Gönderen Konu: Nostaljik Mekanlar Dizisi - DAĞBİM  (Okunma sayısı 37734 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Nostaljik Mekanlar Dizisi - DAĞBİM
« : 29 Ağustos 2014, 11:27:56 »
Nostaljik Mekanlar Dizisi başlığı altında, zamanında takıldığımız mekanları tanıtmayı düşünüyorum. İlk olarak da Dağbim ile başlıyorum.

Burası benim sıklıkla takıldığım bir yer değildi. Ama Amstrad camiası için belli bir anlam ifade eden bir yerdir. O zamanlardan aklımda kalan fiyatlarının biraz pahalı olmasıydı. İstanbul-Kadıköy'de bulunan Yazıoğlu İşhanı'nın, yanlış hatırlamıyorsam 2. katında idi. Ecom'un bir üst katı diye kalmış aklımda.

Pek alakam yoktu fakat, 90'ların sonuna doğru, yani Dağbim Amstrad işlerini bıraktıktan yıllar sonra, birgün benden 12 yaş küçük olan birader geldi ve "Abi, bizim basket koçunun Yazıcıoğlu'nda Bilgisayar dükkanı varmış, adı da Dağbimmiş" dedi. Yani o uzuncana boylu, güleryüzlü Ali Rıza Dağdelen abi aynı zamanda Taçspor'da basket antrenörü imiş.

DAĞbim nostalji

Burasıyla ilgili başka bilgisi olan bu başlık altına ekler bir zahmet.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Nostaljik Mekanlar Dizisi - DAĞBİM
« Yanıtla #1 : 29 Ağustos 2014, 22:13:57 »
yazıcıoğluna gelip gidişim ancak amigalar çıktıktan sonra olduğu için dağbimle ilgili pek bir anım yok, varsa da aklımda kalmamış. Acaba hiç spectrum kasedi sattılar mı?

Youtube videosu enteresan olmuş :D

Çevrimdışı coze

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #2 : 30 Ağustos 2014, 03:27:48 »
cok guzel bir dizi. Yazicioglu denince akla gelen ilk yer olan Uygar'i da bekliyoruz :)

Çevrimdışı DoctorCPC

• Retroman
« Yanıtla #3 : 30 Ağustos 2014, 05:11:18 »
2. katta değildi 5. kattaydı :) en son kat. CPC 6128'im bozulunca tamir içinde gitmiştim. zamanında disket çekimi yaptırmaya giderdim. o zamanlar küçüktük elimizden tutan ebeveynlerle giderdik. hatta 2. katta da bir amstrad cpc ci vardı orasıda dağbimmiydi bilmiyorum. ama amstrad'ın popüler olduğu yıllar bir içeriye girdim sıra sıra cpc6128'ler. o zamanki ruh ile gaza gelip bilgisayar sektöründe yürüme kararı almamda o yıllara rastlar zaten. üni seçimimi ve hayatımı en önce amstrad pcw sonra cpc 464 sonra da cpc 6128 ile etkiledi. yalnız çevremde hiç bilgisayar bilen bir abimiz vs. yoktu. z80 assemblerına geçememem hep bunun sebebidir. basic yazan bile bir iki kişi vardı. geçişler o kadar hızlı oldu ki en son da pcde copy con ile bat dosyası hazırlayıp format c: komutunu gizleyip oyun disketi diye arkadaşıma verdiğimi hatırlıyorum :)
Amstrad CPC 6128 - MotherX4 Board, ZMEM 1MB RAM, M4 Wifi, 3,5'' floppy,3'' floppy, Gotek CPC,ScanDoubler CPC,LCD Monitor,Tape Player, Schneider CTM640 Color Monitor, PS2 Mouse Adaptor
-----
Schneider CPC 6128 - Amstrad CPC 464

