Gönderen Konu: Nostaljik Mekanlar Dizisi - DAĞBİM  (Okunma sayısı 39338 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ard

• Ön Kayıt
Ynt: Nostaljik Mekanlar Dizisi - DAĞbim
« Yanıtla #15 : 20 Ekim 2014, 09:38:36 »
DAĞbim
1987 yılında Yazıcıoğlu işhanı 5. katta başladığı işine
2010 yılında son vermiştir.
Halen
www.dagbim.net
www.dagbimfm.com
www.dagbim.com
İsimli 3 sitesi bulunmaktadır.
Herkese sevgiler,saygılar....

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #16 : 23 Ekim 2014, 20:07:17 »
DAĞbim
Halen
www.dagbim.net
www.dagbimfm.com
www.dagbim.com
Arkadaşlar belki farketmemiş olabilir ama, Ard nickli arkadaş bizzat Ali Rıza Dağdelen abi sanırım. Eh durum böyle olunca bize de sormak düşer: Abi yok mu bize o günlerden anlatacağın enteresan olaylar? Mesela niçin Amstrad ağırlıklı çalışıyordunuz? Telif baskınlarında başına gelen olaylar oldu mu? Grand64 Kemal-Egsa Selçuk-Byte Derya Abi ekseninde gelişen fiyat kırma savaşlarında sen de var mıydın? Ya da senin o günlerine dair anlatacağın herşey kabulümüzdür.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Nostaljik Mekanlar Dizisi - DAĞBİM
« Yanıtla #17 : 23 Ekim 2014, 21:47:53 »
 Ben radyo linkine de tikladim... Selami Sahin caliyordu. Acayip bir his... Garip yani... Ya tekrar cikarsa diye korkuyorum. Muzige ve protez saclara karsi bakis acimiz farkli Selami abiyle.  Bos bulundum bir de sanirim ondan... Sarsti ama beni...

Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #18 : 23 Ekim 2014, 23:21:23 »
Ben malesef yazıcıoğlu'da 3'kattan yukarı çıkamadım galiba :D Probe yolumu kesmiş olacak. Yukarı salmadılar beni.

Sene de 91 falan olsa gerek, yazıcıoğlu'nun alt katında bir liselinin hayal edemeyeceği kadar DIY devre satıldığı zamanlar. Şu anda oradan gelecek en ufak bir dedikoduya bile açım.

Mesela nasıl bir rekabet vardı?
Oyunlar nereden geliyordu?
"Yazıcıoğlu" nasıl o dönemdeki altın çağına ulaştı?
Hala oradakilerde görüştükleriniz var mı?
Belki de en önemlisi, arşivler duruyor mu?

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #19 : 23 Ekim 2014, 23:32:29 »
Ben malesef yazıcıoğlu'da 3'kattan yukarı çıkamadım galiba :D Probe yolumu kesmiş olacak. Yukarı salmadılar beni.

Sene de 91 falan olsa gerek, yazıcıoğlu'nun alt katında bir liselinin hayal edemeyeceği kadar DIY devre satıldığı zamanlar. Şu anda oradan gelecek en ufak bir dedikoduya bile açım.
Benim bahsettiğim çok daha eski yıllar. 85-90 arası falan. Zaten 90'ı geçince pek birşey kalmıyor. O DIY kit olaylarının esas bomba olduğu yıllar da 90 öncesi falandır.

Alıntı
Ben bu soruyu, sanırım 2006 yılı civarında yüzyüze sormuştum. Yanıt olumsuzdu ama, Allahtan umut kesilmez :)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #20 : 24 Ekim 2014, 09:26:40 »

Mesela nasıl bir rekabet vardı?
Oyunlar nereden geliyordu?
"Yazıcıoğlu" nasıl o dönemdeki altın çağına ulaştı?
Hala oradakilerde görüştükleriniz var mı?

