Eveeet, geldik kafamı bir süredir kurcalayan soruna, bu ne olacak?
Malesef gidecek...
Konsol modlama dünyasının acı gerçeklerinden birisi, konsolun üzerindeki orijinal logolar malesef boya aşamadından önce gitmek zorunda. Bu kadar küçük yazıları maskelemek imkansız... Bu yüzden parçayı zımparalayınca logo gitmek zorunda kaldı
Peki çözüm ne?
a) Vynil repro logo sticker kullanmak (ebay'de 4-5 dolara satılıyor)
b) Kendi vynil logonuzu yaptırmak (Mümkün, Neo Geo arcade kabinimdeki logoları böyle yaptırmıştım) ancak pek bir digital basım merkezi bu kadar küçük bir işle uğraşmaz.
c)
Çözümü yine maketçilerin sitelerinde buldum; Water Slide Decal
Nedir bu water slide decal? Hani hatırlarmısınız küçükken bu stickerlardan satılırdı (ya da belki hala satılıyordur) suya bırakırsınız kendini koyuverir sonra yüzeye nazikçe yapıştırısınız, kuruyunca incecik olduğundan nerdeyse yüzeyle bir olur...
Meğer bunları maketlerde kullanmak amacıyla kendiniz de yapabilmeniz için özel kağıtları varmış. Bu özel kağıdı Ankara'daki (bence) en büyük hoby dükkanı olan HobbyTime'da buldum...
Bu kağıt görünüş olarak sıradan fotoğraf basım kağıdına benziyor. Bir yüzeyi parlak (water slide sticker malzeme) diğer yüzeyi kalın mat. Beyaz veya şeffaf türü var, inkjet ve laser printerlar için türleri de var. Ben şeffaf ve inkjet olanından aldım.
Kağıt (bence) oldukça pahalı, tek bir A4 fiyatı 12TL (Gerçi internette daha ucuz olanları da satılıyor - kalitesini bilmiyorum). Bu yüzden kağıtı tamamen mundar etmeden önce A6 boyutunda kestim.
Nintendoage forumlarında bu logonun fontlarını aradım ve buldum;
"Nintendo" logosunun fontu; PRETENDO
"Entertainment System" logosunun fontu ise (tam olarak 100% aynı olmasa da) genel konsensüs "NES CONTROLLER" isimli font üzerinde...
Bu fontları kullanarak logomu hazırladım.
Sonra normal kağıda bir çok deneme yaparak kırmızı rengi ve yerleşimi v.s. tutturmaya çalıştım. Son olarak pahalı "Water Slide Decal" kağıdını yerleştirdim printer'a, ve sticker'ımızı en yavaş ve en detaylı çözünürlükte bastırdım...
Peki bu inkjet mürekkebi suya girince dağılmayacak mı? Elbette
Bunun için de bir şey varmış, yine HobbyTime'dan "Decal Bonder" denilen bu spreyi aldım.
Bu sprey de maketçi forumlarında ünlü bir marka. Bu sprey ile decal'ınızı fikslemeniz gerekli ki suda dağılmasın. Bunun için bu spreyden 5-10 dakika ara ile 3-4 ince kat atmanız gerekiyor. Decal kağıdınız sprey ile uçup gitmesin diye bir iğne ile sabitlenebilir.
Sonra yine 20-30 cm uzaklıktan spreyimizi sıkıyoruz...
Sonuç...
Aslında bu sprey bir çeşit esnek şeffaf vernik. Normal sprey verniklerden farkı varmıdır bilmiyorum. Neyse, internette bu şekilde uygulanan spreyin ardından decal'in 8-12 saat kurumaya bırakılması tavsiye ediliyor...
Kuruduktan sonra artık kendi özel sticker'ımız hazır ve işe koyuluyoruz. Önce uygulanacak yüzeyi IPA ile silerek sprey boya tozundan ve parmak izinden arındırıyorum.
Sonra NES logosunun yerleşeceği yeri bantlarla belirliyorum (Soldan 6mm üstten 12mm)
Ve decal'imizi kesip çıkartıyoruz.
Şimdi heyecanlı kısma geldi sıra
Kullanacağımız malzemeler; cımcız, fırça ve sığ bir kapta su...
Decal'ı suya bırakıyoruz. heyecanlı kısım burası işte ki küçükken de aynı heyecanı yaşamıştım zira çıkartmayı suda biraz fazla bırakırsanız kağıttan tamamen ayrılır ve suda yüzmeye başlar. Bu şekilde kağıttan ayrılması iyi bişey değil çünkü çok narin olduğundan alırken parçalanır, buruşur v.s. O zamanlar bu çıkartmalar bile pek bulunmazdı, ziyan olduğunda çok üzülürdüm.
Decal'ı suda 15-20 saniye tuttuttan sonra kenarından ayrılmaya başladığını görür görmez çımbız yardım ile kağıdıyla beraber alıyorum ve fırçayla önceden biraz ıslattığım NES kapağına yerleştiriyorum.
Arkasındaki kağıdı cımbızla yavaş yavaş kaydırıyorum (Adı da buradan geliyor zaten; Water Slide
)
Logoyu tam yerine oturtmak için birkaç manevra yapıyorum. Fırçayla hafif ıslattıkça bu manevralar kolaylaşıyor.
Son olarak yerleşim yerinde karar kılınca kağıt havlu ile bastırmadan çekiştirmeden hafif hafif kuruluyoruz...
Sonuç?