Çevrimdışı DoctorCPC

• Retroman
« Yanıtla #4 : 30 Ağustos 2014, 05:18:39 »
bu arada dağbim etiketli cpc 464 kasetlerim. ve dağbimin cpc 6128 disketler için yaptığı oyun seçme menüleri hala durur. ne zaman bir robocop veya heman takacak olsam o meşhur menü ile karşılaşıyorum :)
Amstrad CPC 6128 - MotherX4 Board, ZMEM 1MB RAM, M4 Wifi, 3,5'' floppy,3'' floppy, Gotek CPC,ScanDoubler CPC,LCD Monitor,Tape Player, Schneider CTM640 Color Monitor, PS2 Mouse Adaptor
-----

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #5 : 31 Ağustos 2014, 17:47:49 »
yazıcıoğluna gelip gidişim ancak amigalar çıktıktan sonra olduğu için dağbimle ilgili pek bir anım yok, varsa da aklımda kalmamış. Acaba hiç spectrum kasedi sattılar mı?
Maalesef, hiçbir fikrim ve bilgim yok bu konuda. Memoreks'in var ama Dağbim olarak hatırlamıyorum. Üşenmezde bodruma inersem, Spectrum kasetlerine bakarım.

cok guzel bir dizi. Yazicioglu denince akla gelen ilk yer olan Uygar'i da bekliyoruz :)
Peçeteye yaz yolla! :)
O da olur inşallah. Ama sadece benden beklemeyin. Aynı formatta siz de başlık açıp ekleyin bildiklerinizi.

2. katta değildi 5. kattaydı :) en son kat.
Dediğin gibi 5. katta ise, ben fiyatlarından dolayı değil de o kata çıkmaya üşendiğimden pek gitmemişimdir :)

Açıkcası sanmıyorum o kadar yukarıda olduğunu. Aklımda kalan, ECOM'un bir üst katında olduğu. Hadi ben yanlış hatırlıyor olayım da 2 üst katı olsun. O zaman bile 3. kat yapar. Ekteki resimde ECOM'un 1. katta olduğu yazıyor. Belgesiz konuşmam. Bana Retro aleminin Uğur Dündar'ı derler :)

Çevrimdışı DoctorCPC

• Retroman
« Yanıtla #6 : 02 Eylül 2014, 04:02:38 »
benim 3'' amstrad disketlerin menüsünde tam adresi yazıyor. şu floppye bir güç kaynağı bulim ekran görüntüsü vereceğim bende abi :)
-----

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #7 : 02 Eylül 2014, 23:57:40 »
Ben Yazıcıoğlu'nda "takılmaya" başladığımda Amiga, Commodore mevzuları çoktan bitmişti. Herkes IBM-PC parçası satıp, teknik servis hizmeti veriyordu, esnafın Amiga devrindeki hâlinden haberdâr değilem. Hatırladığım dönemde ise esnafın alayı kazıkçı idi -istisnalar affetsin-. Hâlâ da öyledir muhtemelen. Tabi artık böyle ucube yüksek teknoloji işhanlarına ihtiyaç kalmadı.

Zaman içerisinde etkinliğinin kaybolmasına üzüldüğüm mekânlar ise Selânik pasajı, Menevşe Han ve Saatçiler hanıdır. Buralar genelde antin kuntin parçaların, ithal elektronik cihazların bulunduğu, sorunlara çözümler üretebilen adamlarla uzun uzun muhabbet edilebilen yerlerdi. Artık internet var insana ihtiyaç yok :)