İşin ilginci, cihazları tasarlayan mühendislerin bu cihazları bizim kadar umursamaması gibi o dönemin esnafı için de bu durum muhtemelen bir para kazanma aracından daha farklı değildi, bizim kadar önemsemiyorlar bu dönemi. Bir benzin istasyonuna sahip olsalar kesinlikle böyle bir işle uğraşmazlardı. O camiadaki herkes yok oldu gitti, pazarı oluşturan bizim gibi bir grup romantik çoluk çocuk kendi kendine debeleniyor :)

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640
« Yanıtla #21 : 11 Şubat 2025, 09:12:31 »
İlginç bir bilgi paylaşayım, Ali Rıza abi aslında ingilizce öğretmeniydi ama mesleğini bir süre yaptıktan sonra bırakıp ticarete atılmıştı.
Zamanla, başka eklemeler de yapmayı umuyorum.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #22 : 11 Şubat 2025, 11:30:16 »
DAĞbim
Halen
www.dagbim.net
www.dagbimfm.com
www.dagbim.com
Arkadaşlar belki farketmemiş olabilir ama, Ard nickli arkadaş bizzat Ali Rıza Dağdelen abi sanırım. Eh durum böyle olunca bize de sormak düşer: Abi yok mu bize o günlerden anlatacağın enteresan olaylar? Mesela niçin Amstrad ağırlıklı çalışıyordunuz? Telif baskınlarında başına gelen olaylar oldu mu? Grand64 Kemal-Egsa Selçuk-Byte Derya Abi ekseninde gelişen fiyat kırma savaşlarında sen de var mıydın? Ya da senin o günlerine dair anlatacağın herşey kabulümüzdür.

Alco bravo, güzel tespit etmişsin. Benim Ankara'da olma gibi bir talihsizliğim vardı konu Amstrad olunca. Baya kısıtlıydı oyun alabileceğim yerler. Ali Rıza abi ben sizi hiç tanımadım ama o dönemin göbeğinde bulunmuş birisi olarak, Alco'nun yazdığı gibi ne anlatsanız kabulümüzdür.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #23 : 11 Şubat 2025, 11:37:09 »
DAĞbim
Halen
www.dagbim.net
www.dagbimfm.com
www.dagbim.com

Alco bravo, güzel tespit etmişsin. Benim Ankara'da olma gibi bir talihsizliğim vardı konu Amstrad olunca. Baya kısıtlıydı oyun alabileceğim yerler. Ali Rıza abi ben sizi hiç tanımadım ama o dönemin göbeğinde bulunmuş birisi olarak, Alco'nun yazdığı gibi ne anlatsanız kabulümüzdür.

Ali Rıza abiyi maalesef 5-6 sene kadar önce kaybettik kardeşim.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #24 : 11 Şubat 2025, 20:05:15 »
Yıllar sonra bu başlığa denk gelecek olanlar; Dağbim ile ilgili bazı yazılanlar kaybolmasın diye, çıkış noktamız olan @unay 'ın Merhaba başlığını da paylaşayım. Oraya da göz atarsınız.

https://retrojen.org/pano/index.php?topic=1682.0

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #25 : 12 Şubat 2025, 09:35:14 »
evet elimde belgelerle geri döndüm. işte dağbimin 5. katta olduğunun ispati :) dağbimin cpcler de disket oyunları için yaptığı menülerden birinde olan adresi hatta telefonu :) hatta üşenmedim cpc üzerinde dağbim disketi çalışırken fotoğrafını çektim :) birde batman oyununun giriş ekranını ekledim :)

