereği görmedim...

Yanlız NES özelinde, üst yüzeydeki gözenekli yüzeyi de bozmamaya özen gösteriyorum. Bunun için üst yüzeyi aşırı zımparalamaya gerek yok, hem zaten gözenekli yüzey boyanın tutunması için oldukça elverişli.

Şimdi sıra boya seçimine geldi...

İnternette bu konuda çok araştırma yaptım. Sprey boya kataloglarını inceledim. Sonra boya dünyasında pek bir standartlaşmış olan RAL renk kataloğunu buldum. Bu standarta göre hazırlanmış renk kartelasından NES'in üst kasasının rengine ne uygun olabilecek renkleri belirlemeye çalıştım. Bu iş tabi kısmen tutarlı oluyor zira renkler hem ekranda gözüktüğü gibi tutmaz hem de tüm RAL renk kartelasında ürünü piyasadan bulmanız zor.

Alternatifler arasında piyasadan bulabildiğim renk; RAL 7035

Aslında RAL 7038 daha uygun olurdu gibi (7035'in bir ton koyusu) ancak piyasada nedense ancak RAL 7032 (taş grisi) ve RAL 7035 (açık gri) bulabildim. Bir iki modlamaya yönelik internet sitesinde de NES için RAL 7035 kullanıldığını okudum...

Boyama ortamımı hazırlıyorum ve işe koyuluyorum. 20-30 cm mesafeden kesin ve düz bilek hareketleriyle (sinek öldürür gibi rastgele değil) 2-3 ince kat boyuyoruz. Katlar arasında aşırı beklemeye gerek yok, bu boyanın üzerinde öyle yazıyordu. Ben yine de 1 dk bekledim.

Sprey boyayı kullanmadan önce mutlaka iyice çalkalamayı (2-3 dk) unutmayın. İlk çalkalamadan sonra boyayı bir süre (30 sn kadar) bekletin ki köpük oluşmasın ve ilk sıkımı malzeme üzerinde değil boş yüzeye yapın, rengin düz yayıldığını görün...

Söylediğim gibi sprey boyayı hep ince katlar halinde atmaya çalışın. Belli bir alanı kapatmaya çalışarak veya yanlışlıkla bir alanda daha fazla kalırsanız fazla boya sıkmış olursunuz ve boya artık sıvı olarak akmaya başlar. Sonuç bu şekilde olur;

Çözüm? Yine zımpara...

Şimdi de siyah parçalar... Yanlız önce gamepad giriş plastiğindeki "1" ve "2" rakamlarını birer minik parça sticker ile kapatıyorum.

Siyah işi kolay, parlak siyah akrilik sprey boya kullanıyorum...

Yine 2-3 ince kat sıkıyoruz...

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #6 : 23 Ağustos 2014, 03:46:11 »
Eveeet, geldik kafamı bir süredir kurcalayan soruna, bu ne olacak?

Malesef gidecek...  :(

Konsol modlama dünyasının acı gerçeklerinden birisi, konsolun üzerindeki orijinal logolar malesef boya aşamadından önce gitmek zorunda. Bu kadar küçük yazıları maskelemek imkansız... Bu yüzden parçayı zımparalayınca logo gitmek zorunda kaldı  :'(

Peki çözüm ne?

a) Vynil repro logo sticker kullanmak (ebay'de 4-5 dolara satılıyor)
b) Kendi vynil logonuzu yaptırmak (Mümkün, Neo Geo arcade kabinimdeki logoları böyle yaptırmıştım) ancak pek bir digital basım merkezi bu kadar küçük bir işle uğraşmaz.
c) ???

Çözümü yine maketçilerin sitelerinde buldum; Water Slide Decal

Nedir bu water slide decal? Hani hatırlarmısınız küçükken bu stickerlardan satılırdı (ya da belki hala satılıyordur) suya bırakırsınız kendini koyuverir sonra yüzeye nazikçe yapıştırısınız, kuruyunca incecik olduğundan nerdeyse yüzeyle bir olur...

Meğer bunları maketlerde kullanmak amacıyla kendiniz de yapabilmeniz için özel kağıtları varmış. Bu özel kağıdı Ankara'daki (bence) en büyük hoby dükkanı olan HobbyTime'da buldum...

Bu kağıt görünüş olarak sıradan fotoğraf basım kağıdına benziyor. Bir yüzeyi parlak (water slide sticker malzeme) diğer yüzeyi kalın mat. Beyaz veya şeffaf türü var, inkjet ve laser printerlar için türleri de var. Ben şeffaf ve inkjet olanından aldım.

Kağıt (bence) oldukça pahalı, tek bir A4 fiyatı 12TL (Gerçi internette daha ucuz olanları da satılıyor - kalitesini bilmiyorum). Bu yüzden kağıtı tamamen mundar etmeden önce A6 boyutunda kestim.