Başlığın yalnız DAĞBİM için açıldığını iletiyi gönderdikten sonra farkettim, bu son paragrafı da ekleyeyim dedim. DAĞBİM bizim bir üst katımızda olmasına rağmen pek alış verişimizin olmadığı sönük bir mekândı -IBM PC devri-. Belki bir kaç kere piyasada bulamadığımız bazı parçaları toparlamışızdır emin de değilim. Sanırım ben hana girdiğimde DAĞBİM fetret devrini yaşıyordu.
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #8 : 03 Eylül 2014, 15:50:17 »
Ben Yazıcıoğlu'nda "takılmaya" başladığımda Amiga, Commodore mevzuları çoktan bitmişti. Herkes IBM-PC parçası satıp, teknik servis hizmeti veriyordu, esnafın Amiga devrindeki hâlinden haberdâr değilem. Hatırladığım dönemde ise esnafın alayı kazıkçı idi -istisnalar affetsin-. Hâlâ da öyledir muhtemelen. Tabi artık böyle ucube yüksek teknoloji işhanlarına ihtiyaç kalmadı.
90'lar ile beraber Yazıcıoğlu iyice zıvanadan çıktı. Düzgün olan esnaf bile bozulmaya başladı. Hatta bir süre sonra da Yazıoğlu'nu terkettiler. Geriye de İbo Export gibiler kaldı :) Ama şu da var ki esnaflık zaten bizim milletin hamurunda yok.

Alıntı
Zaman içerisinde etkinliğinin kaybolmasına üzüldüğüm mekânlar ise Selânik pasajı, Menevşe Han ve Saatçiler hanıdır. Buralar genelde antin kuntin parçaların, ithal elektronik cihazların bulunduğu, sorunlara çözümler üretebilen adamlarla uzun uzun muhabbet edilebilen yerlerdi. Artık internet var insana ihtiyaç yok :)
Vay be! Menevşe Han'ı bilen kaç kişi kalmıştır acaba? Genelde Selanik bilinir, bir tık iyi olan Karaköy Pasajı'nı bilir. Menevşe Han yukarıda kaldığı için bilen sayısı iyice düşer. Bir de Balıklı var. Saatçiler Hanı dediğin, Sirkeci'deki 4. Vakıf Han mı?

Fakat o hanlarda da üçkağıtlar oluyordu. 85 yılı civarında, biz Dalma Elektro Erozyon tezgahı üretiyorduk. Yanlış hatırlamıyorsam BD512 ve/veya BD522 güç transistörü alınmıştı epey yüklü miktar. Sonra bunları kullandığımız tezgahlarda ciddi sorunlar çıktı. Epey sonra anladık ki o aldığımız Mosfetler patates baskı imiş. Gerçeğinden ayırdetmek mümkün değildi. Malzeme aldığımız yeri değiştirince sorun kalmadı. Bunu da bize başka bir malzemeci söylemişti diye hatırlıyorum. Menevşe'de olmuştu gibi kalmış aklımda.

Alıntı
Başlığın yalnız DAĞBİM için açıldığını iletiyi gönderdikten sonra farkettim, bu son paragrafı da ekleyeyim dedim.
Yazıcıoğlu için ayrı bir başlık açabiliriz. Lakin; genelde negatif şeyler söyleneceğini düşünüyorum. Şimdi tadımız falan kaçmasın :)

Alıntı
DAĞBİM bizim bir üst katımızda olmasına rağmen pek alış verişimizin olmadığı sönük bir mekândı -IBM PC devri-. Belki bir kaç kere piyasada bulamadığımız bazı parçaları toparlamışızdır emin de değilim. Sanırım ben hana girdiğimde DAĞBİM fetret devrini yaşıyordu.
Dağbim; bahsettiğin devirde ve hala, ağırlıklı olarak sarf malzeme işi yapıyor. Printer şeritleri ve mürekkep-toner doldurma falan.

Bizim üstkatımızda dediğine göre; ya bir yerde çalıştın ya da bizzat kendi yerin vardı. Biraz bahsetmeyi düşünmez misin?

Çevrimdışı DoctorCPC

• Retroman
« Yanıtla #9 : 07 Eylül 2014, 23:06:12 »
evet elimde belgelerle geri döndüm. işte dağbimin 5. katta olduğunun ispati :) dağbimin cpcler de disket oyunları için yaptığı menülerden birinde olan adresi hatta telefonu :) hatta üşenmedim cpc üzerinde dağbim disketi çalışırken fotoğrafını çektim :) birde batman oyununun giriş ekranını ekledim :)

-----

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #10 : 08 Eylül 2014, 14:15:00 »
Bizim üstkatımızda dediğine göre; ya bir yerde çalıştın ya da bizzat kendi yerin vardı. Biraz bahsetmeyi düşünmez misin?