Volkan'ın görsellerini eklediği menü programı, benim Dağbim'de çalıştığım dönemde mevcuttaki programlarına eklemeler yaparak geliştirdiğim versiyonlardan bir tanesi. Arka plan mavi olanda alttaki kayan yazıda Türkçe karakterler'i fonksiyon tuşlarına tanımlamıştım. Üstteki DAĞBİM yazısındaki yumuşak G'nin şapdası 8x8 karaktere sığmadığı için kötü hesaplama ile yapılmış bir çizim :)
İkinci görsel de benim disketlerin içinden çıkan farklı bir versiyon.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #26 : 13 Şubat 2025, 10:44:01 »
   Dağbimde çalıştığım dönemde yeni oyun gelmemesi, gelenlerin çok kısıtlı ve hep ucuz oyunlar olması nedeni ile müşterilerden şikayet alıyorduk. Bu durumu Ali Rıza abiye anlattım, “abi yeni oyun bulmamız lazım, hatta mümkünse tek disketlik oyunlar olursa çok satarız” vs diyerek. O da bana o tip oyunları getirmek için İngiltere’ye gitmek gerektiğini, sadece oyun için gitmenin bu tip bir masrafa değmeyeceğini söylemişti. Çocuk aklı ile “yine de..” “keşke olsa” diyerek başka şeylere odaklanıp devam etmiştim.
   Yaz tatili bitmiş, okula dönmüştüm ama yine her hafta mutlaka Ali Rıza abinin yanına uğruyordum. Bir gidişimde sana bir sürprizim var diyerek 5 tane kutusunda orijinal oyun disketi çıkardı. Hayatımda ilk kez, muhteşem görsellere sahip, içinde ingilizce kitapçığı olan oyun görüyordum. Gözlerim ışıl ışıl olmuştu. Bunları hemen kendime kopyalamak, müşterilere oyunları gururla anlatmak, “tüh keşke yaz olsaydı, çalışıyor olsaydım”, “zaten boş disketim yok” gibi düşünceler kafamdan geçerken, “İngiltere’ye giden bir arkadaşımdan rica ettim, aldı getirdi sağolsun. En çok satan oyunlarmış.” dedi.  Hiçbirinde catalog görünmüyor, hepsi ICPM komutu ile çalışıyordu. Ki bu da kopyalamak için bir başka problemdi, çünkü mevcut kullandığımız program ICPM ile çalışan ya da 202k, 208k gibi korumalı disketleri  çekmiyordu.

Moralimi bozmadan, ilk elime geleni (aslında gözüme kestirdiğimi, kutuda çok güzel bir kadın resmi vardı. Oyunun adı: Teenage Queen. Strip Poker oyunu idi) yükleyip biraz kurcaladıktan sonra Ali Rıza abiye, bunları kopyalamanın zor olabileceğini ve evde bunların üstünde çalışmak istediğimi söyledim. Ali Rıza abi, teknik konulara çok girmese de zaman zaman beni şaşırtan bilgiler paylaşırdı ki ona hem bu konularda hem de insan olmak konusunda çok şey borçlu olduğumu belirtmek isterim. Yine benzer bir edayla, ofisin sol tarafındaki masasına gidip, çekmecesinden başka bir disket çıkardı. “Al, bununla kopyalarsın ancak.” dedi ve meşhur Discology disketini uzattı. Ne olduğunu bilmediğim için önce saf saf baktım, sonra disketi sürücüye yerleştirip çalıştırdım. Karşıma grafikli bir menü çıkınca iyice ilgimi çekti fakat menü ingilizce değildi. “Abi bunun menülerini anlamadım ben. Nasıl kopyalacağız?” Dedim, “Artık o kadarını da sen düşün.” diyerek elime oyunlardan 2 tanesi ile bir de boş disket verip eve yolladı.

Discology ile tanışmam, oyunların binary dosyalarını patlatmam bu şekilde olmuştu. Marifetmiş gibi tüm oyunlara “Cracked by Unay” yazardım.
Oyunlar aklımda kaldığı kadarı ile aşağıdakilerdi sanırım.

Gauntlet III
Teenage Queen
Savage
Batman

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #27 : 13 Şubat 2025, 12:46:48 »

Ali Rıza abiyi maalesef 5-6 sene kadar önce kaybettik kardeşim.

Evet, sonradan farkettim ben de başka bir başlığı okuyunca. Alco'nun mesajı baya eski imiş...