Nintendoage forumlarında bu logonun fontlarını aradım ve buldum;

"Nintendo" logosunun fontu; PRETENDO
"Entertainment System" logosunun fontu ise (tam olarak 100% aynı olmasa da) genel konsensüs "NES CONTROLLER" isimli font üzerinde...

Bu fontları kullanarak logomu hazırladım.

Sonra normal kağıda bir çok deneme yaparak kırmızı rengi ve yerleşimi v.s. tutturmaya çalıştım. Son olarak pahalı "Water Slide Decal" kağıdını yerleştirdim printer'a, ve sticker'ımızı en yavaş ve en detaylı çözünürlükte bastırdım...

Peki bu inkjet mürekkebi suya girince dağılmayacak mı? Elbette  ;D Bunun için de bir şey varmış, yine HobbyTime'dan "Decal Bonder" denilen bu spreyi aldım.

Bu sprey de maketçi forumlarında ünlü bir marka. Bu sprey ile decal'ınızı fikslemeniz gerekli ki suda dağılmasın. Bunun için bu spreyden 5-10 dakika ara ile  3-4 ince kat atmanız gerekiyor. Decal kağıdınız sprey ile uçup gitmesin diye bir iğne ile sabitlenebilir.

Sonra yine 20-30 cm uzaklıktan spreyimizi sıkıyoruz...

Sonuç...

Aslında bu sprey bir çeşit esnek şeffaf vernik. Normal sprey verniklerden farkı varmıdır bilmiyorum. Neyse, internette bu şekilde uygulanan spreyin ardından decal'in 8-12 saat kurumaya bırakılması tavsiye ediliyor...

Kuruduktan sonra artık kendi özel sticker'ımız hazır ve işe koyuluyoruz. Önce uygulanacak yüzeyi IPA ile silerek sprey boya tozundan ve parmak izinden arındırıyorum.

Sonra NES logosunun yerleşeceği yeri bantlarla belirliyorum (Soldan 6mm üstten 12mm)

Ve decal'imizi kesip çıkartıyoruz.

Şimdi heyecanlı kısma geldi sıra  :P

Kullanacağımız malzemeler; cımcız, fırça ve sığ bir kapta su...

Decal'ı suya bırakıyoruz. heyecanlı kısım burası işte ki küçükken de aynı heyecanı yaşamıştım zira çıkartmayı suda biraz fazla bırakırsanız kağıttan tamamen ayrılır ve suda yüzmeye başlar. Bu şekilde kağıttan ayrılması iyi bişey değil çünkü çok narin olduğundan alırken parçalanır, buruşur v.s. O zamanlar bu çıkartmalar bile pek bulunmazdı, ziyan olduğunda çok üzülürdüm.  :'(

Decal'ı suda 15-20 saniye tuttuttan sonra kenarından ayrılmaya başladığını görür görmez çımbız yardım ile kağıdıyla beraber alıyorum ve fırçayla önceden biraz ıslattığım NES kapağına yerleştiriyorum.

Arkasındaki kağıdı cımbızla yavaş yavaş kaydırıyorum (Adı da buradan geliyor zaten; Water Slide  ;) )

Logoyu tam yerine oturtmak için birkaç manevra yapıyorum. Fırçayla hafif ıslattıkça bu manevralar kolaylaşıyor.

Son olarak yerleşim yerinde karar kılınca kağıt havlu ile bastırmadan çekiştirmeden hafif hafif kuruluyoruz...

Sonuç?

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #7 : 23 Ağustos 2014, 03:51:39 »
Sonuç  :D

Sonuçtan oldukça memnunum  ;D NES sonunda cillop gibi çıktı.

Bundan sonra bir kaç küçük iş daha kaldı. Öncelikle bu sticker da fiziksel hasar görmemesi ve dayanıklı olsun diye uygulanan yüzeye tercihe göre parlak veya mat sprey vernik atılması tavsiye ediliyor. Ancak bunu yapmadan önce 24 saat kuruması ve kemikleşmesinin beklenmesi gerekli...

Bir de iki adet gamepad'i de aynı renkle modlamak lazım ki takım bozulmasın...

Neyse bu haftasonu bunları da tamamlamayı planlıyorum.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #8 : 23 Ağustos 2014, 10:44:43 »
Harika! Psikopatça, mazohistik bir eylem ama seyretmesi bile son derece keyifli :)

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #9 : 23 Ağustos 2014, 11:45:14 »
Araştırmalarım sırasında kendimi maket paralel evrenine kaptırmadan sadece ihtiyacım olan bilgileri almaya çalıştım

Aman diyim bu maket işi cidden sakat. Sonunda kendini bir sürü işe yaramaz ıvır zıvırla malzemeyle baş başa bulabilirsin. Mesela ben hala evdeki Proxxon airbrush'ın ne işime yaracağını sorup duruyorum kendime.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #10 : 23 Ağustos 2014, 17:38:35 »
Yine süper ötesi bir çalışma olmuş. Epoxy olayını görünce çok heyacanlanmadım, zira bildiğim-tanıdığım bir malzemeydi. Ancak, sulusepken etiket olayı bana da yeni bir ufuk açmış oldu. Özellikle bundan dolayı sağolasın.