4. kat 69 numarada Mebil Computer var idi orada 4-5 sene kadar çalıştım. Ağırlıklı olarak PC ve notebook teknik servis hizmeti veriyorduk. Yanımızda ECECOM ve Karizma Bilgisayar var idi.
Dediğim gibi Amiga, C64 işleri ben oraya başladığımda çoktan bitmişti, PC+Windows95 rüzgarı esiyordu. Ancak dükkanların zaman zaman yaptıkları temizliklerden çokça retro malzeme topladığımı, biriktirdiğimi bilirim. Tabi onları da bir müddet sonra yitirdim. Aslına bakılırsa bende de o devirde "ne işe yarayacak ki bunlar" şapşallığı var idi.

Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #11 : 20 Eylül 2014, 16:47:01 »
evet elimde belgelerle geri döndüm. işte dağbimin 5. katta olduğunun ispati :) dağbimin cpcler de disket oyunları için yaptığı menülerden birinde olan adresi hatta telefonu :) hatta üşenmedim cpc üzerinde dağbim disketi çalışırken fotoğrafını çektim :) birde batman oyununun giriş ekranını ekledim :)
Fake o fake! Tan Gazetesi'nin "sakallı bebek" haberi gibi birşey :)

Valla, eğer durum dediğin gibi 5. katsa ben zaten üşenip çıkmıyorumdur. Yolum Yazıoğlu'na düşerse Ali Rıza Dağdelen'e sorarım " o yıllarda hangi kattaydın" diye. Belki hala 5. kattır.

Aslına bakılırsa bende de o devirde "ne işe yarayacak ki bunlar" şapşallığı var idi.
Sen onu bir de bana soruver :)

Ne işe yarayacak diye çöpe giden kutulu yerli(Meta) üretim Atari 2600 mü dersin... Say say bitmez.

Çevrimdışı DoctorCPC

• Retroman
« Yanıtla #12 : 26 Eylül 2014, 20:47:44 »
abi hala dağbim diye bir site var. gerçi biraz amatör bir site ama hala yazıcıoğlu 5. katı gösteriyor. abi fake diyorsun ama :) o disketin menüsü 80 lerde yapılmış belkide 90 başı gibi. yani eski disketlerden. tüm disketleri dağbimden aldığım için bir disketin bir yüzüne 2-3 oyun koyardı o oyunlarada bir dağbim menüsü eşlik ediyordu. bu arada cpc 464'te ilk oynadığım oyunlardan biri Dizzy'dir oynayan var mı arkadaşlar? acayip bir görüntüydü kendi monitöründe şimdi emülatörlerde o hissi alamıyorsun. anlaman için illaki bir ctm 640 veya ctm 644 gerekiyor. cpc serisini hiç tvde denemedim ilk günden itibaren monitörüm olduğu için. monitrün yeri ayrı onun için bende.
-----

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #13 : 26 Eylül 2014, 22:25:13 »
@Alcofribas

Bu kat işini amma da gurur meselesi yaptın yahu. Hayatta ilk defa mı yanılmış olacaksın yoksa?

Eğer yanıldıysan hayatının geri kalanında sal kendini :)

Timo Maas feat. Brian Molko - First Day

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #14 : 28 Eylül 2014, 17:07:07 »
@Alcofribas

Bu kat işini amma da gurur meselesi yaptın yahu. Hayatta ilk defa mı yanılmış olacaksın yoksa?
Yok be Doktorum! Artık Nice'nin havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez, insan böyle şeyleri hemen kabullenemiyor :)

Alıntı
Eğer yanıldıysan hayatının geri kalanında sal kendini :)
Saldım bile! Demiştim ya; güne zıpkın gibi ama mülayim başlamak için her sabah Passiflora çakıyorum. Sonra muhallebi gibiyim zaten :)