Dağbimde çalıştığım dönemde yeni oyun gelmemesi, gelenlerin çok kısıtlı ve hep ucuz oyunlar olması nedeni ile müşterilerden şikayet alıyorduk. Bu durumu Ali Rıza abiye anlattım, “abi yeni oyun bulmamız lazım, hatta mümkünse tek disketlik oyunlar olursa çok satarız” vs diyerek. O da bana o tip oyunları getirmek için İngiltere’ye gitmek gerektiğini, sadece oyun için gitmenin bu tip bir masrafa değmeyeceğini söylemişti. Çocuk aklı ile “yine de..” “keşke olsa” diyerek başka şeylere odaklanıp devam etmiştim.
   Yaz tatili bitmiş, okula dönmüştüm ama yine her hafta mutlaka Ali Rıza abinin yanına uğruyordum. Bir gidişimde sana bir sürprizim var diyerek 5 tane kutusunda orijinal oyun disketi çıkardı. Hayatımda ilk kez, muhteşem görsellere sahip, içinde ingilizce kitapçığı olan oyun görüyordum. Gözlerim ışıl ışıl olmuştu. Bunları hemen kendime kopyalamak, müşterilere oyunları gururla anlatmak, “tüh keşke yaz olsaydı, çalışıyor olsaydım”, “zaten boş disketim yok” gibi düşünceler kafamdan geçerken, “İngiltere’ye giden bir arkadaşımdan rica ettim, aldı getirdi sağolsun. En çok satan oyunlarmış.” dedi.  Hiçbirinde catalog görünmüyor, hepsi ICPM komutu ile çalışıyordu. Ki bu da kopyalamak için bir başka problemdi, çünkü mevcut kullandığımız program ICPM ile çalışan ya da 202k, 208k gibi korumalı disketleri  çekmiyordu.

Moralimi bozmadan, ilk elime geleni (aslında gözüme kestirdiğimi, kutuda çok güzel bir kadın resmi vardı. Oyunun adı: Teenage Queen. Strip Poker oyunu idi) yükleyip biraz kurcaladıktan sonra Ali Rıza abiye, bunları kopyalamanın zor olabileceğini ve evde bunların üstünde çalışmak istediğimi söyledim. Ali Rıza abi, teknik konulara çok girmese de zaman zaman beni şaşırtan bilgiler paylaşırdı ki ona hem bu konularda hem de insan olmak konusunda çok şey borçlu olduğumu belirtmek isterim. Yine benzer bir edayla, ofisin sol tarafındaki masasına gidip, çekmecesinden başka bir disket çıkardı. “Al, bununla kopyalarsın ancak.” dedi ve meşhur Discology disketini uzattı. Ne olduğunu bilmediğim için önce saf saf baktım, sonra disketi sürücüye yerleştirip çalıştırdım. Karşıma grafikli bir menü çıkınca iyice ilgimi çekti fakat menü ingilizce değildi. “Abi bunun menülerini anlamadım ben. Nasıl kopyalacağız?” Dedim, “Artık o kadarını da sen düşün.” diyerek elime oyunlardan 2 tanesi ile bir de boş disket verip eve yolladı.

Discology ile tanışmam, oyunların binary dosyalarını patlatmam bu şekilde olmuştu. Marifetmiş gibi tüm oyunlara “Cracked by Unay” yazardım.
Oyunlar aklımda kaldığı kadarı ile aşağıdakilerdi sanırım.

Gauntlet III
Teenage Queen
Savage
Batman

Vay be, ne güzel anılar. Merak ettim discology'i nasıl çözdün?

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #28 : 13 Şubat 2025, 12:58:59 »
Alıntı
Vay be, ne güzel anılar. Merak ettim discology'i nasıl çözdün?

Kelimeleri benzetme ve deneme yanılmadan başka kullanabileceğim bir yöntem yoktu. Copier, Destinateuer (sallıyor olabilirim), lecteur ...

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #29 : 13 Şubat 2025, 20:32:51 »
Bunlar ne güzel bilgiler ve anılar. Zaten çok da fazla olmayan Amstrad ağırlıklı mekanlardan, tam da içeriden bilgiler. Ben şunu merak ettim. Bu disket size kaç yılı gibi geldi. Sanki 91 gibi duruyor ama emin olamadım. Ekte Discology için Fransızca ve İngilizce birkaç tane ekran görüntüsü paylaşıyorum.