Ben Yazıcıoğlu'nda "takılmaya" başladığımda Amiga, Commodore mevzuları çoktan bitmişti. Herkes IBM-PC parçası satıp, teknik servis hizmeti veriyordu, esnafın Amiga devrindeki hâlinden haberdâr değilem. Hatırladığım dönemde ise esnafın alayı kazıkçı idi -istisnalar affetsin-. Hâlâ da öyledir muhtemelen. Tabi artık böyle ucube yüksek teknoloji işhanlarına ihtiyaç kalmadı.
90'lar ile beraber Yazıcıoğlu iyice zıvanadan çıktı. Düzgün olan esnaf bile bozulmaya başladı. Hatta bir süre sonra da Yazıoğlu'nu terkettiler. Geriye de İbo Export gibiler kaldı
Ama şu da var ki esnaflık zaten bizim milletin hamurunda yok.
Zaman içerisinde etkinliğinin kaybolmasına üzüldüğüm mekânlar ise Selânik pasajı, Menevşe Han ve Saatçiler hanıdır. Buralar genelde antin kuntin parçaların, ithal elektronik cihazların bulunduğu, sorunlara çözümler üretebilen adamlarla uzun uzun muhabbet edilebilen yerlerdi. Artık internet var insana ihtiyaç yok
Vay be! Menevşe Han'ı bilen kaç kişi kalmıştır acaba? Genelde Selanik bilinir, bir tık iyi olan Karaköy Pasajı'nı bilir. Menevşe Han yukarıda kaldığı için bilen sayısı iyice düşer. Bir de Balıklı var. Saatçiler Hanı dediğin, Sirkeci'deki 4. Vakıf Han mı?
Fakat o hanlarda da üçkağıtlar oluyordu. 85 yılı civarında, biz
Dalma Elektro Erozyon tezgahı üretiyorduk. Yanlış hatırlamıyorsam BD512 ve/veya BD522 güç transistörü alınmıştı epey yüklü miktar. Sonra bunları kullandığımız tezgahlarda ciddi sorunlar çıktı. Epey sonra anladık ki o aldığımız Mosfetler patates baskı imiş. Gerçeğinden ayırdetmek mümkün değildi. Malzeme aldığımız yeri değiştirince sorun kalmadı. Bunu da bize başka bir malzemeci söylemişti diye hatırlıyorum. Menevşe'de olmuştu gibi kalmış aklımda.
Başlığın yalnız DAĞBİM için açıldığını iletiyi gönderdikten sonra farkettim, bu son paragrafı da ekleyeyim dedim.
Yazıcıoğlu için ayrı bir başlık açabiliriz. Lakin; genelde negatif şeyler söyleneceğini düşünüyorum. Şimdi tadımız falan kaçmasın
DAĞBİM bizim bir üst katımızda olmasına rağmen pek alış verişimizin olmadığı sönük bir mekândı -IBM PC devri-. Belki bir kaç kere piyasada bulamadığımız bazı parçaları toparlamışızdır emin de değilim. Sanırım ben hana girdiğimde DAĞBİM fetret devrini yaşıyordu.
Dağbim; bahsettiğin devirde ve hala, ağırlıklı olarak sarf malzeme işi yapıyor. Printer şeritleri ve mürekkep-toner doldurma falan.
Bizim üstkatımızda dediğine göre; ya bir yerde çalıştın ya da bizzat kendi yerin vardı. Biraz bahsetmeyi düşünmez misin?