Hazır epoxy'den konu olmuşken bir de Takilondan bahsedeyim de hatırı kalmasın. Bilmiyorsan, belki ilgini çeker ve birgün işine yarar. Özetle sıvı ve tozu karıştırıyorsun ama elde ettiğin şey inanılmaz sert ve dayanıklı oluyor. Zaten dişçi malzemesi diye geçer.

Not: PM'den haberdar edilme ayarlarını değiştirmen lazım sanırım.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #11 : 23 Ağustos 2014, 17:40:13 »
Harika! Psikopatça, mazohistik bir eylem ama seyretmesi bile son derece keyifli :)

Evet, biliyorum  ::)

Aman diyim bu maket işi cidden sakat. Sonunda kendini bir sürü işe yaramaz ıvır zıvırla malzemeyle baş başa bulabilirsin. Mesela ben hala evdeki Proxxon airbrush'ın ne işime yaracağını sorup duruyorum kendime.

Ruhumu okudun  ;D airbrush da araştırmıştım, hatta kompresör fiyatlarını görene akadar alıyordum bi tane neredeyse  ;D ;D ;D

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #12 : 23 Ağustos 2014, 17:52:17 »
Yine süper ötesi bir çalışma olmuş. Epoxy olayını görünce çok heyacanlanmadım, zira bildiğim-tanıdığım bir malzemeydi. Ancak, sulusepken etiket olayı bana da yeni bir ufuk açmış oldu. Özellikle bundan dolayı sağolasın.

Hazır epoxy'den konu olmuşken bir de Takilondan bahsedeyim de hatırı kalmasın. Bilmiyorsan, belki ilgini çeker ve birgün işine yarar. Özetle sıvı ve tozu karıştırıyorsun ama elde ettiğin şey inanılmaz sert ve dayanıklı oluyor. Zaten dişçi malzemesi diye geçer.

Not: PM'den haberdar edilme ayarlarını değiştirmen lazım sanırım.

Takilon da ilginçmiş, öğrendiğim iyi oldu. Kullandın mı hiç? Kuruduktan sonra işlemesi zor mu acaba?

Bu arada PM ayarlarıma baktım, eposta gelsin ayarlı gibi  ??? Gerçi ta haziran ayında senden gelen mesajı daha şimdi gördüm  :P

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #13 : 23 Ağustos 2014, 18:21:33 »
Sonunda son kalan detayları da tamamlayabildim.

Önce yeni mod'umuza uyumlu gamepad'leri hazırladım...

Boya öncesi gamepad'lerin üzerindeki stciker'ı ısı tabancasıyla çok hafif ısıtıp kenarından kanırtarak çıkartıyoruz. Boyadan sonra tekrardan yerine yerleştiriyoruz. Üzerindeki tutkal bu kadar seneden sonra bile iş görüyor ;)

Gamepadler hazır...

Son olarak ön kapaktaki water slide decal'ı korumak için Mat sprey vernikle 3 kat kaplama yapıyorum. Sprey vernikte katlar arasından 15-20 dk beklemek lazım...

Dikkat ettiyseniz bu water slide decal'in kalınlığı bu açıdan bakınca farkediliyor. Bunu en aza indirmek için maketçiler desene neredeyse sıfır kesiyor etiketleri. Ayrıca üzerine sıkılan decal bonder spreyi de daha az katla yapmak mümkün sanırım. Neyse bir dahaki sefere artık ancak 3-5 santim yakınından bakmadan anlaşılmıyor...

Ve konsol yerine yerleşti... Ohh be, kafam rahat etti şimdi...  ;D

Çevrimdışı leviathank

• Retroman
« Yanıtla #14 : 23 Ağustos 2014, 22:43:21 »
Kasayı ürettirsen daha az zahmetli olurdu sanki;) Güzel işçilik, eline sağlık. Bu arada hazır kasayı dağıtmışken CIC'in 4. bacağını da ayırsaydın. Yazıda göremediğim için söyledim, sen bu ayrıntıları kaçırmazsın, yapıp yazmamış da olabilirsin;) Resetlemenin ana nedeni düzelttiğin kartuş soket pinlerindeki temassızlık, ama CIC'i de devredışı bırakmaktan zarar gelmez.